Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

No tak się nie wtrącał aż w końcu samego Rozwadowskiego do lochu wtrącił.:lol:

to już było daleko po wojnie, chodziło mi o to, że nie wtrącał się do jego planów w walce z sowietami

fakt, że Rozwadowski był lojalny wobec wybranej w wyborach władzy, a nie wobec Piłsudskiego, to inna para kaloszy, Piłsudski mu tego nigdy nie zapomniał

20 godzin temu, andrzej78 napisał:

To może doprecyzujesz , komu tak przeszkadzał Piłsudski w rozmowach pokojowych z Ruskimi i kto uzależniał ich kontynuację od jego odejścia ze stanowiska Może warto dodać , że dymisja nie została przyjęta ,a efekt zaufania do jego osoby poznaliśmy w sierpniu 1920 roku . Ponadto opuścił Warszawę aby objąć dowództwo nad oddziałami i nie była to ucieczka.Może też warto by było dodać , że Piłsudski  100 lat temu dostrzegał realne zagrożenie ze strony Rosji ,a wiele osób naszych czasów, pomimo doświadczeń z ostatnich 100 lat dalej tego zagrożenia nie dostrzegło. Łykasz wszystko jak pelikany ,bez sprawdzania wiarygodności informacji .

Piłsudski miał swoją wizję i starał się ja realizować. Było to nie na rękę anglikom i francuzom, którzy chcieli jak najszybciej zakończyć działania wojenne, nawet kosztem ogromnych ustępstw Polski wobec sowietów mimo odnoszonych sukcesów militarnych. Samo zachowanie Piłsudskiego było z punktu widzenia militarnego racjonalne - w przypadku upadku Warszawy, której nie zamierzał opuszczać, w ręce sowietów wpadłby tylko Piłsudski, a nie głowa państwa, ciągłość władzy zostałaby zachowana.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

fakt, że Rozwadowski był lojalny wobec wybranej w wyborach władzy, a nie wobec Piłsudskiego, to inna para kaloszy,

Zdaje się że to właśnie ta najważniejsza para kaloszy. Facet bvł legalistą z koncepcją budowy armii a ta koncepcja nie była koncepcją Piłdskiego.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Zdaje się że to właśnie ta najważniejsza para kaloszy. Facet bvł legalistą z koncepcją budowy armii a ta koncepcja nie była koncepcją Piłdskiego.

w zasadzie dziś też nie jest koncepcją naszych polityków

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

nie jest koncepcją naszych polityków

Politycy nie budują niczego pod potrzeby, tylko pod słupki popularności.

Myślałem że po zmianie rządu bomba piźnie w PGZ, wymiecie ty ciuli i związkowców, co pozwoli na jakiś skok do przodu. Kuźwa nic się nie zmienia.

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

Ja tam mam zjebane poczucie humoru z za DTarasa wypowiadał się nie będę. Taka to tajemnica tej "elyty".

A ja mam normalne... jak na to pełne zjebów środowisko.

jahooo napisał:

to już było daleko po wojnie,

Ale w perspektywie kolejnej. Rozwadowski przewidywał iż niemce ruszą w 1936.

mirro napisał:

Politycy nie budują niczego pod potrzeby, tylko pod słupki popularności. Myślałem że po zmianie rządu bomba piźnie w PGZ, wymiecie ty ciuli i związkowców, co pozwoli na jakiś skok do przodu. Kuźwa nic się nie zmienia.

Nie widzę nikogo kto zaryzykuje sobie tym karierę spitolić. To się zrobił gorący kartofel bo realizuje tajne przez poufne dla ukraińców.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, DTaras napisał:

Nie widzę nikogo kto zaryzykuje sobie tym karierę spitolić. To się zrobił gorący kartofel bo realizuje tajne przez poufne dla ukraińców.

Odkrycie roku nobla przyznać myśleli że za rudego się zmieni . Obecni dopiero się rozkręcają , nabierają rozmachu .

https://www.facebook.com/reel/505495152456295

Prawdziwy lewak prawdę powiedział .

5 lat temu Leszek Miller powiedział:

- Biedroń to wirus, a nie gracz zespołowy.

- Adrian Zandberg jest leniwy i powinien odejść z klubu.

- Czarzasty nie może być głównym napastnikiem Lewicy.

- Anna-Maria Żukowska nie używa głowy.

Ciężko się z nim nie zgodzić…

52 minuty temu, mirro napisał:

Politycy nie budują niczego pod potrzeby, tylko pod słupki popularności.

Myślałem że po zmianie rządu bomba piźnie w PGZ, wymiecie ty ciuli i związkowców, co pozwoli na jakiś skok do przodu. Kuźwa nic się nie zmienia.

Nie zadowolony jesteś z wyboru jak to ?.

@racyl zadowolony dumny jest .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Przenigdy się nie zmieni .

Ale zmienia się Unia - nie ma już tej , Unii co Polska wstąpiła .

Była i nadal jest Ursula .

Ursula von der Leyen stała się pierwszą kobietą na stanowisku przewodniczącego KE. 18 lipca 2024 Parlament Europejski ponownie przyjął jej kandydaturę na stanowisko przewodniczącej KE, nadając jej mandat do utworzenia nowej Komisji Europejskiej.

Kto ma zawsze racje kto jest najważniejszy w Unii .

Przewodnicząca Komisji – Ursula von der Leyen - jest drogą dla wszystkich krajów .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Przenigdy się nie zmieni .

Ale zmienia się Unia - nie ma już tej , Unii co Polska wstąpiła .

Była i nadal jest Ursula .

Ursula von der Leyen stała się pierwszą kobietą na stanowisku przewodniczącego KE. 18 lipca 2024 Parlament Europejski ponownie przyjął jej kandydaturę na stanowisko przewodniczącej KE, nadając jej mandat do utworzenia nowej Komisji Europejskiej.

Kto ma zawsze racje kto jest najważniejszy w Unii .

Przewodnicząca Komisji – Ursula von der Leyen - jest drogą dla wszystkich krajów .

No ale co z tego twojego  schizofrenicznego bełkotu wynika? 

Opublikowano

dlaczego taka agresja? nie lepiej podyskutowac, poprzerzucać sie argumentami? o wiele przyjemniej sie czyta, gdy tresc trzyma jakosc, a rozmowcy poziom. politycy zacieraja rece, sklucili narod, polak polakowi do gardla by skoczyl, z byle powodu, bo jestes z pisu, bo sluchasz republiki, bo nie podoba ci sie czarna fala imigracji, bo ursula jawnie r...a polske, bo po co lotnisko, lrzeciez jest w niemczech itd. ale rowniez za liberalne prawo do aborcji, do tabl. dzien po. reszta to ...a ten ukradl, a tamten ukradł, a ten przepisal dzialke, a ten ukradl kilometrowki. a prawda jest taka, ze na kilometrowkach waly robi kazdy, od urzednika,poprzez wojewode do europosla!!!

• Like 2
Opublikowano

Bartłomiej Sienkiewcz z PO przyznał, że polskie władze dowiedziały się o niemieckich planach wprowadzenia kontroli granicznych z niemieckich gazet.

nikt tuska nie ogra :D 

niemiecki pan pokazał sługusowi jego miejsce

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v