Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

To normalna cena a nie jak u mnie po 1500.

Ci co od hektara biorą, słyszałem że 800-900 zł 

Ale u nich bez ubijania, a jak przyjadą duże zestawy to jest problem zwłaszcza jak pole blisko. 3 rok koszą u mnie skry a oni właśnie na godzinę biorą. Przeciągać na siłę nie przeciągają, a majster co na pryzmie jeździ robotę robi taka że za wiele nie trzeba mu pomagać. No i zestawy na takie gospodarstwa jak moje fajne bo wywrotki warfamy takie małe tandemy, co z tego że inna firma wpadnie przyczepa 50 M3 jak potem nie dam rady tego ubić 🤷

• Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ja to robię bardzo często. Nie bawię się za to w żadne pakiety, zsypańce i inne.

Powiem Ci, że pakiet to najprostsze co można zrobić. I wychodzi na to, że najbardziej zdrowe...

Opublikowano

Ja generalnie już pier**lę te pszczoły bo to wszystko za dużo kosztuje. Aby dla siebie było, a reszta niech kupuje od bartników sądeckich. Docelowo max 10 rodzin produkcyjnych, 10 odkładów jednoramowych zrobionych po rzepaku z młodymi matkami, a o takiej porze jak teraz wymiana matek poprzez łączenie z młodym odkładem. Mój zamysł. Od przyszłego roku go wcielam.

Opublikowano

Państwo powinno ułatwiać budowanie mieszkań albo same je budować. Kredyty 0% czy inne tego typu tylko podnoszą ceny mieszkań, zyski developerów i banków.

Dlatego ciągle lobbują ten pomysł. 

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Ja generalnie już pier**lę te pszczoły bo to wszystko za dużo kosztuje. Aby dla siebie było, a reszta niech kupuje od bartników sądeckich. Docelowo max 10 rodzin produkcyjnych, 10 odkładów jednoramowych zrobionych po rzepaku z młodymi matkami, a o takiej porze jak teraz wymiana matek poprzez łączenie z młodym odkładem. Mój zamysł. Od przyszłego roku go wcielam.

Jak od dawna mówię, że do 10 rodzin. Teraz się to jakoś kręci. Robić tak aby jak najmniej czasu temu poświęcać. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Prawdę mówiąc nawet nie wiem jak się to robi - chcę to robić jak naprościej czyli rodzina sobie siedzi w ulu to niech siedzi... Nie bawić się w żadne odkłady najlepiej i tym podobne... Ten rok jest do tego idealny.

No nie ma w tym nic trudnego... Strzepujesz do rojnicy pszczoły z ramek nadstawkowych lub tam gdzie wygryza się czerw z przynajmniej 3 rodzin, tak aby było tej pszczoły powiedzmy 1,5-2kg na przełomie maja/czerwca. Na trzy doby do chłodnej piwnicy, po paru godzinach od strzepania ich podajesz syrop w sloiku i matkę w klateczce do środka. Po trzech dniach jak z rójką do ula w miejscu docelowym i wsio... Pilnować żeby nie wyrabowały. Ot co. Odymić i piękna zdrowa rodzina.

Opublikowano
34 minuty temu, MonteChristo napisał:

Tzn. Kto przetrwa ten który się postawi czy ten który będzie posłuszny?

Ten który potrafi sobie poradzić 

I sam myśleć 

34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A z czego się ma budzić? 

Z letargu. My se poradziem, na spokojnie

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak od dawna mówię, że do 10 rodzin. Teraz się to jakoś kręci. Robić tak aby jak najmniej czasu temu poświęcać. 

Dlatego od przyszłego roku zbijam ramki z zwężoną dolną beleczką. Mój przegląd ula będzie wyglądał na zasadzie podniesienia dwóch półkorpusów i spojrzenia czy matecznika gdzieś nie widać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

A mieszkania? Też powinny ceny paść a się trzymają. 

Jestem zdania że też jebną, ale jak z ziemią będzie rejonizacja 

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

A mieszkania i tak schodzą jak ciepłe bułeczki

Nie wiem czy tak schodzą. Ogłoszeń przybywa.

Fenomenu wzrostów cen nie rozumiem.

Albo i rozumiem. Ludzie jadą na przekonaniu że na tym stracić się nie da bo 30 lat ciągle rośnie. I taki przekaz podprogowy płynie ze wsząd.

Na tej propagandzie grube ryby zarabiają dając trochę zarobić chudszym od siebie, a plankton się kredytujd na 40 lat w bankach grubych ryb, no bo taniej nie będzie, a mus na nowym strzeżonym osiedlu mieszkać.

Zadziwiające że za komuny było więcej ludności zamieszkującej w kraju, 

Dziś od tamtych czasów przybyło pewno kilka milionów mieszkań, a ubyło mieszkańców. I rzekomo ciągle mamy głód mieszkań.

Do tego skala bezdomności jest olbrzymią a pozostaje tematem tabu. Nie mondra dla władzy o tym mówić

Jestem zdania że się kręci to bo się kręci. Ale jak jebnie, a jebnie to będzie tylko kwik słychać

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Żeby yebło muszą ceny płodów i kosztów pozostać na tym poziomie co są 

Nic narazie nie wskazuje że będzie inaczej

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

ten ojciec wprost mówi że mu go nie szkoda skoro tyle rozumu ma 

Może taki sam mądry ten ojciec jak syn. Wszak rozum w dużej mierze dziedziczny jest. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Ten który potrafi sobie poradzić 

I sam myśleć 

Z letargu. My se poradziem, na spokojnie

No ale ten który potrafi sam myśleć jest tłamszony, i zgraja baranów też na tego myślącego naciska

7 minut temu, Agrest napisał:

Jestem zdania że też jebną, ale jak z ziemią będzie rejonizacja 

Nie wiem czy tak schodzą. Ogłoszeń przybywa.

Fenomenu wzrostów cen nie rozumiem.

Albo i rozumiem. Ludzie jadą na przekonaniu że na tym stracić się nie da bo 30 lat ciągle rośnie. I taki przekaz podprogowy płynie ze wsząd.

Na tej propagandzie grube ryby zarabiają dając trochę zarobić chudszym od siebie, a plankton się kredytujd na 40 lat w bankach grubych ryb, no bo taniej nie będzie, a mus na nowym strzeżonym osiedlu mieszkać.

Zadziwiające że za komuny było więcej ludności zamieszkującej w kraju, 

Dziś od tamtych czasów przybyło pewno kilka milionów mieszkań, a ubyło mieszkańców. I rzekomo ciągle mamy głód mieszkań.

Do tego skala bezdomności jest olbrzymią a pozostaje tematem tabu. Nie mondra dla władzy o tym mówić

Jestem zdania że się kręci to bo się kręci. Ale jak jebnie, a jebnie to będzie tylko kwik słychać

Nic narazie nie wskazuje że będzie inaczej

Głód mieszkań bo jest coraz więcej jednoosobowych gospodarstw, teraz jak nie kupisz mieszkania przed 30 czy mieszkasz po ślubie z rodzicami to jesteś ofiarą losu, jak jebnie to już fest po całości

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
15 minut temu, MonteChristo napisał:

No ale ten który potrafi sam myśleć jest tłamszony, i zgraja baranów też na tego myślącego naciska

Głód mieszkań bo jest coraz więcej jednoosobowych gospodarstw, teraz jak nie kupisz mieszkania przed 30 czy mieszkasz po ślubie z rodzicami to jesteś ofiarą losu, jak jebnie to już fest po całości

Zgadza się. W takiej Anglii praktycznie od razu po skończeniu szkoły ludzie się kredytują na mieszkanie. Jest coraz mniej małżeństw, ale ludzie mimo to gdzieś mieszkać muszą. A nie jak kiedyś życie wielopokoleniowe w jednym mieszkaniu czy budynku. 

Opublikowano
25 minut temu, Leszy napisał:

Może taki sam mądry ten ojciec jak syn. Wszak rozum w dużej mierze dziedziczny jest. 

Stary handluje starzyzną, ma sobie kampera i podróżuje sobie chłopina. Więcej go w domu nie ma niż jest

21 minut temu, MonteChristo napisał:

Wilka nigdy nie interesuje co myślą o nim owce. Jak da się tłamsić to znaczy że nie był na tyle silny aby sobie poradzić. Ja wiele tematów robiłem wbrew temu co mówili ludzie i wieksza satysfakcję sprawiało mi to że przyszli później do mnie za czymś co im się wydawało głupie niż te pieniądze które mi zostawili. Podrośniesz to zrozumiesz 🤫

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, Popier96 napisał:

Zgadza się. W takiej Anglii praktycznie od razu po skończeniu szkoły ludzie się kredytują na mieszkanie. Jest coraz mniej małżeństw, ale ludzie mimo to gdzieś mieszkać muszą. A nie jak kiedyś życie wielopokoleniowe w jednym mieszkaniu czy budynku. 

I mieszkanie rzędu kilkunastu m2 za cenę 30 lat kredytu.

Ale i u nas definicja apartamentowca się zmienia bo już i 30m² pod apartament podchodzi🤣🤣

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Stary handluje starzyzną, ma sobie kampera i podróżuje sobie chłopina. Więcej go w domu nie ma niż jest

Handlarzyk z majątkiem na jedno pokolenie. Coś rozumu ma, ale na budowę czegoś trwałego nie starcza.

10 minut temu, gregor1284 napisał:

Wilka nigdy nie interesuje co myślą o nim owce. Jak da się tłamsić to znaczy że nie był na tyle silny aby sobie poradzić. Ja wiele tematów robiłem wbrew temu co mówili ludzie i wieksza satysfakcję sprawiało mi to że przyszli później do mnie za czymś co im się wydawało głupie niż te pieniądze które mi zostawili. Podrośniesz to zrozumiesz 🤫

Wilki są na skraju wyginięcia. Pasterze zajmujący się owcami je wybili.... 

Opublikowano

W USA potrafią liczyć. To nie AF co sypią 300 mocznika 300npk na V klasie, płacą 2 tys dzierżawy i zbierają 8 ton.

Zostaje 3500 na resztę kosztów 

Licząc po 600

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Wilki są na skraju wyginięcia. Pasterze zajmujący się owcami je wybili.... 

Już nie. Jeszcze 5 -10lat i zaczną psy z bud wyciągać🤣

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Agrest napisał:

Już nie. Jeszcze 5 -10lat i zaczną psy z bud wyciągać🤣

Już wyciągają psy z bud i to od kilku lat. Sam znam co najmniej kilka przypadków w okolicy.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v