Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

25 lat temu kolega powiedział mi jak wygląda system gospodarczy w budowie domu. 15 lat budujesz by zacząć mieszkanie od remontu.

No ale wiadomo, umiar potrzebny by nie stawiać 300m² jak stać cię  wyłożyć max na 35. 

To znaczy najlepiej jednak wynająć, albo zostawić wszystko jak jest i żyć 

Opublikowano
Agrest napisał:

14 minut temu, szymon09875 napisał:

Ani jedno ani drugie nie potrzebne. 

@Agrest jak nie chcesz się wiązać  MR niech dopłaty pisze i kilka stówek do ha masz na plus przez 5 lat 

Myślałem i  o tym.

Tylko co z krus? Jeśli płacić to słaby interes, a dołożyć trzeba tu permanentną kontrolę ARiMR,  czy nie nastąpił fikcyjny podział gospodarstwa. Wejdą raz, będą co roku.

od początku gospodarzenia nie płacę KRUS z 15-18 lat.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Mnie takie atrakcje już omijają. Tyle co do parnika to się koło chałupy znajdzie, na jesień orzech do wycięcia... 

Gaz się odpodobal ekologom, to jeszcze różnie może być...

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Gaz się odpodobal ekologom, to jeszcze różnie może być...

Niech kosztuje i ponad 10 koła za zimę, do drewna i węgla nie wrócę jeśli tylko będzie możliwość. Tym bardziej, że nie mam typowego lasu tylko mały zagajnik. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Michal2399 napisał:

🤔.         Chyba wszędzie na wsi tak jest że się mieszka ze starymi.

I bardzo to jest wygodne. Kto pomieszka sam z małymi dziećmi to zobaczy o czym mówię.

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

To tak jak z tymi co na maskę stojącego auta wpadają...🤔

Si. Dostałby na lepę a później bym mu jakieś odszkodowania płacić, ziomek pizdnął gościowi z konca wsi to tamten bałaganu narobił ze szok. Niby oślepł na jedno oko 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

25 lat temu kolega powiedział mi jak wygląda system gospodarczy w budowie domu. 15 lat budujesz by zacząć mieszkanie od remontu.

braciakrolnika szybciej ogarnął 

Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Podejrzewam że jakieś świadczenie chcesz wyłudzić 

Rynte wypadkowo?🤣

3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

To znaczy najlepiej jednak wynająć, albo zostawić wszystko jak jest i żyć 

To znaczy sprężyć się i zrobić budoŵ w ten rok.

To tak samo jak głupotą jest wynajem jeśli wiążesz przyszłość z tym miejscem. Koszt wynajmu pokrywa czynsz i odsetki na swoim. Pozostaje dorobić na kapitał

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

Żyję z żoną tylko z gospodarstwa i nie mam żadnego ukrytego dochodu.

W tym roku płacę za możliwość chodzenia do pracy🤣 Niestety większe pieniądze niż małżeństwo na etacie  wyciągnie.

Nie pomyślałem o zakupie  czerwonej wstążki w dużej  rolce i wyszło jak wyszło🤷‍♂️

Chodzi o ilość przepisanych hektarów 

Jak ktoś ma tylko 20 w tym dzierżawy to nie poszaleje

Mając 40 odpalasz córce z 15

I spokojnie może uprawiać rośliny punktowane 

Bo wiadomo że i tak tata da na chlebek 

Tata to ukryty dochód córki 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

jednak Ty masz problem z myśleniem wiem że Sławek jest bardzo obrotny ale "200sobie zarobi" i 200dostanie od uni to będzie miał 400tys a co tam strasznego w tym biznes planie 5 lat będzie musiał się pobawić w tej ziemi przecież wiadomo że młoda nie będzie pracować w tej ziemi tylko Slawek

Taki jesteś mądry i myślisz wybitnie to powinieneś zostać doradcą 

czy ja wiem czy jestem mądry? ale skoro tak uważasz to miło mi. Do życia myślenie jest potrzebne i wskazane zyje sie duzo latwiej. żeby ciągnąć trzecie zajęcie chyba nie dam rady za stary jestem. jeszcze 10lat temu dawałem radę tak funkcjonować

• Like 1
Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

2 godziny temu, wojtal24 napisał:

a myślisz że sposobem gospodarczym to Ci wyjdzie taniej no chyba że jesteś Ty czy ojciec murarzem i ciesla to swoje pracy nie policzysz

Słuchaj potrzebuje tylko murarza, szalunki i zbrojenia oraz dach robie sam , jeszcze z 6-8  lat do tyłu to miałbym i dwóch murarzy ale teraz już wiek nie ten i zakończyli ten zawód 

jak znasz się na drewnie a z tego co tu piszesz przez wiele lat z różnych kont to robiłeś w drewnie to zobacz sobie jak się buduje domy szkieletowe (chyba tak to się nazywa) zamówić sobie drewno suszone czy prasowane i zrobić sobie samemu aby wylejesz płyta a resztę sam ogarniesz kolega postawił sobie taki mały domek letniskowy ta metoda bez doświadczenia na narzędziach parksaida. a jak jesteś kumaty to sobie to ogarniesz. ja osobiście nie chciał bym takiego domu ale znam ludzi co w takich mieszkają już kilka lat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v