Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pa pa rolnicy oddajemy ziemie zagranicznemu taki polski nierząd 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/ziemia-rolna/ziemia-z-kowr-rpo-staje-po-stronie-duzych-dzierzawcow-2521209

2 godziny temu, Ulman napisał(a):

🙄

w lipcu było 4,2 

Stopa bezrobocia w Polsce wynosi 3 proc. W całej Unii Europejskiej niższą mogą pochwalić się tylko Czechy. Ze względu na niższy niż średnio w UE poziom aktywności zawodowej, niektórzy przypuszczają, że stopa bezrobocia maluje zbyt optymistyczny obraz kondycji rynku pracy. Sprawdzamy, czy mają rację.

W czerwcu, jak wynika z danych Eurostatu, stopa bezrobocia w Polsce wyniosła 3 proc. o połowę mniej niż średnio w UE. Na takim mniej więcej poziomie utrzymuje się od połowy 2019 r., pomijając chwilowy wzrost do 4 proc. na początku 2021 r., w następstwie pandemii COVID-19.

https://www.money.pl/gospodarka/bezrobocia-prawie-nie-ma-bo-polacy-nie-garna-sie-do-pracy-analiza-7060092853013312a.html

2 godziny temu, Ulman napisał(a):

Jak to dobry? Tusk rządzi więc nie może być dobry. Dane są sfałszowane albo zmanipulowane bo przecież Roman i inni pisali jak ludzi zwalniają i gospodarka upada. Ciekawe jak Romek , galan i @nie to skomentują 

szukanie informacji to nie twoja mocna strona 

czekaj a 2 +2 = 5 ? 

Konrad Berkowicz   · 

Obserwuj
  · 
Informacja sprzed chwili: Do Trumpa dotarły wpisy Sikorskiego i Tuska na jego temat. Administracja pisze, że współpraca będzie bardzo trudna.
Arena międzynarodowa stała się dla nas pusta. UE i Niemcy (mimo Tuska) mają nas w nosie, o czym mówiliśmy od początku. Ukraina nie traktuje nas i nie będzie traktować jako sojusznika, o czym też mówiliśmy. Mamy pogniewane Węgry i skłóconą Rosję. Zaraz nie będziemy mieli Stanów Zjednoczonych i w efekcie nie będziemy mieli nikogo.
Uważam, że żarty się skończyły. Czas najwyższy zgłosić wotum nieufności wobec rządu i tak jak Niemcy, rozpisać nowe wybory. Natychmiast.

image.png.05a2af1618981de32f414dd6d238d626.png

• Haha 1
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

podales wage 2a5, 2a4 jest lzejsza. zasieg podany jest po twardej nawierzchni, nie w ustawieniach bojowych. na obecna chwile na ukrainie byly latwym kąskiem dla dronow. jakos te dzialka nie dzialaly. paliwa potrzebuje ogromne ilosci. a nie podoba mi sie ze mamy leopardy, k2 i jeszcze abramsy, zamiast pozostac przy tych dwóch typach. kazdy ma swoje spojrzenie na swiat, ja akurat wilalbym leopardy i k2. jestem ciekaw,czy abramsy beda w takim samym wyposażeniu jak w usa? nie sadze, ale .....

K2 ma magazyn wewnątrz kadłuba i nie pomogą tu żadne klapy wydmuchowe. Kto widział jak roxpirza się magazyn w pojeździe z otwartymi włazami - wie. 70 ton to nie jest problem na mosty o ile widziałeś wojskowe oznaczenia nośności na nich. W błocie grzęzną konstrukcje i poniżej 40 ton. Właściwie to dopiero jakie m113 albo mtlb w błocie nawet sobie radzi. Gąsienica pójdzie do momentu kiedy się mocno nie zapada. Jak się zapada to ebie się cały ten majstersztyk.

Siedzacybyk napisał:

twardy, jako taki ursus 1224 - nie do zajechania 😎

PT91 nie jest nie do zajechania a w garażach stały dlatego, że w papieravh jest na nie jeszcze sporo przeszkolonej rezerwy.

Roman176 napisał:

czekaj a 2 +2 = 5 ? 

Nie zawsze 2+2 jest tym czym się wydaje Romek. Jak se nawoskujesz beemkie to takie dwie krople jak dodasz z dwiema kolejnymi kroplami wody zbiją się w kolejną krople wody...

• Like 1
Opublikowano

Nam jest przede wszystkim potrzebny czołg tani w produkcji i eksploatacji. Jak pokazała wojna na Ukrainie, drogie czołgi padają tak samo jak te tanie, a przezywalność załogi tylko minimalnie w  nich większa. Drony zweryfikowały możliwości Abramsów, a do niszczenia czołgów przeciwnika  takiego jak Rosja wystarczy Bradley albo drony. Do czego więc nam drogie w zakupie i utrzymaniu amerykańskie czy koreańskie czołgi ? O ile jeszcze rozumiem tani zakup Leopardów i ich modernizację, w momencie, gdy nie przewidujemy konfliktu z niemcami i mamy producenta rzut beretem po części, to pchanie się w coś, co w razie konfliktu ma serwis na drugiej półkuli jest bez sensu. Jednorazowa zabawka.

Myślę, że ukraińcy przytulili by z radością każdą ileść naszych PT-91 z pocałowaniem w rękę, bo na ich warunki terenowe, zresztą, nie oszukujmy się, basze też - to bardzo dobry czołg. To także czołg, do którego produkujemy sami wszystkie elementy i co najważniejsze - cały asortyment amunicji. Tyle, że logiczne myślenie u naszych polityków jako umiejętność - nie występuje.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Roman a jakie ty masz dyplomy że tak cudzymi się przejmujesz?

H...j tam z dyplomami .

Twój Tusk na konferencji  stękał, jąkał się i można powiedzieć że nie ma my na chwilę obecną żadnego sojusznika , została Polaka sama . 

Tusk powiedział nie może to tak być ze nad głowami Polski zapadną decyzje co do Ukrainy . Trump  i Putin co ustalą wobec Ukrainy  a kto będzie pytał Polskę . Tusk i inni politycy całej tej koalicji powiadają że było by bardzo nie dobre dla Polski jak by zapadała decyzja że Ukraina ma  oddać cześć ziem Rosji . 

Ameryka jak wycofa się ze wspierania Ukrainy to , Europa zostaje sama a Polska tym bardziej sama .

Sikorski czy Trzaskowski który zostanie kandydatem na Prezydenta z wypowiedzi partyjnych kolegów stawiają na Radka Sikorskiego . Trzaskowski nie ma szans żeby dostał poparcie kolegów partyjnych z całej tej zbieraniny .

Dno bagno ale ma rząd Polska .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Coś tam jeszcze ci się uroiło oprócz tych wywodów? Dawaj chętnie się pośmieję jeszcze. Zaklinanie rzeczywistości sfrustrowanego Galana, ciąg dalszy nastąpi.

Polska  nie ma sojuszników bo Tarczyński wysłała do sztabu Trumpa jakieś wypowiedzi polskich polityków i tylko patrzyć jak Trump odda nas Putinowi za karę. Galan dawaj jeszcze śmiać się zawsze można.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Coś tam jeszcze ci się uroiło oprócz tych wywodów? Dawaj chętnie się pośmieję jeszcze. Zaklinanie rzeczywistości sfrustrowanego Galana, ciąg dalszy nastąpi.

Mi się uroiło to ty nie słuchał swego idola . To se posłuchaj co on bredził bo to nie była wypowiedz Premiera tylko kabaret .

Powiadał jeszcze na temat Energi . Polska  znajduje się w czołówce krajów z najdroższą energię elektryczną – 82 euro ale on nie dopuści do tego by gospodarstwa domowe płacili więcej że będzie zamrażał energię .

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Polska  nie ma sojuszników bo Tarczyński wysłała do sztabu Trumpa jakieś wypowiedzi polskich polityków i tylko patrzyć jak Trump odda nas Putinowi za karę. Galan dawaj jeszcze śmiać się zawsze można.

Tak se teraz tłumacz co chcesz i pisz co chcesz nie da się ukryć nic . Rząd nie radzi sobie z niczym niema sojuszników wszyscy oleli . A nie było tych wypowiedzi na temat Trumpa były wiec po co piszczysz .

100 Konkretów już spełnili , co teraz powiedzą w czasie kampanii Prezydenckiej co będą spełniać ?.

Sukcesy co spełnili .

ŚMIAĆ TO JA BĘDĘ Z  CIEBIE CO BREDZISZ BRONISZ IDOLA CO TEŻ BREDZI .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

masz racje, leopardy plus pt twardy to sa czolgi w naszym zasiegu. udalo sie wytargac te leosie jakim fartem. fakt, pt to jak traktorz ale latwy i tani. mozna bylo pozostale t-72 zmodernizowac, niech czekaja. mozna bylo je doposazyc jeszcze bardziej, co nam szkodzilo. za pozostala kase kupic moze wozy bojowe? zawsze cos jest do kupienia. moze zainwestowac w kraby, zwiekszyc ilosc?

Opublikowano
6 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

asz racje, leopardy plus pt twardy to sa czolgi w naszym zasiegu. udalo sie wytargac te leosie jakim fartem. fakt, pt to jak traktorz ale latwy i tani. mozna bylo pozostale t-72 zmodernizowac, niech czekaja. mozna bylo je doposazyc jeszcze bardziej,

T 72 to se można pomodernizować. Był czas, bo na rynku pojawiło się parę batalionów Leopardów ale decyzji nikt nie chciał podjąć. Inna sprawa że atmosfery nie było, bo niemieckie było be. Producent Leopardów też ciął lekko w ciula z częściami, Inna sprawa że nasi specjalnie inicjatywą się nie wykazywali w kwestii zwijania wszelkich zapasów możliwych do kupienia.

Egipt na batalion Abramsów, ale one sporadycznie na jakich defiladach się pokazują, Poza tym ten batalion był zdaje się do kupienia, bo tak się na nie wkurwili potomkowie faraonów.

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Roman a jakie ty masz dyplomy że tak cudzymi się przejmujesz?

lepsze od tuska on malował kominy na stoczni bo do niczego się nie nadawał .. ludzie go gnębili i to była zemsta zamknąć stocznie  

2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

to jest propaganda co piszesz .. no ale jaki wyborca taki polityk 

trap nigdy nie lubił lewicy kiedyś pogroził Niemcom ze budują rurę a ten odwiesił zakaz biden 

@hubertuss wiesz co ja zrobiłem ? posiałem nawóz na zimę a dokładnie mocznik 150kg na ha 

• Haha 1
Opublikowano

Ale co by nie powiedzieć to na zdjęciu widać jednoznacznie. Tusk to polityk z górnej półki i na szczytach Unii Europejskiej.

Nikt go nie ogra.

image.png

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

Według Was duda to prezydent 2 klasy, to której klasy był komorowski, wałęsa? albo profesor alkoholik kwasniewski?

Masz rację. duda jest pozaklasowy. Wiesz jaka jest różnica między dudą a Wałęsą? Wałęsa wiedział, że nie zna angielskiego.

Opublikowano

Główne niemieckie media publiczne ARD i ZDF nie zostały wpuszczone na wieczór wyborczy Donalda Trumpa. 👏

-------

Donald Tusk: 

„Identyfikacja z tym, co Trump reprezentował – mimo że kombinował z podatkami, że miał rosyjskie koneksje, że wykorzystywał urząd prezydencki do prywaty – była tak silna, że nawet jako nakryty na kradzieży złodziej pozostał atrakcyjny dla połowy Amerykanów” (Anne Applebaum, Donald Tusk, Wybór, Wydawnictwo Agora, Warszawa 2021, s. 261).

Anne Applebaum: 

„Tak właśnie myślę: Trump był produktem mafijno-autokratycznego świata, który ma wielki wpływ na globalny obieg pieniądza” (Anne Applebaum, Donald Tusk, Wybór, Wydawnictwo Agora, Warszawa 2021, s. 275).

premier polski i żona ministra s. z. , kandydata na prezydenta

dawno nikt tak polsce nie zaszkodził

--------------

wirtualna polska

Sprzymierzeńcy Rafała Trzaskowskiego mają "teczki" wpisów na Twitterze (dziś portalu X) i publikacji autorstwa zarówno Radosława Sikorskiego, jak i jego żony, publicystki Anne Applebaum (która porównywała Trumpa do Hitlera i Stalina). Wszystkie brutalnie - a czasem wręcz wulgarnie - uderzają w Donalda Trumpa. Pochodzą przede wszystkim z okresu, gdy Trump już nie był prezydentem USA, ale wiadomo było, że ponownie będzie ubiegał się o urząd.

Co ciekawe, to właśnie politycy KO, a nie PiS, zadbali o to, by obrażające Trumpa (a wręcz oskarżające go o najgorsze) publikacje Sikorskiego pozostawały widoczne na politycznej agendzie. I trafiły do świadomości publicznej.

zaczynają wyciągać na siebie haki 👏

Opublikowano

@nie a ty dalej z tym Trumpem. No i co z tego, że nie zostały wpuszczone? Powiedz mi ilu z was zwolenników pisu zrobiło by laskę temu Trumpowi by np w tv na Tuska na krzyczał? Normalnie bożyszcze pisu Trump. A Sikorski mówił o murzyńskości i robieniu laski amerykanom.

Tak na marginesie to wszystko co powiedział Tusk to prawda. Trump robił machloje z podatkami wygrać poprzednie wybory pomogli mu Rosjanie i to udowodnili sami amerykanie a prezydentura w wielu aspektach byłą prywatą a atak na Kapitol był tego ukoronowanie,. Amerykanie go wybrali bo uwierzyli w tym w obietnice których nie zrealizował poprzednio no i dlatego, że za Bidena wszystko podrożało częściowo nie z jego winy ale kogo to obchodzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał(a):

@hubertuss wiesz co ja zrobiłem ? posiałem nawóz na zimę a dokładnie mocznik 150kg na ha 

No i bardzo dobrze. W Twoim rejonie rzepak czy pszenica q5 stycznia nie będą głodować.

Na Dolnym Śląsku już chyba w 80tych latach prowadzono doświadczenia z jesiennym nawożeniem mocznikiem ( na pewno w sadach, w rolnych nie wiem), a wówczas jeszcze inhibitorów ureazy nie było i jednak jakieś zimy były.

Dziś u Was pewno wegetacja trwa ze 340dni w roku, choć strzelam bo może to być i 346 dni

Opublikowano
11 minut temu, nie napisał(a):

Anne Applebaum: 

„Tak właśnie myślę: Trump był produktem mafijno-autokratycznego świata, który ma wielki wpływ na globalny obieg pieniądza” (Anne Applebaum, Donald Tusk, Wybór, Wydawnictwo Agora, Warszawa 2021, s. 275).

Bardzo celna myśl.

2 minuty temu, Agrest napisał(a):

No i bardzo dobrze.

Aleeeee tak się nie godzi czynić. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Agrest napisał(a):

No i bardzo dobrze. W Twoim rejonie rzepak czy pszenica q5 stycznia nie będą głodować.

Na Dolnym Śląsku już chyba w 80tych latach prowadzono doświadczenia z jesiennym nawożeniem mocznikiem ( na pewno w sadach, w rolnych nie wiem), a wówczas jeszcze inhibitorów ureazy nie było i jednak jakieś zimy były.

jesienią nie jest potrzebny inhibitor bo straty są znikome , brawo za wiedze zapytaj się muzga operacji jak siebie zrobił pośmiewisko tą właśnie wiedzą  był słynny na AF 

jak pisałeś wyżej u mnie jest nawet cieplej niż na DW  my jesteśmy bramie morawskiej 

Przez Bramę Morawską, naturalne obniżenie terenu między Karpatami Zachodnimi i Sudetami Wschodnimi, dociera tu też wpływ klimatu śródziemnomorskiego, tak więc lokalne uwarunkowania klimatyczne to wypadkowa klimatu atlan- tyckiego, kontynentalnego i śródziemnomorskiego.

to obniżenie pomiędzy Sudetami a Karpatami, znajdujące się na pograniczu Polski i Czech. Jest to najcieplejszy obszar w Polsce.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

image.png.84299b630db75e9a4b37f4efee0d6fa4.pngKto mi powie co trza zrobić żeby w tej nowej AF rzeczywistości ten większy kopnął w dupsko tego mniejszego a ten aby poleciał? Bo mnie się emotki nie ruszają.

2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

jak pisałeś wyżej u mnie jest nawet cieplej niż na DW  my jesteśmy bramie morawskiej 

A to cieplej jak brama otwarta czy może zamknięta?

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v