Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Nie wiem czemu byvtak.

U mnie dobrze jest.

Podoba mi się tak. A dopiero chyba 3 sezon tak.

Zawsze na wiosnę.

Tak jest lepiej. Znaczy jesienny oprysk.

Zależy, jak masz pole zaniedbane to ciężko jest o to by zwalczyć w 100%  jesienią chwasty

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano

Kurna  gdzie jest Rysiek?!

Wilcy go w lesie zjedli?

Choroba prognozy pogody mnie zmieniają na święta.

Ciepło ino w sobotę przedWielkanocno...

Musimy zmienić plany na wspólne kajtanie...

• Sad 1
Opublikowano
28 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W konkursie pasiek też nie wolno brać udziału bez zarejestrowanej sprzedaży. Zresztą, niech się dzieje. Ja dalszego pszczelarzenia w jasnych barwach nie widzę.

Gadałem wczoraj z pszczelarzami to też obecna sytuacja nienapawa optymizmem. Ba no i widzisz komisarz powiedział że zwolnieni z zielonego ładu są ci którzy nie złoża wniosków o dopłaty tylko w przypadku zwierząt nic to nie da wolności bo weterynaria i inne gniotą. Krowy bez kolczyka oficjalnie mieć nie możesz a jak się domacają to przypał. Reszta inwentarza tozsamo 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna  gdzie jest Rysiek?!

Wilcy go w lesie zjedli?

Choroba prognozy pogody mnie zmieniają na święta.

Ciepło ino w sobotę przedWielkanocno...

Musimy zmienić plany na wspólne kajtanie...

Na sobotę musE sprawdzić. Marzannę będziemy topić 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Kto będzie marzanną?

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nie wiem czemu by tak.

U mnie dobrze jest.

Podoba mi się tak. A dopiero chyba 3 sezon tak.

Zawsze na wiosnę.

Tak jest lepiej. Znaczy jesienny oprysk.

Zależy od kawałka ale czasem nawet poprawka wypadała słabo...

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Gadałem wczoraj z pszczelarzami to też obecna sytuacja nienapawa optymizmem. Ba no i widzisz komisarz powiedział że zwolnieni z zielonego ładu są ci którzy nie złoża wniosków o dopłaty tylko w przypadku zwierząt nic to nie da wolności bo weterynaria i inne gniotą. Krowy bez kolczyka oficjalnie mieć nie możesz a jak się domacają to przypał. Reszta inwentarza tozsamo 

Mi nie chodzi o biurokrację...

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Że zapiekanka taka?

Tak.

20240321_175958.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Kto będzie marzanną?

Taka kukła ze słomy 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Zależy od kawałka ale czasem nawet poprawka wypadała słabo...

Mi nie chodzi o biurokrację...

Tak.

20240321_175958.jpg

A. Ze lichyś?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Czy to zgodne z obecnymi przepisami?

Coś mi świta że nie dobra jest topić, a zwłaszcza ze śladem węglowym...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Taka kukła ze słomy 

Czyja to będzie postać?

Opublikowano
16 minut temu, MonteChristo napisał:

Zależy, jak masz pole zaniedbane to ciężko jest o to by zwalczyć w 100%  jesienią chwasty

Odpowiednią obsada i termin siewu plus odpowiednia faza zboża  i chwastów dobrana do herbicydu i efekt bardzo dobry.

Nie wyobrażam sobie mieć  w tym roku pola nieherbicydowanego jesienią. Jesień bardzo ciepła i długa wiosną bardzo wczesna ale zimna dla herbicydu.

Przecież ta łąka wyhodowana jesienią pewno ze 30% npk- a zeżre, albo I więcej. Zboże osłabione zamiast strzelać w pęd będzie przechodziło stres po wiosennym herbicydzie, który dodatkowo będzie dużo droższy niż ten jesienny.

Ja natomiast wczoraj w pszenicy jarej na pierwszy liść zastosowałem sprawdzoną tanią jesienną mieszaninę ctu i dff. Zobaczymy czy nie będzie chorować

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

..no nie zapchaj gaznika....

W kraniku stanęło a jak go rozebrałem to uszczelki strachciałe i cieknie. Trzeba jej trochę czasu poświęcić żeby grało.

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Chyba zimy czy coś w ten deseń. Czy zaraz to musi być happening polityczny?  

No teraz jest napięta sytuacja to wszystko może podchodzić pod taki happening jak zeszłoroczne dożynki jak się przybłędy z ko i pisu pchały na każde

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Czy to zgodne z obecnymi przepisami?

Coś mi świta że nie dobra jest topić, a zwłaszcza ze śladem węglowym...

Eee tam. Nikt się nie dowie 

8 minut temu, MonteChristo napisał:

Czyja to będzie postać?

Ursuli

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ursuli

Coś czuję że popłynie i zatka kanał. I kto ją popchnie i kanał przeczyści?

Opublikowano
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

No teraz jest napięta sytuacja to wszystko może podchodzić pod taki happening jak zeszłoroczne dożynki jak się przybłędy z ko i pisu pchały na każde

U nas zostali wygonieni 

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie. Przy tych cenach rzepak z pól może zacząć znikać. Wtedy pszczelarzenie trzeba będzie ograniczyć do 2-3 rodzin dla siebie.

U nas rzepakowego mało. Gryka, wielokwiat, akacja, lipa i mega zbiory spadziowego z zeszłego roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v