Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Również uważam,że zetor nie bardzo za dużo pali według mocy🙆

Plan dnia : naśrutować zboża, uprawa smugu zestawem c 360 + kultywator

Zetor a Zetor to też różnica. To z paliwem to jest taki sam mit, jak to, że Perkins mało pali. Daj mu robotę, to zeżre. Nie można porównywać serii xx45 czy xx40 do serii xx41, bo to są zupełnie inne ciągniki 

• Like 4
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Obornika od 35 szt. Przelicz sobie na tony. Reszty też dla tych sztuk, z tym, że cała trawa idzie w bele i co najmniej połowa jest owijana. W tamtym roku zrobiłem pierwszy pokos w pryzmę i to by było na tyle przyjmowania trawy

To jest żaden problem. Sam se możesz zrobić 🤷

Się odezwał 🤦...jakby nigdy gnoju nie ładował🤦...delikatny jaki 🙆

Ja Twojego gnoju nie wyliczę a do wożenia to mi u siebie roboty mam dosyć 🤦😛

Opublikowano
24 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

A co w zamian za c360? Nam ochotę zmienić na coś z większym udźwigiem i wspomaganiem...tylko na co w rozsądnych pieniądzach 🤔

Chcesz Renault 8014 TX?...będzie w granicach 50 tys, może poniżej. Na wąskiej oponie

9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ja Twojego gnoju nie wyliczę a do wożenia to mi u siebie roboty mam dosyć 🤦😛

A co tu liczyć...masz 70 szt? Jeśli tak to ja mam połowę tego co Ty. I u mnie targa ciapek, a Ty masz trzy ciągniki z ładowacza mi🤷

16 minut temu, radekz200 napisał(a):

dokładnie 😂😂😂 on tam wszystko wyliczone wypracowane 😂😂😂

Dizajnu nie ma🤷

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dla mnie lekki tuning ... Największa różnica to kabina ... A i zmienione tryby w moście że nie wyje na 5-tce xD 

Nie widzę nic co by mnie skłoniło aby dać 50tys za takiego 7211 ...

To tak samo jak mnie by nic nie skłoniło do zakupu 3512 czy tam 255...

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Mariusz Twoje na wypasie a i wydajność to też ròżnica zapytam innaczej ile rozrzutników rozwozisz?

A żeś mi teraz pytanie zadał...muszę spróbować policzyć...rocznie tak pi razy drzwi ze 150🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To tak samo jak mnie by nic nie skłoniło do zakupu 3512 czy tam 255...

A żeś mi teraz pytanie zadał...muszę spróbować policzyć...rocznie tak pi razy drzwi ze 150🤔

150x4 tony było by 🤔600 ton nie sadzę 🤭🤦😁

U mnie liczę 700 ton tylko z połowa dwa razy przeĺadowywana ...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dla mnie taki ciągnik jest wart tyle ile waży plus opony i akumulator🤷...jest za mało uniwersalny 

A dla mnie znowu dużo lepszy niż Zetory, bo potrzebuję właśnie ciągnika lekkiego, z szybkim wstecznym, a uciąg nie jest mi potrzebny do pielników, glebogryzarki, sadzarki czy innej takiej drobnicy. Ale to nadal nie jest ciągnik wart 50tys tylko tak jak wcześniej pisałem 20-30...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A dla mnie znowu dużo lepszy niż Zetory, bo potrzebuję właśnie ciągnika lekkiego, z szybkim wstecznym, a uciąg nie jest mi potrzebny do pielników, glebogryzarki, sadzarki czy innej takiej drobnicy.

No i dla mnie to go dyskwalifikuje...każdy z nas ma inne potrzeby🤷, a ja nie będę trzymał ciągnika tylko po to, żeby go zapiąć do przetrząsarki, bo to nie ma sensu. Każdy ciągnik to dodatkowe koszty i problemy 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Każdy ciągnik to dodatkowe koszty i problemy 

W sezonie gdy mam prawie codziennie jakiś oprysk, deszczownie do przestawienia, przywieźć towar z pola itd to 3 ciągniki które do tego mam to wcale nie jest za dużo, czas który zaoszczędzam spokojnie wynagradza koszty utrzymania, a i w razie awarii jednego z nich maszyny są tak pomyślane że pozostałymi dwoma też dam radę.  Bo MF-255 zastąpi mi w razie czego czy C-330 czy 4512 . Np z opryskiwaczem do truskawek który normalnie obsługuje 4512 bedzie się trochę pocił ale jak trzeba to da radę.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

🤦

Bo Cie nie stać na zetora a jeszcze takiego 4x4 🤦🤪

W sumie masz rację,ale dobrze że Cię stać na 3 ciągniki z napędem farmer 8244, jd6400 i Fendt 40letni 

Opublikowano
3 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

W sumie masz rację,ale dobrze że Cię stać na 3 ciągniki z napędem farmer 8244, jd6400 i Fendt 40letni 

Z przekąsem ten 40sto letni, ale tak jak stara c330 przeżywa nowe ciągniki tak ten fendt będzie jeździł kolejne 40 lat podczas gdy nowe plastiki będą drugi raz przez piec hutniczy przechodzić

Opublikowano

To jak ze wszystkim ,większość ludzi będzie chodzić w moich butach ,najwyżej będzie się noga chlapać ,i ok ,a ja tylko wejdę w buty nielicznych ,no bo 46 . Każdy ma swoje warunki pryzmy ,pola ,czy wjazdów i to trudno ,,minąć''

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v