Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, PRIMO napisał:

Tak właśnie jest jak się odwraca czterema literami do wschodu a wyłazi się w 4litery zachodowi i skutki tego mamy widoczne właśnie teraz. 

Wołowinę kupują głównie Niemcy, Włosi, czy Holendrzy, a także Żydzi. Nabiał skupują kraje UE, a mleko w proszku biorą nawet Chiny. To nie takie hop siup, że wszystko brała Rosja i spokój.   

Można by dodać, że każda wojna handlowa jest zła dla gospodarki. Dlatego też krytykowałem postulaty Kołodziejczaka z agrounii jak był w opozycji, bo tam zawsze były postulaty prowadzenia wojny handlowej. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Emisja to i tak jest ułamek. Napisałem co ma największy wpływ. Oczywiście emisja przyczynia się jakoś do wzrostu cen. Ale przyczynia się też dlatego, że w Polsce latami stawiano na wungiel. Bo elektorat wybierał pis. Gdybyśmy modernizowali energetykę opłaty za emisję były by niższe. Tak więc nasza wina jako społeczeństwa tez tu jest.

W 2010 czy 2011 roku sprzedawałem rzepak po około 2 tys rsm był po nie całe 900. Teraz rzepak jest po nie całe 2 tys a rsm pewnie nie całe dwa razy drożej nie wiem bo jeszcze w tym roku nie kupowałem. To myślisz, ze to emisja tak cenę nawozu podniosł

U nas CPK nie rentowne a niemcy i Austriacy modernizują(powiększają) lotniska. Wytłumaczysz to mi

.

Siąpi deszcz od rana w deszczomierzu już 10mm.. wtorek i środę było 14mm luty już 60mm

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, MonteChristo napisał:

wielu policjantów jest rolnikami tak samo żołnierze pracują na ziemi ciekawe jak się z tym czują

Wielu, to znaczy ile % ogólnej liczby policjantów- 0,5% czy 1%, czyli tyle co nic. Nie znam w okolicy policjanta, czy żołnierz, który by jeszcze babrał się w roli.

Opublikowano
4 minuty temu, PAN88 napisał:

U nas CPK nie rentowne a niemcy i Austriacy modernizują(powiększają) lotniska. Wytłumaczysz to mi

.

Siąpi deszcz od rana w deszczomierzu już 10mm.. wtorek i środę było 14mm luty już 60mm

No i wsadził kij w mrowisko 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

jak ktoś wierzy w obietnice Tuska to mu współczuję, taki na głowy nawet z ujem nie pomieniany tylko co najwyżej z amebą.

A co on miał obiecywać, pis odsunięty od władzy i tyle tego chcieli

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Tak właśnie jest jak się odwraca czterema literami do wschodu a wyłazi się w 4litery zachodowi i skutki tego mamy widoczne właśnie teraz. 

Pewnie, ze rynek wschodni jest ważny pewnie powinien być otwarty. Ale. Wschód tj Rosja zawsze patrzył na nas z góry za cara za komuny  teraz za Putina. Oni zawsze używali gospodarki do załatwiania byle jakiego interesu politycznego. Czy uważasz, że po 1989 roku powinniśmy zostać wasalem Rosji tak jak za komuny. Czy oni nas by wtedy szanowali? Żałuje, że nie możemy z nimi handlować. Ale niestety oni nas zawsze traktowali jako naród podlega i taki kury ma im służyć.

25 minut temu, PAN88 napisał:

Wytłumacz ci. Najnowsze trendy wskazują, że podróżny chce podróżować point to point. Czyli blisko na lotnisko i lot blisko celu podróży dlatego i my powinniśmy rozbudowywać lotniska co pis blokował w przypadku Okęcia i Modlina od 2019 roku. A co do CPK powinniśmy to dobrze policzyć może i ono jest potrzebne. Ale pis póki co wydał 2,7 mld między innymi na z d*py wzięte prognozy i takiej inwestycji robionej na pałę za takie pieniądze to ja bym nie chciał.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Pewnie, ze rynek wschodni jest ważny pewnie powinien być otwarty. Ale. Wschód tj Rosja zawsze patrzył na nas z góry za cara za komuny  teraz za Putina. Oni zawsze używali gospodarki do załatwiania byle jakiego interesu politycznego. Czy uważasz, że po 1989 roku powinniśmy zostać wasalem Rosji tak jak za komuny. Czy oni nas by wtedy szanowali? Żałuje, że nie możemy z nimi handlować. Ale niestety oni nas zawsze traktowali jako naród podlega i taki kury ma im służyć.

Zachód inaczej nas nie traktuje

Opublikowano

Raczej nie nakłada embarga np na jabłka za to, ze ktoś w rządzie coś nie tak powie jak potrafił robić Łukaszenka. Po prostu wschód wymagał na nas wiele ruchów sankcjami i embargami. Zachód tez ma swoje interesy ale aż tak nie fair nie gra.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

w biznesie nie liczą się sentymenty - ukraine sprzedaje rosji elementy wojskowe, bo ma z tego kasę

• Like 4
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Wytłumacz ci. Najnowsze trendy wskazują, że podróżny chce podróżować point to point. Czyli blisko na lotnisko i lot blisko celu podróży dlatego i my powinniśmy rozbudowywać lotniska co pis blokował w przypadku Okęcia i Modlina od 2019 roku. A co do CPK powinniśmy to dobrze policzyć może i ono jest potrzebne. Ale pis póki co wydał 2,7 mld między innymi na z d*py wzięte prognozy i takiej inwestycji robionej na pałę za takie pieniądze to ja bym nie chciał.

Który naród według Ciebie traktuje Polaków z szacunkiem?

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Ale jakoś chyba dają radę? U nas też aktualnie są spore straty. 

A to czemu tak bardzo się udzielasz w sprawach w których bezpośrednio nie bierzesz udziału? 

Bo wkurwianie ludzi to jego pasja, w każdym temacie którym pisze jest najmądrzejszy 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, hubertuss napisał:

Ale pis póki co wydał 2,7 mld między innymi na z d*py wzięte prognozy i takiej inwestycji robionej na pałę za takie pieniądze to ja bym nie chciał.

Opublikowano
7 godzin temu, Qwazi napisał:

@Karol6130 jesteś na bardzo dobrej drodze, do tego, żebym się wybrał pod Lublin i zabrał z sobą prezent dla Ciebie, w postaci konkretnego koooppa😡...

Jajko mu rozbij a jak nie pomoże to na kanał🔨

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

jak szukałem ciągnika to z kilkoma osobami z tamtych stron rozmawiałem na ten temat. Nie chcieli powiedzieć ile dostali. Mówili tylko tyle że za sprzedanie tu 6 ha ziemi + budynki w średnim stanie byli w stanie kupić sobie spory dom z hektarem działki na mazurach czy pod warszawą i zostało by im jeszcze pieniędzy na utrzymanie się na średnim poziomie do końca życia 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v