Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem trzeba się zjednoczyć bo inaczej jak będziemy tak kombinować to nigdy nie będzie dużych silnych protestów … bo ten za PiS … tamten za PO . To już wole ekobzdury niż iść z tym czy z tamtym… głupie myslenie… PiS=po osiągnęło swój cel polaryzacji i napuszczania jednych na drugich. Dalej się kłóćcie 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Widocznie nie o te grosze chodziło skoro dziś ponownie 

Niech tam Ci się wiedzie jak najlepiej na tych truskawkach🙋‍♂️

To dlaczego dalej nie strajkowali, tylko po dostaniu paru banknotów wrócili do domu ?

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Powiem wam że te protesty spalą na panewce dlatego że politycy próbują się przykleić do nich jak muchy do gówna.

Niech się przykleją. Ciekawe co wymyślą następnym razem skoro są z "nami"?  Spora część rolników sprzedaje towar za krytycznie niską cenę,  uważam że ta sytuacja doprowadzi do kolejnych większych protestów.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

oszukana wieś i agro unia to garstka. Jak oszukana wieś protestowała i rzucała jajkami w Kowalczyka to wielu tu pisowców mruczało z niezadowolenia.

Podaj przykład?

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Powiem wam że te protesty spalą na panewce dlatego że politycy próbują się przykleić do nich jak muchy do gówna.

Nawet będą podstawione mendy wśród rolników by protest wyglądał na obronę pis.

Wystarczy poczytać co hubercik pisze. Wczoraj wyskoczył z tematem obrony pisiorów, by zasiać ferment i przejąć rolę łamistrajka,  potem dyskutował ze sobą wokół tego tematu, dziś kontynuuje w sytuacji politycznej. Nawet bym się nie zdziwił gdyby tego typu pomysły podsuwał

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Dostałeś już coś z tego, z tej propagandy w którą uwierzyłeś?🤣

Dostałem pisiorów odrywanych od koryta. Dwóch nawet posadzili co prawda na krótko ale jest zapowiedź w co nie wierzyłem przyznaję 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michał88 napisał:

Spora część rolników sprzedaje towar za krytycznie niską cenę,  uważam że ta sytuacja doprowadzi do kolejnych większych protestów.

I jaki jest plan żeby to zmienić, skoro na światowych giełdach też jest tak niska cena ? Pszenica na MATIF 950zł/t, u nas zawsze coś taniej było ...

Co zrobić, żeby na przykład było 1200zł/t ? Tylko nie mów, że rząd ma dopłacić 300zł do tony ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Nawet będą podstawione mendy wśród rolników by protest wyglądał na obronę pis.

Wystarczy poczytać co hubercik pisze. Wczoraj wyskoczył z tematem obrony pisiorów, by zasiać ferment i przejąć rolę łamistrajka,  potem dyskutował ze sobą wokół tego tematu, dziś kontynuuje w sytuacji politycznej. Nawet bym się nie zdziwił gdyby tego typu pomysły podsuwał

Przeceniasz mnie. To przeze mnie strajk się udał czy nie. To forum czyta garstka w dodatku ten temat a ty mnie tak przeceniasz taki zdenerwowany. CO niedosyt po proteście Tusk nadal rządzi.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

I jaki jest plan żeby to zmienić, skoro na światowych giełdach też jest tak niska cena ?

Nawet i tymi dopłatami, zwolnieniem z podatku. Skoro nie ma możliwości wpłynąć na cenę zbóż to zawsze mogą dać jakieś ochłapy, ale jak nie wyjdziesz z domu i nie powiesz to sami Ci nie przyniosą. Jak by odwołali ugorowanie to też zawsze coś Ci zostanie z tych 4% gruntów. Każda pomoc jest w tej sytuacji dobra.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Michał88 napisał:

Nawet i tymi dopłatami, zwolnieniem z podatku. Skoro nie ma możliwości wpłynąć na cenę zbóż to zawsze mogą dać jakieś ochłapy, ale jak nie wyjdziesz z domu i nie powiesz to sami Ci nie przyniosą.

Tylko to ślepa droga, bo za pół roku od nowa trzeba będzie strajkować, potrzeba zmian systemowych a nie gotowej kasy na konto ...

Tych 4% i tak bym nie ugorował, potrącą coś z dopłat to trudno, płakał nad tym nie będę ... Ekoschematy zaznaczyłem te, co i tak normalnie realizowałem, obornik np zawsze mieszalem tego dnia co wywożę, za biedny jestem aby pozwolić na odparowanie azotu.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Michał88 napisał:

Nawet i tymi dopłatami, zwolnieniem z podatku. Skoro nie ma możliwości wpłynąć na cenę zbóż to zawsze mogą dać jakieś ochłapy, ale jak nie wyjdziesz z domu i nie powiesz to sami Ci nie przyniosą. Jak by odwołali ugorowanie to też zawsze coś Ci zostanie z tych 4% gruntów. Każda pomoc jest w tej sytuacji dobra.

4 % cię uratuje. A gdzie byłeś jak to wprowadzali szkolenia były o tych 4 % od dwóch lat wiadomo.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeśli mają to polscy robotnicy budować to jeszcze i toitoi-je

Mówisz i masz  toitoi - pancerny. :lol: Maciarewicz za swego ministrowania takie kazał kupić dla oficjeli co pokazy na poligonach wizytować będą.

t_23_197.jpg

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Tylko to ślepa droga, bo za pół roku od nowa trzeba będzie strajkować, potrzeba zmian systemowych a nie gotowej kasy na konto ...

Zgadzam się, dopłaty nigdy nie są dobre na daleką drogę, ale niektórym choć chwilowo są w stanie jakoś pomóc.

Opublikowano

cos w tym jest ze strajkuja sieroty po pis-ie ..

u nas nie bylo w bliskiej i dalekiej okolicy zadnego-chyba temu ze tych co z samego rolnictwa zyja to na palcach  w kazdej gminie policzy.

jest nadmiar wszystkiego zboza,warzyw,owocow a wam sie odlogowanie nie podoba... dziwna logika..

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Michał88 napisał:

Jak do tej pory  rząd wypłacał do nawozów do zbóż ... dlaczego teraz ma być inaczej.

To jest bardzo błędne myślenie:" mają dać ". NIE. Rząd ma robić wszystko, aby chronić przed takimi sytuacjami, poprzez odpowiednie regulacje prawne, a nie patologiczne dopłaty.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

To co proponujesz?

Wysłać inspekcje na granicę z państwami nie należącymi do UE, kontrolować czy to zboża z UA, malinę z Serbii ,truskawkę z Maroko czy ogórki z Rosji, mają spełniać normy unijne i być produkowane z tymi normami, jeżeli tego towar nie spełnia to odsyłamy do producenta. To powinno być podstawą. 

Ukraina ma wojnę, trzeba jakoś im ten transport umożliwić, jak nie chcą u nas tego sprzedawać to pobierać kaucję, jak wyjedzie to poza nasze granice to kaucja do zwrotu, myślę, że taki system nie byłby zły.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

4 % cię uratuje. A gdzie byłeś jak to wprowadzali szkolenia były o tych 4 % od dwóch lat wiadomo.

Jak to wprowadzali  to mieliśmy inną sytuację geopolityczną. Jest wojna i sytuacja się zmienia. 4% to 4 hektary ziemi  ze 100. 4 hektary ziemi za 80 tyś zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v