Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Jak żyję nie spotkałem nigdzie chmielowej perły w brązowym szkle.

Nosz qrła , mieszkasz rzut pługiem do Lublina i niema u was perły chmielowej w brązowych butelkach, aż niechce mnie się wierzyć, chyba że lubelskie browary mają zakaz eksportu za Wisłę to co najlepsze 🤔

Opublikowano

To jest dobre 

"Nastąpi silna nacjonalistyczna reakcja wśród ludzi o niskim statusie społecznym, dochodach i wpływie na świat gdy ich życia zostaną zakłócone przez zmiany polityczne i rynkowe. Będą oni sprzeciwiać się globalizacji, wolnemu handlowi, obcemu kapitałowi i imigracji. Będą gardzili elita informacyjną, dobrze wykształconymi a także Będą narzekać na odpływ kapitału i zanikanie pracy. Nacjonalisci Będą robić wszystko co w ich mocy aby powstrzymać ruchy socjosonistyczne i pojedyncze jednostki próbujące wyzwolić się od państw. Pojawia się też neoluddysci którzy będą przeciwni nowym technologiom i tym którzy ich używają." 

Opublikowano

jak wysiejesz pod koniec kwietnia to zbiór koło 10 lipca kombajnem z małym wiatrem, potem przemłynkować i dosuszyć

facelię od jednoliściennych można bez problemu pryskać, od dwuliściennych podobno też

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Buszmen11 napisał:

Kuzynek mój sieje na miód dla pszczół i koszą potem kombajnem. Siew płytki, najlepiej uprawowo-siewnym żeby było równo. Zbiór po ok 180 dniach wegetacji prosto z pnia. Trzeba doglądać bo jak się zacznie osypywać to nie ma co kosić. Po kombajnie zaraz na wialnie i na klepisko cienko rozsypuje żeby doschła.

Do etapu kwitnienia to znam bo siałem na przyoranie. 180 dni aż? Pół roku? Sianą w marcu dopiero kombajnem we wrześniu się traktuje?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
53 minuty temu, jacus napisał:

zamiast af to kosa w reke, ile tych arow masz ??

ta oczywiscie, na wawelu to ze 3 stoja,jedna na lbie smoka nawet jest. na wiezy mariackiej to trebacz musi uwazac na sprzet, bo lopaty mu juz pare trabek uszkodzily, dzwon zygmunta pod wiatrak  jest podlaczony..

gdy tak wialo zeby wiatraki staly to by smogu nie bylo.. 

slyszales o strefach wiatrowych ?? mysmy sa w najgorszej..

gdy postawisz dom niezgodnie z przepisami to ci moga go zburzyc-sam cos takiego widzialem.

gdy masz piec niezgodny  z przepisami to dostajesz kare.. wcale wkonstytucji nie musi o tym pisac 🤣

z tym i urzednikami -to chyba nie wiesz gdzie mieszkasz ...

A jak kogoś nie stać na wymianę pieca to co? 

51 minut temu, Qwazi napisał:

Jak go budowałem był zgodny, jak montowałem piec też był zgodny z przepisami. Lex retro non agit...

Tak samo jak z eternitem...

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie. Ładne no jak jabłko 

Coś oni tego prince pomieszanego chyba mają bo niektóre eleganckie twarde a niektóre bardziej miękkie. Twarde, słodkie, soczyste. Co polecasz?

Nie dogadamy się bo ja lubię jabłka miękkie aromatyczne pochodzące od Macintosha czyli Lobo,  Cortland, Vistabela.

Pince może być, Elstar jako namiastka Koksy pomarańczowej. Lubię też Goldena deliciousa. Red golden też był ok, ale teraz tych wszystkich buraczkowych sportów typu red chief i masa innych nie znoszę. 

A no i Gala.

I właściwie wszystkie mogą być twarde, byleby świeżo po otwarciu komory kupić i szybko skonsumować.

Wszystkie słodkie i soczyste.

I tu ponownie dodać trzeba że to zależy od całego cyklu produkcji i fazy zbioru.

I takie szufladkowanie odmianą może być zgubne bo ta sama odmiana z dwóch gospodarstw może być skrajnie ròżna

Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Twarde, słodkie, soczyste. Co polecasz?

Chcesz kupować owoce czy sadzić koło domu? W tym roku Idared mi w końcu zaowocował ładnie, to jabłka właśnie były twarde, soczyste słodkie i aromatyczne. Tylko, że jedzone prosto z drzewka. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Do etapu kwitnienia to znam bo siałem na przyoranie. 180 dni aż? Pół roku? Sianą w marcu dopiero kombajnem we wrześniu się traktuje?

Sorry 120 dni miało być. Wprowadziłem w błąd. Sieje w marcu, kosi przed żytem 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Qwazi napisał:

Wiem...w ubiegłym roku dwójce takich urzędników osobiście pomogłem zmienić zajęcie...

az strach myslec jaki oni poziom reprezentowali jesli ty ich odsunales od koryta..

ja wole zeby z daleka mi dzien dobry mowili...

49 minut temu, jahooo napisał:

nie trzeba byc szczegolnie rozgarnietym zeby wiedziec i widziec ze mieso szkodzi..

47 minut temu, Qwazi napisał:

Podałem, że mam bezklasowy🤷...montowałem w 2015 roku piec żeliwny i nie mam potrzeby, żeby go wymieniać...

Kurs chemizacyjnym to jest co innego, to nie wpisuje się w prawo własności...

Jeśli tak będziemy do sprawy podchodzić, wcześniej czy później wszyscy możemy się w tym getcie znaleźć...

a ile lat jeszcze pociagnie ?? na co wymienisz ?? da sie jeszcze taki zwykly kupic ??

prawo jest prawo.. nabylem dozywotnio uprawnienie zgodnie z przepisami ,mam na to dokumenty.. i co poradzisz-masz juz kilka nastepnych..

45 minut temu, slawek74 napisał:

to ja się ciebie pytam a ty nie umiesz na tak proste pytanie odpowiedzieć 🙋‍♂️🤔

odpowiedz -tak.. a ty czemu nie odpowiedziales na proste pytania ??

38 minut temu, Łolek napisał:

Jacuś na 5kl miałem w 22 roku nawet 16,4 a średnio z 4 5 6 kl 14,5, przy30  32 ‰w zeszłym roku średnia ponad 11, przy wilgotności 28 ale qq to trzeba umieć uprawiać to nie nie tylko mocnik 

a ziemie bylo widac gdy orales obornik ??

ile ton co roku dajesz ?? bo ja zero i to w plonach widac..nie tylko u mnie.

pszenica po ziemniakach na oborniku i komposcie- 8 ton z nawozeniem npk marnym.

37 minut temu, slawek74 napisał:

u ciebie jak widać nie wszyscy...🙋‍♂️

oczywiscie -ja jestem na l-4 ,grypa mnie wziela..ale  juz zdrowieje.. 

inaczje bym tu nie siedzial calymi dniami  🤣

niech odpoczywa w spokoju

niezly herbatnik z niego byl..

poczytajcie co pisal o ekologii

https://www.agrofoto.pl/farmer-po-godzinach/henryk-watroba-wieloletni-wspolpracownik-redakcji-farmera-wspomnienie,140854.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=agrofoto.pl25-01-2024

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Idared to odmiana na której Grójec zbudowano🤭

To miesiąc w transporcie do władywostoku wytrzymywało🤣

A w marcu ekipa tnąca sad, spod opadłych liści miała świeże jędrne jabłka do jedzenia

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Chcesz kupować owoce czy sadzić koło domu? W tym roku Idared mi w końcu zaowocował ładnie, to jabłka właśnie były twarde, soczyste słodkie i aromatyczne. Tylko, że jedzone prosto z drzewka. 

Mam i koło chatki posadzone ale tu zawsze po zimnej zośce nie ma co zbierać. Zawiązały elegancko owoce po czym z klapsy zebrałem tylko dwie gruszki

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Idared to odmiana na której Grójec zbudowano🤭

W centrum Grójca powinien stać pomnik Idareda a w centrum Czerwińska pomnik Honeoye ;)

Mi Idared wg nie smakuje, tylko Cortlanda u nas się kupuje.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

I już możesz patent zgłaszać i z burmistrzami biznes dogadywać🤭

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

k**wa ?? czego nie rozumiesz

Tego że obecnie majac piec na ekogroszek nie dostanie się dotacji na czyste powietrze. Ty twierdzisz że dostałeś teraz na okna.

Tego pojąć nie mogę.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

az strach myslec jaki oni poziom reprezentowali jesli ty ich odsunales od koryta..

nie trzeba byc szczegolnie rozgarnietym zeby wiedziec i widziec ze mieso szkodzi..

a ile lat jeszcze pociagnie ?? na co wymienisz ?? da sie jeszcze taki zwykly kupic ??

prawo jest prawo.. nabylem dozywotnio uprawnienie zgodnie z przepisami ,mam na to dokumenty.. i co poradzisz-masz juz kilka nastepnych..

odpowiedz -tak.. a ty czemu nie odpowiedziales na proste pytania ??

a ziemie bylo widac gdy orales obornik ??

ile ton co roku dajesz ?? bo ja zero i to w plonach widac..nie tylko u mnie.

pszenica po ziemniakach na oborniku i komposcie- 8 ton z nawozeniem npk marnym.

oczywiscie -ja jestem na l-4 ,grypa mnie wziela..ale  juz zdrowieje.. 

inaczje bym tu nie siedzial calymi dniami  🤣

niech odpoczywa w spokoju

niezly herbatnik z niego byl..

poczytajcie co pisal o ekologii

https://www.agrofoto.pl/farmer-po-godzinach/henryk-watroba-wieloletni-wspolpracownik-redakcji-farmera-wspomnienie,140854.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=agrofoto.pl25-01-2024

To po co mieszasz te ziemię jak nie dajesz tego co potrzeba, paprać tak to po co 

Może inny region, ale u nas kukurydza ziarno  to w październiku schodzi z pól wystarczy odpowiedni dobór odmiany,

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Łolek napisał:

To po co mieszasz te ziemię jak nie dajesz tego co potrzeba, paprać tak to po co 

Może inny region, ale u nas kukurydza ziarno  to w październiku schodzi z pól wystarczy odpowiedni dobór odmiany,

Jak chcesz mieć po 15 z hektara i siejesz FAO 280 to wszyscy mają ściętę a twoja zaczyna żółknąć :)

3 minuty temu, soltys48 napisał:

Śpicie?

Nie? To dzień dobry 

Dzień Dobry

Od 3 godzin na nogach. Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje, albo dłużej za***rdala czy jak tam leciało.

Opublikowano

Dzień dobry. 1°, nie pada, nie wieje...

8 godzin temu, jacus napisał:

To były one...poziomu właściwie nie reprezentowały żadnego...

ile lat jeszcze pociagnie ?? na co wymienisz ?? da sie jeszcze taki zwykly kupic ??

Nie wiem ile pociągnie, to porządny piec żeliwny. Jak przestanie żyć, to będę wymieniał na coś, co będzie w tym czasie dozwolone. Póki co nie mam potrzeby wymiany. Zwykłego chyba już się nie da kupić 

Ja nie mam dożywotnio. Muszę co 5 lat...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v