Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Ta. To weź rzuć etat i na utrzymanie żonkę i trójkę dzieci wtedy pogadamy 

O kurła.

Żeś Pani narobiła smaka

Tu nie chodzi o kokosy tylko o samowystarczalność i pewne jedzenie.

7 minut temu, Desperado napisał:

Ma, tylko to taki jakby porównał konia z kucykiem.  :P

Inaczej byś pierdział jakbyś miał rodzinę do wykarmienia na tym areałku.   xD

Myśleć nie potrafisz? Mam etat z którego co miesiąc jest wypłata. Ziemia, hodowla i pszczoły to hobby, które samo się kręci i nie muszę do tego dokładać. Tak trudno to zrozumieć czy prościej tłumaczyć?

1 minutę temu, wojtal24 napisał:

no widzisz Piotr też się rozwijasz. ja na Twoim miejscu zaczął bym skupować i brać w dzierżawę ta ziemię od tych ludzi z tego co piszesz to wszyscy Cię znają i chętnie pewnie by Ci dali zmienić trochę na większy sprzęt i działać zamiast z tym seniorem sąsiadem spożywać

A lepiej wtedy zjem? Lepiej wypiję? Nie sądzę, że przybędzie mi z tego coś prócz roboty bo przy większym areale to tylko handel ziarkiem...

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

7 minut temu, pedro2 napisał:

Ta. To weź rzuć etat i na utrzymanie żonkę i trójkę dzieci wtedy pogadamy 

O kurła.

Żeś Pani narobiła smaka

Ma, tylko to taki jakby porównał konia z kucykiem.  :P

Inaczej byś pierdział jakbyś miał rodzinę do wykarmienia na tym areałku.   xD

Myśleć nie potrafisz? Mam etat z którego co miesiąc jest wypłata. Ziemia, hodowla i pszczoły to hobby, które samo się kręci i nie muszę do tego dokładać. Tak trudno to zrozumieć czy prościej tłumaczyć?

1 minutę temu, wojtal24 napisał:

no widzisz Piotr też się rozwijasz. ja na Twoim miejscu zaczął bym skupować i brać w dzierżawę ta ziemię od tych ludzi z tego co piszesz to wszyscy Cię znają i chętnie pewnie by Ci dali zmienić trochę na większy sprzęt i działać zamiast z tym seniorem sąsiadem spożywać

A lepiej wtedy zjem? Lepiej wypiję? Nie sądzę, że przybędzie mi z tego coś prócz roboty bo przy większym areale to tylko handel ziarkiem...

no napewno zamiast żołądkowej de lux będzie Cię stać na strumbasa czy nawet jakiegoś koniaka

a co do jedzenie to może jakiś stek wołowy wiem świniny nie jesz

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

to nie oceniaj innych że się rozwijają i zwiększają dochody bo dla nich to nie hobby a sposób na życie 

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

ja tam nie rozumiem co wy chceta od chłopa ..żyje jak chce ,nie narzeka ....po co te porady ,ma swoj świat ..lubi wypić to se wypije nikogo tym nie krzywdzi...co komu do tego 🤔

I ja go za to szanuje

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

no napewno zamiast żołądkowej de lux będzie Cię stać na strumbasa czy nawet jakiegoś koniaka

a co do jedzenie to może jakiś stek wołowy wiem świniny nie jesz

Nie piję koniaków a i na to mnie stać. Wołowiny też nie jem. Pole, sprzęt i co dalej? A miejsce magazynowania tego zboża? A czas? Pomagierów nie mam. Lepiej ciągnąć to co jest, jakiś grosz na zachciewajki plus żywność zostanie, część wypłaty na opłaty i nie ma na co narzekać.

1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

to nie oceniaj innych że się rozwijają i zwiększają dochody bo dla nich to nie hobby a sposób na życie 

Ten sposób na życie to też trzeba przeliczyć... Ale o takich rzeczach to nie z takimi jak ty...

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tak tylko ty się tak zachowujesz jakbyś z tego 1,20ha. kokosy zbijał i wszystko finansował.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

powód likwidacji 🤔 cały czas tak będzie jedni będą się zwijać bo ,,nie opłaca się i nie tylko,, a nowi lub inni co mają rozwijać .... życie

nie opłaca się 🤔🤣🤣🤣🤭

Młody chłopak zaczął gospodarzyć z 10 lat temu. Zaczął z grubej rury bo wiadomo kto się nie rozwija ten się cofa - 2 nowe Johndery, ładowarka, rozrzutnik, przyczepa tandem, agregat itp. Po tych latach zauważył że za***rdala tylko na banki i bankierów a jemu mało zostaje, do tego żona powiedziała że ona nie będzie niewolnikiem krów do śmierci i idzie na etat, więc z końcem października kończy z dojeniem.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Właśnie o tym mówię.

Ty masz inne priorytety w życiu niż 99% społeczeństwa 

Martwisz się tylko o to żeby zapchać kiche i pochlać z somsiadem. 

Ja do tego nic nie mam

Ale nie porównuj bo to porównanie z dvpy 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Właśnie o tym mówię.

Ty masz inne priorytety w życiu niż 99% społeczeństwa 

Martwisz się tylko o to żeby zapchać kiche i pochlać z somsiadem. 

Ja do tego nic nie mam

Ale nie porównuj bo to porównanie z dvpy 

Dla mnie za mnie możesz o tym myśleć co chcesz. Mam na to wyje... Podobnie jak ja na twoje działania. 

Opublikowano
Desperado napisał:

Ty jesteś mądry  xD jakby tak wszyscy myśleli jak ty to katastrofa.

nie ma rodziny nie ma nastepcy (dziecka) i miał nie będzie, ma dom po rodzicach, prace i hobby czego ma chcieć więcej i dla kogo. jemu starczy kupił sobie nowa furę. trzeba uszanować jego podejście, każdy z nas ma inną sytuacje zyciowa

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Piotruś, ale to są fakty potwierdzone liczbami ze skupu, a nie przemyśleniami dwóch podpitych somsiadów 🤨 

W sierpniu i wrześniu w gminie ponad 10 decyzji środowiskowych i pozwoleń na obory od 80 do 180ciu DJP, kurnik na 21tys sztuk. 

Kurnik na 21 tys ? To jeszcze ktoś buduje tekie małe kurniczki? Jak rozmawiam z hodowcami to 50-70 tys.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał:

nie ma rodziny nie ma nastepcy (dziecka) i miał nie będzie, ma dom po rodzicach, prace i hobby czego ma chcieć więcej i dla kogo. jemu starczy kupił sobie nowa furę. trzeba uszanować jego podejście, każdy z nas ma inną sytuacje zyciowa

No ok, niech sobie żyje jak chce, tylko że on uważa że tak powinni wszyscy, mieć wszystko w d*pie.

Opublikowano

mieć wszystko w d*pie.

A nie jest tak najlepiej ?? Mało zmartwień, zero stresu ...

17 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Kurnik na 21 tys ? To jeszcze ktoś buduje tekie małe kurniczki? Jak rozmawiam z hodowcami to 50-70 tys.

Przecież na 20tys brojlerów to około 1000m2, to jakiś kurniczek a nie kurnik ...

Opublikowano
9 minut temu, Desperado napisał:

No ok, niech sobie żyje jak chce, tylko że on uważa że tak powinni wszyscy, mieć wszystko w d*pie.

Póki co to ty bardziej na swoje byś przerabiał każdego niż Pioter.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, wojtal24 napisał:

Ja też szanuję zaradnych ludzi i Piotrek dobrze sobie radzi.

Tylko niech nie generalizuje, że każdy by mógł tak żyć gdyby tylko chciał.

Z kawałka ziemi i lichego etatu. 

Stary kawaler przeżyje i uciuła jeszcze gromadkę pieniędzy.

Ktoś kto ma rodzinę, jeszcze kawałek chałupy chce postawić to już nierealne 

19 minut temu, Krzysztof81 napisał:

3 lata temu postawił taki jeden, w siedlisku teraz przenosi się za wioskę na pole. Pomału pewnie będzie dostawiał 

Albo tylko tak podał do papierów. 15x120m budynek 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Nie wiem czy zmieścić wszystko w doopie nie było by stresujące.

Ja bym nie zmieścił 🤣

Weekend  weekendem, ale weźta  się nieroby za robotę🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

ja tam nie rozumiem co wy chceta od chłopa ..żyje jak chce ,nie narzeka ....po co te porady ,ma swoj świat ..lubi wypić to se wypije nikogo tym nie krzywdzi...co komu do tego 🤔

Ototo👍...

Opublikowano
Agrest napisał:

Nie wiem czy zmieścić wszystko w doopie nie było by stresujące.

Ja bym nie zmieścił 🤣

lenia mam drugi dzień a wieje u mnie

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

🤣

Ziarno przygotowane, trzeba by nawozy siać, ale tak wieje że "nie opłaca się" rozsiewacza podpinać, po niedzieli ma ucichnąć to się rozrzuci nawozy i posieje.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Póki co to ty bardziej na swoje byś przerabiał każdego niż Pioter.

Idź się zaszczep jeszcze raz. Może zacznie padać, bo jak na razie przy myciu wiadro kurzu masz z d*py.   xD

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v