Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, hubertuss napisał(a):

Tej izby SN nikt nie uznaje. Ani instytucje unijne ani nikt w Polsce to dlaczego PKW ma uznać.

to ciekawe

bo jeśli chodziło o sprawozdania innych partii PKW nie miała żadnego problemu z wykonaniem orzeczeń tej izby SN, wtedy była legalna i uznawana

jeśli chodziło o stwierdzenie ważności wyborów z października to wtedy izba SN była legalna i uznawana

dymają cię bez mydła a ty krzyczysz: jeszcze, jeszcze :D 

Opublikowano
10 godzin temu, racyl napisał(a):

Czego nie rozumiesz 2 razy na dudę i pis głosował i to ciągle w nim tkwi. Rozliczają i stawiają zarzuty pisowcom i to go tak wkurza.

Sprawdź swoje posty z przed 8 lat jak na platformę srałeś i pis po butach calowales. Potem konto usunąłeś i założyłeś pod tym samym nikiem.

Więc albo jesteś choragiewka albo obrażasz na zlecenie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

470545036_122176504802250136_597414797282765620_n.jpg.80d2bfc260540bbf24e928ae3ea5e69a.jpg

10 minut temu, saszeta napisał(a):

Sprawdź swoje posty z przed 8 lat jak na platformę srałeś i pis po butach calowales. Potem konto usunąłeś i założyłeś pod tym samym nikiem.

Więc albo jesteś choragiewka albo obrażasz na zlecenie

Wszystko się zgadza ja się tego nie wypieram. nawet o tym pisałem .

Według ciebie nie można zmienić poglądów i rozczarować się swoim wyborem ?

Podobały Ci się 8 lat rządów PIS ?

Ja wiem jedno, że  nigdy już na pis z tymi mordami nie zagłosuje

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Godzinę temu, dsbh napisał(a):

Tak mi się nasunęło w związku z Twoim postem. @mirro te F 35 to już są dobre czy jeszcze złe ? Bo za Pisu były złe a teraz Kosiniak się nimi chwalił. I skoro wydamy wkrótce rekordową sumę na uzbrojenie to ile trafi do polskich firm ?

Ja się odnosiłem do Koreańskich FA50. Ale F35 to osobna bajka. F35 jest specyficznym zakupem i ma sens tylko kiedy będzie odpowiednia ilość F16 ( albo i tu szkoda że nie będzie F18). Dobre czy złe, to kijowe kryterium oceny, Ważne czy wykona zadanie i jak go można wykorzystać w całym systemie . Oczywiście politycy będą to rozpatrywać w kategoriach dobre czy złe, bo w takich kategoriach muszą to tłumaczyć ludziom. Mnie to wali, bo albo widzę i rozumiem cel tego zakupu, albo nie. Oczywiście czekam przede wszystkim na wyjaśnienie jaki to cel, bo pomimo jakiegoś pojęcia nie o wszystkim mogę pomyśleć. 

Ile trafi do polskich firm? Ano niewiele albo nic. Nie trafi, bo nie może trafić. 

• Thanks 1
Opublikowano
38 minut temu, hubertuss napisał(a):

@Takeda

1 Wybory parlamentarne są jak by z automatu legalne. PKW policzyła głosy rozdzieliła mandaty nie stwierdziła uchybień mających wpływ na wynik a czy SN klepnęła czy nie to i tak PKW stwierdza ważność wyborów.

2 fajnie, ze się powołałeś na Komisję Wenecką fajnie ,ze ją zacytowałeś. Właśnie masz racje tak powiedziała Komisja Wenecka. I teraz trzeba każdego z tych sędziów SN zweryfikować osobno nie razem hurtowo. Tak więc Jak sędziowie SN orzekający w sprawie PKW kontra PIS zostaną zweryfikowani to wtedy PKW jeśli weryfikacja będzie pomyślna będzie mogła uznać wyrok SN. Ale zdaje się weryfikacje blokuje Duda nie chcąc podpisać stosownych ustaw. Dlatego napisałem @nie że pis padł ofiarą własnej deformy sądownictwa. Zakiwali się po prostu i sami na tym się wyłożyli.

Pis najpierw psuł sądownictwo wprowadzając tam sędziów najogólniej mówiąc nie zgodnie z procedurami i prawem. Potem ci sędziowie wadliwie powołani nazwani neo sędziami zaczęli wydawać nie ważne wyroki. I pis się na tych sędziów nie jako nadział oczywiście celowo organizując te izbę ze składem ze swoich neo sędziów tylko pis nie przewidział. Że wszyscy tych nie legalnych sędziów oleją. Bo to co oni orzekają jest nie ważne jak sami sędziowie.

1. No nie są, oki są zakładając, że nie było żadnych protestów wyborczych wtedy tak, a takiego przypadku jeszcze nie było. Więc gdy jest choćby jeden protest wyborczy SN orzeka o legalności wyborów Łap

Ważność wyborów - Rozdział 8 - Kodeks wyborczy. - Dz.U.2023.2408 t.j. - OpenLEX

Więc albo uznajemy wszystkie decyzje, albo żadnych, gdy robisz raz tak raz tak to robisz to co pis przez 8 lat, ba przypominam, że obecni rządzący tak jak poprzednicy nie publikują niepasujących wyroków.

2. Oczywiście, że powołuję się bo to komisja wenecka wytrąciła większość argumentów Bodnarowi z ręki i przypominam komisja wenecka zaznaczyła, że nie można unieważnić wyroków tych tzw neo, czyli nadal są w mocy prawnej czyli neosędziowie według komisji weneckiej wydawali ważne wyroki, chcesz je zmienic? Pewnie większość idzie od nowa spraw otworzyć. A jak są nieważne to nie tylko te z wierchuszki, ale także sprawy w sądach okręgowych zwykłych ludzi. wóz albo przewóz tutaj nie idzie zjeść ciastka i je mieć.

Tylko kto ma weryfikować sędziów?  Politycy? to o jakich sądach my mówimy?

Na koniec, zobaczymy po prezydenckich, jak na razie to w razie zwycięstwa Trzaskowskiego Tusk z ekipą ma plan, olać SN, natomiast jak wygra Nawrocki czy jak mu tam to plan jest by zrobić wariant rumuński, czyli i w jednym i w drugim ta praworządność i konstytucja którą wycierano pyski dostanie nową trumnę, poprzednia z napisem PIS, kolejna z napisem KO i przystawki.

Opublikowano
Ministerstwo Klimatu i Środowiska, wypuszcza w gazetach płatne reklamy (artykuły?), w których demonizuje energetykę węglową wskazując na wysokie koszty braku transformacji, a faworyzuje transformację energetyczną za "jedyne" 158 mld, rocznie 🤡
Moim zdaniem jest to spora manipulacja za nasze pieniądze. Dlaczego?
1. W artykule jest napisane, że energia odnawialna będzie o 1/3 tańsza w 2040 roku, nie podając żadnych konkretnych wyliczeń. Póki co, większość empirycznych danych pokazuje, że jest wręcz odwrotnie o ile nie gorzej. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę LCOE, to elektrownie węglowe już mamy, i koszt inwestycyjny jest praktycznie zerowy a koszt produkcji energii z węgla jest o połowę tańszy niż z OZE jeśli wyciągniemy koszt uprawnień CO2.
2. Tabela kosztów energetyki węglowej to jakiś ponury żart. Do tych 100 miliardów kosztów smogu podchodziłbym z olbrzymią rezerwą. Takie opracowania powstają na zamówienie i są realizowane przez m.in. przez Greenpeace, Fundację Zmian Klimatu, WHO i tego typu podmioty, wiec nawet nie będę się do niego odnosił i po prostu go pominę bo to jakiś absurd.
"Koszty ekstremalnych zjawisk pogodowych" też można włożyć między bajki ale interesująca jest najdroższa pozycja: "koszt importu w 2023r." Tutaj zsumowano zakup ropy naftowej, gazu ziemnego i węgla. Mówimy o samej transformacji energetycznej która najbardziej dotyczy produkcji energii elektrycznej więc po co u licha wrzucają koszty ropy naftowej ? Przecież samochody będą jeździć bez względu na to czy wiatraki będą się kręcić czy nie, i tak samo z gazem ziemnym do ogrzewania...
W 2023 roku Polska importowała następujące surowce energetyczne:
1. Węgiel – Wartość importu wyniosła około 12 miliardów złotych, przy łącznym imporcie 16,9 mln ton (14,8 mln ton węgla energetycznego i 2,1 mln ton węgla koksowego).
2. Ropa naftowa – Import ropy wyniósł w przybliżeniu 70-80 miliardów złotych. Polska sprowadzała ropę głównie z krajów takich jak Rosja, Arabia Saudyjska czy Norwegia.
3. Gaz ziemny – Import gazu ziemnego, w tym LNG, oscylował wokół 35-40 miliardów złotych. W 2023 roku Polska zwiększyła zakupy gazu z Norwegii i Kataru, zastępując dostawy z Rosji.
Kwoty te są oparte na oszacowaniach cen surowców i wielkości importu w 2023 roku. Dla bardziej precyzyjnych danych warto odnieść się do raportów GUS lub ARP.
Koszty po stronie "braku transformacji" powinny zatem wynosić nie 266 mld a 32 miliardy, a po wyrzuceniu programu ETS to wyszłoby nawet 12 mld !
Informuje Ryszard Wilk

tak się jebie wyborców rudego 

image.png

image.png

image.png

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Pytanie - ważniejsza ilość, czy jakość, po drugie - co do tych F35 kupimy, bo sam samolot nic nie znaczy bez wsparcia i uzbrojenia

F35 dużo być nie musi, bo to rozpoznanie, stealth oczy i uszy. F16 to wół roboczy, siła ognia nośnik uzbrojenia. Niby i to samolot i to samolot ale przeznaczenie jednak troszkę inne. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

teraz panele zalozyla  sobie starsza samotna kobieta-ile sie jej nagadalem ze to glupota i nic.. ale kto bogatemu zabroni.

kuzynka miala piec na ekogroszek z podajnikiem i tak pompe zalozyla ..

wszystko zostaje w rodzinie niedaleko spadło jabłko od jabłoni 

44 minuty temu, jacus napisał(a):

pa fajny artykuł traci się kasa ze spółek pod tym twoim

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/skarby-tuska-policzylismy-ile-sa-warte-najwieksze-panstwowe-spolki/3zewp9s

a tu jeszcze lepszy 

Rząd ma problem. Ponad połowa Polaków źle ocenia jego działanie [SONDAŻ]

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/rzad-ma-problem-ponad-polowa-polakow-zle-ocenia-jego-dzialanie-sondaz/cd4kpx6

a tu 

Mijający rok przyniósł kilka ciekawych ustaw i kilka szkodliwych z punktu widzenia przedsiębiorców. Wciąż brak jest zdecydowanych reform probiznesowych – wynika z raportu firmy Grant Thornton, do którego jako pierwsza dotarła "Rzeczpospolita".

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/rzad-robi-zbyt-malo-dla-przedsiebiorcow-jest-najnowszy-raport/yb6893f

a tu do @Ulman

Źle się dzieje na rynku pracy. "Spadki powszechne"

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/zle-sie-dzieje-na-rynku-pracy-spadki-powszechne/ev1fwl0

image.png

Opublikowano

to temu ze jej wujek byl szoferem i wozil dyrektora kopalni.zgineli w wypadku.

romus - a wiesz kiedy wegiel sie skonczy i co wtedy ?? co z elektrowni jak nie bedzie czym palic abosprowadzaz kolumbii ??

masz pojecie ile wegla juz wydobyto a lie zostalo ??

ile kosztuje wydobycie ze 400 metrow a ile z 1000 ??

szkody gornicze liczysz ??? co chwile libiaz i okolice sie trzesa..

Opublikowano

tu je fajnie nowi ynzynierowie 

• Pokolenie Z na rynku pracy staje się coraz większym problemem dla pracodawców, co udowodniło najnowsze badanie
  • Aż 60 proc. firm zwolniło w ostatnim czasie młodych pracowników świeżo po studiach
  • Ostatnie badanie wskazuje, że ich umiejętności — w oczach pracodawców — pozostawiają wiele do życzenia. Do tego stopnia, że "Zetki" tracą bardzo szybko pracę.

https://businessinsider.com.pl/praca/menedzerowie-podali-powody-zwalniania-z-pracy-pracownikow-z-pokolenia-z/zw0lmb5

1 minutę temu, jacus napisał(a):

romus - a wiesz kiedy wegiel sie skonczy i co wtedy ?? co z elektrowni jak nie bedzie czym palic abosprowadzaz kolumbii ??

wiesz ile mamy wegla ? 

@DTaras Uwaga OKAZJA!🤪

image.png

Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał(a):

Wszystko się zgadza ja się tego nie wypieram. nawet o tym pisałem .

Według ciebie nie można zmienić poglądów i rozczarować się swoim wyborem ?

Podobały Ci się 8 lat rządów PIS ?

Ja wiem jedno, że  nigdy już na pis z tymi mordami nie zagłosuje

Ja nie Giertych. Poglądów nie zmieniam. 

Czy mi się podobały czy nie? W części tak, w części nie. Tak czy inaczej szybciej mi ręka uschnie niż postawię krzyżyk na żydokomunę. 

W sumie to powinienem być za Tuskiem bo ten rok to rekordowy zarobek. Chociaż to zasługa całego tego rządu. Można grube wały robić a ponieważ nikt nie jest kompetentny to i ryzyko nie duże 

Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

Powiem tak. Tym menadżerom od rekrutacji to się we łbach poprzewracało. Problemem są sami menadżerowie. 

Kryteria oceny pt. brak zaangażowania to gówno mowa. Chyba że w Korei.

Chcesz mieć pracownika? To se go wyszkol. Studia mają dać ogólną umiejętność poruszania się w danym środowisku. Wiedza owszem, ale i tak większość nie trafia do roboty ściśle po kierunku. Umiesz więcej? To naucz.

Opublikowano
2 minuty temu, saszeta napisał(a):

Tak czy inaczej szybciej mi ręka uschnie niż postawię krzyżyk na żydokomunę. 

A jak postawisz na "innych" a i tak Ci ręka uschnie?🤣

Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/biedronka-lidl-kaufland-tesco-carrefour-ile-placa-podatkow-w-polsce/ks9g5s0

6 minut temu, mirro napisał(a):

Powiem tak. Tym menadżerom od rekrutacji to się we łbach poprzewracało. Problemem są sami menadżerowie. 

Chcesz mieć pracownika? To se go wyszkol. Studia mają dać ogólną umiejętność poruszania się w danym środowisku. Wiedza owszem, ale i tak większość nie trafia do roboty ściśle po kierunku. Umiesz więcej? To naucz.

już kiedyś pisałem o tym 

Opublikowano

No ale po co znowu kłamałeś że nie płacą a potem sam siebie zaorałeś ? Robisz to specjalnie czy po prostu nie masz poctaw i yntylykt ci nie pozwala zrozumieć najprostszych tematów?

Opublikowano

żona wieczorka awansowała bez spełnienia kryteriów, wieczorek powołał żonę szefa swojej żony do KEN, wieczorek przekazał dane sygnalistki i wieczorek błędnie wypełnił oświadczenie majątkowe

do dymisji musiała podać się pani rzecznik wieczorka :D 

peowska moralność

Opublikowano
jarecki napisał:

DTaras  , W WIEKSZOSCI się zgodze , natomiast bardziej mi chodzilo o pomysł na biznes , o dobry pomysł najlepsi przetrwają , dobrym przykładem jest Korea południowa i setki firm które bankrutowały , , Tesla tez nie jest jedynym nowym producentem z usa ale tylko jej się udało a kilku innych zbankrutowało , Mimo wszystko Polski rzad porzedni miał sporo grantów na otwarcie działalności zresztą ten obecny też wiec potrzeba tylo pomysłu dobrego . 

To tylko i nawet grant to zbyt mało. Oddajemy teren. Romek powie: niemce idą... A ja powiem: Hiszpanie, Niemcy, Francuzi, Czesi. Chyba tak to wygląda z miejscami docelowymi Ukraińskich bejmów.

jahooo napisał:

Pytanie - ważniejsza ilość, czy jakość, po drugie - co do tych F35 kupimy, bo sam samolot nic nie znaczy bez wsparcia i uzbrojenia

I pajlota którego szkolimy na f16 i wysyłamy kowbojom na przesiadkę...

Roman176 napisał:

• Pokolenie Z na rynku pracy staje się coraz większym problemem dla pracodawców, co udowodniło najnowsze badanie
  • Aż 60 proc. firm zwolniło w ostatnim czasie młodych pracowników świeżo po studiach
  • Ostatnie badanie wskazuje, że ich umiejętności — w oczach pracodawców — pozostawiają wiele do życzenia. Do tego stopnia, że "Zetki" tracą bardzo szybko pracę.

https://businessinsider.com.pl/praca/menedzerowie-podali-powody-zwalniania-z-pracy-pracownikow-z-pokolenia-z/zw0lmb5

1 minutę temu, jacus napisał(a):

wiesz ile mamy wegla ? 

@DTaras Uwaga OKAZJA!

image.png

Roman. Wymiana tej baterii to jak wymiana silnika se skrzynią na nówkę w powiedzmy Maserati quattroporte gts. Zapytaj włochów za ile to zrobią...

Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

Studia to taki element w cv co określa delikwenta jako potencjalnie na tyle zorganizowanego iż stanowiska w powietrze nie wypier...oli. Nikt mu na studiach inteligencji nie wpoił. To temat genetyki a więc jakieś 10 procent. Aby dobic do 100 dla jednostki to jak w sporcie - trzeba wytrenować. Moim zdaniem owo ZZZ wzięło się z perspektywy kolejnego egzaminu dlatego każdy bez wyjątku powinien zacząć od łopaty. Taki egzamin wstępny...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v