Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, soltys48 napisał:

Pierwsze 5 które widzę razem nie są tyle warte

Liczy się powielanie głupot a ty to robisz

Nie, liczy się przekaz do społeczeństwa. raczej miastowi tego forum nie czytają. Ale joe monstera już tak czy np taki e Poznań lub inne media. Tak więc mnie tu nie ma co winić bo to bez sensu.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, v11 napisał:

Z tym się zgodzę że ceny nie ruszą i to przez najbliższe 2 lata środki produkcji też nie wiele mogą spaść bo już się stabilizują -azoty na granicy bankructwa juz płaczą że import blokuje sprzedaż .Rynki europy już odebrała Ukraina kiedyś część zboża wyjeżdżało na zachód teraz tam już wolą ukraińskie za wyjątkiem nielicznych markowych producentów marginalnych produktów którzy żądają 10 oświadczeń o pochodzeniu ziarna ci płacą trochę lepiej .Nie widzę perspektyw dla rolnictwa świat się zmienił nieodwracalnie 

Wszyscy popierali pis a on był wpatrzony w ukraine 😂

Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał:

Pensja minimalna więcej razy rosła niż pensje urzędników. jeszcze trochę podnoszenia minimalnej i wyszłoby na to że miernota na pensji minimalnej w byle jakiej pracy zarabiałaby tyle co urzednik pd[owiedzialny za grubą kasę

To trzeba było wystawić towar na tej giełdzie a nie wieść na skup 😂. Z ukraińskiem zbożem to jest tak jak kupowanie tanich produktów po promocyjnych cenach w np w biedronce zamiast w sklepach groszek czy leviatan

O jeszcze lepiej ludzie rolnik tak pisze ??? "trzeba było , mógł pan nie brać to czego beczysz" proponuje innym użytkownikom forum zastanowić się czy wszyscy tutaj gramy w jednej drużynie bo ruskich onuc i troli nie brakuje widzę...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Masz do niego pretensje, że człowiek patrzy realnie na świat i nie chce podzielać twego życia w iluzji? Dlaczego masz do kogoś pretensje, że ktoś nie obraża się na fakty i patrzy realnie na to co się dzieje a nie jak ty wypierasz z swojej głowy nie pasujące ci fakty i żyjesz złudzeniami. Życie to nie chciejstwo życie to realne fakty często nie przychylne nie korzystne.

Rolnictwo czekają coraz gorsze czasy. I nic wielkiego żadne strajki nie dadzą tak jak nie dały przez 25 lat.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 3
Opublikowano

A niech was szaszki zasypią swoim gównem to zmądrzejecie wolny rynek przecież , dzisiaj zbożowców jutro hodowców nie cieszcie się wy też zawiśniecie... Naród mądrzejszy od was i wie o co strajkuje... Pozdro dla kumatych

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@hubertuss  co nie znaczy aby protestów zaniechać bo wtedy będzie jeszcze gorzej

jakieś tam postulaty trzeba sformułować, jakąś tam presję i władza poczuje tak że bodaj do myślenia i jednych i drugich jak inaczej zagonić?
prośbą? xD

@racyl odważył byś się stanąć w szranki testów własnych płodów rolnych z ukraińskimi? ;)
może parametrami botanicznymi jak dorodność, jakość poprzechowalnicza czy forma podania ukraińskie przegrywają z rodzimymi bo i zatęchłe i jaki badziew z pośnizny stamtąd cześciej (nawet ukraińskie czarnoziemy bez nawożenia jałowieją i plony ... no cudów nie ma ) ale jeśli by tak rzetelne testy na pozostałości pestycydów porobił to ... no nie wiem czy ukraińskie by nie wygrało statystyk; zapewne z większym rozrzutem i większa szansa tam na partie towaru po za wszelkimi normami czy z substancjami u nas zabronionymi ale dużo więcej stamtąd było by ... jest towaru niczym nieskażonego no co najwyżej partacko zebranego czy składowanego po zbiorze.
jakoś dziwnie mało jest postulatów zaostrzenia testów na ukraińskim imporcie
ciekawe dlaczego? ;)
zatem tylko siła oporu protestów pozostaje co i tak z góry wiadomo że nie zatrzyma ostatecznie tego importu ale go osłabi, opóźni i to może wielu tutaj wystarczyć aby się dostosować do ewentualnej akcesji Ukrainy już pełnej z xujnią a póki co to jest właśnie ten najważniejszy argument - to warunkiem otwarcia granic jest akcesja a nie na odwrót co właśnie urzędasy nasze forsują

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
34 minuty temu, racyl napisał:

Wszyscy popierali pis a on był wpatrzony w ukraine 😂

to do mnie czy ci się na psychikę rzuca =skąd te wnioski cytuj a jak nie ma co cytować to się odpier**l 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Nie widzę na zdjęciu żadnego pojazdu o takiej wartości 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nie, liczy się przekaz do społeczeństwa. raczej miastowi tego forum nie czytają. Ale joe monstera już tak czy np taki e Poznań lub inne media. Tak więc mnie tu nie ma co winić bo to bez sensu.

ja jestem bojownikiem od lat i tak to skomentowalem..

Opublikowano (edytowane)

z klimatem
i nawet wygrywa bo gdzieś latem wieszczył suszę w Polsce bo pono wody na planecie zaczyna brakować :D no i chyba pomogło bo leje że aż powodziami zaczynają straszyć xD
u szkopów jeszcze lepsze orły bo dowiedli że ocieplenie klimatu doprowadzi do ... ochłodzenia klimatu
tylko nie wiedzą jeszcze kiedy :P

https://noizz.pl/informacyjne/ocean-atlantycki-zmierza-do-krytycznego-punktu-narazona-jest-min-europa/zdjxgyh

w sumie to mogą mieć i rację że słodkie wody polodowcowe w oceanie arktycznym mogą załamać Golfstrom bliżej niż teraz dopływa no ale żeby klimat się ocieplił na południowej półkuli względem północnej to musiała by się orbita Ziemi zmienić i ciekawe jakie środki zaradcze ku temu wymyślą ? :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał:

A z kim walczysz z babą ?

Bije się z myślami🤣

Opublikowano
33 minuty temu, v11 napisał:

A z kim walczysz z babą ?

z uff-em...

dysydent -a nie bylo suszy ?? lokalnie na podkarpciu moze nie bylo..

woda stoi wszedzie ale wystarczy pare dni i wyschnie..

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Onuca @Ulman boi się szybkich kolei by nie wypadł z pociągu, wiec jedzie z  rosyjską melodią .

Ukraina go wchłonie jak swego .

Jak od poczatku pisałem ze granice z upadliną trzeba zamknąć i nie przesadzac z gościnnością i socjalem dla banderowców to byłem onucą ale miałem rację.  Nadal mam rację tylko musi minąć odpowiedni czas żeby się o tym reszta przekonała. 

Z tym pociągiem to widać żeś sam wymyślił bo to jakaś pokrzywiona logika.

A co do wchłaniania to chyba sam wchłonąłeś ćwiarteczkę z rana. Jak upaina ma mnie wchłonąć jak niedługo jej nie będzie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

ciekawe dlaczego? ;)

Bo postulaty polskich rolników, dość znacząco się różnią od postulatów zachodnich rolników. Troszkę mamy inne priorytety.

7 minut temu, Ulman napisał:

to byłem onucą ale miałem rację. 

iiiiii zaplutym karłem reakcji?:lol:

16 minut temu, jacus napisał:

woda stoi wszedzie ale wystarczy pare dni i wyschnie..

Ano woda stoi. Ale jak ma padać, to niech pada przynajmniej nie będzie durnych pomysłów żeby w pole wyłazić.

Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

iiiiii zaplutym karłem reakcji?:lol:

i wywrotowcem oraz wichrzycielem, sPISkowcem, komunistą i spekulantem. Spokojnie  - przywykłem że musi minąć odpowiedni czas żeby inni przejżeli na oczy. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MarekUA napisał:

O jeszcze lepiej ludzie rolnik tak pisze ??? "trzeba było , mógł pan nie brać to czego beczysz" proponuje innym użytkownikom forum zastanowić się czy wszyscy tutaj gramy w jednej drużynie bo ruskich onuc i troli nie brakuje widzę...

Latasz do biedronek i innych sklepów wcale się nie przejmując czy inny polski przędsiębiorca zwiąże koniec z końcem. Trzeba jeszcze zakazać przywozu tanich chińskich towarów 😂. Chłopy to zaraz chcą super opieki i specjalnego traktowania i zapewnionych cen na swoje produkty. Trzeba się obudzić i spojrzeć na pozostałych przedsiębiorców w polsce czy też tak protestują jak nie ma ceny na ich wyroby

2 godziny temu, MarekUA napisał:

A niech was szaszki zasypią swoim gównem to zmądrzejecie wolny rynek przecież , dzisiaj zbożowców jutro hodowców nie cieszcie się wy też zawiśniecie... Naród mądrzejszy od was i wie o co strajkuje... Pozdro dla kumatych

Ty krzyczysz wolny rynek jak pszenica jest po 1000-1500zł a jak poniżej to już nie ma wolnego rynku . Strajkują ci co im mało albo takie niedojdy jak ta baba z podlasia co myślała że ktoś kupi jej dziurawe kartofle w markecie 😂.

Wystarczy popatrzeć jak bida na tej wsi co strajkuje 😂 To są dzisiaj prężne firmy z wartościowym sprzętem i olbrzymi posiadłościami. Która inna branża ciągle krzyczy że nie przetrwa ?

Jak w wakacje strajkowali prawdziwi drobni rolnicy produkujący malinę czy truskawkę to ci oszarnicy mieli to w d*pie. Owoc miękki nadal jedzie z UA, pracownicy są coraz drożsi bo się podnosi pensję minimalną i nikt się tym nie przejmuje

2 godziny temu, dysydent napisał:

@racyl odważył byś się stanąć w szranki testów własnych płodów rolnych z ukraińskimi? ;)
może parametrami botanicznymi jak dorodność, jakość poprzechowalnicza czy forma podania ukraińskie przegrywają z rodzimymi bo i zatęchłe i jaki badziew z pośnizny stamtąd cześciej (nawet ukraińskie czarnoziemy bez nawożenia jałowieją i plony ... no cudów nie ma ) ale jeśli by tak rzetelne testy na pozostałości pestycydów porobił to ... no nie wiem czy ukraińskie by nie wygrało statystyk; zapewne z większym rozrzutem i większa szansa tam na partie towaru po za wszelkimi normami czy z substancjami u nas zabronionymi ale dużo więcej stamtąd było by ... jest towaru niczym nieskażonego no co najwyżej partacko zebranego czy składowanego po zbiorze.
ciekawe dlaczego? ;)
zatem tylko siła oporu protestów pozostaje co i tak z góry wiadomo że nie zatrzyma ostatecznie tego importu ale go osłabi, opóźni i to może wielu tutaj wystarczyć aby się dostosować do ewentualnej akcesji Ukrainy już pełnej z xujnią a póki co to jest właśnie ten najważniejszy argument - to warunkiem otwarcia granic jest akcesja a nie na odwrót co właśnie urzędasy nasze forsują

To chcesz powiedzieć że nikt nie wiedział o ukraińskim potencjale gdy zaczęła się wojna ? po to było krzyczeć ukraina jak najszybciej w unii . Może cała ta wojna z rosją jest po to żeby ukraina weszła do unii a potem szybko pojedna się z rosją a polaczki zostaną jak zawsze wycyckani 😉

W końcu jest przysłowie mądry polak po szkodzie .

Głupia miłość do ukrainy ma swoją cenę którą będzie przebranżowienie 😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano
22 minuty temu, racyl napisał:

jak ta baba z podlasia co myślała że ktoś kupi jej dziurawe kartofle w markecie 😂.

Łoooo Panie, a wiesz jak to robienie dziur w kartoflach podnosi koszty?:lol:

23 minuty temu, racyl napisał:

Może cała ta wojna z rosją jest po to żeby ukraina weszła do unii a potem szybko pojedna się z rosją a polaczki zostaną jak zawsze wycyckani 😉

Ukraina nie chce wchodzić do Unii. Chce tylko nieograniczonego dostępu do jej rynku. Czy ktoś to w końcu pojmie?

• Haha 1
Opublikowano

Taka Mirek większość polskiej wsi myśli że jak byle co i z byle jakim nakładem wyprodukuje to klient ma obowiązek to kupić a tym bardziej ma to jeszcze być sprzedawane w lokalnym markecie

Opublikowano
25 minut temu, racyl napisał:

Jak w wakacje strajkowali prawdziwi drobni rolnicy produkujący malinę czy truskawkę to ci oszarnicy mieli to w d*pie. Owoc miękki nadal jedzie z UA, pracownicy są coraz drożsi bo się podnosi pensję minimalną i nikt się tym nie przejmuje

Malinę importowali polscy spekulanci. Jak strajkowali pod Osmofrostem, to akurat groszek zbierałem i trochę mi szkoda tych ludzi było, bo akurat strajkowali w najmniej odpowiednim miejscu.

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

to do mnie czy ci się na psychikę rzuca =skąd te wnioski cytuj a jak nie ma co cytować to się odpier**l 

Kultury mamusia nie nauczyła jak widać 😄 Takie rzeczy to się wynosi z domu ale jaki dom tacy domownicy 😄

Opublikowano

@dysydent ja nikomu nie bronię protestować aby grzecznie i spokojnie. Ale zbyt wielu po tych protestach zbyt wiele sobie obiecuje. Sytuacja się zmieni. Ale nie oszukujmy się, że obciążone nadprodukcją drogie rolnictwo Europejskie nagle zmieni się diametralnie i zyski wzrosną o połowę. Tym bardziej, ze wiele postulatów jak zaniechanie ugorowania czy zaprzestanie wycofywania substancji czynnych sprzyjają jeszcze większemu wzrostowi produkcji.

Opublikowano

Niech wzrosną o 10% i zaoszczędzą wkurwu na nasze głupie rządy to będzie bardzo dużo. Zamknięcie granicy to też efekt wychowawczy dla tej swołoczy. Oni na nasze produkty wprowadzili embargo, ciągną od nas kasę rozpieprzają transport więc czemu mamy im ciągle robić dobrze. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v