Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, Qwazi napisał:

Nie wiem ile pociągnie, to porządny piec żeliwny. Jak przestanie żyć, to będę wymieniał na coś, co będzie w tym czasie dozwolone. Póki co nie mam potrzeby wymiany. Zwykłego chyba już się nie da kupić 

Da się da 🤫

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, gregor1284 napisał:

Nie. Ładne no jak jabłko 

Coś oni tego prince pomieszanego chyba mają bo niektóre eleganckie twarde a niektóre bardziej miękkie. Twarde, słodkie, soczyste. Co polecasz?

Kosztel stara odmiana, i mnie jonagold pasuja i redprince 🙋‍♂️

Opublikowano
20 minut temu, Baks00 napisał:

Lekko powiewa🙋 

Niby 0 ale jest i  błoto,a tu nawóz na zielonki ma przyjechać 😔

+2 pochmurno, póki co nie pada. Woda wsiąkła na podwórku to chyba rozmarzło. 

Do mnie ma dojechać firanka poniedziałek/wtorek. Jak doleje w weekend auto nie wjedzie w podwórko i będzie wożenie po bb z drogi😒

Opublikowano
24 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Wiecie że szalony magazynier to prawie sąsiad

Jest z parczewa

Pytałem czy zna Grzesia z gry o plon to tak

Nawet mu nawozy ładował na przyczepe

Jaka ta P0lska P0trafi być bliska

https://youtube.com/shorts/LkLDjejwfGw?si=sJgIy967qM3jUENE

Same asy tam od ciebie 🤭

7 minut temu, szymon09875 napisał:

+5 nie pada 

Trzeba po południu będzie włókę przeciągnąć po koleinach 

Zwkasza za Robertem pod górkę 🤣

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, Buszmen11 napisał:

+2 pochmurno, póki co nie pada. Woda wsiąkła na podwórku to chyba rozmarzło. 

Do mnie ma dojechać firanka poniedziałek/wtorek. Jak doleje w weekend auto nie wjedzie w podwórko i będzie wożenie po bb z drogi😒

Co i po ile?

Opublikowano
9 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Sorry 120 dni miało być. Wprowadziłem w błąd. Sieje w marcu, kosi przed żytem 

Teraz się zgadzam, coś mi się to za długo wydawało.

8 godzin temu, Łolek napisał:

To po co mieszasz te ziemię jak nie dajesz tego co potrzeba, paprać tak to po co 

Może inny region, ale u nas kukurydza ziarno  to w październiku schodzi z pól wystarczy odpowiedni dobór odmiany,

U Was zagłębie hodowlane - u nas hodowla na wymarciu. A u Jacusia jeszcze ziemie gorsze to podobnie jak wy - bez gnoja daleko nie zajedzie. Kupić obornik? Skąd? Za darmo czasem jest parę rozrzutników jakiegoś końskiego bo koniarze pola przeważnie nie mają. To duży na tym się nie obżywi bo co to dla niego 5-10 rozrzutników jednoosiowych. Mam kawałek "nad" swoim, który wójt obrabia - 13 lat bez obornika. Z 90% pól RSP gnoja nie widziało już z 15 lat albo więcej, bo ledwo pamiętam jak kursowali z Fortschrittami.

Nie wieje o dziwo...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Teraz się zgadzam, coś mi się to za długo wydawało.

U Was zagłębie hodowlane - u nas hodowla na wymarciu. A u Jacusia jeszcze ziemie gorsze to podobnie jak wy - bez gnoja daleko nie zajedzie. Kupić obornik? Skąd? Za darmo czasem jest parę rozrzutników jakiegoś końskiego bo koniarze pola przeważnie nie mają. To duży na tym się nie obżywi bo co to dla niego 5-10 rozrzutników jednoosiowych. Mam kawałek "nad" swoim, który wójt obrabia - 13 lat bez obornika. Z 90% pól RSP gnoja nie widziało już z 15 lat albo więcej, bo ledwo pamiętam jak kursowali z Fortschrittami.

Nie wieje o dziwo...

Czemu na wymarciu? Od wiek wieków najlepsze pieniądze z bydła 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

A kto będzie łaził przy tym? Kto będzie jeździł na 15 kawałków trawy żeby nasuszyć siana? To było dobre jak każdy miał po 2-3 krowy a nie dla kogoś kto ma 20. Więcej jeździ niż w polu robi.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A kto będzie łaził przy tym? Kto będzie jeździł na 15 kawałków trawy żeby nasuszyć siana? To było dobre jak każdy miał po 2-3 krowy a nie dla kogoś kto ma 20. Więcej jeździ niż w polu robi.

Ale siana się nie używa w hodowli bydła 

Chodzi o rozdrobnienie działek? Można łączyć z sąsiadem się dogadać 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Ale siana się nie używa w hodowli bydła 

Jak się nie używa jak się używa... No to te wasze ukochane sianokiszonki. Masz 15 kawałków trawy. Każdy średnio po 15-30a. Oddalone od domu we wszystkie strony po 3-4km i czasem więcej. I jaki sens? Powtórzę po raz kolejny - wieś praktycznie 1000 chałup. Więcej jest tych co mają po jednej - dwie krowy, sieją pastewne buraki i karmią tylko sianem niż "mleczarzy" - ten został praktycznie jeden i też pewnie tylko dopóki rodzice chodzą.

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

U Piotra areały małe v, ale Jacusia to potentat swoje ma i jeszcze dzierżawy 

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak się nie używa jak się używa... No to te wasze ukochane sianokiszonki. Masz 15 kawałków trawy. Każdy średnio po 15-30a. Oddalone od domu we wszystkie strony po 3-4km i czasem więcej. I jaki sens? Powtórzę po raz kolejny - wieś praktycznie 1000 chałup. Więcej jest tych co mają po jednej - dwie krowy, sieją pastewne buraki i karmią tylko sianem niż "mleczarzy" - ten został praktycznie jeden i też pewnie tylko dopóki rodzice chodzą.

Inny świat 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v