Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cezary Kaźmierczak - Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Przewodniczący Rady Nadzorczej Warsaw Enterprise Institute, Wiceprzewodniczący Rady Dialogu Społecznego

o cpk

O CPK nie należy mysleć jakby miał zacząć działać dzisiaj tylko 10 lat +Przy obecnych prognozach rozwoju ruchu pasażerskiego Okęcie w tym czasie kompletnie się zapcha. W obszarze oddziaływania CPK jest 180 mln ludzi - to wystarczające na hub lotniczy.

Kluczowe są jeszcze dwie kwestie:

Rozwój gospodarczy i wpływy do budżetu - tylko 17% cargo do nas idzie przez Polskę. Reszta głównie przez Niemcy. Nie ma w tym specjalnego spisku - nie mamy infrastruktury. Cargo lata głównie w nocy - w nocy nie wolno na Okęciu latać. Ponadto na trasach transatlantycykich w ładowniach samolotów pasażerskich - a to tylko hub. Nie ma jednak wątpliwości, że na powstaniu hubu lotniczego w Polsce  mocno stracą lotniska w Lipsku i Berlinie oraz niemiecki budżet i bez walki się nie poddadzą. Ja bym się nie poddał. 

Nie jest to żadna megalomania - to 11 port lotniczy w Europie dla 5 gospodarki UE.

Druga to budowa kolei - zbudowanie sieci kolejowej w Polsce z prawdziwego zdarzenia odegra taka samą rolę w naszym rozwoju cywilizacyjnym, jak zbudowanie autostrad.

Autostrady ponadpolitycznuie zbudował POPIS & PSL - niech teraz POPIS & PSL ponadpolitycznie dobuduje do nich pozostałą infrastrukturę.

Idzie chyba czarny scenariusz niekończących się analiz na chwałę Lipska, Frankfurtu, niemieckiego budżetu i Ryanair. Przerażające jest to ze koleś, który uczynił sobie z Modlina prywatny folwark finansowany przez podatnika znajduje jakikolwiek posłuch. Ale mimo wszystko jest ciekawe, ze oni nie są w stanie znaleźć ani jednego, choćby troche ogarnietego, przeciwnika CPK, który stanałby do publicznej debaty. To nie jest to częsty przypadek na świecie, żeby przedstawiciel rządu atakował i próbował osmieszyc narodowe linie lotnicze. Niesłychane.

o elektrowni atomowej

Sama z siebie tego nie robi. To już dzialalność dywersyjna na pełnym gazie. Zmiana lokalizacji to najlepszym przypadku opóznienie projektu o kilka lat a najprawdopodobniej niekończące się nigdy „analizy”, jak z CPK. Głupi jednak jestem - nie sądziłem, że odważą się ruszyć atom.

o porcie w świnoujściu

Zaczyna się - przedstawiciel portu w Hamburgu ocenia terminal kontenerowy w Świnoujściu... Myślałem, że będą próbowali środowiskiem i ekologią, a tu po raz kolejny niemiecka troska o to czy polska inwestycja się opłaci, jak przy CPK. Bardzo wzruszające.

Niemiecki soft power leży. Że do atakowania portu w Świnoujściu biorą sobie przedstawiciela portu w Hamburgu… to już głupiej nie można. W Polsce nigdy nie brakowało sługusów obcych i zdrajców - bez trudu by kogoś znaleźli a tak nawet największemu durniowi zapali się lampka…

W sprawie CPK czy portu kontenerowego w Świnoujściu nie ma żadnego niemieckiego spisku. Po prostu Polska bardzo się rozwinęła a infrastruktura za tym nie nadążała w związku z tym biznes musiał korzystać z niemieckiej. Odbieramy tylko 17% cargo skierowanego do nas bo nie mamy odpowiedniej infrastruktury. 

No i Niemcy się przyzwyczaili do obsługiwania nas przez lotnisko w Lipsku czy Port w Hamburgu, czerpiąc z tego całkiem ładny grosz. Nic dziwnego, że walczą o to żeby tak zostało. Sam na ich miejscu bym walczył.

Niemniej - każdy polski rząd - jaki by nie był - powinien dążyć tego, żebyśmy zbudowali własną infrastrukturę i czerpali z niej pożytki.

Generalnie chodzi o grube miliardy i bój będzie ciężki.

Dla dobra Polski! Mam nadzieje, że wojsko, CPK, kolej, atom, Świnoujście, wschodnia granica będą kontynuowane.

na 100% pis go przekupił :D 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

kamiński jednak głodny

spokojnie przerwa bo ich Gądecki poprosił, jaki ten kościół to jednak szmaty moralne i polityczne, a potem episkopat zdziwiony, że ludzie odchodzą od tej instytucji. Jezus u nas by nie miał szans, zamiast głosic "prawdy boże" cały czas by wyganiał faryzeuszów ze świątyń i to działających w jego imieniu

2 godziny temu, Roman176 napisał:

tepe baby zaatakowały kościół na manifie to zwolnili policjantów ....... rządy patoli  co za czasy

No wiem ty byś wolał by policja była odznaczana jak kiedyś gdy tępi robotnicy zaatakowali dobrą władze co to chciała dla nich najlepiej czy to Poznański czerwiec 56 czy to w ursusie czy wreszcie w kopalni wujek, tego ostatniego to głośno u siebie nie mów bo cię wykopia do Sosnowca, albo od razu do Radomia

2 godziny temu, Roman176 napisał:

o dziwo z 4/5 klasy piec dymka nie zobaczysz nie wiem gdzie mieszka chyba w kaflokach hajcują 

nawet ze śmieciucha dymu nie uświadczysz, to nie tyle kwestia klasy co temperatury spalania i tego czym palisz, nawet piece z magicznymi unijnymi gwiazdkami gdy je zaczynasz bujać tez kopca, inna sprawa, że kopca chwilę i potem dzięki stabilnej wysokiej temperaturze jest luz. Mam kocioł bezklasowy o sprawności 85%, kotły 5 klasy i ekodesigne zaczynaja się od 88% sprawności. Niestety albo stety albo małe palenisko przy piecach z podajnikiem albo bufor i dymu nie uświadczysz

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Czemu PiS nic z tym nie robił?

tu masz juz aferę 

no i wszystko 

a to nie pis tylko konfederacja 

Krzysztof Bosak na serwisie X:
Jeśli prawdą jest, że sędzia który wydał nakaz wykonania kary więzienia wobec ułaskawionych przez prezydenta polityków PIS jest jednocześnie członkiem Iustitii, synem (nieżyjącej już) radnej PO, kolegą syna byłego szefa WSI gen. Dukaczewskiego oraz sympatykiem PO i różnych antypisowskich inicjatyw to bardzo, bardzo, bardzo niedobrze.

Powinien sam mieć na tyle oleju w głowie by nie brać tej sprawy do orzekania. A jego koledzy z wydziału powinni mieć tyle oleju w głowie by mu powiedzieć: „Chłopie, nie bierz tego, to sprawa nie dla Ciebie”. Chyba że tam wszyscy podobni? W każdym razie potwierdza to wszystkie najgorsze stereotypy o zdominowaniu wymiaru sprawiedliwości przez ludzi z jednej kasty społecznej.

sędzia który wydał nakaz wykonania kary więzienia wobec ułaskawionych przez prezydenta polityków PIS jest jednocześnie członkiem Iustitii, synem (nieżyjącej już) radnej PO, kolegą syna byłego szefa WSI gen. Dukaczewskiego oraz sympatykiem PO i różnych…

— Krzysztof Bosak 🇵🇱 (@krzysztofbosak) January 9, 2024

54 minuty temu, Takeda napisał:

No wiem ty byś wolał by policja była odznaczana jak kiedyś gdy tępi robotnicy zaatakowali dobrą władze co to chciała dla nich najlepiej czy to Poznański czerwiec 56 czy to w ursusie czy wreszcie w kopalni wujek, tego ostatniego to głośno u siebie nie mów bo cię wykopia do Sosnowca, albo od razu do Radomia

co ty chłopie porównujesz zobacz film jak mieszkańcy bronią kościoła razem z narodowcami i nie chcą ich puścić ....... zanim sie wypowiesz o co kaman a nie poruwnuj do komuny 

Opublikowano (edytowane)

Precz z PIS-owska hołotą !!!!

420502564_942800864108604_341499640988009730_n.jpg.264e4cc06f1031f238107fdc50ea74dd.jpg

4 godziny temu, Roman176 napisał:

sędzia który wydał nakaz wykonania kary więzienia wobec ułaskawionych przez prezydenta polityków PIS jest jednocześnie członkiem Iustitii, synem (nieżyjącej już) radnej PO, kolegą syna byłego szefa WSI gen. Dukaczewskiego oraz sympatykiem PO i różnych…

Pamiętamy tego hejtera od ziobry teraz będzie hejtował sędzie to wydał nakaz doprowadzenia przestępców 😂

Najlepsze to o koledzę syna dukaczewskiego 🤣

Cała PIS-owska logika 😂

Sprawa wzbudziła emocje. "Polityczny siepacz dyscyplinarny sędziów Jakub Iwaniec, bohater afery hejterskiej, ściga sędziów, którzy wykonali swoją pracę i zrealizowali wyroki Kamińskiego i Wąsika. Towarzystwo wzajemnej pomocy.

Jakub Iwaniec, były bliski współpracownik Łukasza Piebiaka, został decyzją ministra Zbigniewa Ziobry delegowany do Krajowej Szkoły Sądownictwa i Prokuratury. Iwaniec w przeszłości zasłynął m.in. tym, że pracując w Ministerstwie Sprawiedliwości brał udział w organizowaniu hejtu na prezesa stowarzyszenia "Iustitia". Sugerował, że trzeba "ostro do....ć" Krystianowi Markiewiczowi za pomocą paszkwilu.

• Jakub Iwaniec to sędzia warszawskiego Sądu Rejonowego, był prawą ręką Łukasza Piebiaka w Ministerstwie Sprawiedliwości
  • Delegację do MS przerwano mu w trybie pilnym, gdy Onet w sierpniu 2019 r. ujawnił, że Iwaniec był zamieszany w proceder systemowego oczerniania sędziów przeciwnych wdrażanym przez PiS zmianom
  • Niedawno Iwaniec wrócił do orzekania w stołecznym Sądzie Rejonowym dla Warszawy-Mokotowa. Teraz ma dzielić te obowiązki z pracą w Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury (KSSiP)
  • Taka stała delegacja oznacza niemałe, dodatkowe zarobki. Z reguły wynoszą one około jednej trzeciej sędziowskiej pensji, czyli kilka tysięcy złotych
  • Jak to się stało, że otrzymał ten awans? W czerwcu szefem szkoły został kolega Iwańca z MS Dariusz Pawłyszcze, który był dyrektorem w resorcie sprawiedliwości. To właśnie on wnioskować miał o delegowanie Iwańca do KSSiP
Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ale PiSiory mają oburzenie, nakupili działek w Choczewie, miała być na tych działkach elektrownia, mieli zarobić na tym biznesie, a teraz Tusek będzie budował tą elektrownie w Żarnowcu xD Wycie bo Obajtek, Morawiecka i reszta ekipy nakupili działek które mieli sprzedać pod elektrownię, a tu przeniesienie inwestycji do Żarnowca xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale PiSiory mają oburzenie, nakupili działek w Choczewie, miała być na tych działkach elektrownia, mieli zarobić na tym biznesie, a teraz Tusek będzie budował tą elektrownie w Żarnowcu xD Wycie bo Obajtek, Morawiecka i reszta ekipy nakupili działek które mieli sprzedać pod elektrownię, a tu przeniesienie inwestycji do Żarnowca xD

Ale ubaw....😆😆, umowy podpisane ,prace ruszyły ,ciekaw jestem kto za to zapłaci .....🤪

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

Ale ubaw....😆😆, umowy podpisane ,prace ruszyły ,ciekaw jestem kto za to zapłaci .....🤪

Nic jeszcze nie ruszyło ... Nawet grunty nie wykupione ... I przez to jest płacz bo Obajtek i Morawiecka nie zarobią xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Tu rudy , po złym panie jeszcze lepszy nastanie .

https://www.facebook.com/reel/7299873916690420

Nowy rząd wybiega przed Szereg o 30 % to są geniusze z zielonych i PO . Gratuluję wyboru zajadą gospodarkę w 2 lata .

https://www.facebook.com/reel/390559476689136 

@Wicherek To do ciebie zobacz jak cię zrobili na szaro , jajami nie będziesz rzucał . Krzyczał wy........ć , bo to już obraza i 3 lata za kratami. Zaklepali  wszystko ponad plan . Tylko jak się przyznać , czarują że dbają o gospodarkę . 

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nic jeszcze nie ruszyło ... Nawet grunty nie wykupione ... I przez to jest płacz bo Obajtek i Morawiecka nie zarobią xD

To że koparka dołka nie wykonała ,nie oznacza że nic nie ruszyło ,bo ruszyło .

Kolejny przykład jak odbywa się rządzenie według Tuska : dłubie się w papierach podważając podjęte decyzje  , przykłada się to wygodnymi opiniami i sprawa załatwiona. 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

To że koparka dołka nie wykonała ,nie oznacza że nic nie ruszyło ,bo ruszyło .

Ale nie ruszyło nic w terenie, nawet grunty nie wykupione, więc łatwo przenieść inwestycje w nowe miejsce ...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale nie ruszyło nic w terenie, nawet grunty nie wykupione, więc łatwo przenieść inwestycje w nowe miejsce ...

To ciekawe jestem dlaczego przeciwnicy tej lokalizacji napisali list do Tuska ,w którym była mowa o  wycince lasu. Pomijam fakt, że w każdej lokalizacji znajdą się przeciwnicy ,ale zmiana lokalizacji to decyzja czysto polityczna . Polska to bogaty kraj ... 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

tu masz juz aferę 

no i wszystko 

a to nie pis tylko konfederacja 

Krzysztof Bosak na serwisie X:
Jeśli prawdą jest, że sędzia który wydał nakaz wykonania kary więzienia wobec ułaskawionych przez prezydenta polityków PIS jest jednocześnie członkiem Iustitii, synem (nieżyjącej już) radnej PO, kolegą syna byłego szefa WSI gen. Dukaczewskiego oraz sympatykiem PO i różnych antypisowskich inicjatyw to bardzo, bardzo, bardzo niedobrze.

Powinien sam mieć na tyle oleju w głowie by nie brać tej sprawy do orzekania. A jego koledzy z wydziału powinni mieć tyle oleju w głowie by mu powiedzieć: „Chłopie, nie bierz tego, to sprawa nie dla Ciebie”. Chyba że tam wszyscy podobni? W każdym razie potwierdza to wszystkie najgorsze stereotypy o zdominowaniu wymiaru sprawiedliwości przez ludzi z jednej kasty społecznej.

— Krzysztof Bosak 🇵🇱 (@krzysztofbosak) January 9, 2024

co ty chłopie porównujesz zobacz film jak mieszkańcy bronią kościoła razem z narodowcami i nie chcą ich puścić ....... zanim sie wypowiesz o co kaman a nie poruwnuj do komuny 

Romus wydanie nakazu doprowadzenia to tylko formalność bo ustawa która sam PiS/zero  zmienił poprostu do tego zobowiązuje ....i nie jest ważne kto ten nakaz wydał po prawomocnym wyroku .....dziwię się że Bosak takie głupoty pierniczy znając fakty ....

A ten sąd co wydał prawomocny wyrok to tyz beeeeee 😁😁🤪🤪

Opublikowano
13 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Jacus masz wieżowce w swej wsi? 

bloki sa , sztuk jeden, wiezowiec buduja taki sredni -w strefie przemyslowej .hale produkcyjne beda. za prl-u nawet kotlownie zbudowali tylko rurociagow juz nie zdazyli zrobic..z sasiedniej wsi to juz wiezowce widac..

zreszta o krakowie pisalismy..

13 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Trutnie pewnie som ..🤪

jeden nawet kolo mnie mieszka, z nie-po-suwalsczyzny przyjechal.

12 godzin temu, Roman176 napisał:

braun zgasił świece . tepe baby zaatakowały kościół na manifie to zwolnili policjantów ....... rządy patoli  co za czasy 

Spięcie znanych prawników. "Nazwał mnie pośmiewiskiem"

Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-spiecie-znanych-prawnikow-nazwal-mnie-posmiewiskiem,nId,7265195#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

powiedzieli dość Giertychowi   

w cracowie jest zaje Biście domy w dolinie  a lotnisko na górze  samoloty lądują i wylatują to cały dym idzie na domy ... jeszcze autostrada na górze 

jakiej gorze masz balice ?? w kola sa wzgorzaj jakies niewielkie.

autostrade to gierek wymyslil.

11 godzin temu, gregor1284 napisał:

Z ciekawości tylko. Przepraszam

za co przepraszasz ??? 

bier merlin i przyjezdzaj w lecie oczywiscie 🤣, ty bedziesz zwiedzal ja sie nia zaopiekuje😜

11 godzin temu, Roman176 napisał:

o dziwo z 4/5 klasy piec dymka nie zobaczysz nie wiem gdzie mieszka chyba w kaflokach hajcują 

ja tez mam 5 eco-desing a dym i tak widac..

11 godzin temu, witejus napisał:

starymi gumiokami

to arbuzy tak pala-po co komu u nas gumoflice ?? do kapusty zbierania ??

11 godzin temu, GABBER85 napisał:

nie wiem czy było czy nie...

bierz i rob napis-jestesmy wkurwieni..

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

bloki sa , sztuk jeden, wiezowiec buduja taki sredni -w strefie przemyslowej .hale produkcyjne beda. za prl-u nawet kotlownie zbudowali tylko rurociagow juz nie zdazyli zrobic..z sasiedniej wsi to juz wiezowce widac..

To tam taki po pgrowski klimat..

Faktycznie .. samo bogactwo...

Ale bajarz z Ciebie ..

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Kolejny zaskakujący zwrot na drodze do budowy elektrowni jądrowej w Polsce. Wojewoda pomorska Beata Rutkiewicz powiedziała, że elektrownia jądrowa nie musi być w gminie Choczewo lecz w Żarnowcu. To strata nie tylko milionów złotych, ale przede wszystkich kilku lat przygotowań.

https://www.wnp.pl/energetyka/zmiana-lokalizacji-elektrowni-jadrowej-to-strata-wielu-lat-i-pieniedzy,795860.html

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

ja tez mam 5 eco-desing a dym i tak widac..

masz pewnie mały dom mały komin słaby ciąg .. masz wkłady w kominie ? 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Przedewszystkim to wielka strata dla Obajtka i Morawieckiej, bo zamiast zarobić na działkach to stracą xD

a skąd te info ?

2 godziny temu, Ulman napisał:

Kiedy taki audyt został sporządzony, kto i kiedy go napisał i przedstawił?

ciężko było napisać audyt pis ? 

Audyt PiS: Polacy stracili 340 mld zł. 

https://businessinsider.com.pl/polityka/pis-rozlicza-rzad-po-psl-i-w-sejmie-prezentuje-wyniki-audytu/pg7mye8

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

a skąd te info ?

Nie pamiętam już, ale głośno było o tym rok temu, że wszyscy "działkowicze" z PiSu kupują działki w gminie Choczewo, pewnie można to sprawdzić po księgach wieczystych ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie pamiętam już, ale głośno było o tym rok temu, że wszyscy "działkowicze" z PiSu kupują działki w gminie Choczewo, pewnie można to sprawdzić po księgach wieczystych ...

kolejne kłamstwo wojewoda wydał oświadczenie dlaczego ? 

Zmiana z powodu dużych walorów turystycznych działki nalezą do państwa 😆

Choczewo: Ruszyła wycinka w okolicach planowanej elektrowni jądrowej

wycinka w gminie Choczewo

rudy o was dba 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v