Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Łolek napisał:

U Piotra areały małe v, ale Jacusia to potentat swoje ma i jeszcze dzierżawy 

U niego takie samo rozdrobnienie jak nie większe. A osobiście u siebie obornika przez ostatnie 2 sezony daję dość dużo choć w porównaniu z waszymi dawkami to i tak mało... 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak się nie używa jak się używa... No to te wasze ukochane sianokiszonki. Masz 15 kawałków trawy. Każdy średnio po 15-30a. Oddalone od domu we wszystkie strony po 3-4km i czasem więcej. I jaki sens? Powtórzę po raz kolejny - wieś praktycznie 1000 chałup. Więcej jest tych co mają po jednej - dwie krowy, sieją pastewne buraki i karmią tylko sianem niż "mleczarzy" - ten został praktycznie jeden i też pewnie tylko dopóki rodzice chodzą.

A mówisz że jakieś RSP jest czyli większe kawałki muszą być 

Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Inny świat 

Jaki sens masz się babrać w łajnie jak na jakiegoś operatora maszyn czy na linię się dostaną bez kłopotu... Jak ktoś chce lepsze coś, się postara to i znajdzie... A pole po fajrancie obrobi.

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

A mówisz że jakieś RSP jest czyli większe kawałki muszą być 

Największy 23ha, "dworski". Jak się udało im pole wziąć od takich co mieli 4-5ha w długiej kicie to mają i takie kawałki, czasem dwa takie do kupy. Tak to raczej poniżej 2ha.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Największy 23ha, "dworski". Jak się udało im pole wziąć od takich co mieli 4-5ha w długiej kicie to mają i takie kawałki, czasem dwa takie do kupy. Tak to raczej poniżej 2ha.

Daleko do miasta wojewódzkiego? 

U nas na takiego dworskie to się mówiło pańskie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Daleko do miasta wojewódzkiego? 

U nas na takiego dworskie to się mówiło pańskie

Niecałe 60km czyli daleko. Im bliżej "stolicy" tym większe rozdrobnienie i ugory się pojawiają.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
szymon09875 napisał:

+5 nie pada 

Trzeba po południu będzie włókę przeciągnąć po koleinach 

ale to nic nie da 🤭🤣🙋‍♂️

Rolnik1973 napisał:

Kurła trza ursusa P0lić i P0 ratować kuzyna

Zakopał się z drzewem na drodze. 

nie jedź 🙋‍♂️ zmarzesz traktor 🤭🤦😜

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Noooo. Pięć morgi to jest coś....

Ale pruskie czy nasze carskie ?? xD bo wiesz około 1.25ha a około 2.5ha to jednak różnica xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

Wpisz w google, platforma streamingowa, jak nigdy nie miałeś to pierwszy miesiąc za darmo 

Dziękuję ale nie skorzystam.

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale pruskie czy nasze carskie ?? xD bo wiesz około 1.25ha a około 2.5ha to jednak różnica xD

U nas morga zawsze 0,56ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Wiecie że szalony magazynier to prawie sąsiad

Jest z parczewa

Pytałem czy zna Grzesia z gry o plon to tak

Nawet mu nawozy ładował na przyczepe

Jaka ta P0lska P0trafi być bliska

https://youtube.com/shorts/LkLDjejwfGw?si=sJgIy967qM3jUENE

Teraz tego głomba oglądasz  🤔

58 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Filma nagraj 

Kuzyn jaki traktor ma??

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

a gdzie widziałeś morgę inną niż 56 arów ?? to nie pręty, łany czy włóki

na ziemiach polskich niezależnie od przyjetego standardu morga miała rozmiar od 0,559 do 0,569 hektara, nie uwzględniając małej morgi pruskiej, która stanowiła połowę z 0,56ha

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

49 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A mogłeś nie odbierać...

Tera cały Ferguson sie upeple....🙆‍♂️

błota nalezie simieringi POgniją 🙆‍♂️🤦

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

parszywego zachodniego przecież nie pojechałby wyciągać, niech gnije na lubelskich bagnach

Ciekawe jakby była taka sytuacja że Pafnucy by się zakopał Deutzem  czy Rysiek by pomógł wyciągnąć go, pewno tym Ursusem to w podskokach by za***rdalał aby tylko wyśmiać  germanca 😜😁

• Like 1
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v