Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

Takie trudne ?

Trudne, dopłat nie weźmiesz a i tak musisz spełnić część tych bzdur.Pewnie w następnym okresie wymyślą że czy będziesz brał czy nie to i tak musisz przestrzegać tych wszystkich bzdur które oni wymyślą, a nie to słone kary.OCZYWIŚCIE w imię ratowania planety i klimatu.

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Trudne, dopłat nie weźmiesz a i tak musisz spełnić część tych bzdur.Pewnie w następnym okresie wymyślą że czy będziesz brał czy nie to i tak musisz przestrzegać tych wszystkich bzdur które oni wymyślą, a nie to słone kary.OCZYWIŚCIE w imię ratowania planety i klimatu.

Na ten moment nie wymogów dla tych co nie biorą dopłat.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Dla niektórych rzetelny jest tylko ten, co napierdala na PiS

Do takich tumanów to naprawdę trzeba mieć cierpliwość. Nawozy staniały a oni dalej swoje że drogie. A to za drogi materiał siewny. Kiedy dopłaty, znowu jakieś rekompensaty i tak kółko.

https://www.facebook.com/portalfarmer/videos/1136409227513639

1 minutę temu, witejus napisał:

Nie ma?to wyjedź w pole np opryskiwaczem w pole przed lub po południu, a jest jeszcze kilka innych ,,kwiatków"

A po co mam jechać w wysoką temperaturę , żeby mi zaraz wszystko wyparowało zanim się wchłonie ? Nie martw się ludzie jeżdżą rano i przez cały dzień jak jest pochmurny dzień. Nikogo to nie zatrzymało .

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Nie ma?to wyjedź w pole np opryskiwaczem w pole przed lub po południu, a jest jeszcze kilka innych ,,kwiatków"

PIORIN zawsze będzie. Chemii bez kontroli żaden rząd nie zostawi. Tak samo jak leków itd. weterynaria. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał:

Do takich tumanów to naprawdę trzeba mieć cierpliwość. Nawozy staniały a oni dalej swoje że drogie.

Otóż to ,do takich tumanów jak ty ,mówiących półprawdy, nawozy staniały a zboża ?zdrożały?

14 minut temu, racyl napisał:

Nikogo to nie zatrzymało .

Tylko dostali mandat i obcięcie dopłat gratis

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

Jeszcze fundację rodzinną założy jak obajtek 😂

uwazaj bo gdy beda robic badania genetyczne kto jest ojcem dzieci martusi to i na ciebie moze pasc 😂

mozna i tak 0_1_119065_Komuno_i_pgr_wroc!_przez_POLACZKIWDUPEJEBANE.jpg?t=1707897929

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, witejus napisał:

Otóż to ,do takich tumanów jak ty ,mówiących półprawdy, nawozy staniały a zboża ?zdrożały?

saletra 1800zł, sól potasowa 2050zł, polifoska 2700zł .Najlepiej pewnie jakby za darmo były ? 😂

Kto ci kazał trzymać do teraz ? ja sprzedałem po żniwach za 860zł i mam to w d*pie czy nawóz miał wtedy zdrożeć czy stanieć .

Chłopi są oderwani od rzeczywistości, próbują bawić sie w spekulantów przechowując zborze, rzepak w silosach i jak cena idzie w górę to jest ok ale jak w dół to już panika

Krzyczą że nawóz idzie od ruskich i innych krajów  i dlatego nawozy staniały a jednocześnie krzyczą że źle bo ruski 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Kto ci kazał trzymać do teraz ? j

Ja niczego nie trzymam, kukurydzę sprzedałem prosto z pola, a ty pieprzysz bzdury, porównaj koszty do ceny dopiero się odzywaj, wnet skończy się truskawkowe eldorado gdy z Ukrainy przyjadą tysiące ton truskawek, za połowę twojej ceny.Wtedy będziesz cienko pierdział.

Opublikowano
11 minut temu, witejus napisał:

Tylko dostali mandat i obcięcie dopłat gratis

Tak z własnego doświadczenia, to powiem że aby dostać mandat od PIORIN , to na prawdę trza się postarać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

to na prawdę trza się postarać

Widocznie inni też się starali, poza tym zależy na kogo trafisz, jeden przymknie oko, pouczy, zgodzi się z twoimi argumentami , a inny bez dyskusji pisze mandat i zawiadamia agencję.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Ja niczego nie trzymam, kukurydzę sprzedałem prosto z pola, a ty pieprzysz bzdury, porównaj koszty do ceny dopiero się odzywaj, wnet skończy się truskawkowe eldorado gdy z Ukrainy przyjadą tysiące ton truskawek, za połowę twojej ceny.Wtedy będziesz cienko pierdział.

Kto ci każę produkować i co roku opowiadać że się nie opłaca ?. Nie opłaca się a co raz to nowsze maszyny i samochody u obszarników

Popatrz na producentów warzyw jak widzą że coś się nie opłaci to rezygnują z produkcji a zborze, rzepak, kukurydza u rolników to musi być za wszelką cenę.

Nikt nie powiedział że nie przyjdzie mi zmienić zawodu jeśli znajdę bardziej dochodowe zajęcie

Kupiłem saletrę w listopadzie po 1940zł teraz jest 1800zł i do kogo mam mieć pretensje ?

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Po co dyskutujesz z zawistnym z dwoma grządkami bez magazynów i żyjącym z dnia na dzień ? na niektórych nie warto nawet splunąć a co dopiero wdawać się w dyskusję .A rynek jest tak spierdolony że nie wiadomo czy to co było dwa dni temu utrzyma się przez tydzień a głupki myślą że przechytrzyli wszystkich a w rzeczywistości to wszystko jest w ciemno z niewiadomą opłacalnością a są i tacy co mając zero chwalą się dochodami .Patrząc do przodu co z tego że mam konrakt na przyszłość jak tego odbiorcy może za kilka miesięcy już nie być 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, v11 napisał:

Po co dyskutujesz z zawistnym z dwoma grządkami bez magazynów i żyjącym z dnia na dzień ? na niektórych nie warto nawet splunąć a co dopiero wdawać się w dyskusję .A rynek jest tak spierdolony że nie wiadomo czy to co było dwa dni temu utrzyma się przez tydzień a głupki myślą że przechytrzyli wszystkich a w rzeczywistości to wszystko jest w ciemno z niewiadomą opłacalnością a są i tacy co mając zero chwalą się dochodami .Patrząc do przodu co z tego że mam konrakt na przyszłość jak tego odbiorcy może za kilka miesięcy już nie być 

Jak nie mają magazynów to pluć nawet na nich nie warto? Prawdziwy Polak i katolik. DO spowiedzi i komunii na Wielkanoc pewnie co?  Co za pogarda dla innego człowieka. W wielu mediach społecznościowych był by ban za to jak nic bo ksiądz to bez problemu ciastko do dzioba włoży. 

A cod chwalenia się dochodami to nie ty tu kilka dni temu jakieś tabelki wrzucałeś?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Jak nie mają magazynów to pluć nawet na nich nie warto? Prawdziwy Polak i katolik. DO spowiedzi i komunii na Wielkanoc pewnie co?  Co za pogarda dla innego człowieka. W wielu mediach społecznościowych był by ban za to jak nic bo ksiądz to bez problemu ciastko do dzioba włoży. 

A cod chwalenia się dochodami to nie ty tu kilka dni temu jakieś tabelki wrzucałeś?

Człowieku wcinasz się w coś czego nie rozumiesz i nie wiesz kogo mam na myśli takie to truskawkowe myślenie 

Twój minister przeprasza ukraińców że wysypali kilka ton ziarna twój premier już się smaruje i włazi szolcowi do d*py a twój rząd to banda zdegenerowanych pedałów i morderców nie narodzonych dzieci a ty coś o wierze sugerujesz? O moje dochody się nie martw zanim mnie się pogorszy ty dawno będziesz emigrantem 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

main_34nowoczesno_w_domu_zagrodzie_i_na_protestach.jpg

Trudno aby po 30 latach rolnicy wyjeżdżali na ulice sprzętem z czasów PRL. Przewoźnicy strajkowali na granicy Liazami, Starami i Jelczami ??

• Like 1
Opublikowano

Poi 20 - 25 latach Początki Leppera i koniec XX wieku takie właśnie strajki były. I gdyby nie ta unia która ma wiele wad to by tych traktorów nie było. Kogo przed unia było stać na nowego jd? Zetor to już był szczyt szczytów a wielu i na to nie było stać. A przecież za prl u rolnik miał tak dobrze tanie maszyny zapewniony zbyt kontraktacje.  A po upadku prl u fala bankructw. Wtedy ludzi na ulice wygoniła prawdziwa bieda. 

Opublikowano (edytowane)

Nowego żadnego ale odkładając dopłaty mogłem sobie kupić w 2012 roku 9 letniego mf 4270 z polski z udokumentowanym przebiegiem w full opcji z turem tuzem womem klimą itd. Wielu zaś bardzo wielu kupiło nowe z programów unijnych. W zasadzie mało kto na wsi kupował nowy ciągnik bez unii.

Ale tak po latach myślę, że gdyby tej unii nie było tych programów unijnych dopłat itd  to dzisiaj może i by było lepiej wiele gospodarstw by padło a ci co zostali mieli by lepiej i ceny wyższe.

Edit w chyba 2010 roku zakwalifikowałem się wysoko na zakup ciągnika i jakichś maszyn z różnicowania. Ale zrezygnowałem. Uznałem, ze zakup ciągnika chyba wtedy za 160 tys na 15 ha to głupota i po latach się cieszyłem że Bóg rozum dał bo kasa poszła w co innego na czym lepiej wyszedłem.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v