Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Skóra za wyprawę uprawiac na 2t, to już lepiej jakie strączki i bez kosztów dopłatę wziąć. Chyba że zasiałeś i żadnych więcej kosztów nie robisz. 

A co dam bydłu, zresztą strączki zawodne jak cholera , myślę że owies i mieszanka nadrobi , 

To orać to po niedzieli i siać mieszankę 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

A co dam bydłu, zresztą strączki zawodne jak cholera , myślę że owies i mieszanka nadrobi , 

Sypać saletrę 

Zbyszek, ja mam dwie I uwierz mi że one wiosny nie czynią

Było by może więcej ich, ale te reklamy na yt mnie od nich odpychają

• Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

P0znajesz? 

IMG_20240414_183340.jpg

A co to?🤔

15 minut temu, Karol6130 napisał:

Jedna zobaczyłem...oj cieszą mnie.

Lubię wiosnę, mimo że trochę chłodniej nadają...

16 minut temu, Karol6130 napisał:

Jedna zobaczyłem...oj cieszą mnie.

Lubię wiosnę, mimo że trochę chłodniej nadają...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

A posiałeś w ogóle coś? Tyś gorszy w tym gospodarzeniu jak stare kawalery z mojej okolicy.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 5
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Skóra za wyprawę uprawiac na 2t, to już lepiej jakie strączki i bez kosztów dopłatę wziąć. Chyba że zasiałeś i żadnych więcej kosztów nie robisz.

a ja nadal twierdzę, że to nie jego uprawy

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

już za późno, jakoś do żniw to dociągnąć po kosztach aby skosić co sie da byle sypnąć troche azotu i niech sie dzieje co chce 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Nigdy więcej nie wysialem, tyle że wapno i obornik regularnie, no i qq praktycznie wszędzie sieje co kilka lat i to też pomaga 

A czasem można dupe miodem smarować i tak nie chce rosnąć 

Mało widziałeś @soltys48@szymon09875mam rację 😉 i @Baks00oczywiście 🤭

Prawda,spory nawet ten dzbanek 

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

200 kg saletry na ha to niecałe 70 kg N. av200kg saletry na ha to dużo moim zdaniem

200kg saletry na ha pszenicy to dużo? 😂. Wiele tej pszenicy masz?

Od razu napisz ile gnoju ładujesz pod qq. I jaką masz strukturę upraw,

Opublikowano
33 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Teraz to zostaw, szkoda kolejnej kasy na przesiewanie. Ze 100kg saletry bym dał przed deszczem i mówi się trudno. Następny rok zainwestuj troszkę więcej, pole się odwdzięczy jak zadbasz i koszty które poniesiesz zwroca się bardziej niż teraz.

Opublikowano
Popier96 napisał:

200kg saletry na ha pszenicy to dużo? 😂. Wiele tej pszenicy masz? Od razu napisz ile gnoju ładujesz pod qq. I jaką masz strukturę upraw,

nie mam pszenicy ani źdźbła. gnoju pod qq pójdzie w tym roku nie wiem ile, przecież nie będę tego ważył specjalnie dla ciebie

Opublikowano

Mnie bardziej w przypadku Marcina zastanawia fakt, że w sumie i tak przerzuca ten gnój. To czemu nie pójdzie w to na całego, nie zacznie dbać o geny, o paszę objętościową. Tak coby litry leciały. W tym przypadku zboża to byłby tylko dodatek. A tak, parę srok za ogon i koniec końców wielki ch*j.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Mnie bardziej w przypadku Marcina zastanawia fakt, że w sumie i tak przerzuca ten gnój. To czemu nie pójdzie w to na całego, nie zacznie dbać o geny, o paszę objętościową. Tak coby litry leciały. W tym przypadku zboża to byłby tylko dodatek. A tak, parę srok za ogon i koniec końców wielki ch*j.

Jednemu to i kokosów nie potrzeba...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v