Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
59 minut temu, Agrest napisał:

Przyjmuje się, że rośliny strączkowe, jak: łubiny, groch znoszą krótkotrwałe przymrozki do -6°C. Bobik radzi sobie nawet przy krótkotrwałym spadku temperatury do -9°C.

mój łubin przymroziło kiedyś po wiosennych przymrozkach wtedy w maju było -5 

Opublikowano
33 minuty temu, HF86 napisał:

Ile u Was za bele słomy teraz?

Dziś zadzwonił pewien Dariusz i pyta czy potrzebuję. No to po ile? Dasz po 30? A no dam......

@szymon09875wiesz kto?

8 minut temu, HF86 napisał:

Chyba podkład legalny nie jest?

Czy się mylę?

Nie mylisz się 

Opublikowano
30 minut temu, Strongman napisał:

Za takie coś jest służebność jak wyjdzie za miedze na jego, to w prawie jest za jednorazowe pieniądze, tylko przeważnie strony nie mogą się dogadać co do tej kwoty bo ten co inwestuje chce jak najmniej zapłacić a co wychodzi na jego chce jak najwięcej a bez jego zgody nic nie można,

J a ziemni nie okradam, tylko nawożę ją podkładem na grubo.

Tak. I raczej tak będzie. 

A po przestudiowaniu umowy już wiem, że ta lokalizacja na mapce jest orientacyjna, najlepszy wariant dla nich i dla mnie. A gdzie finalnie wypadnie to się okaże w procesie projektowania gdy już będą zgody albo sprzeciw. 

Więc mamy podpisać i dać wolna rękę. Im też zależy żeby iść po najmniejszej linii oporu bo potem za to trzeba płacić i cała infrastruktura koło wiatraka też kosztuje. 

Mi tam wielce nie będzie przeszkadzał jak i na środku postawią. Za takie pieniądze... 1,5-2ha z roku po największych stawkach za to odkupi

Opublikowano

Nie dość że dziś zimno i pizgało to jeszcze poidełko się zawiesiło i byki mi zalało, fajny taki mokry gnój wywalać a na dokładkę w szejsiontce kapeć z tyłu, 3 klucze połamałem i wraz wszystkich nakrętek felgi nie odkręciłem, chyba Parczewska klątwa mnie dopadła, trza iść spać żeby zakończyć ten zjebany dzień. 

Nie dość że dziś zimno i pizgało to jeszcze poidełko się zawiesiło i byki mi zalało, fajny taki mokry gnój wywalać a na dokładkę w szejsiontce kapeć z tyłu, 3 klucze połamałem i wraz wszystkich nakrętek felgi nie odkręciłem, chyba Parczewska klątwa mnie dopadła, trza iść spać żeby zakończyć ten zjebany dzień. 

Opublikowano

Jeszcze w tych wiatrakach jest tak ze jeden od drugiego musi stać chyba 800m bo tam jakieś wiry od tych łopat są i tyle potrzeba żeby się ten wiatr ustabilizował zanim dotrze do drugiego,niektórzy mogą być zgodni bo myślą ze i u nich postawią ale jak się dowiedzą ze u nich już nie to będą bruździć.

A wiadomo ze od wiatraka nic nie można pobudować i to chyba, niewiem bo to się zmieniło ale spory kawałek 500m i już sąsiednie grunty jakby tracą z lokalizacją wiatraka.

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Mam pytanie do użytkowników talerzówek famarol ciąganych. Macie/mieliście takie dyszle czy oczko na sztywno do dyszla? Mam chęć wypiepszyc ten przegub bo na podniesionej niewygodnie się z tym jeździ 

To orginalne jest ?

Nie wydaje mi się, tzn to z otworami pod sworzeń napewno nie ale co do samego przegubu nie jestem pewien

Opublikowano

Daj linka. 

6 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

pogadałes z białymi wronami i Neptunem i do roboty ...o doznałeś wielkiego szczęścia tłukąc się cały dzień w jedno stronę w Pendolino🤣🤣🤣🤣🤣 

I tak dobrze ze nie myszkami jak ty.

I do nas przylatują 

.caly dzień? Slabe masz pojecie o świecie 

2 godziny temu, konteno napisał:

i do autobusu wleźć to trzeba w pełni sprawnym być , jak już to 4 kółka

classic-tim-stalowy-wozek-inwalidzki.jpg

Bardziej w podróżowaniu przeszkadza inwalidztwo umysłowe.. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dziś zadzwonił pewien Dariusz i pyta czy potrzebuję. No to po ile? Dasz po 30? A no dam......

@szymon09875wiesz kto?

Nie mylisz się 

Widziałem go wczoraj chyba albo w sobotę jechał z przyczepą w dolniku.

2 godziny temu, HF86 napisał:

Ile u Was za bele słomy teraz?

Znajomy po 55 sprzedał ze stogu po mojej warfamie.

25 minut temu, jacus napisał:

Bardziej w podróżowaniu przeszkadza inwalidztwo umysłowe.. 

Grunt że zadajesz sobie z tego sprawę 😉 

Widać nie jest jeszcze tak źle z Tobą 🤨

4 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Mam pytanie do użytkowników talerzówek famarol ciąganych. Macie/mieliście takie dyszle czy oczko na sztywno do dyszla? Mam chęć wypiepszyc ten przegub bo na podniesionej niewygodnie się z tym jeździ 

20240416_191510.jpg

Zwykle oczka, takie coś widziałem przy którejś ale to strasznie wozilo po całej drodze 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
6 godzin temu, szymon09875 napisał:

Widziałem go wczoraj chyba albo w sobotę jechał z przyczepą w dolniku.

Do piątku musi oczyścić pole. Zostawił mi 60szt. Pytałem go z dobry miesiąc temu to chciał po 100

Opublikowano
Łolek napisał:

czuję że żyje bo skurwysynskie plecy bolą,, aż miło,,

i u mnie plec napierdziela. ale to efekt wczorajszej walki z gałęziami. jak tak dalej pójdzie to do końca tygodnia nie będzie śladu po patykach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v