Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, mirro napisał(a):

Nooo były powstania, ale czy pod gnębienie i zniewolenie nie idzie podciągnąć również sytuacji polskiego chłopa? To aż car musiał pańszczyznę znieść? 

Lepiej, nie lepiej. Zajebiaszczy dylemat. Może jeszcze czas i miejsce se wybrać?Trza przeżyć, żeby jutro znowu walczyć. Reszta się nie liczy.

Sytuacja prawie całej ojczyzny była nie ciekawa, zależy jeszcze pod jakim okupantem, branki do armii np. 

Teraz takiego konfliktu nie będzie, połowa ucieknie z kraju a połowa coś będzie próbował zrobić. Co to za życie pod batem.

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Bo ludzie mieli dość gnębienia, niewoli ect. Woleli oddać życie a nie się hańbić. 

I na tym polega tragizm płynący z naszej narodowej głupoty.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał(a):

To aż car musiał pańszczyznę znieść? 

nie rozsiewaj ruskiej propagandy

pańszczyznę w królestwie polskim zniósł tymczasowy rząd narodowy pod przywództwem traugutta, a ruskie bojąc się większego buntu chłopów musiały to zaakceptować

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, nie napisał(a):

pańszczyznę w królestwie polskim zniósł tymczasowy rząd narodowy pod przywództwem traugutta, a ruskie bojąc się większego buntu chłopów musiały to zaakceptować

Jakoś nigdzie o tym nie znalazłem,  wszędzie że car...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, nie napisał(a):

to ty nie rozsiewaj, pańszczyznę formalnie zniósł car w 1861 r. w zamian za wysoki okup.Powstańcy odwalili tylko propagandę w 1863, na co car odpowiedział rok później już urealnieniem zniesienia pańszczyzny i uwłaszczeniem. W zaborze pruskim król zniósł pańszczyznę 50 lat wcześniej, a w austriackim cesarz 10 lat wcześniej.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

car ?nie znam goscia ?  nie-jak zwykle bredzi.

zeby wyplacic odszkodowania za uwlaszczenie chlopow car sprzedal alaske amerykancom , 

senat wolnego miasta krakowa w 1816 zaczal proces.

20 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i co z tego ?? To nie twoje osiągnięcie ... Ty masz tylko inwalidztwo, bęben że nie widzisz co w gaciach nosisz i kupe gnoju na środku podwórka ...

ciekawe jaka kupe gnoju miales ty ze twoja po roku uciekla ?? w glowe miales czy na podworku ?? 

twoje rogi by sie schowlay w niej ?/

19 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

tobie placek to kasta piwa w ten kołdun na dzień pewnie mało 🤣🤣🤣🤣🤣...komu chcesz wcisnąć swój alkoholizm słoniu morski ....🤣pani laska na zeby nie ma i ludzi straszy a ten wszystko w kołdun pakuje ....🤣..sprzedaj ten złom człowieku i daj na dentystę kobiecie bo żal na to patrzeć 😲..myj się tyz czasem jak gdzie wylazisz bo laska słabo widzi i potem wstawia takiego brudasa i flejtucha w jakiś codziennych szmatach  na FB ....😜

od rana ile wypiles ??

pokaz swoja byla .. pewnie ma mniej zebow niz moja, a wazy wiecej niz ja, a i tak cie rzucila alkoholiku 🤣

19 godzin temu, Ulman napisał(a):

Uuuuu, widzę że żal dupsko ścisnął aż zatrzeszczało

Tiaaaa, a ty jako patriota pewnie jeździsz polskim samochodem, masz polskie agd, zawsze kupujesz polskie środki ochrony roślin  i wszystkie maszyny rolnicze i traktory też oczywiście polskie😄

czego zazdroscic ?? siedziales na basenie w tlumie onuc, piles i jadles caly dzien. w domu nie ma kto ci ugotowac wiec to plus. byles choc na jakiejs wycieczce. ile razy chcieli cienaciagnac a ile okrasc ??

ile za pojedynczy pokoj doplacales ??

5 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

1 °☁️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i tych co przyczynili siė do P0 wstania uśmiechniętych koalicjantów 

tematy ci sie pomylily..

rykoszety mlotka coraz wyrazniej widac.

twoi przodkowie sie w grobie przewracaja 

3 godziny temu, Ulman napisał(a):

UPAdlina nie ma historii. To chwilowa wydumka.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

Takim rozumowaniem mówił byś dziś po Rusku lub niemiecku. A pra pra dziadki się w grobach przewracają, lepiej pić piwo przed tv i mówić o głupocie narodowej. Ludzie teraz dużo gadają mało robią kiedyś było odwrotnie, szanowali rodzinę, mieli honor i odwagę nie rzadko za cenę najwyższą.

Opublikowano
15 minut temu, Wpaw napisał(a):

Takim rozumowaniem mówił byś dziś po Rusku lub niemiecku

Jak by poległ to raczej by nie mówił . Co tym młodym chłopcom z tego żę zgineli w Powstaniu Warszawskim ? Niech walczą żołnierze mają za to płatne . Wojna jest dla ludzi co nie mają nic do stracenia .

Opublikowano
Godzinę temu, Takeda napisał(a):

to ty nie rozsiewaj, pańszczyznę formalnie zniósł car w 1861 r. w zamian za wysoki okup

czyli nie zniósł tylko zamienił :D podatek cykliczny na jednorazowy

w 1861 zniesienie czyli uwłaszczenie nastąpiło w rosji i na ziemiach zabranych i nie obejmowało królestwa polskiego

Z dniem wybuchu powstania, 22 stycznia 1863 r. ogłoszono manifest powstańczy, w którym artykuł I dotyczył właśnie zniesienia pańszczyzny: „Wszelka posiadłość ziemska jaką każdy gospodarz dotąd tytułem pańszczyzny […] posiadał, wraz z należnymi do niej ogrodami, zabudowaniami mieszkalnymi i gospodarskimi, tudzież przywilejami do niej przywiązanymi – od daty niniejszego dekretu, staje się wyłączną i dziedziczną dotychczasowego posiadacza własnością […]”.

Decyzja Tymczasowego Rządu Narodowego wywołała szybką odpowiedź administracji carskiej w postaci prac nad reformą uwłaszczeniową. Car Aleksander II 2 marca 1863 r. ogłosił ukazy, na mocy których uwłaszczeniu podlegali prawie wszyscy użytkownicy gruntów, zniesione zostały także powinności dworskie i obowiązek płacenia dziesięciny na rzecz Kościoła; pozostały jednak serwituty, które do czasów II Rzeczpospolitej były źródłem konfliktu między dworem a wsią. W najgorszej sytuacji znalazły się małe, nierentowne gospodarstwa oraz chłopi bezrolni, którzy nie otrzymali przydziału ziemi.

Opublikowano
19 minut temu, Wpaw napisał(a):

Takim rozumowaniem mówił byś dziś po Rusku lub niemiecku.

Ale przecież rozbiory były efektem tejże głupoty. Pomijając rolę kościoła, co też tam swoje trzy grosze dołożył.

2 minuty temu, nie napisał(a):

Z dniem wybuchu powstania, 22 stycznia 1863 r. ogłoszono manifest powstańczy, w którym artykuł I dotyczył właśnie zniesienia pańszczyzny: „

A co mieli zrobić, kiedy chłopi mieli w p.ździe takie na ramię broń? Przecież nikt by d*py nie ruszył.

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał(a):

Taki typ myślenia przyświeca pseudo Polakom ,co to od wieków układali się z najeźdzcami. Tymi co pisali Targowicę , tymi co 100 lat temu chcieli Polskę do Ruskich przyłączyć i tym co resztki suwerenności Polski w tyłek kłują.🤪

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał(a):

car ?nie znam goscia ?  nie-jak zwykle bredzi.

zeby wyplacic odszkodowania za uwlaszczenie chlopow car sprzedal alaske amerykancom , 

senat wolnego miasta krakowa w 1816 zaczal proces.

ciekawe jaka kupe gnoju miales ty ze twoja po roku uciekla ?? w glowe miales czy na podworku ?? 

twoje rogi by sie schowlay w niej ?/

od rana ile wypiles ??

pokaz swoja byla .. pewnie ma mniej zebow niz moja, a wazy wiecej niz ja, a i tak cie rzucila alkoholiku 🤣

czego zazdroscic ?? siedziales na basenie w tlumie onuc, piles i jadles caly dzien. w domu nie ma kto ci ugotowac wiec to plus. byles choc na jakiejs wycieczce. ile razy chcieli cienaciagnac a ile okrasc ??

tematy ci sie pomylily..

rykoszety mlotka coraz wyrazniej widac.

twoi przodkowie sie w grobie przewracaja 

poproś śmieciarzu baraniego poganiacza to ci wstawi ...bo ma fotkę mojej żony... bo raz wstawiałem zdjęcie  w polityce dwa w awatarze ..🤣🤣🤣🤣..powiem tyle ...z czym do ludzi wieśniaki i skapciale dziady ...moje fotki tyz ma niech ci wstawi kapciu 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

konstytucja 3 maja  kosciuszko chlopow w uja zrobili wiec nie wiem czy by sie 63 dali znowu wyrobic ??

bogus -ile dzisiaj wypiles ze nawet twoja byla wydaje ci sie ladna ??🤣

juz jedne potentat ziemniaczany zdjecia wstawil..

Opublikowano

ty to jesteś potentat ale śmieciowy ...ja sie nie dziwię że ty nic nie wstawisz .🤣🤣🤣🤣

może swoje brudne rączki wstaw brudasie ......🤣🤣🤣

albo pokaż te  zadbane obejścia u ludzi  o których tu opowiadałeś... bo przecież nie o swoim śmietniku 😲

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

Że ci  żal dupsko ściska to wiedziałem ale że aż tak to mnie zaskoczyłeś.  W centrum wszelkiej cywilizacji żyjesz i takie kompleksy? Kto cie tak skrzywdził? 

56 minut temu, Wpaw napisał(a):

Takim rozumowaniem mówił byś dziś po Rusku lub niemiecku. A pra pra dziadki się w grobach przewracają, lepiej pić piwo przed tv i mówić o głupocie narodowej. Ludzie teraz dużo gadają mało robią kiedyś było odwrotnie, szanowali rodzinę, mieli honor i odwagę nie rzadko za cenę najwyższą.

Bzdura. Czesi, Holendrzy, Francuzi czy najróżniejsze inne kraje były pod niemiecką okupacją, my plus centralna europa był a w bloku ruskim i co się takiego stało? Ano nic - geopolityka się zmieniła i kazdy kraj  nadal funkcjonuje. Wszystkie te powstania pod zaborami, ta walka o honor, poswięcenia itd, gówno dały i przyniosły same straty. Życie ludzkie jest wartością najwyższą i marnowanie go jest głupotą.  

• Like 1
Opublikowano

ale mi  centrum cywilizacji🤣.. dziura jakiej mało ...dwa teren zalewowy gdzie kto ma rozum to dawno spierdolił ..zostały tylko nędzarze co nie  mogą  się wydostać z tej nory bo nikt kto ma rozum   tego nie kupi ...jak to do zalania tylko się nadaje ...😲

może wysiedla ich przymusowo to się wydostaną z tego centrum 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Bzdura. Czesi, Holendrzy, Francuzi czy najróżniejsze inne kraje były pod niemiecką okupacją, my plus centralna europa był a w bloku ruskim i co się takiego stało? Ano nic - geopolityka się zmieniła i kazdy kraj  nadal funkcjonuje. Wszystkie te powstania pod zaborami, ta walka o honor, poswięcenia itd, gówno dały i przyniosły same straty. Życie ludzkie jest wartością najwyższą i marnowanie go jest głupotą.  

Bzdura? Tylko Francja była bogata miała kolonie i w dłuższej perspektywie sama by się wyzwoliła tym bardziej że nie była podbita cała. Pomogli im USA a nas zostawili na paste ruskim i teraz mamy to co mamy 50lat za murzynami. Teraz to może trochę zbliżyliśmy się do zachodu, ale lata 60, 70, 80, 90 co było? Bieda i syf. Zgadzam się że życie jest wartością najwyższą ale czy marnowanie go za niepodległość ojczyzny jest głupotą? Raczej się z tym nie zgodzę.

58 minut temu, mirro napisał(a):

Ale przecież rozbiory były efektem tejże głupoty. Pomijając rolę kościoła, co też tam swoje trzy grosze dołożył.

Głównie winna była szlachta, magnateria. Coś podobnego jak dziś rząd.

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Jak by poległ to raczej by nie mówił . Co tym młodym chłopcom z tego żę zgineli w Powstaniu Warszawskim ? Niech walczą żołnierze mają za to płatne . Wojna jest dla ludzi co nie mają nic do stracenia .

Oni sami chcieli walczyć przeważnie, żołnierzy jest za mało tych opłacanych. Czyli walczył byś dopiero jak byś wszystko stracił? A co ty masz takiego ważnego do stracenia? Bo rodzinę ma każdy nic więcej się nie liczy.

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

A kościół w tamtych czasach do z jakich warstw społecznych werbował ?? Właśnie szlachta, magnateria i trochę mieszczaństwa ...

Opublikowano

Patrząc na potencjał gospodarczy i militarny takich krajów jak Belgia, Holandia czy zwłaszcza Francja, to zastanawia mnie, jak mogły upaść tak szybko. Z drugiej strony - chyba najlepiej na tym wyszli, lepiej niż my. Tam mniej ludzi zgineło, nie było takich represji.

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Rząd???

Społeczeństwo skłócone tak kiedyś i dziś...

Każdy aby o swój tyłek dba...jak może...

Może zacznijmy od siebie szukać co jest nie tak...

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Społeczeństwo skłócone tak kiedyś i dziś...

Jak się z historii robi politykę historyczną, to co innego może wyjść jak nie kłótnia?

Opublikowano

Ja dbam jeszcze o tyłek żony i dzieci więc proszę mi nie zarzucać żem samolubny

Opublikowano
7 minut temu, Wpaw napisał(a):

ni sami chcieli walczyć przeważnie, żołnierzy jest za mało tych opłacanych. Czyli walczył byś dopiero jak byś wszystko stracił? A co ty masz takiego ważnego do stracenia? Bo rodzinę ma każdy nic więcej się nie liczy.

Nie wiem co bym zrobił , inaczej się mysli w chwili zagrożenia a inaczej tak jak np . dziś . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v