Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo nie ma w tym roku dużych dochodów to się nie chwalę, teraz na koniec niby cena jest ale u mnie był tydzień że codziennie padało i teraz nie ma niestety co zbierać. Biedy nie ma ale kokosów się nie zarobiło, tak jak pisałem przed sezonem, plony rzędu 30-35t/ha co przy tegorocznych cenach w szczycie sezonu nie daje jakiś dużych zysków, źle nie jest, ale jakiegoś super zarobku też nie ma. Słabszy rok po prostu, na życie spokojnie wystarczy ale jakiś dużych inwestycji czy zmian motocykla raczej nie ma co planować, zalezy jeszcze co bób pokaże, ale to dopiero około niedzieli zacznę zbiory. Przez te deszcze krzaki truskawek praktycznie przez tydzień były cały czas mokre, kto ma truskawki ten wie czym coś takiego się kończy, nawet gdy jest idealna ochrona na szara i antraknozę.

Taka truskawkę w szczycie sezonu po 11-12 za koszyk się oddawało ...

I co @Agrest się śmiejesz, jak tam porzeczka, trzesiesz już bo u nas zaczęli ?? 

IMG_20240522_123800.jpg

IMG_20240522_130728.jpg

Jaka odmiana?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ogólnie polityka zakładów zabiła uprawę truskawki. Jak kilka lat temu wyjeżdżało dziennie kilka tirów truskawki z placu, tak w tym roku zostało... uwaga- 3 dostawców i suma skupu poniżej tony dziennie. 

Tak kończy się wyzysk. 

Dlatego ja staram się jak najmniej oddawać na skupy, co tylko się da to się staram produkować w jakości deserowej, gdybym miał uprawiać pod zakłady przemysłowe to już dawno bym zaorał, zakłady ode mnie dostają tylko odpad poprodukcyjny za który jeszcze chcą płacić ... Sama drobnica, zielone czy z plamami pleśni/antraknozy, dobrze że ktoś za to płaci i nie trzeba na pryzmę z obornikiem wywalać ... Na pracownika i pozostałe koszty wystarcza, a zarabia się pieniądze na deserowej.

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jaka odmiana?

Tutaj na pierwszym foto Olimpia a na drugim Verdi.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
26 minut temu, Łolek napisał:

Nie wiem o co chodzi z tą 60ną ale te koła i to ciekawy wątek 

Ano. Tymbardziej że mało było tych felg o dwóch różnych et. Przód z minimalnym rantem a tył z duuuużym. Za 4 tysiące te koła później sprzedałem z prawie łysymi oponami. Coś w ten desen

47615059_w640_h640_komplekt-obvesa-ac.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Łolek napisał:

Czytając dzisiaj af można się dowiedzieć że motor to najlepszy środek transportu suvy się przewracają, dziadki do uśpienia  matko boso 🙆

Jo 🤣

Czeba się zatrzymać przed zakrętem i żerdką nasuwać 🤪🙆

Edytowane przez pedro2
  • Haha 2
Opublikowano

Motor to w ogóle nie nadaje się do jeżdżenia.  Nie ma kół. Oprócz rozrządu itp. Motocykl to tak. Nawet jak gdzieś idę, to jadę.

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

Marcin Cię podpierdolił ? 

Za mocne słowo użyłeś 

I dawno dawno było 

52 minuty temu, HF86 napisał:

Czym żeś tam Marcikowi zawinił lub coś uczynił, że był zmuszonymi wykonać taki gest 🤔

Dawno to było, nawet nie wiadomo czy coś takiego było, pewnie tylko postraszyłem żeby nie fikał do mnie 😉

Opublikowano
Łolek napisał:

Czytając dzisiaj af można się dowiedzieć że motor to najlepszy środek transportu suvy się przewracają, dziadki do uśpienia  matko boso 🙆

kurła albo się wyprostuj albo kryj 🤭😎

Opublikowano
10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Za mocne słowo użyłeś 

I dawno dawno było 

Dawno to było, nawet nie wiadomo czy coś takiego było, pewnie tylko postraszyłem żeby nie fikał do mnie 😉

Jakie postraszyłem jak wyżej piszesz ze tak było 

• Haha 1
Opublikowano

Zaprowadziłem dziś dzieci na przystań rybacką, myślałem że im frajdę zrobię a te w krzyk że śmierdzi. A ten mały krzyczał "będę zygał". Ach te następne pokolenie to delikatne. Aby wstydu się najadłem 🙁

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)

@Agrest @Tomasz0611 jaką u was cena czarnej/czerwonej na skupach/zakładach?

U mnie jeszcze z półtorej tygodnia do zbiorów. Dwa okliczne zakłady jeszcze mam zamknięte.

z tego co słyszałem jest bardzo duży rozstrzał cenowy.

Edytowane przez damian303
Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał:

Zaprowadziłem dziś dzieci na przystań rybacką, myślałem że im frajdę zrobię a te w krzyk że śmierdzi. A ten mały krzyczał "będę zygał". Ach te następne pokolenie to delikatne. Aby wstydu się najadłem 🙁

No i dobrze. Choć widać, że szczery chłopak rośnie. 

Cytując klasyka 

" Nikt nam nie będzie wmawiał, że czarne jest czarne, a białe jest białe" Jarosław wielki 

😉

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, 6465 napisał:

Myślę z nie masz czym się martwić.

Dzieciaki szczere bywają...

A co będą szambo perfumerią nazywać ...

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v