Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Zamknie Tusk granicę z UA ?

Pewnie tak, tyle tylko że dla polskich eksporterów. 🤣

Opublikowano

DO PL już i tak pewnie mało co idzie. Większość co jedzie pociągami to kraje zachodniej Europy. A jak zamknie granice to stracimy mówią to sami Ukraińcy bo mamy dodatni bilans handlowy z UA jeśli chodzi o żywność.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Zamknie Tusk granicę z UA ?

Może zamknąć, tylko wtedy UA zamknie granice na nasze towary, a wtedy krótko mówiąc stracimy ...

Coś o embargu na produkty rosyjskie i białoruskie mówi, a więc szybko kupować nawozy, bo zaraz zdrożeją xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@galan99 ale po co coś zmieniać, PiS wprowadził taki doskonały Polski Ład i trzeba coś zmieniać jeszcze ?? xD

11 godzin temu, hubertuss napisał:

@nie wkleja bełkot w którym robią im wodę z mózgu. Colegium Humanum to przede wszystkim kuźnia pisowskich kadr pchających się do spółek skarbu państwa. A im pcha się do łbów kit, że Sutrykowi motorniczych szkolili.

Colegium Humanum dostało od Czarnka prawie 10 mln. Rektor natychmiast wziął sobie podobną sumę kredytu z uczelni i kupił mieszkanie. Program willa plus działa.

@nie nie wklejaj tego bełkotu bo poza pisowcami nikt tych filmików nie odpala. Bo co to niby za autorytety są. Militarne zero? Dobre sobie. Chcesz powiedzieć, ze pis zrobił przez 8 lat z Polski militarne zero? Myślisz nad tym co wklejasz i co mówią ci idioci?

Protest rolników? Zagadać, ośmieszyć. Jak trzeba to i nastraszyć

Sztuczka pierwsza polega na zwaleniu wszystkiego na poprzedników. Czyli na zły PiS. Kto otworzył granice na nieokiełznany napływ ukraińskiego zboża? Oczywiście Kaczyński. Kto zgodził się na Pakiet Fit For 55? Oczywiście Mateusz Morawiecki. Kto nie umiał dopilnować polskich granic wschodnich? Jasne, że ten sam niekompetentny PiS. I tak dalej. I tak dalej.

Trick 1. "To wszystko wina PiSu"

Słuchając tej opowieści snutej przez polityków rządzącej dziś koalicji można zupełnie spokojnie wyciągnąć wniosek, że prawdziwymi rodzicami unijnego Zielonego Ładu są PiSowski komisarz UE Janusz Wojciechowski oraz Jarosław Kaczyński. I że to z ich związku partnerskiego począł się cały problem z nadmiernie wyśrubowanymi celami klimatycznymi UE. Zaś tacy na przykład Ursula von der Leyen czy były przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk nie mieli z tymże unijnym klimatyzmem absolutnie nic wspólnego. Przeciwnie, oni cali zatroskani przestrzegali przecież, że Zielony Ład może okazać się trudny do społecznego strawienia.

Trick 2. "My wiemy lepiej, o co chodzi rolnikom"

Trick numer dwa polega na przekonywaniu, że rolnikom TAK NAPRAWDĘ chodzi o coś innego niż mówią, że im chodzi. Kiedyś - i w bardziej genderowym kontekście - nazywało się tę sztuczkę "mansplainingiem". Oto mężczyźni - ci silniejsi i dominujący - wyjaśniali kobietom świat ze swoich wyżyn. I mówili tym kobietom, o co walczą i jak kształtują się ich interesy. W ten sam paternalistyczny sposób liberalna i prorządowa cześć opinii publicznej opisuje dziś protest rolników.

W tej opowieści jest nawet miejsce na przyznanie słuszności rolnikom. Rozumiemy wasz gniew - powiadają zwolennicy rządu - i zgadzamy się, że ten PiS traktował was strasznie. I to otwarcie granic na ukraińskie zboże. Fe, ohyda! Gdyby to od nas zależało, to byłoby zupełnie inaczej. Taką - mniej więcej - nawijkę usłyszeli na dzień dobry rolnicy od wiceministra Kołodziejczaka, który nawet próbował się do ich protestu... przyłączyć. Ale został pogoniony.

Trick 3. "Rolnik putinista, rolnik polexitowiec"

Metoda trzecia to ośmieszanie i oczernianie protestów. Na tym etapie jeszcze nie jesteśmy. Ale nieuchronnie już zaraz będziemy. Pierwsze próbki były. A i owszem. A to historia - jak się okazało nieprawdziwa - jakoby z powodu protestu na miejsce nie mogła dojechać karetka pogotowia.

Innym znów razem transparent nawołujący Putina do "zrobienia porządku", wokół którego usłużne media zawsze zrobią jaki trzeba użytek. Im bardziej rolnicy będą niewygodni, tym tego typu strzałów będzie więcej. Z protestujących zawsze można zrobić "radykałów", "oligarchów broniących swojego eldorado", "pożytecznych idiotów Kaczyńskiego" albo "zwolenników polexitu". Do wyboru, do koloru. W końcu w straszeniu "końcami świata" nasi liberałowie mają olbrzymią wprawę.
https://wydarzenia.interia.pl/felietony/news-protest-rolnikow-zagadac-osmieszyc-jak-trzeba-to-i-nastraszy,nId,7361568

• Like 1
Opublikowano

kaczystan byl parodia prl-u ,wiec i jego upadek jest podobny jak w tamtych czasach..

kurne zupelnie jak w 90 r za upadek polskiej gospodarki polglowki nie winili lat prl-u tylko balcerowicza i spolke..

bedzie tak jak wtedy -tysiace pgr-ow i rsp upadlo a inne przetrwaly i do dzisiaj funkcjonuja,to samo bedzie dzisiaj z rolnikami.

sprowadzano ze wschod i zachodu towary a polskie fabryki padaly..

ci co kupowali paliwo,wodke,papierosy,paliwo ,nawozy,opryski i co tam jeszcze blyo przemycane dzisiaj placza ze zboze w koncu zaczeli sprowadzac..

taki chichot historii.. 

3 godziny temu, masa24 napisał:

Jest gdzieś relacja z rozmów?

Jak tam szykujecie się już na wojnę ? Dudu i donaldhinio razem litea Łotwa i Estonię jadą podbijać Rosję 

kiedys juz polska z litwa najechaly moskwe i na pare lat na kremlu burdel urzadzily.

gdyby nie najwiekszy blad polityczny w historii, to polska by  i na alasce rzadzila..

2 godziny temu, DTaras napisał:

To bardziej skomplikowane bo muszą być dwa na full duplex. Można do jednej pary machnąć 64 użytkowników a para to nawet kilka terabitów. W każdym razie, tak mocno ogólnie, zazwyczaj to co chodzi w chaupie to zakończenie z maksem 2,5G ale jak robi samo a mogą robić cztery. O.

Ja se wziąłem telewizję na internecie. Hula na wifi 5GHz choć zatynkowałem skrętkę. Gdyby mi się chciało to bym spiął ale że działa na łajfaju...

ja tez mam  tv z internetu,, do tego normalna i 2 anteny satelitarne, [astra i hot bird] i tan czasami nie ma co ogladac.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

W przyszłym tygodniu ma być sejmowe embargo na rosyjskie i białoruskie produkty ;) 

Znaczy co? Z Sejmowego bufetu zniknie mizeria z białoruskich ogórków?

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Ceny zbóż pikują w dół , jakoś o dopłatach nic nie słyszę .

I bardzo dobrze że dopłat nie będzie, bo nie o to chodzi w tych strajkach ...

Przed chwilą, mirro napisał:

Nie wiem, tyle usłyszałem.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Desperado napisał:

Sukces, jestem w szoku.

Po dwóch latach wojny gdy PiS pozwalał w tym czasie na sprowadzanie rosyjskich ogórków możesz być w szoku xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

bedzie tak jak wtedy -tysiace pgr-ow i rsp upadlo a inne przetrwaly i do dzisiaj funkcjonuja,to samo bedzie dzisiaj z rolnikami.

Ale co poczną rolnicze blogery? Gdzie walka o plon? 

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Ceny zbóż pikują w dół , jakoś o dopłatach nic nie słyszę .

Jakie dopłaty?

Socjal nic tu nie pomoże.

To tylko takie oddalanie problemów na chwilę.

Patologie tylko znowu...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A skąd u nich ogórki?

Raczej kasza zniknie z jadłospisu🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

czyli jego nie sympatycy na coś się zgodzili.

Na przerwę techniczną?

3 minuty temu, Agrest napisał:

Raczej kasza zniknie z jadłospisu🤣

Akurat to, to oni chyba importują.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v