Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Nie sieję w tym roku groszku przed Wielkanocą. Nie dam sie sprowokowac do wyjścia w pole.

cebula w tym roku tanieje no i te ekoschematy i z przedzimowymi orkami wielu zalega to pewnie jeszcze w lutym byle wleźć się dało ja akurat mam w co i po co już choćby i w lutym w pole wjechać bo pod cebulę to raczej bez orki w mulcz siać to głupota bo później herbicydy nie działają a musi się zleżeć pole pod to pieroństwo po orce ... z resztą tu nie poradnik o cebuli a jeśli tak ceny nadal będą spadać to spadnie i powierzchnia chętnych do zasiewu i na jesień woleli byśmy może polegać na swojej niż kupować czort wie wtedy po ile.
Groszku nie wiem terminów uprawy ale też nikt nie wie jak ciepła czy zimna będzie wiosna i kiedy upały pierwsze się zaczną co by samo na wypełnienie ziarna nazbyt późnym siewem nie trafić zwłaszcza w braku deszczowni no ale jeśli będzie zimna gleba to se można naplanować z siewami czy cebuli czy groszku bo i one tak poniżej plus pięć to nie ma sensu ale pola lepiej mieć poorane wcześniej czy tam jak inaczej te poplony czy mulcze pomieszane z glebą co przed zimą ... no qwa ekoschematy ich mać

bałwany brukselskie jednakie zasady chcą wprowadzać i terminy dla pd Francji czy Hiszpanii co dla Polski a nie iem czy i nie dla Szwecji bo już karalnym debilizmem by było jeszcze dla Finlandii xD

Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Gówno warte, ale śmieszne 😉

Śmieszne?

Raczej żałosne. 😥

Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

Rolnicy strajkują we Francji bo oczekują większej ochrony a nie osierocenia. Rozwalcie ten, jak to mówicie, kołchoz. Na bank się Wam polepszy, szczególnie, że gdyby u nas mógł rosnąć ryż to też byśmy byli ejsporterami.

skocz te lewicowe bajki opowiadać zobacz jaka bieda w Anglii po ełrokołchozie 

komuna a nie unia 

https://filmiki.tv/holandia-tajniacy-wylapuja-osoby-ktore-braly-udzial-w-protestach-rolnikow_27378

https://filmiki.tv/pod-parlamentem-europejskim-pierwsze-starcie-z-protestujacymi-rolnikami-wideo_45971?utm_medium=social&utm_source=facebook.page&utm_campaign=simplified&utm_content=simplifiedd2bc5&fbclid=IwAR1pe94VqlhW2XwR7ENC_MQBio0DHUBEbkABxRl4plEborDGIvERlGkTS7c

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

Tyle razy pisałem nie chcę się nad tobą pastwić. To, że ktoś się szybciej rozwija niż inni nie oznacza, że wcześniej nie mógł ponieść strat jedno drugiego nie wyklucza ale czy ty to rozumiesz. Wątpię.

Poza tym ciekawe jak się będą rozwijać jak im w wielu podstawowych dziedzinach gospodarki rąk do pracy brakuje. Hindusów se ściągną?

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał:

Groszku nie wiem terminów uprawy ale też nikt nie wie jak ciepła czy zimna będzie wiosna i kiedy upały pierwsze się zaczną co by samo na wypełnienie ziarna nazbyt późnym siewem nie trafić

Se jakoś te 150 hektarów rozplanowac na kwiecień w siewie muszę. Nic nie daje wczesny siew przy niskich temperaturach, bo wyłazi i 3 tygodnie z ziemi a czasem nawet więcej. Zaś czas od siewu i skielkowania biegnie nieubłaganie, gdzie potem za krótka łodyga i za mało strąków, bo swoje przesiedział w ziemi i kwitnąć też zaczyna za wcześnie.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

zajmij sie czymś pożytecznym 

2 minuty temu, hubertuss napisał:

Tyle razy pisałem nie chcę się nad tobą pastwić. To, że ktoś się szybciej rozwija niż inni nie oznacza, że wcześniej nie mógł ponieść strat jedno drugiego nie wyklucza ale czy ty to rozumiesz. Wątpię.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

a bo rozumiesz niejaki newsweek znalazł jakąś jedna czy więcej jakich brytyjskich dziadówek i ich żale słowo w słowo za wyznacznik całości pokazał

https://www.newsweek.pl/swiat/brexit-pograza-brytyjczykow-to-panstwo-to-pobojowisko/v8y790x

to tak jak i te ruskie lokalsy gdzieś na wschód od Białorusi nie wiedzą jak w tej Polsce się żyje i ponoć straszna u nas bida że sól i sodę to se z Królewca musimy przemycać
taki jak przeczyta coś takiego jak Российская газета to będzie udowadniał że lepiej to trza się do wnp przyłączyć abo co podobnego :P

Opublikowano
37 minut temu, hubertuss napisał:

Poza tym ciekawe jak się będą rozwijać jak im w wielu podstawowych dziedzinach gospodarki rąk do pracy brakuje. Hindusów se ściągną?

tu jest przykład rycia bani wydawnictwo niemieckie auto świat 

W listopadzie 2023 roku Volkswagen musiał ograniczać produkcję swoich elektrycznych modeli w Zwickau i w Emden, oficjalnie z powodu brakujących maszyn elektrycznych

a tu rzeczywistość

uwagi na słabnący popyt na elektryczne modele nie przedłuży umów ponad 700 pracowników zatrudnionych na czas określony. W Emden zatrudnionych jest obecnie ok. 8 tys. osób. W 2022 roku z taśm zjechało 146 tys. samochodów (danych za 2023 r. jeszcze nie podano).

kupujcie wszyscy to jest trend ekologii ... pani to nie jeździ to nie ma jeździć to ma być ekologiczne  

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

dla ciebie z pewnością  jednak z uwagi na umiarkowane zainteresowanie nowym elektrykiem 

No i co z tego ? Może ciebie to obchodzi z twoją obsesją na tym punkcie , ale normalni ludzie mają to gdzieś. Jaki to ma wpływ na ich życie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

tu jest przykład rycia bani wydawnictwo niemieckie auto świat 

W listopadzie 2023 roku Volkswagen musiał ograniczać produkcję swoich elektrycznych modeli w Zwickau i w Emden, oficjalnie z powodu brakujących maszyn elektrycznych

a tu rzeczywistość

uwagi na słabnący popyt na elektryczne modele nie przedłuży umów ponad 700 pracowników zatrudnionych na czas określony. W Emden zatrudnionych jest obecnie ok. 8 tys. osób. W 2022 roku z taśm zjechało 146 tys. samochodów (danych za 2023 r. jeszcze nie podano).

kupujcie wszyscy to jest trend ekologii ... pani to nie jeździ to nie ma jeździć to ma być ekologiczne  

Pisałem nie chce się nad tobą pastwić. Pisaliśmy o brexicie i tym, że Anglia na tym straciła. A ty mi z vw wyjeżdżasz. Ty jesteś normalny? Tak na marginesie inicjator brexitu nie jaki Farage czy jak mu tam po całej akcji wyniósł się do Francji. Pewnie przytulił od Władimira jakiś grosz i żyje dostatnio.

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Wolałbym 500 i żeby gęby tuska nie oglądać. 

Się przyzwyczaić musisz. Tusk poszedł w socjale to cała patolka na niego zagłosuje. Będzie rządził, że trzy kadencje. 

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Pisałem nie chce się nad tobą pastwić. Pisaliśmy o brexicie i tym, że Anglia na tym straciła. A ty mi z vw wyjeżdżasz. Ty jesteś normalny

tak bardziej się nie dało opisać Anglia wyszła w 2021 a 6 miesięcy był covid i ty mi dasz linki wyborczej \?  

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a bo rozumiesz niejaki newsweek znalazł jakąś jedna czy więcej jakich brytyjskich dziadówek i ich żale słowo w słowo za wyznacznik całości pokazał

https://www.newsweek.pl/swiat/brexit-pograza-brytyjczykow-to-panstwo-to-pobojowisko/v8y790x

do tego nawiązywałem, a wyborcza odniosła się do covidu  😆

ale w tym kraju Niemiec sprzeda wszystko słabiej myślącym 

Opublikowano

Rudy szaleje .

Już niebawem małżeństwa z wieloletnim stażem mogą otrzymać nie tylko medal, ale także dodatek pieniężny. Prace nad tym projektem odbywają w komisji senackiej, a co więcej mają nabierać tempa - informuje "Fakt". Wysokość wspomnianego świadczenia będzie zależna od stażu małżeństwa.

Nawet 8 tys. zł dodatku

Autorzy petycji uważają, że świadczenie finansowe byłoby nie tylko uznaniem wieloletnich małżeństw, ale również mogłoby poprawić sytuację materialną wielu seniorów. Wysokość świadczenia miałaby być zależna od stażu małżeństwa i wynosić odpowiednio:

50 lat małżeństwa - 5 tys. zł,

55 lat małżeństwa - 5,5 tys. zł,

60 lat małżeństwa - 6 tys. zł,

65 lat małżeństwa - 6,5 tys. zł

70 lat małżeństwa - 7 tys. zł,

75 lat małżeństwa - 7,5 tys. zł,

80 lat małżeństwa - 8 tys. zł.

Opublikowano (edytowane)

Za 80 lat małżeństwa to mogli 100tyś zaproponować, będzie lepiej wyglądać, a i cel w życiu jakiś🤣 

Czegoś nie rozumiem. Walczy się z rodziną, promuje wolne związki, związki jednopłciowe, a tu chcą nagrody dawać za bycie w związku małżeńskim?

Edytowane przez Agrest
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v