Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Argument że ludzie i tak drogo zapłacą za truskawkę bo płacili jak inflacja była. To napisałem że jak była inflacja to i rekordowa ilość pieniądza w portfelu. Nic o polityce. A że wkońcu inflacja wyczyści portfel było wiadome i to następuje w tym czasie. 

Już w zeszłym roku wielu mędrców paplało, że ludzie nie mają pieniędzy ... Będzie co ma być, ja robię swoje a resztę czas pokaże ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

robię swoje a resztę czas pokaże

Słusznie.

Jednak to co się dzieje z rolnictwem nie napawa optymizmem 

Tacy jak Racyl powinni być piętnowani jak pisowskie skupy zboża 

Oni działaja na szkodę polskich rolników.

Opublikowano

Toć Ci piszę że w ubiegłym roku było od uja pieniędzy na rynku co napędziło inflację. 

Teraz będziemy płacić za ten chwilowy dobrobyt. Miasto miało jeszcze covidowe, rolnik za rekordowe ceny.

Też robię swoje. Ale w tym roku dołożę. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Słusznie.

Jednak to co się dzieje z rolnictwem nie napawa optymizmem 

Jak rezygnowałem z świń w 2017 też mnie optymizm nie napawał, konto było czyste z dokładania do hodowli, a dałem radę i się odbiłem ... Przez kilka lat jak głupi to co zarobiłem na truskawce wkładałem w hodowlę świń ... Różne bywały lata, różne wróżby wiosenne, ale gdybym w nie wierzył to bym zwariował ...

Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, racyl napisał:

Chcę zobaczyć tą biedą jak obszarnicy porzucają dzierżawy i pole będzie leżało ugorem 😄.

Ja jedną 40 hektarów działkę w tym roku obsiewam ostatni raz. Będzie koper na mrożenie i żegnam bez żalu.

Musi być daleko... Nie idzie to pod budowy w niedalekiej przyszłości? Z prawa pierwokupu skorzystać, zarobić...

Mariusz2903 napisał:

4 minuty temu, racyl napisał:

To myslisz że truskawki można napierdzielić tyle samo co pszenicy ? do niczego mi to nie potrzebne .

Nikogo nie zdradziłem. To co napisałem to mają ludzie oponie o rolnikach blokujących miasta

Opakowałeś to tak że przez PIS cierpią rolnicy i ci co przez protesty , rolnicy zagłosowali na PO i TD a tu klaps , granice otwarte , zboża po 500-  650 zł , paliwo drogie , żywność w górę o vat a od lipca energia o 70 % w górę . PISie wracaj bo nas zamordują .

Energia jest teraz jakby na kacu jakim... bez problemu 510 na 24 i 530 na 25 rok wyłapiesz przy czym sprzedawcy chcą pisać na lat 4 nawet. Tak, że te tarcze to se można w duuuże pudelko wsadzić. To ze spokojem...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak rezygnowałem z świń w 2017 też mnie optymizm nie napawał, konto było czyste z dokładania do hodowli, a dałem radę i się odbiłem ... Przez kilka lat jak głupi to co zarobiłem na truskawce wkładałem w hodowlę świń ... Różne bywały lata, różne wróżby wiosenne, ale gdybym w nie wierzył to bym zwariował ...

bób ręcznie zbierasz? ile trzeba ludzi na ha?

----------------------------

W związku z planowanymi na środę kolejnymi protestami rolników informuję, że mając na uwadze bezpieczeństwo, a przede wszystkim zdrowie i życie naszych mieszkańców, a także utrzymanie ruchu na najważniejszych arteriach miasta, wydałem cztery decyzje zakazujące organizacji protestów rolniczych na terenie administracyjnym Wrocławia. 

prezydent wrocławia - demokrata

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, nie napisał:

bób ręcznie zbierasz? ile trzeba ludzi na ha?

Ręcznie, jak dobrze idzie to przeliczając na wszystkie osoby które łuskają i zbierają strąki na polu przy dobrym plonie wychodzi 20kg na osobę na godzinę. Wszystko zależy jak ten ha zasiejesz, jak jeden rzut to potrzebujesz około 10-12 osób na 4-5 dni, a jak rozdzielisz siewy to możesz to zrobić w 4-5 osób w 15 dni ...

Im mniejszy plon z ha tym mniejszy wydatek w kg/osobę, bo spadnie Ci wydajność zbioru strąków na polu, bo i tak trzeba "przetrzepać" rośliny ... Wydajność "obróbki" strąków nie powinna się zmienić.

Ale zbiór to tylko końcówka pracy, bez nawadniania lub na prawdę dobrej, mokrej gleby uprawa bobu nie ma sensu, zbierzesz 2t/ha i wszystko pójdzie na koszty, bo same nasiona to już około 3000 na ha ... Drugie, musisz mieć pewną załogę do zbioru, nie zbierzesz na czas to zżółknie i będzie się nadawać tylko pod talerzówkę lub ewentualnie zebrać później na materiał siewny.

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Ja jedną 40 hektarów działkę w tym roku obsiewam ostatni raz. Będzie koper na mrożenie i żegnam bez żalu.:lol:

Ale zabierają czy rezygnujesz? u nas miesiąc temu nawalili 5 t pszenicy /ha a na kolejne IV i V kl szykują się po 3 tony ci są nie do zajebania -takich trzeba na wojnie ani kroku w tył 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

1997 zrezygnowałem z tego jakże ekscytującego hobby - gdybym sponsorował F1 pochłonęło by to mniejsze wydatki 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ręcznie, jak dobrze idzie to przeliczając na wszystkie osoby które łuskają i zbierają strąki na polu przy dobrym plonie wychodzi 20kg na osobę na godzinę. Wszystko zależy jak ten ha zasiejesz, jak jeden rzut to potrzebujesz około 10-12 osób na 4-5 dni, a jak rozdzielisz siewy to możesz to zrobić w 4-5 osób w 15 dni ...

Im mniejszy plon z ha tym mniejszy wydatek w kg/osobę, bo spadnie Ci wydajność zbioru strąków na polu, bo i tak trzeba "przetrzepać" rośliny ... Wydajność "obróbki" strąków nie powinna się zmienić.

Ale zbiór to tylko końcówka pracy, bez nawadniania lub na prawdę dobrej, mokrej gleby uprawa bobu nie ma sensu, zbierzesz 2t/ha i wszystko pójdzie na koszty, bo same nasiona to już około 3000 na ha ... Drugie, musisz mieć pewną załogę do zbioru, nie zbierzesz na czas to zżółknie i będzie się nadawać tylko pod talerzówkę lub ewentualnie zebrać później na materiał siewny.

tak tylko z ciekawości pytam; dużo pracy ręcznej wymaga, chwasty też ręcznie robi się?

------------------

Władze sanitarne Hiszpanii po raz kolejny wykryły wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) w ładunku marokańskich truskawek - poinformował w poniedziałek Związek Rolnictwa i Hodowli (ULR) z Walencji.
"W nowej dostawie truskawek z Maroka wykryto wirusa WZW typu A. To drugi z rzędu taki przypadek w ciągu zaledwie dziewięciu dni" - napisała w komunikacie dyrekcja ULR.

trochę im sprzedaż spadnie

Opublikowano
17 minut temu, nie napisał:

tak tylko z ciekawości pytam; dużo pracy ręcznej wymaga, chwasty też ręcznie robi się?

------------------

Władze sanitarne Hiszpanii po raz kolejny wykryły wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) w ładunku marokańskich truskawek - poinformował w poniedziałek Związek Rolnictwa i Hodowli (ULR) z Walencji.
"W nowej dostawie truskawek z Maroka wykryto wirusa WZW typu A. To drugi z rzędu taki przypadek w ciągu zaledwie dziewięciu dni" - napisała w komunikacie dyrekcja ULR.

trochę im sprzedaż spadnie

biznes to biznes wozili stęchłą QQ i chwalili 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nie napisał:

Zbiór to praktycznie sama praca ręczna, oprócz maszyny do łuskania i płuczki wibracyjnej, ale tam też potrzeba ludzi do obsługi, na chwasty są herbicydy, ale wszystkiego nie zwalcza, trzeba przejechać pielnikiem i potem poprawić motyką jak chcesz żeby było czysto ... Skoro jedna osoba jak napisałem robi do 20kg/h ale to wynik ciężki do osiągnięcia to możesz policzyc ile mniej więcej potrzeba roboczogodzin aby zebrać 8t/ha. Siew jest raczej zmechanizowany, w suchym roku trzeba się jeszcze narozwijac deszczowni, bób bardzo lubi wodę ... 

Czy bób, czy truskawka, obie te uprawy bez pracy ręcznej nie istnieją ... I to właśnie ta praca stanowi większość kosztów. Z jednej strony fajnie, że ludzie więcej zarabiają, ale z drugiej strony niektóre owoce czy warzywa z Polski przestają być konkurencyjne wobec tych importowanych z państw gdzie koszty pracy są dużo niższe ... Dotyczy to głównie owoców i warzyw przy których produkcji jest duży udział pracy ręcznej ...

2 godziny temu, v11 napisał:

1997 zrezygnowałem z tego jakże ekscytującego hobby - gdybym sponsorował F1 pochłonęło by to mniejsze wydatki 

Bywały lata lepsze i gorsze, ale początek ASF w Polsce to była tragedia, po 2017 już nie wiem jak było, nie za bardzo mnie to interesowało.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@racyl pamiętaj by sprzedając truskawki wszędzie umieszczać napisy że byłeś przeciwny protestom rolników i popierasz sprowadzanie żywności ze wschodu.

Twu.....

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

@racyl pamiętaj by sprzedając truskawki wszędzie umieszczać napisy że byłeś przeciwny protestom rolników i popierasz sprowadzanie żywności ze wschodu.

Twu.....

Niczego nie popieram . Sprowadzanie żywności kontroluje i blokuje się na granicach !!!

Jak zablokujesz drogę wokół miasta czy miasto to niby tą żywność zatrzymasz ? To jest zwyczajne mszczenie się na konsumentach polskiej żywności

Zwyczajna głupota .

Niech zablokują domy osób z władzy jakiejkolwiek żeby nie dojechała do pracy a nie zbiorowo wszystkich szarych ludzi na drogach jak leci

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Tomasz0611 napisał:

6 minut temu, Agrest napisał:

Jaki apel? To że widzę zagrożenia których Ty nie widzisz , prowadzimy dyskusję, oznacza że się kłócimy i jest rozłam pomiędzy rolnikami?

I co w związku z tymi zagrożeniami mam zrobić ?? W ha truskawki i tak już mam wpakowaną kasę na nasadzenie, pielenie itd, koszty na wiosnę to raptem ułamek kosztów produkcji, jakieś 20.000 na ha, jestem w stanie tyle zaryzykować, jak się uda to wyjmę dużo kasy, ale jak nie dam tej ochrony i nawozów na wiosnę to stracę 60.000 zainwestowane do tej pory, co byś zrobił, dbał dalej czy odpuścił bo może ludzie nie kupią truskawki ??

Powiesz ograniczyć koszty, nie da się tak łatwo, bo jeden zabieg za 800zł/ha mniej może spowodować, że choroba zniszczy system korzeniowy albo spleśnieje 5t/ha, warto ?? Mogę nie wykonać kolejnych nasadzeń, ale to co już mam zasadzone to głupotą było by nie zadbać ...

Bób też mówią że ma byc tani w tym roku, w zeszłym też tak mówili, a było 8zł/kg w hurcie przy plonie 8t/ha, nie warto było zaryzykować ? Nasiona i opryski to 5.000 na ha, zaryzykowałem i zarobiłem ...

Ja bym dosadził...

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał:

Nie ty będziesz mówił rolnikom jak protestować mają.

Zostaniesz w tym roku z towarem to zrozumiesz.

Z takim podejściem do klienta to nic nie zarobiłbyś w handlu i tak jak piszesz zostałbyś z towarem przez swoją butę i arogancję

Jesteś codziennym mistrzem klawiatury i wydaję się Ci że jak kogoś zmusisz szantażem to będzie od ciebie kupował towar . Nie tędy droga i każdy kto prowadzi jakikolwiek biznes ci to powie

Opublikowano (edytowane)

@12Pafnucy ale niestety racyl trochę racji ma, strajki nie utrudniają życia rządzącym, utrudniają życie zwykłym ludziom, i o ile na początku to nie przeszkadzało zbyt wielu, tak długotrwałe strajki na drogach mogą się obrócić przeciwko rolnikom ... Siostra jutro dzięki strajkom zamiast dojechać do pracy w 30 min dojedzie w ponad godzinę, raz czy drugi to nie przeszkadzało, ale po raz 10 już niektórym może to nie pasować ...

Utrudnianie życia zwykłym ludziom może się obrócić przeciwko rolnikom ... Chcesz to wyzywaj mnie od takich czy owakich ale takie mam zdanie ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v