Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

A tak tak. Popatrzmy. Ilu mieszkańców ogółem lub na km. kw. ma wspominane Podlasie?

Możemy statystyki mieszkańców zastąpić statystykami poglowia bydła? 😁

Mnie ten port ani ziębi ani grzeje, chodzi mi o to że jedna władza będzie krytykowała inwestycje drugiej ale gdy jednak się powiedzie to będzie ogłaszało sukces ale swojej parti/ugrupowania. Tak jak z tym gazoportem bodaj było 

Opublikowano

Konsorcjum 4 firm doradczych na zlecenie rządu PO-PSL za ~11 mln zł zrobiło tysiące stron analiz by wskazać na zasadność budowy CPK.
Pełnomocnik ds. CPK Lasek Maciej dzisiaj mówi, że analizy trzeba zrobić.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Możemy statystyki mieszkańców zastąpić statystykami poglowia bydła? 😁

Mnie ten port ani ziębi ani grzeje, chodzi mi o to że jedna władza będzie krytykowała inwestycje drugiej ale gdy jednak się powiedzie to będzie ogłaszało sukces ale swojej parti/ugrupowania. Tak jak z tym gazoportem bodaj było 

Ziębił by jak by ci zabrali dobytek za psi grosz i kazali wy***rdalać do nikąd 😲

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Gdyby nie emisja tego programu to nawet byś nie zdawał sobie sprawy że ludzie Tak potrafią żyć. Dla mnie to może być nawet nie wiem jak bidna tą chałupa ale jak widać że posprzątane to znaczy że bieda a nie lenistwo. 

ech  to nie lenistwo, przecież wiekszośc się tłumaczy, że jak masz np zwierzaki to porządku nigdy nie będzie 🤣

Nie wiem czym się ludzie zachwycają w takich rolnikach z podlasia czy chłopaków do wzięcia. Jestem uczulony na takie coś bo to syf, ciemnogród i prymitywizm. beZ mała jak jeszcze z dekadę z hakiem temu zdarzało mi się jeździć po wioskach z towarem do rolnikow to się naoglądałem dosyć takiego dziadostwa i to jak piszesz często nie u biednych ludzi.

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Może gdyby, wiem że to nierealne, w takich przypadkach opozycja zgadzała się z obecną władzą to wtedy by nie było takich problemów... I nie ważne kto jest opozycją, a co jest władzą ...

• Like 1
Opublikowano
nie napisał:

Konsorcjum 4 firm doradczych na zlecenie rządu PO-PSL za ~11 mln zł zrobiło tysiące stron analiz by wskazać na zasadność budowy CPK.

Niewiem czy chodziło o CPK czy prrspektywę rozwoju głównej bazy LOT. Raczej nie bo projekt osiągnął rangę CPK osiem lat temu o ile wiem.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A potem ile % z nich kiedykolwiek leciało/będzie lecieć samolotem ...

Wiele inwestycji jest takich które z perspektywy dziś nie interesują nas, nie będziemy z tego korzystać. Ale za kilka lat zaczynamy z tego korzystać i już tego że byliśmy przeciwko temu, szydziliśmy staramy się nie pamiętać 

4 minuty temu, DTaras napisał:

Pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę. Ostatnio specjalizowałeś się w obdzielaniu określeniem "frajer" nieadekwatnie

W pysk

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Możemy statystyki mieszkańców zastąpić statystykami poglowia bydła? 😁 Mnie ten port ani ziębi ani grzeje, chodzi mi o to że jedna władza będzie krytykowała inwestycje drugiej ale gdy jednak się powiedzie to będzie ogłaszało sukces ale swojej parti/ugrupowania. Tak jak z tym gazoportem bodaj było

Jest takie powiedzenie o ojcach sukcesu ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę. Ostatnio specjalizowałeś się w obdzielaniu określeniem "frajer" nieadekwatnie

to tylko twoje odczucia, zobacz do czego się odnosiłem, a frajer to nie chamskie określenie

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, nie napisał:

No i teraz niech władza tego zapyziałego pisu zleci tym samym firmom analizy i zaraz zasadność będzie inna. Tylko niech ukierunkują tych ekspertów 

4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Ziębił by jak by ci zabrali dobytek za psi grosz i kazali wy***rdalać do nikąd 😲

Ale nie zabierają to nadal mnie ziębi. Każdy niech się martwi o siebie, o Ciebie ktoś się martwi?

Opublikowano (edytowane)

Zastanawialiście się dlaczego w Polsce jest tyle firm transportowych ? At to bo wywozimy z PL produkty np wielko gabarytowe mogę napisać o swoim przykładzie czyli silniki turbo wentylatorowe do samolotów, zanim taki silnik dotrze do nas wyląduje we Frankfurcie przyjedzie polska ciężarówka pod Rzeszów następnie zostanie przeprowadzony zaplanowany serwis i drogą powrotną czyli polska ciężarówka wróci do Frankfurtu a nastepnie wyląduje w Indiach, Turcji, Brazylii itd. wg mnie ucieka nam pieniędzy przez to że nie mamy cargo w Polsce 

@edit warto obejrzeć 

https://youtu.be/sE9Go2WrLYI?si=BAhUQRg9P0Mcl1Bi

Edytowane przez mus
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

....takie fakty, nie propaganda.

jakie fakty, że finlandia, norwegia, austria - państwa kilka razy mniejsze od polski mają lotniska kilka razy większe???

to jest megalomania? fakt czy propagana

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Takeda napisał:

ech  to nie lenistwo, przecież wiekszośc się tłumaczy, że jak masz np zwierzaki to porządku nigdy nie będzie 🤣

Nie wiem czym się ludzie zachwycają w takich rolnikach z podlasia czy chłopaków do wzięcia. Jestem uczulony na takie coś bo to syf, ciemnogród i prymitywizm. beZ mała jak jeszcze z dekadę z hakiem temu zdarzało mi się jeździć po wioskach z towarem do rolnikow to się naoglądałem dosyć takiego dziadostwa i to jak piszesz często nie u biednych ludzi.

I ja po różnych domach się poniewieram ale nie jednokrotnie nawet u jakiegoś starego kawalera pomimo że biednie to ogarnięte, podłoga zmyta i zaprasza żeby w butach wchodzić czego bardzo nie lubię. Ale też są domy max 10 letnie a bałagan taki ze jak wychodzisz to musisz ze skarpet piach otrzepac żeby butów nie ubrudzić. Kiedyś samochód kupowałem to taki porządek w domu mieli ze umowę na kolanie dziedzic pisał bo stół i szafki zastawione gzarami

• Thanks 1
Opublikowano
nie napisał:

to tylko twoje odczucia, zobacz do czego się odnosiłem, a frajer to nie chamskie określenie

Znaczyy... chodziło Ci o zalotnika? Wątpię. A w tym drugim znaczeniu i kontekście odwetu jest to chamskie. Miałem do czynienia z ludźmi od których to w naszych czasach pochodzi znaczenie tego określenia.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał:

Powstały nagle?

Nie jestem przeciwnikiem pomysłu.

Nazwałem tylko rzecz po imieniu 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał:

jakie fakty, że finlandia, norwegia, austria - państwa kilka razy mniejsze od polski mają lotniska kilka razy większe???

To są państwa bogate, gdzie bilet lotniczy stanowi 10% średniej pensji, a u nas ten sam bilet to 25% średniej pensji... Dlatego ludzie tam mieszkający potrzebują lotnisk bo ich stać na latanie ...

Węgrzy, Rumuni czy Czesi mają takie duże lotniska ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
mus napisał:

Zastanawialiście się dlaczego w Polsce jest tyle firm transportowych ? At to bo wywozimy z PL produkty np wielko gabarytowe mogę napisać o swoim przykładzie czyli silniki turbo wentylatorowe do samolotów, zanim taki silnik dotrze do nas wyląduje we Frankfurcie przyjedzie polska ciężarówka pod Rzeszów następnie zostanie przeprowadzony zaplanowany serwis i drogą powrotną czyli polska ciężarówka wróci do Frankfurtu a nastepnie wyląduje w Indiach, Turcji, Brazylii itd. wg mnie ucieka nam pieniędzy przez to że nie mamy cargo w Polsce 

@edit warto obejrzeć 

https://youtu.be/sE9Go2WrLYI?si=BAhUQRg9P0Mcl1Bi

Mamy cargo. Czy z Baranowa do np. Bydgoszczy będzie też ten silnik leciał samolotem? To nie jest takie proste jak tu przedstawiłeś.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale nie zabierają to nadal mnie ziębi. Każdy niech się martwi o siebie, o Ciebie ktoś się martwi?

Bo ty podły handlarzyna wyzyskiwacz bez empatii 🤪....nawet komuna najpierw wywłaszczala i dobrze płacila a potem budowała ....nie buduje się dobrobytu na krzywdzie ludzkiej i wyzysku jednostki ....gdzie duże  pieniądze idą bokiem w błoto ..

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, gregor1284 napisał:

No i teraz niech władza tego zapyziałego pisu zleci tym samym firmom analizy i zaraz zasadność będzie inna. Tylko niech ukierunkują tych ekspertów 

w jakim celu?

Opublikowano
nie napisał:

6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

....takie fakty, nie propaganda.

I co w związku z tym? Trzeba ludzi oszukiwać iż budujemy misia na skalę całej Europy? Budujcie sobie to lotnisko ale bez drobnych kantów. Ile ogółem lotnisk ma Norwegia? Austria jest w lepszej sytuacji bo ma trochę terenu zdatnego pod budowę placu bo wyobraź sobie źle się ląduje pod górkę. Szwajcarom i Austriakom znów masz plan zabrać cały przemysł produkujący gabaryty do przemysłu wydobywczego i poszukiwań które się cargo wozi?

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Może gdyby, wiem że to nierealne, w takich przypadkach opozycja zgadzała się z obecną władzą to wtedy by nie było takich problemów... I nie ważne kto jest opozycją, a co jest władzą ...

Ale podstawa tego jest że oni by reprezentowali NASZE a nie SWOJE interesy. Piszę przecież że samo to że drugą stroną za coś się bierze to już jest podstawa do krytyki i stawiania oporu. Nie muszą przedstawiać nawet szczegółów. Gryzą się pod publikę żebyśmy my mieli zajęcie i nie interesowali się zbytnio co oni poza kuluarami knują. I spójrz sam że my wy tu między sobą się drapiemy o samo to że wydaje się że w 100% popieracie Jakąś partie ale pomysłów tej innej strony chociaż dla was by były korzystne nie dopuszczacie do siebie 

16 minut temu, nie napisał:

Tłumacz że to z czeskiego 😁

Screenshot_20240117_130153_Google.jpg

12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To są państwa bogate, gdzie bilet lotniczy stanowi 10% średniej pensji, a u nas ten sam bilet to 25% średniej pensji... Dlatego ludzie tam mieszkający potrzebują lotnisk bo ich stać na latanie ...

Węgrzy, Rumuni czy Czesi mają takie duże lotniska ?

No i może od tego powinni zacząć? Póki co to zachłystnieci bogactwem zachodu podążamy w kierunku Grecji. 

11 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Bo ty podły handlarzyna wyzyskiwacz bez empatii 🤪....nawet komuna najpierw wywłaszczala i dobrze płacila a potem budowała ....nie buduje się dobrobytu na krzywdzie ludzkiej i wyzysku jednostki ....gdzie duże  pieniądze idą bokiem w błoto ..

Oj tam zaraz takie określenia do mej skromnej dziadowskiej osoby 😁 Ty tam blizej to moze opini zasiegne. Z tą obwodnicą bodaj augustowa to tez podobno chłopów na ziemie wycyckali?

12 minut temu, nie napisał:

w jakim celu?

Myślisz że ta władza nie miała wpływu na wynik analiz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v