Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Polska mentalność. Wacek zboża tańszego to źle jak kupuje ze wschodu. Ale ja nawozy i paliwo to dobrze dobrze że wiozą. Kuźwa i czy tu będzie kiedyś normalnie?

Aż wstyd się przyznać że mieszka się w tak fałszywym kraju.

Edytowane przez 6465
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Parę lat już kupuje nawozy i nigdy w moich stronach nie było takiej różnicy pomiędzy nawozem polskim a ze wschodu, zawsze było to 40-70 zł na tonie , teraz ostatnio na moczniku było trochę więcej. Tyle że to był podobno egipski. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Polska mentalność. Wacek zboża tańszego to źle jak kupuje ze wschodu. Ale ja nawozy i paliwo to dobrze dobrze że wiozą. Kuźwa i czy tu będzie kiedyś normalnie?

Ja to widze odwrotnie - jak się kupuje tanio od polskich rolników zboże - tojest dobrze, nieważne, że oni ledwo przędą

A jak się sprzedaje im drogo nawozy, to już jest super, a jak oni kupują tańsze z innych krajów, ajwaj, płacz

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Kuźwa i czy tu będzie kiedyś normalnie?

Nie .

Sieci handlowe będą jeszcze taniej chcieli kupić towar od dostawców krajowych .

Opłata za marnowanie żywności może wzrosnąć z 10 gr do 50 gr za kilogram  kilka tygodni temu informowano w wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów.

Michał uradowany niech szukają innego miejsca jak nie odpowiadają im nasze zasady .

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Niedługo rolnicy nie będą mieli takich dylematów....

Galan chce by jak najtaniej kupować . ..

Zboże z Ukrainy, mercosury....czas gasić światło...rolnikom...

Dziś 17 listopad obrady się zaczęły , może już podpisują a może już dawno podpisane jutro ogłoszą .

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

ile razy to już było ? Po wejsciu do UE krowy miały po lasach biegac bezpańskie , zielony ład miał zrujnować rolnictwo , teraz kolejny zielony ład sprzed dwóch lat tak samo , teraz umowa z ,, mercosury '' żę to rolnictwo jeszcze istnieje 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dlatego może warto szukać dodatkowych dochodów , patrz na Ryśka jak szybko sobie poradził. 

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dziwne masz fetysze...

A już se wymyśliłem...tylko jakieś towarzystwo jeszcze namówić....

samemu to nie wedrow-tak w pieciu to juz lepiej🤣, no chyba ze do bagaznika sie kogos zaladuje

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry🤝...pogoda nawet nawet...ja idę 🛌 po💃🕺...

@Belaruss820 💯lat dla pociechy, niech Cię męczy tak jak moje🙆...

@jacusileś tego wyroku dostał? bo mam wrażenie że bardzo długo żeś pierdział w pasiaki

za pisanie prawdy prosto w oczy malych wyrokow nie daja...

trza isc na wybory soltysa ..

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Dlatego może warto szukać dodatkowych dochodów , patrz na Ryśka jak szybko sobie poradził. 

Młody, zdrowy, utalentowany...

Tusk mu pomógł to odkryć na nowo....😆

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

ile razy to już było ? Po wejsciu do UE krowy miały po lasach biegac bezpańskie , zielony ład miał zrujnować rolnictwo , teraz kolejny zielony ład sprzed dwóch lat tak samo , teraz umowa z ,, mercosury '' żę to rolnictwo jeszcze istnieje 

A nie widzisz co się dzieje na wsi?

Nie widzisz ilu rolnictwem się zajmuje?

2 minuty temu, jacus napisał(a):

za pisanie prawdy prosto w oczy

...szkoda że nie o sobie..

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pojedź do zachodniej Europy, to dopiero będziesz w szoku jak mało ludzi się rolnictwem zajmuje ... Tam już dawno nikt się nie łudzi że da się utrzymać z 10ha typowo zbożowego gospodarstwa ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał(a):

samemu to nie wedrow-

Samemu to motocyklem.

W aucie więcej miejsca, to można kogoś zaprosić 

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Pojedź do zachodniej Europy, to dopiero będziesz w szoku jak mało ludzi się rolnictwem zajmuje ...

Dwadzieścia lat temu było tak jak teraz u nas.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Samemu to motocyklem.

W aucie więcej miejsca, to można kogoś zaprosić 

Dwadzieścia lat temu było tak jak teraz u nas.

W niemczech i 35 ,,doświadczylem 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sorka , ale nie widzę tak było od dawna jedne gospodarstwa upadały inne się rozwijały , najlepsze gospodarstwo z lat komunizmu w wiosce padły juz dawno a małe z tamtych lat sie rozwinely i dzis mogą wykupic tamte .    Trzeba robić swoje , jeden rok lepszy , drugi gorszy ale jak ma sie pomysł to można żyć .

• Like 4
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pojedź do zachodniej Europy, to dopiero będziesz w szoku jak mało ludzi się rolnictwem zajmuje ... Tam już dawno nikt się nie łudzi że da się utrzymać z 10ha typowo zbożowego gospodarstwa ...

I z 50ha zboża by chcieli wyżyć i inwestować. Niech ktoś policzy ile jest dni pracy na tym areale w roku. 30? Ludzie pracują 210 dni w roku bez urlopu. 

• Like 8
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, gregor1284 napisał(a):

Nawet na zapiekanki nie ma... Ale niektórym to się powodzi... byłem u somsiada tego złodzieja... 

20241116_195748.jpg

Na Boże Narodzenie i ja będę miał 🤣

Siema co tu słychać 🤔 człowiek ma tyle zajęć że i czasu zajrzeć tu nie ma 

Opublikowano
48 minut temu, 6465 napisał(a):

Ale będzie wam łyso jak zostanie prezydentem Polski 🤭

Amerykance już mówili ostatnio , że będzie czaskowski, oni już rok wcześniej wiedzą kto wygra 

56 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Ja to jadę na bigos

Będzie szwagier warszawiak coś ostatnio  czaskoskiego ⛏️⚒️🔨

A jak były wybory to głosowali na niego

A dzieciaki Jaki Jaki byle jaki tylko czaskiski

Aby przez tą politykę bigos w ruch nie poszedł 🫣🤭🤭

• Haha 2
Opublikowano
48 minut temu, 6465 napisał(a):

Będzie Trzaskowski bo ma większe szanse na wygraną niż Sikorski.

A do miłośników PiS. Macie jakieś przecieki kto będzie kandydował od 🦆?

Tylko Jarosław zawsze dziewica 🙏 

Zobacz jaki miły pan

Jarosaw_Kaczyski_wicepremier_(cropped).png.3179078b47319577344fe10dd6411c26.png

A zobacz tego 🤢 

images.jpeg.57a1087e6614526cfc7d2139d2d5c5cc.jpeg

• Like 2
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v