Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, malaczarna napisał:

Nie wiem jak głową wam idzie jak cała krew niżej krąży ciagle

krąży wkoło zapasowego mózgu 

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Jajka na tuska

swoje tnij 

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

ale klęsk nie wyglądaj ani nie przyzywaj

mogłoby tam na UA wymłócić i o Ryśka pola zahaczyć 

• Haha 2
Opublikowano
57 minut temu, Qwazi napisał:

Taaaa...z pola...toć Karol wieczorem się szykował do rozsiewania. Pewno KV zasypał do pełna, a rano pusty🤷🤭... Ty szybko kolażówką jeździsz...

W czym zawiniła głowa, że jej szyja nie obraca🤔🤷🤭...

🤫

Opublikowano
Karol6130 napisał:

No i niech mi ktoś powie że zbożowcy nie mają pieniędzy 

1500 za dzierżawę plus dopłata i podatek 

Jeszcze dostanie 300 od Tuska 

Chyba czas się przebranżowić 

Dokładnie. Jak komuś się nie podoba hodowla to zawsze można zająć się roślinna. Tylko żeby się utrzymać to pewnie trzeba by mieć 100 ha. I to nie piachu.

Opublikowano (edytowane)

jak zwykle popadalo... ale wiatr wiec za chwile do pola..

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał:

Se nawet zdrowo popadało i nadal siąpi...

Czyżby znowu mi plany deszcz pokrzyżuje?

...nie o to walczyłem....

polez chwile -przejdzie ci ochota do pracy

2 godziny temu, Bananek napisał:

jakby co to nie ma dziś postu. można opychać się mięsem. 😉

wlasnie stara mnie uswiadomila..

2 godziny temu, Bananek napisał:

a ja i tak jajeczko. piątek to piątek. nawet dla zdrowia warto

ja tam poszcze- cale zycie i do konca swiadomego istnienia, zaden ukaz tego nie zmieni..chyba ze wielkie swieto.

11 godzin temu, Karol6130 napisał:

Najtańsze N to raczej mocznik

A Saletrzak dlatego że zawsze był siany

Ma wapń i magnez🤭😉

mysle ze dolomit w czystym skadniku z 10 razy tanszy.

jesli jestes jak qwazi czy pedro- zadna wiedza przez opary gnoju do cienie nie dociera to siej saletrzak..

jesli chcesz cegos sie nauczyc to poczytaj o roznicach i cemu saletra jest najlepsz zarowno poglownie i przedsiewnie..

jedynie duza roznica wcenie n moze zniwelowac ta roznice

11 godzin temu, Karol6130 napisał:

Worek saletrzaku tańszy, nie Jacek?

nie mam pojecia,lata nie sialem

1 godzinę temu, kizak napisał:

to do mnie ,mam jeszcze niestemplowane ,nie dojdą skąd są

pamietasz te awantury  o rejestracje kur ?? nadla od 1 sztuki trzeba zalozyc siedzibe stada..

od d80 stuk urzad skarby-jesli nic nie zmienili

59 minut temu, malaczarna napisał:

Dzień dobry. Leje od nocy w moje pole niezasiane. Jak żyć? To wina mego miejskiego męża 

moje tez nie zasiane ani nie opryskane..

ja myslalem ze taka jest pogoda a to wina mojej podmiejskiej zony.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
Baks00 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

a ja i tak jajeczko. 

No że święconki nic się nie może zmarnować 

jajko ze święconki do tej pory byłoby zbukiem

jacus napisał:

ja tam poszcze

gdzie poszczysz? 🤣

Opublikowano
10 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Dokładnie. Jak komuś się nie podoba hodowla to zawsze można zająć się roślinna. Tylko żeby się utrzymać to pewnie trzeba by mieć 100 ha. I to nie piachu.

Ale na strajkach był 🤣😂

Takich to wincyj nam trzeba

I jeszcze na ZUS żeby wiedział że jest tym lepszym Polakiem 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

jesli jestes jak qwazi czy pedro- zadna wiedza przez opary gnoju do cienie nie dociera to siej saletrzak..

Wiesz jak się czuje roślina po saletrzaku?

Opublikowano
12 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Też prawda stawka KRUS powinna być taka jaka jest najniższa ZUS. A co do strajków to chyba dobrze że był. Bo one podobno były przeciwko napływowi zboża z Ukrainy i zielonemu ladowi

Za zboże to on maszyn kupił.

I to nie jeden tak zrobił.

Wydajność z hektara to tir, albo lepiej była.

Ale wnioski suszowe też były.

Tu się z socjalu Ryśka śmieją, a on poprostu mówi jak jest, i jak można.

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Wczoraj rozmawiałem z dwoma przedstawicielami  handlowymi o kokoszkach ,bo akurat spytali po co te maty na drodze  ,wyobrażcie sobie że lekarz weterynarii ,ten powiatowy wymyslił i przedzwonił do żony że trzeba nie dośc że każda kokoszkę zarejestrować [o wymogach w związku z powyższym już chyba kiedyś coś tam wspominałem ] ,to i od 50 sztuk kur ,  jajka stemplować  . Jak z chałupy sprzedajesz to może być ze stempla .   I tak do nich mówię że nie będzie kur na wsi to nie będą mieć w weterynarii roboty . A oni się śmieją że nic podobnego ,wymyślą nowe wymogi i jeszcze ludzi do roboty dobiorą . Jak  wcześniej wpisywałem w papiery dzienne samospożycie mleka ,ile do klusek dodam ,tak za chwilę będę musiał udokumentować to że na patelnię poszło stemplowane jajo , a i ze stłuczek w skarbówce  na specjalnym druku się rozliczać .    To musi ebnąć ,bo młodych taki idiotyzm już nie rusza ,a stary nie może we łbie poukładać . Tocz oni nie mają po tych urzędach czasu te idiotyzmy wypełniac ,

O wojnę się niby boją, ale jakby naprawdę wybuchła, to by ludzie zaczęli z głodu przymierać. Nic się już na wsiach nie uprawia warzyw, kur nie ma, świń również, krów nie będzie. Ech.... 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja się do zboża nie przykładam tak jak wy... To ma być jak najtaniej przy jak najmniejszej ilości drogich środków, nawozów, aby sypnęło powyżej 3t/ha i już w porządku. Obornika się nawali, opadów po 1000mm rocznie i nawet przy skromnym nawożeniu z worka nie ma co narzekać.

Pewnie wahadłowy... Daj spokój.

Tylko czym takie coś ciągać.

To jest mały rozsiewacz  1200 l tylko. Nawet z  c 360 chodzi u mnie. Idealne  na wąskie pola długie. Bo nie siejesz za miedze. A u ans pola maja max 24 m standard  to 12, 15  20 24.  Co do budowy to jest prosty tylko tak wygląda  ciężko.  No i tani jak barszcz  ja dałem  niecałe  3500 zł z transportem mmm

Edytowane przez luki9610
Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał:

Za zboże to on maszyn kupił.

I to nie jeden tak zrobił.

Wydajność z hektara to tir, albo lepiej była.

Ale wnioski suszowe też były.

Tu się z socjalu Ryśka śmieją, a on poprostu mówi jak jest, i jak można.

Karol, tak jest ułożony rynek rolny, poprzez sterowanie za pomocą dopłat, że mało kto uciągnie bez socjalu. Tu nie chodzi o śmieszki z Ryśkowego socjalbiorstwa, tylko ze sposobu, w jaki to robi i opisuje. Życzyć sobie gradu🤦, albo się o niego modlić🤦🤦...gospodarz🤔...partacz a nie gospodarz🤬...

Opublikowano

Właśnie o to chodzi że ta patologia jak się skończy to kiedyś będzie lepiej

Ale na już bylo by tylko gorzej 

ludzie nie wieledzieli by co i jak robić 

Na tym polega niewolnictwo w demokracji

Co do gradu masz rację, tylko sam do tego nie doprowadzi.

Modlitwy i inne szamaństwa nie ściągnął tego.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Pytanie do tych co lubią polskie kino. Jak się nazywa film w którym nocą jedzie dwóch gości samochodem i mówią że kobiety kuszą swoimi tyłkami

😅Z góry dziękuję 

z opisu brzmi jak "baby są jakieś inne", czyli kolejna część przygód Adasia miauczyńskiego

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Pytanie do tych co lubią polskie kino. Jak się nazywa film w którym nocą jedzie dwóch gości samochodem i mówią że kobiety kuszą swoimi tyłkami

😅Z góry dziękuję 

W praktycznie każdym polskim filmie kobiety kuszą swoimi tyłkami. 

Nasze nowoczesne kino, bez gołej d*py, to jak socjaliści, bez wniosków 🤣

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, luki9610 napisał:

To jest mały rozsiewacz  1200 l tylko. Nawet z  c 360 chodzi u mnie. Idealne  na wąskie pola długie. Bo nie siejesz za miedze. A u ans pola maja max 24 m standard  to 12, 15  20 24.  Co do budowy to jest prosty tylko tak wygląda  ciężko.  No i tani jak barszcz  ja dałem  niecałe  3500 zł z transportem 

To jest mały rozsiewacz  1200 l tylko. Nawet z  c 360 chodzi u mnie. Idealne  na wąskie pola długie. Bo nie siejesz za miedze. A u ans pola maja max 24 m standard  to 12, 15  20 24.  Co do budowy to jest prosty tylko tak wygląda  ciężko.  No i tani jak barszcz  ja dałem  niecałe  3500 zł z transportem 

3500 to dużo jak dla mnie za takie coś. I mam tylko C-330.

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał:

Karol, tak jest ułożony rynek rolny, poprzez sterowanie za pomocą dopłat, że mało kto uciągnie bez socjalu. Tu nie chodzi o śmieszki z Ryśkowego socjalbiorstwa, tylko ze sposobu, w jaki to robi i opisuje. Życzyć sobie gradu🤦, albo się o niego modlić🤦🤦...gospodarz🤔...partacz a nie gospodarz🤬...

Masz takie podejście bo masz hodowlę. Rysiek nie ma. I po co mu tony przerzucać?.

W nocy następne 5mm dopadało. W sumie kwiecień już 15 mm

@bratrolnika byłeś może na Białej Odwadze? Warto iść?

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał:

Mnie zboże to tylko pieniądz

A skoro może być większy i lżej zarobiony to nie widzę w tym nic złego. 

Gdybym miał zwierzęta to by P0trzebny był na paszę to wtedy grad to szkidnik

A tak to wybawiciel jest

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał:

No ładnie się zgrywa.. śmiem twierdzić że to brak umiejętności poradzenia sobie w lekkim kryzysie lub lenistwo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v