Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
stempos1980 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

i co w związku z tym 🤔 a piachudrów nimom 🤷‍♂️ jeszcze nie czas...

U ciebie jeszcze nie czas ale ja już muszę myśleć i kombinować 🤔

https://youtu.be/n_MtlQ1ZfJY?si=5XbYjdwt2hXifs5m mowisz stara panna 🤔 to kombinij...🤭🙋‍♂️

GRZES1545 napisał:

7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To nie będzie głupie. 

Masz na oku jką wydajną krasule?😄

Grześ chcesz pakiet 3 szt 🤔🤭🙋‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Gdzie w tym wszystkim jest kapitalizm i liberalizm

W kolebce liberalizmu za oceanem też ugotowali, i rząd do tego dopłacał. Tak tylko wtrące trochę. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To jest twój największy problem. Wydaje ci się że wszystko rozumiesz a Twój sposób pojmowania jest jedynie słuszny.  Koń z klapkami na oczach ogarniał większy horyzont .

Dla ciebie ugorowania i ograniczenia są panaceum na nadprodukcję. To analogiczna sytuacja do emisji co2. Mały ma ograniczać hodowlę , uprawy i emisję co2 by zbawić świat, a w praktyce ustąpić pola większemu.

Już Ci pisałem że każde ustępstwo z naszej strony to natychmiastowy napływ produktów z zewnątrz i utrata rynku na zawsze. 

Ja ugorowanie i ograniczenie produkcji podałem jako jeden z przykładów a nie jako ten jedyny który wszystko załatwi.  My nie mamy zbawiać świata ale ratować siebie. Bo problem jest taki, że my z tym światem między innymi przez najdroższą siłę roboczą dawno nie jesteśmy w stanie konkurować. I aby istnieć potrzebujemy tych lewackich dopłat. Znajdziesz pracownika za tyle co w Indiach? A na światowym rynku nikt ciebie nie będzie pytał ile komu płacisz tylko czy sprzedasz mu coś taniej jak Hindus czy nie/

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Owszem biorę. 

Ale cały czas jestem za zniesieniem wszelkich dopłat 

A czego to ma nie spadać, mamy w końcu ten wolny rynek czy też nie.

Cenę reguluje popyt i podaż

Wiesz co było przy dopłatach do zboża 

I sam powiedz ile rolnik na tym zyskał 

Ja doskonale pamiętam jak sytuacja dotyczyła mleka

Jak były dopłaty do likwidacji

No i co one zmieniły 

Tyle że mały z wydajnością 5-6 tys zlikwidował stado 10 krów a w jego miejsce ktoś inny zwiększył stado o 6 krówek z wydajnością 12tys

Bez wszelkich lewackich dopłat nie jesteś w stanie wyprodukować nic taniej niż rolnik w Indiach, Rosji czy Argentynie. Przy uwolnieniu rynku ze światem wszyscy rolnicy w PL lezą po dwóch latach. Jeśli rynek w Polsce czy Europie będzie zamknięty choć i tak jest częściowo regulowany by te tanie produkty ze świata nie wykończyły rolnika w EU. To bez dopłat nie jesteś w stanie nic wysłać w konkurencyjnej cenie w świat i dusisz się we własnej nadprodukcji to są podstawy. Których większość tu nie rozumie.

A wtedy fajnie pisać o lewactwie i lewackich dopłatach i je brać.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

Jesteś tak ograniczony ideologicznie że nie widzisz że ideologia którą prezentujesz jest niebiezpieczna nie tylko dla rolników ale i dla zwykłego zjadacza chleba. 

Hahaha ideolog się znalazł. Wmawiaj sobie swoje racje. O mnie tu piszą, że nic nie mam to co mi zależy niech zniosą wszystkie dopłaty ja nic nie stracę ale wy. No cóż wtedy byście się obudzili.

Opublikowano
29 minut temu, PRIMO napisał:

Tożto kurna wypisz wymaluj Rysiek jak nic. 😮😯😲🙆‍♀️

Nie, Rysiek by jeszcze motopompę podłączył żeby ruskowi na siłę metan wpychać 

Xd jak chciałem napisać "ruskowi" to mi słownik poprawie na Tuskowi 😂

18 minut temu, Pigmei napisał:

To lepsze  ale w zaprzegu powinni być ci od eko ładu.

No gdzie biedne zwierzęta męczyć 😬😬

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Bez wszelkich lewackich dopłat nie jesteś w stanie wyprodukować nic taniej niż rolnik w Indiach, Rosji czy Argentynie. Przy uwolnieniu rynku ze światem wszyscy rolnicy w PL lezą po dwóch latach. Jeśli rynek w Polsce czy Europie będzie zamknięty choć i tak jest częściowo regulowany by te tanie produkty ze świata nie wykończyły rolnika w EU. To bez dopłat nie jesteś w stanie nic wysłać w konkurencyjnej cenie w świat i dusisz się we własnej nadprodukcji to są podstawy. Których większość tu nie rozumie.

Jesteśmy w stanie tanio produkować pod warunkiem że te wszystkie ograniczenia jakie narzuca lewacka UE zostaną zniesione. 

Opublikowano (edytowane)

Hubciu.  Nic nie masz, to nie masz czego tracic.

Rolnicy pokoleniami dorabiali się swych majątków.

Nie chcą tracić wszystkiego dla utopijnych ideologi.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 4
Opublikowano

Wprowadza się nową religię - ekologizm, pod którego pozorem chce się forsować interesy Niemiec - wiatraczki, samochody elektryczne, zamykanie kopalń węglowych, gaz sprowadzany przez Niemcy i sprzedawany innym krajom jest oczywiście ekologiczny, elektrownie atomowe oczywiście są fee, a rolnictwo można poświęcić, a pozatym rolnicy są niebezpieczni bo mają coś swojego - ziemię, maja ciągniki które mogą wyjechać na ulicę, no i większości są konserwatywni a nie lpgt+ ...

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Te handlarz. Jest to sprzedania sipma z224 i jednorzędówka do kukurydzy w bdb stanie.

Kto handlarz? Gdzie? 🤔

Jaka ta jednorzędówka 

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Hahaha ideolog się znalazł. Wmawiaj sobie swoje racje. O mnie tu piszą, że nic nie mam to co mi zależy niech zniosą wszystkie dopłaty ja nic nie stracę ale wy. No cóż wtedy byście się obudzili.

Wydaje mi się że jak ktoś gospodarzy tylko dla tego że są dopłaty i gdyby ich nie było to nie miał by płynności to to nie jest ok

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Jesteśmy w stanie tanio produkować pod warunkiem że te wszystkie ograniczenia jakie narzuca lewacka UE zostaną zniesione. 

Znajdź pracownika za tyle co w Indiach Rosji czy Argentynie. U nas już w wielu miejscach gdzie np jest produkcja zwierzęca w ogóle nie ma komu. Nawet za dużo kasy wolą na budowę iść. O czym ty piszesz w ogóle?  A może polski przemysł potrafi wyprodukować nawozy tanio jak w Rosji? A może polski górnik wykopie węgiel do produkcji tych nawozów tak tanio jak ruski wydobędzie gaz?

Wymogi unii podnoszą koszty produkcji ale to  ułamek jest przy kosztach pracy sprzętu itd.

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Ja ugorowanie i ograniczenie produkcji podałem jako jeden z przykładów a nie jako ten jedyny który wszystko załatwi.  My nie mamy zbawiać świata ale ratować siebie. Bo problem jest taki, że my z tym światem między innymi przez najdroższą siłę roboczą dawno nie jesteśmy w stanie konkurować. I aby istnieć potrzebujemy tych lewackich dopłat. Znajdziesz pracownika za tyle co w Indiach? A na światowym rynku nikt ciebie nie będzie pytał ile komu płacisz tylko czy sprzedasz mu coś taniej jak Hindus czy nie/

czemu ty zawsze chcesz iść pod prąd - może zamiast lewackich dopłat, wystarczy znieść lewackie bzdurne koszty ? podatki od oddychania i pierdzenia ?

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

To jest twój największy problem. Wydaje ci się że wszystko rozumiesz a Twój sposób pojmowania jest jedynie słuszny.  Koń z klapkami na oczach ogarniał większy horyzont .

Dla ciebie ugorowania i ograniczenia są panaceum na nadprodukcję. To analogiczna sytuacja do emisji co2. Mały ma ograniczać hodowlę , uprawy i emisję co2 by zbawić świat, a w praktyce ustąpić pola większemu.

Już Ci pisałem że każde ustępstwo z naszej strony to natychmiastowy napływ produktów z zewnątrz i utrata rynku na zawsze. 

Nie wiem czy jest sens się wysilać 🤔 

Kurła chwała UE i dopłatom, dzięki nim jesteśmy konkurencyjni i bogaci, oddali nam część pieniędzy która zajumali i jestesmy tak konkurencyjni że siok😎 Hubercik no brawo Ty.

Tak się zastanawiam jak ukraina jeszcze daje rade z nami konkurować 🤔 tyle lat bez Euroregulacji tosz oni zaraz na chleb nie będą mieli🙆‍♂️ A jak jeszcze dołącza do walki z CO2  to już miód malina , świat będzie ocalony 🤩

• Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Kto handlarz? Gdzie? 🤔

Jaka ta jednorzędówka 

Wydaje mi się że jak ktoś gospodarzy tylko dla tego że są dopłaty i gdyby ich nie było to nie miał by płynności to to nie jest ok

Pewnie, że nie jest. Ale bez dopłat to wszyscy leżymy. I tłumaczenie sobie, że rolnik w Europie jest w stanie bez dopłat konkurować z tym z Indii czy Rosji lub Argentyny jest obłudą.  Tylko niestety ludzie musza się o tym przekonać na własnym tyłku bo inaczej jak zwykle nie dociera.

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Gwarantuje Ci że nie jesteś już w stanie tanio produkować. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

czemu ty zawsze chcesz iść pod prąd - może zamiast lewackich dopłat, wystarczy znieść lewackie bzdurne koszty ? podatki od oddychania i pierdzenia ?

Ale po co zaraz o tym wspominać 🤭🤫

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Znajdź pracownika za tyle co w Indiach Rosji czy Argentynie. U nas już w wielu miejscach gdzie np jest produkcja zwierzęca w ogóle nie ma komu. Nawet za dużo kasy wolą na budowę iść. O czym ty piszesz w ogóle?  A może polski przemysł potrafi wyprodukować nawozy tanio jak w Rosji? A może polski górnik wykopie węgiel do produkcji tych nawozów tak tanio jak ruski wydobędzie gaz?

Wymogi unii podnoszą koszty produkcji ale to  ułamek jest przy kosztach pracy sprzętu itd.

Czego Ty nie rozumiesz?

Mi nie jest potrzebny pracownik bo sam to u siebie ogarniam tylko wystarczy znieść te wszystkie durne lewackie ograniczenia narzucone przez UE. 

Tyle i tylko tyle. 

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Ja idę z prądem wy pod prąd. Jak chcesz znieść lewackie koszty pracy znajdziesz robotnika za grosze? A może sam będziesz robił za grosze?

Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Nie wiem czy jest sens się wysilać 🤔 

Kurła chwała UE i dopłatom, dzięki nim jesteśmy konkurencyjni i bogaci, oddali nam część pieniędzy która zajumali i jestesmy tak konkurencyjni że siok😎 Hubercik no brawo Ty.

Tak się zastanawiam jak ukraina jeszcze daje rade z nami konkurować 🤔 tyle lat bez Euroregulacji tosz oni zaraz na chleb nie będą mieli🙆‍♂️ A jak jeszcze dołącza do walki z CO2  to już miód malina , świat będzie ocalony 🤩

Koleiny nie poprawny marzyciel Ekonomii czas zacząć się uczyć jak kolega wyżej. 

Opublikowano

Moje dopłaty to koło 30 tys zł 

To mi nawet nie starcza na nawóz do 1 pokosu traw

Teraz dodaj ilu urzędników muszę utrzymać żeby móc wziąć te dopłaty 

Dołóż inflację która przez nie skoczyła

I powiedz ile realni mi z nich zostaje

Racją jest że gospodarstwa upadną i gospodarką też to zatrzęsie 

Ale to wszystko będą efekty 20 letniej socjalistycznej patologi

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

A ja Ci gwarantuje że jestem w stanie tanio produkować tylko jak pisałem wielokrotnie wcześniej że wystarczy znieść te ograniczenia narzucone przez UE. 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

Niestety większość tu zżyje w utopii. 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

Czego Ty nie rozumiesz?

Mi nie jest potrzebny pracownik bo sam to u siebie ogarniam tylko wystarczy znieść te wszystkie durne lewackie ograniczenia narzucone przez UE. 

Tyle i tylko tyle. 

Pewnie, ze ci pracownik nie potrzebny. Bo ty nie rozumiesz, że kupując różne rzeczy środki usługi do produkcji korzystasz np z drogiej pracy innych. Jesteś po prostu odklejony.

• Haha 1
Opublikowano

Pewnie, że nie jest. Ale bez dopłat to wszyscy leżymy. I tłumaczenie sobie, że rolnik w Europie jest w stanie bez dopłat konkurować z tym z Indii czy Rosji lub Argentyny jest obłudą.  Tylko niestety ludzie musza się o tym przekonać na własnym tyłku bo inaczej jak zwykle nie dociera.

A UK? Wyszła z uni i nie słychać żeby bankrutowała🤔

Opublikowano

Ty , ekonomista...

A oblicz za co żyjesz?

Może takich odciąć od socjali?

Może przez to ta produkcja u nas droga?

Jeden musi wyrobic na kilku...

Może tu oszczędności poszukać?

2 minuty temu, hubertuss napisał:

Koleiny nie poprawny marzyciel Ekonomii czas zacząć się uczyć jak kolega wyżej. 

• Like 1
Opublikowano

Koszty produkcji rolnej w UE są wyższe niż w USA, Kanadzie, Australii czy na Ukrainie. Taniej jest sprowadzić pszenicę ...  Bez ceł europejskie rolnictwo się nie obroni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v