Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, v11 napisał:

10 ha to problemy proporcjonalne do 10 a 1000 to proporcjonalne problemy do 1000  zyski też proporcjonalne a czy warto ? Czy warto tracić życie i nerwy dla produkcji - prawie wszyscy wielcy leczą się psychologicznie biorą antydepresanty bo albo walczysz i masz albo odpuszczasz i cię nie ma  

Kto ci takich rzeczy naopowiadał? Przy tej powierzchni organizacja nie jest jakaś specjalnie trudna. Jak się ma poukładane w głowie to czy 100 czy 1000  ha nie jest wielką różnicą.

10 minut temu, galan99 napisał:

Raczej ty jesteś nienawistnym człowiekiem do innego człowieka .

Jestem realistą i zawsze dbam o swój interes a nie o jakiś niewdzięcznych nierobów

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Za wykonaną pracę.

Ale sam składek nie opłaca.

Składki to nakaz socjalistycznego pazernego państwa 

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

lepsze to niż pseudo prawicowiec o lewicowych pogladach

ta odezwała się wolnorynkowe z korytem +

Przed chwilą, PRZMAS19821982 napisał:

+ Ubezpieczenie dodadkowo

ubezpieczenie idzie z wypłaty ty sobie wybierasz stawki 

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Składki to nakaz socjalistycznego pazernego państwa 

A próbowałeś leczyć się tylko prywatnie ,opłacić z własnej  kieszeni sobie z lub swojej rodzinie leczenie ,operacje itd ,no powiedzmy w kwocie przewyższającej roczny lub kilkuletni budżet gospodarstwa ? 

Opublikowano

Wiekszość rodaków proste leczenie robi prywatnie. Na rynku powinna być konkurencja ubezpieczeń zdrowotnych i każdy powinien mieć wybór gdzie , za ile i w jakim zakresie ma się ubezpieczyć. Państwo zawsze przepieprzy i zmarnuje połowę kasy którą dostanie i dlatego każe nam płacić 2x tyle ile powinniśmy. 

Opublikowano
hubertuss napisał:

22 minuty temu, v11 napisał:

prawda taka że zyski są  tyle że się trochę zmniejszyły - moja ocena moje dochody a górnictwo wiecznie przez dziesięciolecia sponsorowane -czy rolnicy na nich pluli -nie jak strajkowali inni rolnicy na nich pluli -nie więc przełknij i trzymaj ślapaka 

Jakie trochę? Ty masz pojęcie o ekonomii czy sam siebie oszukujesz? W 2010 lub 2011 jak wyżej pisałem sprzedawałem rzepak po około 2 tys tona. RSM 32 był poniżej 900 zł tona. Teraz rzepak też jest po 2 tys ale jedno to jakie są te pozostałe koszty a drugie jaką wartość mają te 2 tys. Ty pewnie jako dyletant policzysz te podwyżki środków produkcji i cieszysz, się, ze masz te 2 tys za tonę. I u ciebie trochę zyski spadły. A ja ci napiszę. że w2010 roku do sklepu za 2 tys kobietę do pracy z pocałowaniem ręki znalazłeś. A teraz jak zaproponujesz 2 tys to cię śmiechem zabije. Aby ta relacja zysków do nakładów wróciła powiedzmy od tego 2010roku rzepak musiał by być po 4 czy 5 tys. Wystrajkujecie takie ceny? W życiu bo cały świat tak płaci.

Aaale coś się zmienia. Dziś pączków z konfiturą zabrakło bo samemu wciągać nikomu nie było do śmiechu. Zamówione mniej. Okazało się że solidny pączek w InterM 3,4 czyli droższy niż u nas a te cuda na kiju po 0,27 się jakoś przejadły... Czasy znów takie, że po pączku z konfiturą zaraz trzeba z adwokatem... podsumowując zarobione ale potencjał był większy.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

Wiekszość rodaków proste leczenie robi prywatnie. Na rynku powinna być konkurencja ubezpieczeń zdrowotnych i każdy powinien mieć wybór gdzie , za ile i w jakim zakresie ma się ubezpieczyć. Państwo zawsze przepieprzy i zmarnuje połowę kasy którą dostanie i dlatego każe nam płacić 2x tyle ile powinniśmy. 

Kilka lat temu lekarz rodzinny miał 10- 14 zł od pacjenta ,a idąc do lekarza np  specjalisty , oczywiście prywatnie - też po receptę trzeba było wydac minimum 120 zł ( też za ok 15 min ) .  Często lekarze przyjmowali w publicznych przychodniach ,czy oddziałach szpitalnych,a po kilku wizytach kierowali do swoich prywatnych przychodni .  I kto tu kogo dyma.?

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Witamy w USA, gdzie 80% pracowników nie ma żadnego ubezpieczenia a operacja wyrostka = ogłoszenie bankructwa

Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Kto ci takich rzeczy naopowiadał? Przy tej powierzchni organizacja nie jest jakaś specjalnie trudna. Jak się ma poukładane w głowie to czy 100 czy 1000  ha nie jest wielką różnicą.

Ty spierdolisz twoje 5 ha przeżyjesz z palcem w większym gospodarstwie też to się zdarza i straty przez lata nie do odrobienia to idzie w miliony a nie grosze 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, andrzej78 napisał:

Kilka lat temu lekarz rodzinny miał 10- 14 zł od pacjenta ,a idąc do lekarza np  specjalisty , oczywiście prywatnie - też po receptę trzeba było wydac minimum 120 zł ( też za ok 15 min ) .  Często lekarze przyjmowali w publicznych przychodniach ,czy oddziałach szpitalnych,a po kilku wizytach kierowali do swoich prywatnych przychodni .  I kto tu kogo dyma.?

No ale co w związku z tym bo nie rozumiem?

6 minut temu, jahooo napisał:

Witamy w USA, gdzie 80% pracowników nie ma żadnego ubezpieczenia a operacja wyrostka = ogłoszenie bankructwa

Jakoś im to nie przeszkadza być światową potęgą. Skąd masz takie dane? 

No i jeszcze gdzie wyczytałeś ze nie bedzie obowiązku choćby podstawowego ubezpieczenia? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

jesli ten grys jest tak oplacalny to czemu nie rosnie konkurencja ?? dziwna sytuacja..

a bo tam w umowie jest ciekawy zapis

GMO SPRZEDAJĄCY oświadcza, Ŝe ziarno kukurydzy będące przedmiotem niniejszego kontraktu pochodzi z upraw całkowicie wolnych od modyfikacji genetycznej i na żądanie KUPUJĄCEGO dostarczy świadectwo pochodzenia materiału siewnego. W przypadku dostarczenia surowca modyfikowanego genetycznie SPRZEDAJĄCY zobowiązany jest do pokrycia wszelkich kosztów wynikłych z przemiału, pakowania i wycofania wyrobów wadliwych z rynku.

konkurencji nawet nie stać żeby wpłacić kaucję jako zabezpieczenie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v