Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał(a):

Klasa 3a z taką gorczycą stojącą do lutego chyba zła pod kuku by nie była

17300249785636400293085892417789.jpg

Pod kukurydzę przede wszystkim gleba szybko ogrzewająca się, a czy na 3 czy na 4 klasie potencjał plonowania taki sam, nie ma aż takiej różnicy jak przy zbożach.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał(a):

Kupiłbyś go drożej, lądował z pryzmy i woził?

40 ton to 1600,rozwiezienie 1000

Tona polifoski 2600😁

tu nawóz organiczny ,a tu mineralny  . Wszystką organikę z pola powywozić ,a na kamieniu ino mech . Przykryj się kilogramowym klockiem z plastiku ,a kilogramowym kocem z polaru . I tu i tu plastik  . Mając 15 lat do emerytury i brak następcy to można i polifoską na lajcie .

Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał(a):

Pytam bo u skupowych na pryzmach leży dość długo czy to słońce czy deszcz, a w ubiegłym roku nawet śnieg

Wysuszą a później sprzedają taką pełno grzyba. Kolega kupił takiej kilka bagów.

5 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Dziękować, nie narzekam. 

Może śmigne na 17stą do Parczewa na "U Pana Boga za piecem" 😎

To z  Grześkowych okolic? Pewnie niezły ubaw tam macie z waszego reprezentanta?

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wszystko, na czele z polityką, epidemiologią i 99% ludzi.

Tu są jelita co wsio trawią tylko nie wiem jakbyś moje stopy nawrócił ,bo ja 190 cm ,a i ,,strzelby godne'' ,czy miejsca by starczyło ,może jakby na początek zaczoł ode mnie ,ale co z resztą ,na tych Twoich hektarach niewiele nas by się zmieściło:|:| ,by Ci warzywo wyjedli i piwniczka pusta😜

Opublikowano
10 minut temu, Baks00 napisał(a):

Nie ce który 🤔

IMG20241027102743.jpg

Za ile cebulionów? Jaka szer rozrzutu? Bez nadstawiki 1000 czy 1500?

40 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Piotrze co ty taki ostatnio nerwowy 🤣😲😲

Do tego wszystko ma w d*pie. A to sie nawet filzjologom nie śniło czego w tej d*pie nie ma.

eedb795686_to_sie_nawet.jpg

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie bo mam gdzie rozwieźć. 

W zeszłym roku jeden mi powiedział 500 zł za tonę słomy. Nie wziąłem. Później pytał o obornik, też mu powiedziałem 500 zł za tonę 🤷...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał(a):

Tu są jelita co wsio trawią tylko nie wiem jakbyś moje stopy nawrócił ,bo ja 190 cm ,a i ,,strzelby godne'' ,czy miejsca by starczyło ,może jakby na początek zaczoł ode mnie ,ale co z resztą ,na tych Twoich hektarach niewiele nas by się zmieściło:|:| ,by Ci warzywo wyjedli i piwniczka pusta😜

Dałbym sobie radę, nie martw się. 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Za ile cebulionów? Jaka szer rozrzutu? Bez nadstawiki 1000 czy 1500?

Do tego wszystko ma w d*pie. A to sie nawet filzjologom nie śniło czego w tej d*pie nie ma.

eedb795686_to_sie_nawet.jpg

To jest 3.5 t

A jeżeli chcesz 1.5 t to jest taki

IMG20241027102734.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

W jego wieku byłem może nie ekspertem ale doświadczenie było 

Wypaliłeś się 

Jak się kiedyś szukało księżniczki to teraz nie ma picz.i

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
23 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wysuszą a później sprzedają taką pełno grzyba. Kolega kupił takiej kilka bagów.

To z  Grześkowych okolic? Pewnie niezły ubaw tam macie z waszego reprezentanta?

Tak, w mojej mieścinie nie ma kina, najbliższe w rozsławionym Parczewie. A do Grzesia mam 25 minut drogi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Szkoda że w reprezentacji tak nie strzela. Za mało płacą chyba i mecze repreze tacji to raczej jako spotkanie towarzyskie swoich rodzin traktują i przerwy w rozgrywkach klubowych.

Powiem tylko tyle że sam nic nie wygra ,porównaj zeszły sezon z obecnym, nigdy nie był zawodnikiem kreującym grę to typowa 9 otrzymać piłke i strzelić 

40 minut temu, Baks00 napisał(a):

Nie ce który 🤔

IMG20241027102743.jpg

Chce ,za darmo przywoź 

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Mokra kukurydza np taka 30% może pod dachem leżeć ten miesiąc czy półtora?

Pewno lepiej na pryzmie na podwórku?

Może by zasiać z kilka ha w tym roku🤔

Nie. Po 3-4dniach zacznie fermentować.

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Przy cenie mocznika 5000zł. Sąsiad przywiózł sobie gówna od krowy 18 łódek po 50zł za t. Pytał mnie czy nie chce . Teraz jak cena nawozu spadła o 50%to powiedział że on i po 30 nie zapłaci i nie będzie tego zwoził i rozwalał po polu. 

Nie tylko on jeden. Chociaż po 20zł/t kurzego Bobka chce 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v