Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, wojtal24 napisał:

nie wiem jaki rejon Polski i jakie ceny ziemi ale myślę że za tą cenę to będzie długo sprzedawać

War-maz południowy zachód. Od miasta jakieś 5km.

Za dużo transakcji w wiosce nie ostatnimy czasu nie było, ale realnie patrzeć ok 100k za ha można dostać(mimo, że nie ma krowiarzy).

Z tym że jakieś dwa lata temu znajomy kupił 2 ha za nicale 200k za ha(ziemia graniczyła z jego budynkami gospodrczymi i trochę tam zawiła sytuacja byla).

A ziemia tej babki jest po drugiej stronie drogi tego znajomego. Generalnie na tym kawałku mu już nie zależy, ale ona chyba ma przekonanie, że będzie mu zależało. 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Jednak rolnik to stan umysłu 🤣

150 tysia to chyba że to kiedyś deweloper kupi do chowu klatkowego, bo era działaczek pod domki i przerobu na budowlane też się kończy. 

W nowym ladzie będą dziesiątki tysięcy chałup do wyburzenia. Teraz wymiana piecy, a zaraz katastralnym po plecach przyłożą,podatek od auta spalinowego i ludzie tabunami do apartamentów 35cio metrowych będą się pchać .

Stary dom rodzinny jak przyjdzie go dostosować do nowych wymogów to 100tys będzie mało. Być może lepiej wyjdzie im modułowy 35 m2 postawić na działce, jak w starym się grzebać. 

Tylko pytanie skąd te emeryty, burzuje krusowskie mają na to wziąć. 

Dokładnie ale wcześniej będą jeszcze doić...

KE obetnie dopłaty dla rolników? RMF: to kolejny cios pod przykrywką pomocy https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-ue/ke-obetnie-doplaty-dla-rolnikow-rmf-to-kolejny-cios-pod-przykrywka-pomocy-2518055

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️

18°☀️

Weź kurła pójdź spać o 18 i się wyśpij a nie męczysz japę

Rysiek patrz 👆

Opublikowano
29 minut temu, HF86 napisał:

Mówisz, że dalej nas na dwa tygodnie zamkną, a do lekarza kijem w parapet będziemy walić 🤔

A wizyty telefoniczne o ile w ogóle odbiorą, bo będą zajęci liczeniem kasy za nie leczenie 🤔

Kwestia czasu 

Tylko patrzeć

Póki szprycawka jeszcze dwuletnia w magazynach 

Kurła chyba nastał kres ekologii w pierdku

Błędy kata DOC moc odciął i wielki napis STOP! 

Ja cię kvrwa zaraz wystopuje 

Raz na zawsze 🔨

Tylko trzeba kawałek tłumika załatwić pewnie.

Turcja też ma te normy emisji? 

Opublikowano
HF86 napisał:

Jednak rolnik to stan umysłu 🤣

150 tysia to chyba że to kiedyś deweloper kupi do chowu klatkowego, bo era działaczek pod domki i przerobu na budowlane też się kończy. 

W nowym ladzie będą dziesiątki tysięcy chałup do wyburzenia. Teraz wymiana piecy, a zaraz katastralnym po plecach przyłożą,podatek od auta spalinowego i ludzie tabunami do apartamentów 35cio metrowych będą się pchać .

Stary dom rodzinny jak przyjdzie go dostosować do nowych wymogów to 100tys będzie mało. Być może lepiej wyjdzie im modułowy 35 m2 postawić na działce, jak w starym się grzebać. 

Tylko pytanie skąd te emeryty, burzuje krusowskie mają na to wziąć. 

Widziałeś jak się u nas rzucają jak ktos ziemię sprzedaje nawet po 100 tys? O dzierżawie juz nie wspomnę 😅😅😅

Opublikowano
47 minut temu, HF86 napisał:

Mówisz, że dalej nas na dwa tygodnie zamkną, a do lekarza kijem w parapet będziemy walić 🤔

A wizyty telefoniczne o ile w ogóle odbiorą, bo będą zajęci liczeniem kasy za nie leczenie 🤔

Wiesiek będzie teleporad udzielał 🤭

48 minut temu, damian303 napisał:

War-maz południowy zachód. Od miasta jakieś 5km.

Za dużo transakcji w wiosce nie ostatnimy czasu nie było, ale realnie patrzeć ok 100k za ha można dostać(mimo, że nie ma krowiarzy).

Z tym że jakieś dwa lata temu znajomy kupił 2 ha za nicale 200k za ha(ziemia graniczyła z jego budynkami gospodrczymi i trochę tam zawiła sytuacja byla).

A ziemia tej babki jest po drugiej stronie drogi tego znajomego. Generalnie na tym kawałku mu już nie zależy, ale ona chyba ma przekonanie, że będzie mu zależało. 

Placowe inaczej kosztuje

Tamto też będzie przykro patrzeć jak nie on wejdzie

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

Sąd.

Jeśli mam zdjęcie umowy to Ci wyśle zdjęcie 

Moje umowy dzierżaw mają jeden zapis

WYPOWIEDZENIE TYLKO I WYŁĄCZNIE ZA POROZUMIENIEM STRON....

Na ile lat dzierżawa? Dziwi mnie że ktoś godzi się na taki wpis będąc właścicielem🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Słupa za czyje pieniądze? 

Za pieniadze słupa, nie raz się parę osób z wawy pytało co mają kasę i niewiedzą co z nią zrobić ze by ziemię kupiło ale po to żeby przejść z zus na krus a obrabianie jej ich nie obchodzi,ale 150 tys za ha to za duzo no chyba ze pole gdzieś koło miasta by było to może ,dla nich to by się liczył tylko areał nawet 6 klasy aby jak najtaniej.

Opublikowano

A ten z RMF to jakiś starawy trochu

2 minuty temu, Strongman napisał:

Za pieniadze słupa, nie raz się parę osób z wawy pytało co mają kasę i niewiedzą co z nią zrobić ze by ziemię kupiło ale po to żeby przejść z zus na krus a obrabianie jej ich nie obchodzi,ale 150 tys za ha to za duzo no chyba ze pole gdzieś koło miasta by było to może ,dla nich to by się liczył tylko areał nawet 6 klasy aby jak najtaniej.

Ale wiesz że w ten sposób to pozbawiasz ziemi rolników z okolicy

Słup kupuje tylko to, narazie,  a może zacząć wykup reszty 

A później spieniężyc zagranicznemu

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

Na ile lat dzierżawa? Dziwi mnie że ktoś godzi się na taki wpis będąc właścicielem🤔

nie jest świadomy konsekwencji, a storna świadoma skrzętnie to wykorzystuje 

dura lex sed lex

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał:

Wiesiek będzie teleporad udzielał 🤭

Spokojnie by mógł, bo przecież i tak nie wiesz kto po drugiej stronie słuchawki i czy dyplom ma.

Ależ to były złote czasy , tylko my zwykli jeszcze długo płacić będziemy za te kilka miesięcy sypania złotem , 

Wiesiek jeszcze zdąży w komplecie do pługa, bezorkowca kupić🤭

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Pytałem. Ten zapis nie ma mocy prawnej. 

8 minut temu, Mateusz1q napisał:

nie jest świadomy konsekwencji, a storna świadoma skrzętnie to wykorzystuje 

dura lex sed lex

Jak zechce pisze wypowiedzenie roczne i tyle. 

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał:

U nas to jakoś się przyjęło że po zbiorach (żniwach) każdy schodzi w razie jakiś zmian.

Ja tam nie mam problemów z dzierżawami,wystarczy mi nie ład u żony w areale 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, 6465 napisał:

Godzi. Umowa u notariusza 

Na 10 lat

19 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pytałem. Ten zapis nie ma mocy prawnej. 

Daj podstawę prawną 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dokładnie ale wcześniej będą jeszcze doić...

KE obetnie dopłaty dla rolników? RMF: to kolejny cios pod przykrywką pomocy https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-ue/ke-obetnie-doplaty-dla-rolnikow-rmf-to-kolejny-cios-pod-przykrywka-pomocy-2518055

Rysiek patrz 👆

A niech zabierają

I tak P0kolenie Tuska krzyczy wypier🔨alać z kraju jak nie jepiesz pis 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Podpisałem kiedyś umowe na dzierżawe na 10 lat taką bez dodatkowych punktów, facet sprzedał po 5 latach  i ch... miałem do powiedzenia. Dowiadywałem się co i jak ale już nie pamiętam.

totalne bzdury ...taka umowa na czas określony jest nie do rozwiązania w praktyce o ile nie zalegasz z czynszem itp. ....piszesz bzdury i konfabulujesz jak zwykle bo nie masz zielonego pojęcia ....nabywca musi honorować taką umowę ,takie jest prawo ...jest jeszcze prawo pierwokupu i śmiało można unieważnić taki akt i wejść w miejsce nabywcy o ile nie zostałeś poinformowany .....to twoja żona jest prawnikiem i takie bzdury pocisz ....ściema dla głupich 🤣🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Godzi. Umowa u notariusza 

Na 10 lat

Daj podstawę prawną 

https://arslege.pl/kodeks-cywilny/k9/s2022/

Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

totalne bzdury ...taka umowa na czas określony jest nie do rozwiązania w praktyce o ile nie zalewasz z czynszem itp. ....piszesz bzdury i konfabulujesz jak zwykle bo nie masz zielonego pojęcia ....nabywca musi honorować taką umowę ,takie jest prawo ...jest jeszcze prawo pierwokupu i śmiało można unieważnić taki akt i wejść w miejsce nabywcy ....

Daje  roczne wypowiedzenie i tyle.

https://arslege.pl/kodeks-cywilny/k9/s2022/

Przeczytaj jeżeli potrafisz.

Pojęcia zielonego czubku nie masz.

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

totalne bzdury ...taka umowa na czas określony jest nie do rozwiązania w praktyce o ile nie zalegasz z czynszem itp. ....piszesz bzdury i konfabulujesz jak zwykle bo nie masz zielonego pojęcia ....nabywca musi honorować taką umowę ,takie jest prawo ...jest jeszcze prawo pierwokupu i śmiało można unieważnić taki akt i wejść w miejsce nabywcy o ile nie zostałeś poinformowany .....to twoja żona jest prawnikiem i takie bzdury pocisz ....ściema dla głupich 🤣🤣🤣🤣🤣

Ty jesteś głupszy niż myślałem.

Opublikowano
37 minut temu, Agrest napisał:

Spokojnie by mógł, bo przecież i tak nie wiesz kto po drugiej stronie słuchawki i czy dyplom ma.

Ależ to były złote czasy , tylko my zwykli jeszcze długo płacić będziemy za te kilka miesięcy sypania złotem , 

Wiesiek jeszcze zdąży w komplecie do pługa, bezorkowca kupić🤭

Gorzej jakby musiał na maila komuś odpisać 😁 

Uśmiechnięta 👇

https://www.agrofakt.pl/zakaz-sprzedazy-wegla-gospodarstwom-domowym/

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ty jesteś głupszy niż myślałem.

znowu robisz z siebie głupka 🤣

"""Jeżeli zatem rolnik zawrze umowę dzierżawy z datą pewną, to zgodnie z art. 678 § 1 i 2 k.c., który to przepis odnosi się również do umowy dzierżawy: „W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy; może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem ustawowych terminów wypowiedzenia. Powyższe uprawnienie do wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy, jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony, z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy wydana”. Innymi słowy: jeżeli rolnik zawrze umowę dzierżawy np. na okres 30 lat z datą pewną, to w przypadku zmiany właściciela nieruchomości, nie ma on uprawnienia do wypowiedzenia takiej umowy. Jeżeli zaś umowa nie byłaby zawartą z datą pewną, to nabywca nieruchomości może wypowiedzieć umowę dzierżawy zgodnie z terminami ustawowymi.""

”Prawo pierwokupu

Zastrzeżenie daty pewnej ma również kluczowe znaczenie w przypadku chęci skorzystania przez rolnika z prawa pierwokupu nieruchomości będącej przedmiotem dzierżawy. Zastrzeżenie prawa pierwokupu powoduje powstanie po stronie uprawnionego pierwszeństwa kupna nieruchomości w przypadku jej sprzedaży. Warto podkreślić, że może ono być realizowane w związku ze sprzedażą, a nie z inicjatywy samego uprawnionego. Ze względu na źródło powstania wyróżnia się prawo pierwokupu ustawowe i wynikające z umowy, zwane umownym."""

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

znowu robisz z siebie głupka 🤣

"""Jeżeli zatem rolnik zawrze umowę dzierżawy z datą pewną, to zgodnie z art. 678 § 1 i 2 k.c., który to przepis odnosi się również do umowy dzierżawy: „W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy; może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem ustawowych terminów wypowiedzenia. Powyższe uprawnienie do wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy, jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony, z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy wydana”. Innymi słowy: jeżeli rolnik zawrze umowę dzierżawy np. na okres 30 lat z datą pewną, to w przypadku zmiany właściciela nieruchomości, nie ma on uprawnienia do wypowiedzenia takiej umowy. Jeżeli zaś umowa nie byłaby zawartą z datą pewną, to nabywca nieruchomości może wypowiedzieć umowę dzierżawy zgodnie z terminami ustawowymi.""

”Prawo pierwokupu

Zastrzeżenie daty pewnej ma również kluczowe znaczenie w przypadku chęci skorzystania przez rolnika z prawa pierwokupu nieruchomości będącej przedmiotem dzierżawy. Zastrzeżenie prawa pierwokupu powoduje powstanie po stronie uprawnionego pierwszeństwa kupna nieruchomości w przypadku jej sprzedaży. Warto podkreślić, że może ono być realizowane w związku ze sprzedażą, a nie z inicjatywy samego uprawnionego. Ze względu na źródło powstania wyróżnia się prawo pierwokupu ustawowe i wynikające z umowy, zwane umownym."""

Tyle że to martwy przepis. Teraz zacytuj o wypowiedzeniu umowy i okresu wypowiedzenia skoro umiesz kopiuj wklej.

Przed chwilą, jacek1296 napisał:

Napiszę grzecznie: zmień prawnika.

Twoja racja mój spokój.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v