Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Na ch...j komuś ekonomia jak powiadają rolnik nie liczy ile wydał po prostu robi swoje padały takie wypowiedzi . Nie ważne czy zarobi  musi obrabiać ziemie , ziemia nie może czekać .

To ciekawe i się sprawdza sam o sobie powiedział.

https://www.facebook.com/reel/366542262850347

Nowy minister rozdaje nagrody. Wypłaty na ponad 3 mln zł

Andrzej Domański, nowy minister finansów, w pierwszych dniach swojego urzędowania zatwierdził wypłatę nagród na kwotę 3,87 mln zł brutto — informuje portal Money. Nagrody zostały przyznane pracownikom Ministerstwa Finansów, zarówno członkom korpusu służby cywilnej, jak i osobom zajmującym stanowiska pomocnicze, robotnicze, obsługi lub wewnętrznej służby ochrony oraz funkcjonariuszom.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
25 minut temu, Dastan napisał:

A co powiedzie aby wszyscy solidarnie zrezygnowali z ekosachematów i tych dopłat, siali co i kiedy uważają z odpowiednie itd.?  Robimy? :P

Edit

Albo ustalamy, że za ziemie nikt nie płaci wiecej jak 30tys, a za ciągnik 150km 250tys to akurat jest w naszych rękach :P

Dobra propozycja 

Opublikowano
34 minuty temu, Dastan napisał:

A co powiedzie aby wszyscy solidarnie zrezygnowali z ekosachematów i tych dopłat, siali co i kiedy uważają z odpowiednie itd.?  Robimy? :P

Edit

Albo ustalamy, że za ziemie nikt nie płaci wiecej jak 30tys, a za ciągnik 150km 250tys to akurat jest w naszych rękach :P

I się trafi ktoś kto zapłaci za nią 35 i wykupi wszystko w okolicy. Jeszcze pewnie z kapitałem nie do końca własnym. Eldorado dla holdingów spożywczych. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

A to ktoś ma zagwarantować odpowiedni dochód na wszystkie gospodarstwa? To biznes jak każdy inny, firmy tracą przez złe decyzje, bankrutują itd. Jeszcze nie dawno zabijali się między sobą o każdy kawałek ziemi  licytując się wzajemnie  i podnosząc ceny do wartości, które nie mają najmniejszego odzwierciedlenia w jej wartości w dochodach z perspektywy przyszłości, albo lecieli po najdroższe maszyny gdy akurat były zwyżki cenowe na produkty. To mam teraz kogoś takiego żałować? Sam mam 40ha, nie udało się dostać ani złotówki na modernizacje, czy nawet młodego rolnika, to poszedłem na etat i dybie po nocach i niedziele ponad 20letnimi maszynami. Ten co ma 100ha przecież też tak może? Nie przeinwestowałem, nie brałem kredytów, fakt nie udało się rozwinąć chocież patrząc na przyszość to chyba i lepiej bo od dawna było wiadomo, że z ukrainą czy ameryką południową nie mamy szans, a ta mydlana socjalna bańka UE kiedyś pęknie i pękła...

40 ha swojego i do roboty ? -coś nie tak z zarządzaniem z ARIMR żadnej dotacji na maszyny też dziwne bo po to są by korzystać .Ja tam jestem życzliwy dla tych co inwestują a tu cos widać ciut nieżyczliwości w końcu ma się kasę ma się fantazję a jak popieracie karanie delikwenta to wasza sprawa ja widząc posunięcia polityków też się zastanawiam czy czegoś nie napisać na banerze choć idzie mi super ale te decyzje są właśnie na poziomie anarchi   

Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

:D 

mam orange, ale to jest totalna porażka, nadajniki mają przeciążone i prędkości jakie osiągają to 3-4 mega, czyli tak jakby nie było

opinie o internetach (wszystkich rodzajów LTE, światłowód) wszystkich sieci są tragiczne, średnia ocen 1,0 :D nie wiadomo co wybrać (5G niedostępne)

a to nie jest tak ze kazdy telefon niezaleznie od siecie korzysta z najblizszego nadajnika ??

jesli nadajniki sa stare, w duzej odleglosci to jeden wuj jaka siec ??

poza tym telefony maja coraz gorsze anteny..

ja nadajnik widze z okna a na telefonie czasami 2 albo 3 kreski..kawalek dalej 1 ..

2 godziny temu, MariuszDe napisał:

a w kwotach ile to wychodzi ?? ilu rolnikow placi ta skladke ?? ile wynosi z najnizszej krajowej a ile ze 100 ha ??

przy 40 ha zboz to jest tyle roboty ze zaden etat w gre nie wchodzi-szczegolnie u inteligentnych inaczej ....

Opublikowano
49 minut temu, Dastan napisał:

Obawiam się tylko, że to i tak nie wystarczy, bo zwyczajnie nigdzie nie sprzedamy swojego i się nim udusimy..

Każda wojna handlowa jak do tej pory się kończyła jakimś małym lub większym kryzysem w Polskim rolnictwie. Bez eksportu my leżymy na całego. 

23 minuty temu, hubertuss napisał:

Większość tu tego nie rozumie. Ba większość nie rozumie ekonomii. Jednemu piszę, że w Europie jest droga praca o a on mi pisze, że on nie potrzebuje pracownika bo nie rozumie, ze choć nie potrzebuje korzysta z pracy innych. Drugi pisze, że może sobie sam ustalać ceny i tak dalej. Ludzie maja zero dosłownie zero wiedzy o ekonomii. I myślą, że embargo i zniesienie zielonego ładu wyleczą rolnictwo Europejskie z kłopotów i dalej będzie eldorado z rzepakiem po 4 czy 5 tys i z pszenica po 1,5. A jak próbujesz tłumaczyć jak to działa to lecą wyzwiska. Bo próbujesz odzierać ich ze złudzeń którymi żyją.

Mamy jeszcze oprócz kosztów kulturę gospodarzenia i wiedzę. Jak do tej pory, mleko, mięso, warzywa i owoce znajdowały rynek zagraniczny, bo w państwach gdzie koszty niby niskie, to jakoś tego nie potrafili wyprodukować. 

Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

:D 

mam orange, ale to jest totalna porażka, nadajniki mają przeciążone i prędkości jakie osiągają to 3-4 mega, czyli tak jakby nie było

opinie o internetach (wszystkich rodzajów LTE, światłowód) wszystkich sieci są tragiczne, średnia ocen 1,0 :D nie wiadomo co wybrać (5G niedostępne)

Sprawa jest prosta im wyższa technologia tym niższy zasięg np tam gdzie 4G brak zsięgu tam 3G działa normalnie dla przykładu dla prowadzenia RTK kiedyś 2G nigdy nie zrywało połączenia 3G rzadko a 4G non stop te same pola w okresie 10 lat takie zmiany .Dodatkowo za wyjatkiem Pley inne sieci korzystają ze swoich nadajników Pley ma swoje ale inne sieci mu udostępniają i to z poziomu telefonu wybierasz z jakich sieci ma korzystać .Mnie by szlag trafił gdybym musiał odstawiać takie cudz jak nie raz znajomi szukając sieci 

mało za 5 kart wszystko na ful niecałe 100 zł 

tyle że w 2020 wyłączyli częstotliwości dla obsługi RTK przez  modem VRS

Opublikowano
galan99 napisał:

To co było nie możliwe staje się realne . 

Są nowe ustalenia .

Prezydent Francji: nie należy wykluczać wysłania zachodnich wojsk do Ukrainy w przyszłości

Po zakończonym spotkaniu głów państw i szefów rządów w Paryżu prezydent Francji wyraził przekonanie, że pokonanie Rosji jest "niezbędne" dla zapewnienia bezpieczeństwa w Europie. W poniedziałek wieczorem, w Pałacu Elizejskim, zakończyły się wielostronne rozmowy plenarne, które były poświęcone analizie sytuacji związanej z wojną na Ukrainie.

Mnie ta wojna już na tyle wk...wia, że twierdzę iż to zayebiście późno.

Roman176 napisał:

14. silnik i 4. zestaw baterii w 10 lat. Tak się jeździ Teslą

Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/news-14-silnik-i-4-zestaw-baterii-w-10-lat-tak-sie-jezdzi-tesla,nId,7354840#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

wychodzi na to ze żywotność silnika 142tyś km  

Czytałeś ten artykuł? Czy jak zwykle?

Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

Co Polskie to nie dobre i nie ekonomiczne więc trzeba było sprzedać za 1 zł .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Polskie marki żywnoÅ›ci wykupione przez zagranicznych udziałowców: Amino (Unilever)- Wielka Brytania Bakalland (Innova Phonix) Luksemburg Bobo Frut (Nestle) -Szwajcaria electa (Innova Phoenix) Luksemburg obimex (PHW)- Niemcy Drosed (LDC)- Francja Hoop (Kofola)- Czechy Hortex (Mid Europa Partners) międzynarodowy fundusz inwestycyjny Inka (Cafea) Niemey Kamis (McCormick) -USA Lajkonik (Lorenz Bahlsen)- Niemey Mieszko (Bisantio Investment Limited) -Cypr Morliny (WH Group)- Chiny Nałęczowianka (Nestle) Szwajcaria Pudliszki (Heinz)- -USA Saga (Unilever) Wielka Brytania Sokołów (Danish Crown) Dania Wawel (Hosta International Szwajcaria Wedel (Lotte) -Japonia/Korea Winiary (Nestle) Szwajcaria Zielona Budka R&R Cream Company)- Wielka Brytania Żywiec Zdrój (Danone) Francja”

Część tych firm pewnie była nie rentowna więc sprzedaż był jedynym ratunkiem, ale większość takich działań wynika z naszej polskiej mentalności - sprzedać zgarnać jednorazowo kase i tyle. Podam przykład firmy gdzie pracuje. Kilkanaście lat temu była to spółka pracownicza - świetnie prosperująca, pensje powyżej średniej krajowej na głębokiej prowincji, ale przyszedł inwestor rzucił kase na stół i co? A no ludzie wzięli kase opróżnili salony samochodowe w okolicy i myśleli, że będzie eldorado. Wkrótce wiekszość szybko została zwolniona. Tak samo właściciele wielu firm - sprzedać i na emeryture dlatego gospodarcze nie bedziemy nigdy silni.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Leszy napisał:

Każda wojna handlowa jak do tej pory się kończyła jakimś małym lub większym kryzysem w Polskim rolnictwie. Bez eksportu my leżymy na całego. 

Mamy jeszcze oprócz kosztów kulturę gospodarzenia i wiedzę. Jak do tej pory, mleko, mięso, warzywa i owoce znajdowały rynek zagraniczny, bo w państwach gdzie koszty niby niskie, to jakoś tego nie potrafili wyprodukować. 

Stabilność ekonomiczna  to pewna równowaga podaży i popytu produkującemu musi się opłacać produkować  a kupującemu kupować każde zachwianie tej równowagi powoduje wzrost lub spadek cen jest czas sprzedającego który mija a nadchodzi czas kupującego wywołany nadmiernym importem i zubożenia klienta który wybiera tani produkt godząc się bądz nie wiedząc ze jest gorszej jakości .Potęgi chemiczne redukują zatrudnienie bo rolnictwo zrobiło zapasy śor a dodatkowo brak chęci do inwestowania w ochronę tanich płodów .A my małe mróweczki chcemy utrzymać się na rynku niestety trzeba będzie zwiększyć wydajność zmienić profil produkcji lub rzucić to - nie ma innej drogi 

Edytowane przez v11
Opublikowano
jacus napisał:

a to nie jest tak ze kazdy telefon niezaleznie od siecie korzysta z najblizszego nadajnika ?? jesli nadajniki sa stare, w duzej odleglosci to jeden wuj jaka siec ?? poza tym telefony maja coraz gorsze anteny.. ja nadajnik widze z okna a na telefonie czasami 2 albo 3 kreski..kawalek dalej 1 ..

Nie, to nie jest tak bo to sieć zarządza telefonem a nie telefon siecią tak naprawdę. Aby pokryć powierzchnię ródnomiernie i szczelnie nadajniki ustawiane są tak aby ich propagacja a nie samo rozstawienie zamykała się równomiernie w komórce równomiernie i tu pomaga sześciokąt bo odwzorowanie zasięgu na koło na nim opisane potrafi umiescić uzytkownika na skraju sześciokąta w zasięgu conajniej dwóch BTS a... albo dobra bo to nie uproscisz a dlugoscią wpisu przebiję @dysydent a

Opublikowano (edytowane)

Minister Siekierski apeluje do rolników o jak najmniej uciążliwy protest dla mieszkańców stolicy .

Jestem przekonany, że protestujący rolnicy uczynią wszystko, aby ten protest, to zgromadzenie, nie było istotnym utrudnieniem dla mieszkańców Warszawy. A jednocześnie przepraszam mieszańców Warszawy za te utrudnienia" - powiedział minister Siekierski .

Rada UE podjęła decyzję o przedłużeniu do 28 lutego 2025r. sankcji i ograniczeń obowiązujących wobec Białorusi, w związku z represjami reżimu Łukaszenki i wsparciem dla Rosji walczącej z Ukrainą.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To co było nie możliwe staje się realne . 

Są nowe ustalenia .

Prezydent Francji: nie należy wykluczać wysłania zachodnich wojsk do Ukrainy w przyszłości

Po zakończonym spotkaniu głów państw i szefów rządów w Paryżu prezydent Francji wyraził przekonanie, że pokonanie Rosji jest "niezbędne" dla zapewnienia bezpieczeństwa w Europie. W poniedziałek wieczorem, w Pałacu Elizejskim, zakończyły się wielostronne rozmowy plenarne, które były poświęcone analizie sytuacji związanej z wojną na Ukrainie.

Ale fantazja i czym będą walczyć odpustowym korkowcem ? czy będą krzyczeć w natarciu jak ruscy w 1945 hurraaaaa  .chyba że najemnicy bez narodowości 

Opublikowano

W każdym razie jak kto nabrał kredytów na maszyny lub ziemię to zaryzykował zbyt ze zwiększonej produkcji a jak zbyt siadł i ów ma problemy to przeinwestował w produkcję a nie doinwestował innej potrzebnej dziedziny a co za tym idzie jest zależny. To się często zdarzało i zdarzać będzie.

• Like 1
Opublikowano
v11 napisał:

1 godzinę Ale fantazja i czym będą walczyć odpustowym korkowcem ? czy będą krzyczeć w natarciu jak ruscy w 1945 hurraaaaa  .chyba że najemnicy bez narodowości

Taki rozwój zdarzeń był nawet tu przewidywany i do takiego powinniśmy przywyknąć gdyż wszędzie tam gdzie się ruski ładował czy to politycznie czy militarnie tym się zawsze kończyło.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

W każdym razie jak kto nabrał kredytów na maszyny lub ziemię to zaryzykował zbyt ze zwiększonej produkcji a jak zbyt siadł i ów ma problemy to przeinwestował w produkcję a nie doinwestował innej potrzebnej dziedziny a co za tym idzie jest zależny. To się często zdarzało i zdarzać będzie.

oczywiście że każda inwestycja to ryzyko nawet zakup nawozów -mało wybór gatunku uprawy to ryzyko małżeństwo to ryzyko -i dopiero śmierć kończy ciąg ryzykownych decyzji 

Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał:

i dopiero śmierć kończy ciąg ryzykownych decyzji 

Jak pokazują nieudane próby egzekucji, tu też występuje pewne ryzyko,.:lanie:

Opublikowano
v11 napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

Wcale nie. Ale ja się nieznam.

Masz rację miało być stabilność ekonomiczna 

No lepiej. Jednakowoż stabilność ekonomiczna może polegać na wymaganym dużym przychodzie bo np ja lubię sobie co roku przez 10 następnych lat dokupić 100 ha...

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

No lepiej. Jednakowoż stabilność ekonomiczna może polegać na wymaganym dużym przychodzie

I tu wskazaliście powody strajków rolników. 

Opublikowano
mirro napisał:

4 minuty temu, v11 napisał:

i dopiero śmierć kończy ciąg ryzykownych decyzji 

Jak pokazują nieudane próby egzekucji, tu też występuje pewne ryzyko,.

Nieudane próby wysprzęglenia bardziej... Lekarz jeden mi opowiadał jak sobie faxet w brodę przyładował że mu dolną szczękę w mak rozpizgało. Zęby, język, oczodół, poszły w pizdu a gość żyje. Na drugie widział jak ślimak. Sami nie wiedzieli jak mu pomóc to zmienili mu stan krytyczny na poważny i zostawili niech się ktoś inny martwi...

mirro napisał:

I tu wskazaliście powody strajków rolników.

A ten przychód ma być z dopłat czy z tej ziemi? Bo wciąż niewiem czy się zastanowić nad poparciem...

Opublikowano
24 minuty temu, DTaras napisał:

Nie, to nie jest tak bo to sieć zarządza telefonem a nie telefon siecią tak naprawdę. Aby pokryć powierzchnię ródnomiernie i szczelnie nadajniki ustawiane są tak aby ich propagacja a nie samo rozstawienie zamykała się równomiernie w komórce równomiernie i tu pomaga sześciokąt bo odwzorowanie zasięgu na koło na nim opisane potrafi umiescić uzytkownika na skraju sześciokąta w zasięgu conajniej dwóch BTS a... albo dobra bo to nie uproscisz a dlugoscią wpisu przebiję @dysydent a

bardziej chodzilo mi o to ze telefon oguje sie do nablizszego nadajinika niewazne jakiej sieci, ten nowy jest play, inny nawet nie wiem ..

mnie wszelkie alerty przychodza z powiatu wadowickiego .

u nas ludzi mnogo , gorek pelno,wiec i nadajnikow nie brakuje.  drugi mam prosto domu  na sporej gorze tylko ze 2-3km i przedtem z niego byl zasieg. 

raz bawilem sie na lace to na 1,8 ha 5 stacji lapal.

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=&standards=gsm%2Cumts%2Clte%2C5g&bands=&center=50.01812%2C19.716408&zoom=12

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

A ten przychód ma być z dopłat czy z tej ziemi? Bo wciąż niewiem czy się zastanowić nad poparciem...

Nie moga się zdecydować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v