Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

– To już ponad 30 dni protestów i nie ma żadnych konkretów – mówi w rozmowie z DoRzeczy.pl Robert Telus, poseł Prawa i Sprawiedliwości.

DoRzeczy.pl: W całym kraju odbywają się dziś protesty rolnicze. Pojawiła się też informacja o podpisaniu porozumień rolników z rządem. Jak to więc jest? Jest porozumienie, czy go nie ma?

Robert Telus: Rozmawiałem z przewodniczącym NSZZ "Rolników Indywidualnych". Mówił, że nie ma żadnych porozumień, ale podpisano wytyczne do dalszych rozmów. To mydlenie oczu polskim rolnikom, że będzie coś proponowane. To już ponad 30 dni protestów i nie ma żadnych konkretów, ani dotyczących Ukrainy, ani dotyczących Zielonego Ładu, ani dotyczących rekompensat za straty spowodowane wojną. Propozycji dla polskiego rolnika nie ma wcale.

Rządzący chcą rozmydlić temat protestów, bo wiedzą, że za chwilę będzie wiosna i rolnicy muszą wyjechać w pole. Warto podkreślić, że pojawiły się próby zastraszenia rolników – przed protestem policja przyjeżdżała do rolników, którzy zadeklarowali, że wezmą udział w nich udział i wypytywała o różne rzeczy, kto ich do tego namawiał, kto jest organizatorem, dlaczego jadą na protest. Z drugiej strony mieliśmy pałowanie przed Sejmem. To kolejny element, by wystraszyć polskiego rolnika. Mam nadzieję, że polski rolnik wytrwa, bo jest hardy i działa inaczej. Jeśli ktoś go straszy i psika gazem, to skutkuje odwrotnie – rolnicy będą jeszcze bardziej walczyć o sprawę. W Polsce rolnicy nie walczą tylko o sprawy dotyczące rolników, walczą o bezpieczeństwo żywnościowe, a ono dotyczy wszystkich Polaków. Rolnicy walczą o sprawy polskie – żywią i bronią. To, co dzisiaj się dzieje jest wpisaniem się w to hasło.

Za waszych rządów wyglądało to inaczej?

15 kwietnia 2023 r. wprowadziliśmy embargo na wszystkie produkty. Daliśmy rekompensatę do zbóż, nawozów, do paliwa, by pomóc przetrwać rolnikowi ten trudny okres. To były konkretne działania. Gdy rozpoczynał się protest w Dorohusku, w zachodniopomorskim to jechałem tam i rozwiązywałem problem. Z 16 postulatów z zachodniopomorskiego 14 zrealizowaliśmy. To były konkrety, które były realizowane. Tutaj widzimy kolejne spotkania i żadnych konkretów.

Edytowane przez tracker
  • Haha 2
Opublikowano

Co my im mieszkańcy Lublina winni jesteśmy?
Jak takie kozaki to niech jadą do stolicy tam jest sejm, ministerstow rolnictwa, biuro premiera. Są jeszce centra dystrybucji dużych holdingów spożywczych, ale się speniali pozwów za straty… Takie to kozaki w gumofilcach…

Opublikowano

polecam Polsat new   platforma obywatelska nie wycofujemy się z zielonego ładu  za wielkie zmiany klimatu rolnicy za mocno zdegradowali glebę nie damy zagłodzić ukrainny  

6 godzin temu, racyl napisał:

PIS rządził 2015-2023r a wszystkie nieszczęścia wyrzadzał tusk 🤣

UP 🤣

POLSKA 2050 NIE WYCOFIRMY SIE ZIELONEGO ŁADU POLSAT 

Protesty rolników 20 marca. Gdzie będą blokady? :: Wykop.pl

https://oko.press/parlament-europejski-odbudowa-zasobow-przyrodniczych

Pomimo protestów rolników Parlament Europejski przegłosował kolejną część Zielonego Ładu

Dyrektywa została przyjęta przede wszystkim głosami europosłów z grupy Socjalistów i Demokratów (w tym głosami polskiej Lewicy), liberałów z Odnowić Europę (Polska 2050) i Zielonych. Ale jej przegłosowanie nie byłoby możliwe, gdyby nie rewolta 25 osób z Europejskiej Partii Ludowej.

@racyl   I CO TY NA TO PISOJEBANCU ?

Opublikowano
4 godziny temu, tracker napisał:

15 kwietnia 2023 r. wprowadziliśmy embargo na wszystkie produkty. Daliśmy rekompensatę do zbóż, nawozów, do paliwa, by pomóc przetrwać rolnikowi ten trudny okres. To były konkretne działania.

A na ile lat planowali ten trudny okres? Bo widać że dalej trwa trudny okres a te ich konkretne działania to o kant d*py potłuc.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

polecam Polsat new   platforma obywatelska nie wycofujemy się z zielonego ładu  za wielkie zmiany klimatu rolnicy za mocno zdegradowali glebę nie damy zagłodzić ukrainny  

@racyl   I CO TY NA TO PISOJEBANCU ?

Jeszcze dodaj tego premiera co się zgodził na zielony ład

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

Co my im mieszkańcy Lublina winni jesteśmy?
Jak takie kozaki to niech jadą do stolicy tam jest sejm, ministerstow rolnictwa, biuro premiera. Są jeszce centra dystrybucji dużych holdingów spożywczych, ale się speniali pozwów za straty… Takie to kozaki w gumofilcach…

Do budy...

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

Kiedy jest dobry moment na protest?
– gdy się pojawiły pierwsze wzmianki o zielonym ładzie? nie xD,
– gdy były głosowania w parlamencie europejskim dotyczącym wprowadzeniu zielonego ładu? pfff xD,
– gdy partia rządząca miała w parlamencie europejskim swojego ziomeczka od rolnictwa i można było wywołać jakiś nacisk? no gdzie tam!,
– gdy premier partii rządzącej w pełni zaakceptował zielony ład i mówił że to trza podpisać? gdzieżby znowu!,
– gdy kaczyński zachwalał zielony ład i mówił że to konieczne do rozwoju czy jakoś tak? otóż i tym razem nie xD,
– gdy u sterów państwa od kilku miesięcy jest nowy rząd a ww. kwestie miały miejsce miesiące/ lata temu? TAK TAK TAK! I do tego koniecznie wpuścić musicie w swoje szeregi szemrane towarzystwo ( pozdrawiamy środkowym palcem „solidarność” i milionera hodowcę norek) a zwykłych obywateli niezwiązanych z rolnictwem wkuwriacie i utrudniacie im życie.

PO było przeciw w tym czasie czy za zielonym ładem ?

6 godzin temu, jacus napisał:

inteligencie z kieleckiego -zboze wjezdzalo 2 lata a tusk jest premierem od konca grudnia..

gdzie byla ta pani gdy zboze "techniczne " wjezdzalo bez zadnej kontroli ..gdy miliony ton zgnitego zboza wjezdzal co robily liczne inspekcje ??

A to 3 miesiące to za mało aby coś zrobić aby było widać efekty ? W tym czasie Tusku był w Niemczech, Czechach, Rumunii i ....na nartach. Ale był zapracowany. Za chwile "studniówka", ciekawe jak się będzie premier tłumaczył ze 100 konkretów ?

https://wpolityce.pl/polityka/685750-to-trzeba-zobaczyc-schetyna-zapytany-o-100-konkretoworka

https://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/tomasz-skory/komentarze/news-100-kpin-ze-100-konkretow-na-100-dni,nId,7401719#crp_state=1

Opublikowano

A ja popieralem do tej pory Rolników ale właśnie nie sa ludzmi, tylko są egoistiami. Ja im do dzieci do domu nie bronię wracać.
A na Osmolickiej wogóle nie przepuszczają, zero zrozumienia. Rozumiem jak trzeba postać w korku I przejechac za 40min czy godz. ale wogóle nie przepuszczać to Drodzy Rolnicy bardzo szybko stracicie poparcie w społeczeństwie.

Opublikowano

😄No weź szacunek człowieka co całe dnie spędza przed komputerem ?😄

Jak ktoś siedzi na swojej wiosce i nigdzie się nie rusza to mu wszystko jedno a ci którzy muszą pojechać po jedno, drugie czy załatwić jakąś sprawę to już tak nie myślą .

Można sobie protestować pod urzedami, na deptaku, placu a nie blokować drogi ludziom do i z pracy

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

Można sobie protestować pod urzedami, na deptaku, placu a nie blokować drogi ludziom do i z pracy

....do budy kundelku.

Oznacz truskawki że przeciw rolnikom byłeś.

Jak ci nie wstyd.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

....do budy kundelku.

Oznacz truskawki że przeciw rolnikom byłeś.

Jak ci nie wstyd.

już ci nie raz mówiłem że moimi klientami są mieszczuchy. Miejscowi to chcieliby za półdarmo .

Jeszcze niech zrobią te blokady na wlocie do lublina do 20 kwietnia to większość będzie przeciwna

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

Jeszcze niech zrobią te blokady na wlocie do lublina do 20 kwietnia to większość będzie przeciwna

Póki co więcej zrozumienia u miastowych niż u takich smrodów jak ty.

sr** we własne gniazdo to trzeba mieć nieźle zamieszane pod kopułką.

Opublikowano

Chłopie weź na uspokojenie bo nie widzisz nic po za swoją wioska i swoimi problemami.

Wczoraj syn całe szczęście wyszedł ze szpitala. Codziennie do niego jeździłem przez tydzień. Zajmowało mi to 2-2,5h a teraz jakbym musiał jechać to nie wiem czy dojechałbym albo szukałbym innej drogi przez inne wsi. Z tych 2h zajełoby mi to może 4h . To jest chore że chłopi widzą tylko czubek własnego nosa a mszczą się na zwykłych szarych ludziach

Opublikowano

najlepsze jest to ze racyl ma racje... 

zaden z was nie potrafi na sprawe spojrzec chlodnym okiem ?? czy postawic sie w sytuacji tych co im droge blokujecie ??

59 minut temu, dsbh napisał:

PO było przeciw w tym czasie czy za zielonym ładem ?

A to 3 miesiące to za mało aby coś zrobić aby było widać efekty ? W tym czasie Tusku był w Niemczech, Czechach, Rumunii i ....na nartach. Ale był zapracowany. Za chwile "studniówka", ciekawe jak się będzie premier tłumaczył ze 100 konkretów ?

https://wpolityce.pl/polityka/685750-to-trzeba-zobaczyc-schetyna-zapytany-o-100-konkretoworka

https://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/tomasz-skory/komentarze/news-100-kpin-ze-100-konkretow-na-100-dni,nId,7401719#crp_state=1

a 2 lata to ile duzo ? malo ?? 

najsmieszniejsze jest to ze ci co rzadzili rolnictwem przez lata i nic nie zrobili teraz robia za obroncow rolnictwa..

jeszcze tylko daj co puda gada i ta wypasiona co byla miesiac ministrem -nazwiska nie pomne,zreszta przez lata byla vice.. co zrobila oprocz wziecia wyplaty i odprawy ??

i nie zapomnij napisac co znany vice-mini-ster rolnictwa, ktory byl poeta i o polnocy wiersze recytowal w sejmie.sadzi o waszych protestach -moze cos napisal 14 zgloskowcem..

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

zaden z was nie potrafi na sprawe spojrzec chlodnym okiem ?? czy postawic sie w sytuacji tych co im droge blokujecie ?

...tylko tak ci się wydaje.

Sam dziś dwie blokady objerzdżałem.

Nie siedzę tylko w swojej wsi.

Musiałem być na konkretną godzinę..ja zdaje sobie sprawę że rolnicy nie stoją na drogach dla rozrywki....

A szkoda gadać...

Opublikowano

A co ci zawinili ludzie jadący drogami ? Protestują różne grupy społeczne ale tylko rolnicy mszczą sie na zwykłych szarych ludziach na drogach

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

najlepsze jest to ze racyl ma racje... 

zaden z was nie potrafi na sprawe spojrzec chlodnym okiem ?? czy postawic sie w sytuacji tych co im droge blokujecie ??

a 2 lata to ile duzo ? malo ?? 

najsmieszniejsze jest to ze ci co rzadzili rolnictwem przez lata i nic nie zrobili teraz robia za obroncow rolnictwa..

jeszcze tylko daj co puda gada i ta wypasiona co byla miesiac ministrem -nazwiska nie pomne,zreszta przez lata byla vice.. co zrobila oprocz wziecia wyplaty i odprawy ??

i nie zapomnij napisac co znany vice-mini-ster rolnictwa, ktory byl poeta i o polnocy wiersze recytowal w sejmie.sadzi o waszych protestach -moze cos napisal 14 zgloskowcem..

Jeżeli chodzi o zielony ład to ma rację bo Pis to zaczął ale PO jakoś nie jest przeciw a hasło"Odsunąć Pis od władzy" do czegoś zobowiązuje. A tym czasem stołki się pozmieniały a polityka jest ta sama, gdybyś nie zauważył.

Co do protestów, rząd gra na czas. Czyli rolnicy nic nie ugrają i pójdą do swoich zajęć albo się ich skłóci z resztą społeczeństwa. W zasadzie już się to dzieje.

11 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

No ok jesteście przeciwni protestom rolników,to powiedźcie co trzeba zrobić innego? 

Mamy niedługo wybory do Europarlamentu. Namawiam ludzi aby nie siedzieli w domach, tylko poszli głosować. Może coś to zmieni.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v