Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, nie napisał:

nawożenie, stosowanie nawozów naturalnych, przechowywanie środków produkcji, utylizacja odpadów, rejestracja zwierząt, dobrostan, bioasekuracja, i tysiące innych :D 

Aaaa ktoś stosuje nawożenie bez opamiętania? :lol:

Opublikowano
jahooo napisał:

Najciekawasze w tym wszytskim jest to, że wszelkie inne instytucje poza ARiMR typują do kontroli tych, co składali o wnioski na dopłaty z bazy ARiMR.

Bo bazę i wymagania buduje ARMiR a kontrole zleca. Dopóki nie miałem kontroli z PiP nie wciągneli mnie na listę zaleceń nie miałem wpisane okresu międzykontrolnego to nie przyłazili. potem przyleźli dwa trzy razy, zmienili zalecenia i słuch po nich zaginął. Tym np może lontrol zlecić ZUS. Itp. Uroki prowadzenia działalności. W ARMiRze składasz co roku wniosek i tym samym anonsujesz się co roku do kontroli.

Jam stosował zakupy: "jakby zabrakło". Tera muszę to jakoś pomału wysypać...

Opublikowano
59 minut temu, v11 napisał:

A co biedaki w połatanych majtach tam mają się ośmieszać że reprezentują obecny rząd? Odkleiliście się od rzeczywistości w swoim zapatrzeniu w ten obiecany dobrobyt - A pisowska szczójnia to nic w porównaniu z obecną szczójnią .Pis to była banda ale obecne rządy  to bandyci 

Spokojnie, bo ciśnienie Ci skoczy, i będziesz po lekarzach się szlajał zamiast na strajk jeździć....  

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

W ARMiRze składasz co roku wniosek i tym samym anonsujesz się co roku do kontroli.

Pierwsza kontrola PIORIN była ( przynajmniej tak mówili kontrolujący) z faktur sprzedażowych z GUS, Teraz walą już jak w ciemno bo im się nie chce tego asortymentu szukać po okolicy a muszą ileś próbek wysłać do badania. Dzwonia wcześniej, pytają czy mogą sie wprosić na kontrolę i po sprawie. Potem protokół do segregatora i to kolejny kwit jako RWD w razie jakichś problemów. Mógłbym im wskazać podobne plantacje w okolicy, ale nikomu nie naśle kontroli. Chcą, niech robią.

Opublikowano (edytowane)

Przecież tu co drugi ciul twierdzi że jest wspaniale bo zbawcy rządzą  a są tacy sami jak poprzedni  - ja mam dobrze ale patrzę do przodu za dwa -pięć  lat to co dziś to jest już przeszłość ale przez durnotę decyzyjną rządu  robić dla idei ja dziękuję .Poprzedni spierdolili rynek  ale obecni pier**lą go dalej  w tył nie idzie zmienić decyzji ale obecnie trzeba podjąć próby a ta chołota przeprasza ukry że rolnicy  otwarli 3 klapy i usypali zboże a w lasach koło granicy całą dobę dziesiątki terminali przeładowuje zboża i rzepak .To że dziś mogę to ignorować nie świadczy o tym że to się nie zemsci za jakiś czas 

11 minut temu, Leszy napisał:

Spokojnie, bo ciśnienie Ci skoczy, i będziesz po lekarzach się szlajał zamiast na strajk jeździć....  

Edytowane przez v11
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

Jak się nie ma nawozów naturalnych to i się nie stosuje bo niby skąd jak może 1,2 hodowle na wsi albo wcale😄

PRZECIEŻ drogich oprysków i nawozów nie będziesz trzymał na ulicy 😄 stosować zastosuje tyle na ile masz kasy bo nikt nie stoi i ci nie pilnuje ile zastosujesz😄. Po co mam palić opakowania po opryskach jak za darmo w sklepie przyjmą 😄.

o zwierzęta trzeba dbać zarówno u tych co je trzymają dla zarobku jak i u tych co trzymają psy dla przyjemności. tu nie ma zmiłuj

Niestety ciężko pożegnać się z kasą z dopłat 😄

czyli przepisy mówią tylko, że środków ochrony roślin nie należy przetrzymywać na ulicy bo są drogie :D 

i nie ma żadnych wymagań dotyczących np. wielkości miejsca przetrzymywania zwierząt, natężenia światła czy dopuszczalnego stężenia amoniaku w atmosferze chlewni

nie masz palić odpadów tylko masz udokumentować utylizację 

napisałeś głupotę a teraz próbujesz się wykręcić heheszkami i tym, że prawie nikt nie hoduje zwierząt, co ma się nijak do tego, że przepisów są tysiące i trzeba ich przestrzegać, nie ważne czy się składa wniosek o dopłaty czy też nie

5 minut temu, mirro napisał:

Aaaa ktoś stosuje nawożenie bez opamiętania? :lol:

co ma jedno do drugiego?

Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

.Poprzedni spierdolili rynek  ale obecni pier**lą go dalej  w tył nie idzie zmienić decyzji ale obecnie trzeba podjąć próby a ta chołota przeprasza ukry że rolnicy  otwarli 3 klapy i usypali zboże a w lasach koło granicy całą dobę dziesiątki terminali przeładowuje zboża i rzepak .To że dziś mogę to ignorować nie świadczy o tym że to się nie zemsci za jakiś czas 

przecież wszyscy chcą ukrainy w unii . z tą ilością co oni tam produkują nie mamy szans . trzeba było protestowac jak ukrainę zapraszali do unii.

pozostaje się tylko przebranzowić

Opublikowano
8 minut temu, v11 napisał:

Przecież tu co drugi ciul twierdzi że jest wspaniale bo zbawcy rządzą  a są tacy sami jak poprzedni  - ja mam dobrze ale patrzę do przodu za dwa -pięć  lat to co dziś to jest już przeszłość ale przez durnotę decyzyjną rządu  robić dla idei ja dziękuję .Poprzedni spierdolili rynek  ale obecni pier**lą go dalej  w tył nie idzie zmienić decyzji ale obecnie trzeba podjąć próby a ta chołota przeprasza ukry że rolnicy  otwarli 3 klapy i usypali zboże a w lasach koło granicy całą dobę dziesiątki terminali przeładowuje zboża i rzepak .To że dziś mogę to ignorować nie świadczy o tym że to się nie zemsci za jakiś czas 

część przedsiębiorców i ekonomistów twierdzi, że to nie jest zagrożenie tylko szansa na pozyskanie tańszych surowców, przetworzenie ich i sprzedanie z zyskiem

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

czyli przepisy mówią tylko, że środków ochrony roślin nie należy przetrzymywać na ulicy bo są drogie :D 

i nie ma żadnych wymagań dotyczących np. wielkości miejsca przetrzymywania zwierząt, natężenia światła czy dopuszczalnego stężenia amoniaku w atmosferze chlewni

nie masz palić odpadów tylko masz udokumentować utylizację 

napisałeś głupotę a teraz próbujesz się wykręcić heheszkami i tym, że prawie nikt nie hoduje zwierząt, co ma się nijak do tego, że przepisów są tysiące i trzeba ich przestrzegać, nie ważne czy się składa wniosek o dopłaty czy też nie

co ma jedno do drugiego?

Ty tp jesteś jakiś ułomny

Przecież to widać że są teraz w zdecydowaniej większości gospodarstwa nastawione na produkcję rosliną . Obszarnicy nie mają nic po za psem

Kiedyś smiali się że biedota sprzedaje zboże a oni hodują świnie i są panami a od jakiegoś czasu nastawiali binówi smai handlują zboże, rzepak itp 😄

Opublikowano

To akurat prawa. Sprzedawanie nieprzetworzonych surowców  to domena kolonii. Przetwarzanie, zaś metropolii. 

1 minutę temu, nie napisał:

część przedsiębiorców i ekonomistów twierdzi, że to nie jest zagrożenie tylko szansa na pozyskanie tańszych surowców, przetworzenie ich i sprzedanie z zyskiem

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Przecież to widać że są teraz w zdecydowaniej większości gospodarstwa nastawione na produkcję rosliną . Obszarnicy nie mają nic po za psem

Kiedyś smiali się że biedota sprzedaje zboże a oni hodują świnie i są panami a od jakiegoś czasu nastawiali binówi smai handlują zboże, rzepak itp 😄

co to ma wspólnego z tym 

53 minuty temu, racyl napisał:

Jakie te normy ? 😄 po za stosowaniem aktualnych środków ochrony

ułomny :D 

Opublikowano
21 minut temu, racyl napisał:

co ty piszesz jako rolnik nie możesz handlować jako przedsiębiorca tak -lewizna lewizną ale to ilości kilkaset ton ale nie tysiące 

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

To jakaś ruska onuca napisała. Oficjalne stanowisko rządu jest inne a on sieje zamęt i dezinformacje.

main_34nowoczesno_w_domu_zagrodzie_i_na_protestach.jpg

Zdjęcie ma pokazywać postęp technologiczny, czy dobroduszność unii? Przecież każdy, kto tutaj zagląda może głośno powiedzieć, rząd nie może niczego dać, bo nic nie ma, a jeśli coś dał, to musiał wcześniej to komuś zabrać. Unia, jej urzędnicy niczego nie mają, by komuś coś dać, muszą komuś zabrać. Składki członkowskie płacimy, porównując do budżetu domowego, to najpierw trzeba wpłacić pieniądze do wpłatomatu, by potem je wybrać z bankomatu. Ale składki to nic strasznego, ani obciążającego. Prawdziwym kosztem są wszelkiego rodzaju uregulowania, wymagania, dostosowywania. W moim powiecie, w okresie wejścia do ujni, zamknęło się połowe małych rzeźni. W znanych mi innych powiatach jest podobnie albo gorzej. Pogłowie świń spadło do chyba 10 milionów, z tego 3 kontraktowe, a było około 20. Teraz są strajki, zboże tanie, kukurydza za bezcen, wszyscy się denerwują brakiem zbytu na produkty zbożowe. Plan strategiczny unji zakłada zniszczenie rolnictwa, przede wszystkim nowych państw. Subwencjonowanie produkcji, ale tak by sąsiedzi dostali więcej. Bez unii też byśmy żyli, producenci maszyn nie mogli by liczyć na chore dopłaty, które pozwoliły im wywindować ceny. Jeśli żylibyśmy w zwykłej korelacji międzypaństwowej, wspólnym rynku handlowym, nie ograniczano by nam podróżowania po europie ( imigranci z południ nie są w unii a mogą jeździć gdzie chcą), to byłoby zapewne lepiej. Dostęp do maszyn byłby taki sam, mnóstwo traktorów, maszyn pochodzi z drugiej ręki, wystarczy nie obkładać jakimiś durnymi cłami, jak było to na na samochody. Przecież na sprowadzane auta opłaty nie nakładali niemcy, tylko Polacy. A po wejściu do ujni jak to pięknie zrobiło się bez opłat. O zgrozo, a my naiwnie myślimy, że te traktory to - bo unia dała !!!??? Nowe maszyny, zapewne droższe z powodu dopłat. rolnicy pozadłużani, bez unii w takiej postaci też by były. Firma robi je po to, by je sprzedać. Uważam, że koszty bycia w unii przerosły nasze wyobrażenie, a finansowo jesteśmy w plecy.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Normy azotowe...

Dobrostan 

Bio asekuracja 

Itd 

Pytam kto ci wylicza azot co do kilograma ?. papier wszystko przyjmie 😄

kto ci dzisiaj ma zwierzęta ? 😄 już dawno wpierdzielamy ukriańskie czy zagraniczne mięso .

Chceta brać kasę na zwierzęta to dbajta o nie a nie tylko brać kasę za posiadanie i nic nie robić

24 minuty temu, nie napisał:

co to ma wspólnego z tym 

ułomny :D 

tylko kasę brać z dopłat a nic nie robić bo po co 😄

po co wywozić gnój z obory najlepiej niech stoi zwierze upaćkane jak u gienka z plutycz

Opublikowano

unijni ekonomiści dobrze policzone mają że 1 euro "dane Polsce "wraca jako 4 euro na zachód tylko bezmyślność naszych rządów kiwa na tak i myśli że to wielki biznes -państwo wariatów i oszustów .I nie musimy się martwić wariackiego kraju nawet Putin nie podbije bo po co żeby mieć problemy ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Zdjęcie ma pokazywać postęp technologiczny, czy dobroduszność unii? Przecież każdy, kto tutaj zagląda może głośno powiedzieć, rząd nie może niczego dać, bo nic nie ma, a jeśli coś dał, to musiał wcześniej to komuś zabrać. Unia, jej urzędnicy niczego nie mają, by komuś coś dać, muszą komuś zabrać. Składki członkowskie płacimy, porównując do budżetu domowego, to najpierw trzeba wpłacić pieniądze do wpłatomatu, by potem je wybrać z bankomatu. Ale składki to nic strasznego, ani obciążającego. Prawdziwym kosztem są wszelkiego rodzaju uregulowania, wymagania, dostosowywania. W moim powiecie, w okresie wejścia do ujni, zamknęło się połowe małych rzeźni. W znanych mi innych powiatach jest podobnie albo gorzej. Pogłowie świń spadło do chyba 10 milionów, z tego 3 kontraktowe, a było około 20.

Taka bieda na wsi a sprzętu za miliony. Nie opłaca się to zlikwidować i przestać pozostałych szantażować

3 minuty temu, v11 napisał:

unijni ekonomiści dobrze policzone mają że 1 euro "dane Polsce "wraca jako 4 euro na zachód tylko bezmyślność naszych rządów kiwa na tak i myśli że to wielki biznes -państwo wariatów i oszustów .I ni?

Ta jasne tylko polskie chłopki same leciały i kupowały new holland, john deere itp za miast ursusów 😄. Nikt ich nie zmuszał sami wybierali sprzęt

Edytowane przez racyl
Opublikowano
51 minut temu, v11 napisał:

Byłeś na granicy pomóc naszym?

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

Pytam kto ci wylicza azot co do kilograma ?. papier wszystko przyjmie 😄

kto ci dzisiaj ma zwierzęta ? 😄 już dawno wpierdzielamy ukriańskie czy zagraniczne mięso . 

Kontrola i próbka z pola to już niekoniecznie wszystko przyjemnie.

Ty chyba ty z UK  pierdalasz jak nieporadny jesteś i swojej żywność nie masz...

Mam zwierzęta i mam wszystko swojej produkcji.

Opublikowano

Kto ma dzisiaj swoją żywność ? 😄 Dzisiaj nikomu nic się nie opłaca trzymać . A przede wszystkim ludzie na konkretną produkcję się nastawiają a nie rozdrabniają jak za dawnych lat.

Pewnie jesteś z tych co po troszku mają wszystkiego a korzyści żadnej

Opublikowano
🔵Nasi Zachodni sąsiedzi kreują się na najbardziej „zielony” kraj Europy, jednak w istocie ich polityka jest daleka od ekologicznej.
By to udowodnić warto przywołać przykład z ostatniego tygodnia. Niemiecka firma RWE zaczęła demontować dużą farmę wiatrową w Nadrenii Północnej-Westfalii. Dlaczego?
Demontaż jest czyniony w celu dostania się… do zasobów węgla brunatnego!
Jak podkreśla na portalu Energetyka24 Karol Byzdra decyzja jest efektem negocjacji wicekanclerza Roberta Habecka z Moną Nebaur, minister gospodarki Nadrenii Północnej-Westfalii.
🔵Ekolodzy oburzeni
Swojego oburzenia nie kryją aktywiści klimatyczni, którzy ustami Fabiana Huebnera z organizacji Beyond Fossil Fuels deklarują:
Obecny kryzys klimatyczny wymaga pilnych i wspólnych wysiłków, aby przyspieszyć wdrożenie każdej turbiny wiatrowej, panelu słonecznego czy pompy ciepła, na jakie nas stać
🔵Winna jest… Ukraina?!
Jednak koncern RWE argumentuje, iż obecny kryzys energetyczny wymusza zwrot ku węglowi. Główną przyczyną owego kryzysu, jak przyznaje szefostwo koncernu, jest wojna na Ukrainie.
🔵Prastara puszcza - pod piłę!
To nie pierwszy raz, gdy nasi zachodni sąsiedzi, mimo ekologicznych deklaracji, sięgają po „brudny” węgiel. Przed kilkoma laty głośna była sprawa lasu Hambach. Ta prastara puszcza została w dużej części wykarczowana w 2017 roku. Wszystko po to aby dostać się do znajdujących się pod nią złóż węgla.
Organizacje ekologiczne ostro protestowały przeciwko wycince, jednak lokalne władze szybko uporały się z aktywistami, przy pomocy służb porządkowych.
Jak widać o tym co jest naprawdę ekologiczne decyduje nie nauka lecz… niemieckie władze i koncerny!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v