Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Pjoterowi taki by się zdał, do wykopek by traktora nie palił 

Miał by problem jakby wioskowe kobiety dowiedziały się ile kosztuje, to nie mógł by się na wiosze zatrzymać, bo ładowały by się do środka.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No właśnie tak było, babeczka sobie umyśliła, myślała że pracownicy wszystko zrobią a ona będzie pieniądze liczyć ... Nie każdy nadaje się żeby mieć swój biznes ...

No to ok. Uważam, że podstawa to znajomość tego na czym chce się zarabiać. Większość działalności powstaje po ucieczce od kogoś jak ktoś zdobędzie doświadczenie i zauważy ile jego praca jest realnie warta. Ciekawe kiedy będą wymagane lojalki :P

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, damian303 napisał:

Ci do pomrozowych to dorzucę, powiat @Tomasz0611 chyba został ominięty.

U nas tylko porzeczkę wymroziło, jabłka, wiśnie, śliwki czy truskawki praktycznie tyle samo co w normalnym roku. Na truskawce nie wiem czy 10% kwiatów mi wymroziło tam gdzie nie przykrywałem włókniną, ale tyle to roślina nadrobi masą owoców z kwiatów które ocalały ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Spójrz lepiej na cenę nowego R1300GS w full opcji, z dwa takie wozidła jak Pioter chce kupić kupisz w tej cenie xD 

Coś odpowiednik tego Merca w świecie motocykli, niby terenowy a większość właścicieli się boi kawałek szutrem przejechać xD 

No mercedesem nie ma się co bać. Łódkę ciaga po szuwarach jak trzeba 

Opublikowano
4 minuty temu, Popier96 napisał:

No to ok. Uważam, że podstawa to znajomość tego na czym chce się zarabiać. Większość działalności powstaje po ucieczce od kogoś jak ktoś zdobędzie doświadczenie i zauważy ile jego praca jest realnie warta. Ciekawe kiedy będą wymagane lojalki :P

W niektórych firmach są. Już od wielu lat.

• Like 1
Opublikowano

Byly lojalki. Merlin miała na 5 lat podpisaną żeby hochlandowych receptur nie wyprowadzić bo pilnowała.na laboratorium tego 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Ale to wiemy, tylko że większość właścicieli takich merców jeździ tylko po asfalcie ;) 

Bo ludzie to debile 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

W niektórych firmach są. Już od wielu lat.

Wiem, w niektórych są bo sam się z tym spotkałem. Bardziej chodzi mi o bardziej pospolite zawody. To prędzej czy później nastąpi.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Wiem, w niektórych są bo sam się z tym spotkałem. Bardziej chodzi mi o bardziej pospolite zawody. To prędzej czy później nastąpi.

W pospolitych za kilka lat nie będzie miał kto robić

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Bardziej chodzi mi o bardziej pospolite zawody.

A kto będzie robił w tych pospolitych ?? Banderowcy jak wejdą do UE to im germańcy pod Kijowem postawią fabryki i będą robić u siebie, a u nas chętnych do fizycznej roboty nie ma, każdy aby by chciał siedzieć i klikać w klawiaturę ...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Buszmen11 napisał:

W pospolitych za kilka lat nie będzie miał kto robić

Będzie miał, będzie. Kwestia $ i tego czy pozwolisz mu się u siebie wyszkolić, aby w perspektywie poszedł na swoje :P. Albo walił fuchy po godzinach.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A kto będzie robił w tych pospolitych ?? Banderowcy jak wejdą do UE to im germańcy pod Kijowem postawią fabryki i będą robić u siebie, a u nas chętnych do fizycznej roboty nie ma, każdy aby by chciał siedzieć i klikać w klawiaturę ...

A ja bym se poszedł dorobić w zawodzie, to nie chcą za bardz. Bo tylko i wyłącznie umowa w pełnym (lub więcej) wymiarze godzin. No to nie to nie :P. Trzeba wymienić strugarkę, kupić porządną formatówkę i zacząć sobie dłubać. 

Edytowane przez Popier96
Opublikowano (edytowane)

Będzie miał, będzie. Kwestia $ i tego czy pozwolisz mu się u siebie wyszkolić, aby w perspektywie poszedł na swoje :P. Albo walił fuchy po godzinach.

Już widzę jak te urodzone po 2000 garną się do roboty fizycznej ... To ma dwie lewe rączki do pracy fizycznej. Wymiana żarówki w samochodzie gdzie jest bezproblemowy dostęp to dla nich powód wyprawy do mechanika ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Znajdź mi takich mogą jutro zaczynać

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Już widzę jak te urodzone po 2000 garną się do roboty fizycznej ... To ma dwie lewe rączki do pracy fizycznej.

Nie wiem, uczyłem się w budowlance. Jestem kilka lat starszy od podanego przez Ciebie rocznika i tam każdy garnął się do pracy. Autentycznie każdy. Co skutkowało marnymi wynikami w nauce, niestety.

1 minutę temu, Buszmen11 napisał:

Znajdź mi takich mogą jutro zaczynać

Znalazłbym, w swojej okolicy bym znalazł. Kwestia pieniędzy.

Opublikowano

Nie wiem, uczyłem się w budowlance. Jestem kilka lat starszy od podanego przez Ciebie rocznika i tam każdy garnął się do pracy. Autentycznie każdy. Co skutkowało marnymi wynikami w nauce, niestety.

W małych miejscowościach jest jeszcze pod tym względem lepiej, ale w miastach wielu młodych by sobie nie poradziło z głupim podłączeniem gniazdka elektrycznego ...

Opublikowano
12 minut temu, Popier96 napisał:

Bo u nas jest dziki zachód, kraj z dykty i kartonu, wolna amerykanka. Pod tym względem za komuny było to lepiej zorganizowane.

W wielu krajach europy nadal jest i moim zdaniem słusznie. Mam kolege co mieszka w Belgi od wielu lat, pracuje w firmie budowlanej. Pytam suę czemu nie idziesz na własny garnuszek? On, że tam nie można założyć firmy jeżeli nie masz szkoły w tym kierunku. Jeżeli chcesz firme budowlaną musisz mieć technikum i papiery, bez tego nic. Chroni to zarówno firmy i usługobiorców bo wiesz że facet ma kwalifikacje. Większość zawodów jest tam regulowana, odwrotnie jak u nas. Zechce otworzyć firme dekarską, stolarską, zakład pogrzebowy - ide zakładam, rejestruje chociaż nie mam o tym pojęcia.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W małych miejscowościach jest jeszcze pod tym względem lepiej, ale w miastach wielu młodych by sobie nie poradziło z głupim podłączeniem gniazdka elektrycznego ...

Nauczą się jak przyjdzie im płacić po kilkadziesiąt zł od gniazdka. Albo i nie, jeśli pracując umysłowo będzie ich stać na taki wydatek :P. Ale wtedy łebskie chłopaki też będą się pchać podłączyć parę kabelków za całkiem dobry pieniądz. Gorzej jak nad nimi będzie stał batowiec, który z tych kilkudziesięciu zł odpali im kilka zł :P

9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Bo u nas jest dziki zachód, kraj z dykty i kartonu, wolna amerykanka. Pod tym względem za komuny było to lepiej zorganizowane.

W wielu krajach europy nadal jest i moim zdaniem słusznie. Mam kolege co mieszka w Belgi od wielu lat, pracuje w firmie budowlanej. Pytam suę czemu nie idziesz na własny garnuszek? On, że tam nie można założyć firmy jeżeli nie masz szkoły w tym kierunku. Jeżeli chcesz firme budowlaną musisz mieć technikum i papiery, bez tego nic. Chroni to zarówno firmy i usługobiorców bo wiesz że facet ma kwalifikacje. Większość zawodów jest tam regulowana, odwrotnie jak u nas. Zechce otworzyć firme dekarską, stolarską, zakład pogrzebowy - ide zakładam, rejestruje chociaż nie mam o tym pojęcia.

Nie wiem jak jest z innymi zawodami, ale np stolarzem w papierach możesz być tylko mając kwalifikację stolarską. Inaczej jesteś tylko pomocnikiem. Nie wiem jak jest z zakładami- bo też z tego co kojarzę na zakładzie powinien być mistrz.

A z tymi papierami potrzebnymi to nie bądź śmieszny. Ile trwa kurs na rolnika? 4 miesiące? Jeszcze online 🤣. Na czymś takim Ci zależy?

A co do tych technikum. zawodówek etc... Na moim kierunku było nas kilkunastu. Z tych kilkunastu może 2-3 wyróżniało się smykałką do tego. Ja wraz z kilkoma byłem średniakiem- zwyczajnie nie miałem dotychczas styczności z tym, a reszta to dno, muł i wodorosty. Egzaminy zdali wszyscy. I to ma być gwarantem chroniącym usługobiorców? Roboty to się uczysz pracując, z ludźmi którzy w tym siedzą i zęby na tym zjedli. W szkole nauczysz się tego jak zdać egzaminy, bo na tym to polega i z tego rozliczani są nauczyciele. To jak z prawem jazdy. Robiąc je nie uczysz się jeździć tylko jak zdać egzamin.

Edytowane przez Popier96
  • Thanks 1
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

13°

Trzeba wstawać i zamiast w P0le robić wózek do rozjeżdżania reaktor ów. 

U każdego zajęty i kolejki na 2 miechy

Ech te traktory się tak psują🙆‍♂️

Ale to co się staneło to dobre

Bo się nauczę na swoim i będę kasę trzepał jak w P0lu będzie samo rosło

Nic nie dzieje się na darmo. 

Dobrze ze z orkă nie zwlekał to jest mała rezerwa czasowa

Bo jakby tak P0 15 września zaczăł to by było nie ciekawie. 

• Haha 2
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Trzeba wstawać i zamiast w P0le robić wózek do rozjeżdżania reaktor ów.  U każdego zajęty i kolejki na 2 miechy

przyjeżdżaj, pożyczę Ci. i tak leży nieużywany. a mój tak długi, że swojego landińca na trzy części rozjezdzałem i między blokami tańczyć można

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v