Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Ale socjalnie pis to jednak lewica jest.

socjalnie to wychodzi, że KO jest większą lewica niż pis bo zwiększył socjal.

BTW kto by się spodziewał, że Budapeszt w Warszawie będzie wprowadzał Tusk i jego szajka?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Takeda napisał(a):

BTW kto by się spodziewał, że Budapeszt w Warszawie będzie wprowadzał Tusk i jego szajka?

Czyli marzenie Pana Kaczyńskiego jednak się spełni. I to zrealizowane rękami jego przeciwników. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Europoslowie-EPL-wezwali-KE-do-wycofania-sie-z-zakazu-silnikow-spalinowych-od-2035-r-8859957.html

Akcyza na paliwa - minimalna wymagana według UE:

Stawki akcyzy na paliwa w 2024 roku w Polsce

Od 1 stycznia 2024 r. stawki akcyzy na niektóre wyroby akcyzowe i samochody osobowe wynoszą
w przypadku:
benzyny silnikowej - 1.529,00 zł/1.000 l,
oleju napędowego - 1.160,00 zł/1.000 l,
gazów skroplonych do napędu silników spalinowych (np. LPG) - 659,00 zł/1.000 kg,
biokomponentów stanowiących samoistne paliwa - 1.160,00 zł/1.000 l,

Z przeliczenia wychodzi, że stawka na ON jest niższa, niż wymagana przez UE, nie ma też podanych wprost u nas aktualnych  stawek akcyzy

W Hiszpanii podatek VAT to 21% a nie 23% jak u nas

Nie ma nigdzie Hiszpańskich stawek akcyzy na paliwa, za to u nich funkcjonuje także zwrot akcyzy dla firm zagranicznych przejeżdżających przez kraj jak tez dla rolników paliwo jest bez akcyzy.

obraz.png

A co do wymiany baterii w aucie elektrycznym:

https://zielony.onet.pl/technologie/koszt-wymiany-baterii-w-tesli-szokuje-wlasciciel-musi-wylozyc-fortune/2mgvjne

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
11 godzin temu, nie napisał(a):

po to właśnie jest zamach na media, żeby mogły siać zamęt i zwiększały podziały w państwie

image.png

Zamęt to tu siejesz ty jak zawsze. Akurat oglądałem felieton na pissacie i w faktach. Oba materiały dokładnie wytłumaczyły co i jak w tej sprawie w związku z wczorajszym wyrokiem SN. ZNowu twoja propaganda z ciebie durnia zrobiła. 

11 godzin temu, Wpaw napisał(a):

To byli ważne osoby w śledztwie.  No ale widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz, przekazujesz tylko to co w tv powiedzieli. 

Ale w czyim śledztwie Macierewicza? Lasek jakoś żyje.

Godzinę temu, Takeda napisał(a):

Donek pokazał nieudacznikowi Kaczyńskiemu jak to się robi. A tak na poważnie na to pozwala polskie prawo tylko wasza propaganda z was wała jak zawsze robi. Myślę, że pracownicy obu stacji odetchnęli z ulgą. W polsacie sytuacja też nie pewna. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Ale w czyim śledztwie Macierewicza? Lasek jakoś żyje.

Jakiej  maciory? Sławomir Petelicki był dowódcą Gromu i był za PO. Poświęć godzinę poczytaj trochę a nie pier**lisz jak potrącony. Nie mając zielonego pojęcia na ten temat. Co mnie Laska obchodzi, podałem konkretnych ludzi możesz się odnieść do tego. 

21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Stocznie, cementownie. 

Opublikowano
andrzej78 napisał:

6 minut temu, Ulman napis A co lewica bo wprowadzili 500+ ? Piszesz takie durnoty jakbyś miał klapki na oczach i nie widział ,albo nie chciał dostrzec pozostałych ważniejszych rzeczy .Totalnie płytkie myślenie .

Gorzej kolego. Wprowadzili 500 plus kolejno: 1. aby dzieci się rodziły, 2. bo w Niemczech też jest 3. trzeba dopomóc najuboższych 4. aby zwiększyć konsumpcję bo inflacja ma wybite zęby... Potem przestałem tego słuchać...

andrzej78 napisał:

A i jeszcze jedno ,forma i regulacja kwoty płacy minimalnej to dzieło towarzyszy z UJNI w postaci dyrektywy UE.

Przed 2004 też było. Podaj treść tej dyrektywy jak możesz.

Opublikowano
13 godzin temu, Ulman napisał(a):

A w czym oni nacjonalistyczni? 

Hmm , wczoraj Galan wkleił definicje nacjonalizmu , pewnie tu PIS byłby bardziej właściwy ze swoją narracja wykup firm  , za bardzo nie mam co napisać o nacjonalizmie bo Mentzen ma zapędy wolnościowe i wolno rynkowe , jeszcze kiedyś się odniose do tego wątku teraz nie chce mi się myśleć .

Opublikowano
Takeda napisał:

10 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Ale socjalnie pis to jednak lewica jest.

Raczej taką samą ale że to liberały to gdzies im to się wpisuje. Różnica jest taka iż w kaczogrodzie jedyna prawica to wycieranie krzyżem pyska i motanie przy prawie aborcyjnym.

Opublikowano (edytowane)

Ministerstwo Klimatu Lewactwo wydało miliardy w błoto a energii i tak z tego nie będzie .

Profesor Władysław Mielczarski to znany inżynier i profesor nauk technicznych. Jest wykładowcą w Instytucie Elektroenergetyki Politechniki Łódzkiej. Razem z dr Arturem Bartoszewiczem przedstawili raport. 19 listopada 2024 roku, w Katowicach przedstawiono raport oceny technicznej i finansowej wykonalności Krajowego Planu w dziedzinie Energii i Klimatu do 2030 roku .

Bardzo dobrze będzie energia z wiatru i słońca i na pedała .

https://www.facebook.com/watch?v=1478856279373880

Niemcy wracają do węgla  , Chiny Indie , Ameryka .

Polska na pedała będzie prąd miała .

Niemiecka energetyka wisi na imporcie. Ceny z kosmosu, elektrownie węglowe pracują pełną parą

https://energetyka24.com/elektroenergetyka/wiadomosci/niemiecka-energetyka-wisi-na-imporcie-ceny-z-kosmosu-elektrownie-weglowe-pracuja-pelna-para?utm_source=energetyka24.com&utm_medium=organic&utm_content=belka&fbclid=IwY2xjawHHjshle

SZWEDKA PRAWDĘ POWIADA I TEGO SIĘ TRZYMAJMY I PRĄD NA PEDAŁA PRODUKOWAĆ .

image.png

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jakiej  maciory? Sławomir Petelicki był dowódcą Gromu i był za PO. Poświęć godzinę poczytaj trochę a nie pier**lisz jak potrącony. Nie mając zielonego pojęcia na ten temat. Co mnie Laska obchodzi, podałem konkretnych ludzi możesz się odnieść do tego. 

Stocznie, cementownie. 

Najpierw sam spóbuj zrozumieć co napisałem a potem dyskutuj.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Trzeba pamiętać .

12 grudnia 1981 roku około godz. 23.00 w całej Polsce zamilkły telefony. Po wielomiesięcznych przygotowaniach komunistyczne władze podjęły decyzję o wprowadzeniu stanu wojennego w Polsce. Wraz z tą decyzją rozpoczęto wielką wojskową operację logistyczną, m.in. jeszcze przed północą żołnierze obsadzili warszawskie centrum telekomunikacyjne, dzięki czemu przerwano łączność telefoniczną. Następnego dnia rano społeczeństwo polskie zetknęło się z brutalnymi realiami kraju spacyfikowanego przez wojsko i służby podległe resortowi spraw wewnętrznych.

image.png.a1cf4d3f0547198279fff397079b2f46.png

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał(a):

Najpierw sam spóbuj zrozumieć co napisałem a potem dyskutuj.

Ok Einsteinie😁

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Trzeba pamiętać .

12 grudnia 1981 roku około godz. 23.00 w całej Polsce zamilkły telefony. Po wielomiesięcznych przygotowaniach komunistyczne władze podjęły decyzję o wprowadzeniu stanu wojennego w Polsce. Wraz z tą decyzją rozpoczęto wielką wojskową operację logistyczną, m.in. jeszcze przed północą żołnierze obsadzili warszawskie centrum telekomunikacyjne, dzięki czemu przerwano łączność telefoniczną. Następnego dnia rano społeczeństwo polskie zetknęło się z brutalnymi realiami kraju spacyfikowanego przez wojsko i służby podległe resortowi spraw wewnętrznych.

To Tusk rządzi od 1980r😁

Leci ten czas 😁

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

To Tusk rządzi od 1980r😁

Leci ten czas 😁

Jak on powiadał ulotki roznosił jakoś tak było , szkolił się od najlepszych .

W 1980 r. zainicjował Niezależne Zrzeszenie Studentów (NZS), które stało się częścią ruchu Solidarności. Został przewodniczącym Solidarności w swoim miejscu pracy i dziennikarzem tygodnika wydawanego przez związek.

Po ogłoszeniu stanu wojennego w grudniu 1981 r. przez generała Wojciecha Jaruzelskiego przez pewien czas się ukrywał. Później pracował jako sprzedawca chleba, a w latach 1984–1989 zarabiał na życie pracą fizyczną: specjalizował się w robotach wysokościowych z wykorzystaniem sprzętu wspinaczkowego.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
13 godzin temu, Wpaw napisał(a):

To byli ważne osoby w śledztwie.  No ale widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz, przekazujesz tylko to co w tv powiedzieli. 

Mieli, albo nie mieli. Zdaje się ż e na forum wojskowym było delikatne śledztwo w sprawie Pana Musia i sprawa nie podpada pod zlecenie zabójstwa. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v