Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

To normalna cena a nie jak u mnie po 1500.

Ci co od hektara biorą, słyszałem że 800-900 zł 

Ale u nich bez ubijania, a jak przyjadą duże zestawy to jest problem zwłaszcza jak pole blisko. 3 rok koszą u mnie skry a oni właśnie na godzinę biorą. Przeciągać na siłę nie przeciągają, a majster co na pryzmie jeździ robotę robi taka że za wiele nie trzeba mu pomagać. No i zestawy na takie gospodarstwa jak moje fajne bo wywrotki warfamy takie małe tandemy, co z tego że inna firma wpadnie przyczepa 50 M3 jak potem nie dam rady tego ubić 🤷

• Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ja to robię bardzo często. Nie bawię się za to w żadne pakiety, zsypańce i inne.

Powiem Ci, że pakiet to najprostsze co można zrobić. I wychodzi na to, że najbardziej zdrowe...

Opublikowano

Ja generalnie już pier**lę te pszczoły bo to wszystko za dużo kosztuje. Aby dla siebie było, a reszta niech kupuje od bartników sądeckich. Docelowo max 10 rodzin produkcyjnych, 10 odkładów jednoramowych zrobionych po rzepaku z młodymi matkami, a o takiej porze jak teraz wymiana matek poprzez łączenie z młodym odkładem. Mój zamysł. Od przyszłego roku go wcielam.

Opublikowano

Państwo powinno ułatwiać budowanie mieszkań albo same je budować. Kredyty 0% czy inne tego typu tylko podnoszą ceny mieszkań, zyski developerów i banków.

Dlatego ciągle lobbują ten pomysł. 

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Ja generalnie już pier**lę te pszczoły bo to wszystko za dużo kosztuje. Aby dla siebie było, a reszta niech kupuje od bartników sądeckich. Docelowo max 10 rodzin produkcyjnych, 10 odkładów jednoramowych zrobionych po rzepaku z młodymi matkami, a o takiej porze jak teraz wymiana matek poprzez łączenie z młodym odkładem. Mój zamysł. Od przyszłego roku go wcielam.

Jak od dawna mówię, że do 10 rodzin. Teraz się to jakoś kręci. Robić tak aby jak najmniej czasu temu poświęcać. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Prawdę mówiąc nawet nie wiem jak się to robi - chcę to robić jak naprościej czyli rodzina sobie siedzi w ulu to niech siedzi... Nie bawić się w żadne odkłady najlepiej i tym podobne... Ten rok jest do tego idealny.

No nie ma w tym nic trudnego... Strzepujesz do rojnicy pszczoły z ramek nadstawkowych lub tam gdzie wygryza się czerw z przynajmniej 3 rodzin, tak aby było tej pszczoły powiedzmy 1,5-2kg na przełomie maja/czerwca. Na trzy doby do chłodnej piwnicy, po paru godzinach od strzepania ich podajesz syrop w sloiku i matkę w klateczce do środka. Po trzech dniach jak z rójką do ula w miejscu docelowym i wsio... Pilnować żeby nie wyrabowały. Ot co. Odymić i piękna zdrowa rodzina.

Opublikowano
34 minuty temu, MonteChristo napisał:

Tzn. Kto przetrwa ten który się postawi czy ten który będzie posłuszny?

Ten który potrafi sobie poradzić 

I sam myśleć 

34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A z czego się ma budzić? 

Z letargu. My se poradziem, na spokojnie

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak od dawna mówię, że do 10 rodzin. Teraz się to jakoś kręci. Robić tak aby jak najmniej czasu temu poświęcać. 

Dlatego od przyszłego roku zbijam ramki z zwężoną dolną beleczką. Mój przegląd ula będzie wyglądał na zasadzie podniesienia dwóch półkorpusów i spojrzenia czy matecznika gdzieś nie widać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

A mieszkania? Też powinny ceny paść a się trzymają. 

Jestem zdania że też jebną, ale jak z ziemią będzie rejonizacja 

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

A mieszkania i tak schodzą jak ciepłe bułeczki

Nie wiem czy tak schodzą. Ogłoszeń przybywa.

Fenomenu wzrostów cen nie rozumiem.

Albo i rozumiem. Ludzie jadą na przekonaniu że na tym stracić się nie da bo 30 lat ciągle rośnie. I taki przekaz podprogowy płynie ze wsząd.

Na tej propagandzie grube ryby zarabiają dając trochę zarobić chudszym od siebie, a plankton się kredytujd na 40 lat w bankach grubych ryb, no bo taniej nie będzie, a mus na nowym strzeżonym osiedlu mieszkać.

Zadziwiające że za komuny było więcej ludności zamieszkującej w kraju, 

Dziś od tamtych czasów przybyło pewno kilka milionów mieszkań, a ubyło mieszkańców. I rzekomo ciągle mamy głód mieszkań.

Do tego skala bezdomności jest olbrzymią a pozostaje tematem tabu. Nie mondra dla władzy o tym mówić

Jestem zdania że się kręci to bo się kręci. Ale jak jebnie, a jebnie to będzie tylko kwik słychać

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Żeby yebło muszą ceny płodów i kosztów pozostać na tym poziomie co są 

Nic narazie nie wskazuje że będzie inaczej

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

ten ojciec wprost mówi że mu go nie szkoda skoro tyle rozumu ma 

Może taki sam mądry ten ojciec jak syn. Wszak rozum w dużej mierze dziedziczny jest. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Ten który potrafi sobie poradzić 

I sam myśleć 

Z letargu. My se poradziem, na spokojnie

No ale ten który potrafi sam myśleć jest tłamszony, i zgraja baranów też na tego myślącego naciska

7 minut temu, Agrest napisał:

Jestem zdania że też jebną, ale jak z ziemią będzie rejonizacja 

Nie wiem czy tak schodzą. Ogłoszeń przybywa.

Fenomenu wzrostów cen nie rozumiem.

Albo i rozumiem. Ludzie jadą na przekonaniu że na tym stracić się nie da bo 30 lat ciągle rośnie. I taki przekaz podprogowy płynie ze wsząd.

Na tej propagandzie grube ryby zarabiają dając trochę zarobić chudszym od siebie, a plankton się kredytujd na 40 lat w bankach grubych ryb, no bo taniej nie będzie, a mus na nowym strzeżonym osiedlu mieszkać.

Zadziwiające że za komuny było więcej ludności zamieszkującej w kraju, 

Dziś od tamtych czasów przybyło pewno kilka milionów mieszkań, a ubyło mieszkańców. I rzekomo ciągle mamy głód mieszkań.

Do tego skala bezdomności jest olbrzymią a pozostaje tematem tabu. Nie mondra dla władzy o tym mówić

Jestem zdania że się kręci to bo się kręci. Ale jak jebnie, a jebnie to będzie tylko kwik słychać

Nic narazie nie wskazuje że będzie inaczej

Głód mieszkań bo jest coraz więcej jednoosobowych gospodarstw, teraz jak nie kupisz mieszkania przed 30 czy mieszkasz po ślubie z rodzicami to jesteś ofiarą losu, jak jebnie to już fest po całości

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
15 minut temu, MonteChristo napisał:

No ale ten który potrafi sam myśleć jest tłamszony, i zgraja baranów też na tego myślącego naciska

Głód mieszkań bo jest coraz więcej jednoosobowych gospodarstw, teraz jak nie kupisz mieszkania przed 30 czy mieszkasz po ślubie z rodzicami to jesteś ofiarą losu, jak jebnie to już fest po całości

Zgadza się. W takiej Anglii praktycznie od razu po skończeniu szkoły ludzie się kredytują na mieszkanie. Jest coraz mniej małżeństw, ale ludzie mimo to gdzieś mieszkać muszą. A nie jak kiedyś życie wielopokoleniowe w jednym mieszkaniu czy budynku. 

Opublikowano
25 minut temu, Leszy napisał:

Może taki sam mądry ten ojciec jak syn. Wszak rozum w dużej mierze dziedziczny jest. 

Stary handluje starzyzną, ma sobie kampera i podróżuje sobie chłopina. Więcej go w domu nie ma niż jest

21 minut temu, MonteChristo napisał:

Wilka nigdy nie interesuje co myślą o nim owce. Jak da się tłamsić to znaczy że nie był na tyle silny aby sobie poradzić. Ja wiele tematów robiłem wbrew temu co mówili ludzie i wieksza satysfakcję sprawiało mi to że przyszli później do mnie za czymś co im się wydawało głupie niż te pieniądze które mi zostawili. Podrośniesz to zrozumiesz 🤫

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, Popier96 napisał:

Zgadza się. W takiej Anglii praktycznie od razu po skończeniu szkoły ludzie się kredytują na mieszkanie. Jest coraz mniej małżeństw, ale ludzie mimo to gdzieś mieszkać muszą. A nie jak kiedyś życie wielopokoleniowe w jednym mieszkaniu czy budynku. 

I mieszkanie rzędu kilkunastu m2 za cenę 30 lat kredytu.

Ale i u nas definicja apartamentowca się zmienia bo już i 30m² pod apartament podchodzi🤣🤣

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Stary handluje starzyzną, ma sobie kampera i podróżuje sobie chłopina. Więcej go w domu nie ma niż jest

Handlarzyk z majątkiem na jedno pokolenie. Coś rozumu ma, ale na budowę czegoś trwałego nie starcza.

10 minut temu, gregor1284 napisał:

Wilka nigdy nie interesuje co myślą o nim owce. Jak da się tłamsić to znaczy że nie był na tyle silny aby sobie poradzić. Ja wiele tematów robiłem wbrew temu co mówili ludzie i wieksza satysfakcję sprawiało mi to że przyszli później do mnie za czymś co im się wydawało głupie niż te pieniądze które mi zostawili. Podrośniesz to zrozumiesz 🤫

Wilki są na skraju wyginięcia. Pasterze zajmujący się owcami je wybili.... 

Opublikowano

W USA potrafią liczyć. To nie AF co sypią 300 mocznika 300npk na V klasie, płacą 2 tys dzierżawy i zbierają 8 ton.

Zostaje 3500 na resztę kosztów 

Licząc po 600

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Wilki są na skraju wyginięcia. Pasterze zajmujący się owcami je wybili.... 

Już nie. Jeszcze 5 -10lat i zaczną psy z bud wyciągać🤣

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Agrest napisał:

Już nie. Jeszcze 5 -10lat i zaczną psy z bud wyciągać🤣

Już wyciągają psy z bud i to od kilku lat. Sam znam co najmniej kilka przypadków w okolicy.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v