Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mi kotłownia na ekogroszek wyszła 17,500 , w tym boiler wissman 

Ja mogę choćby i jutro opuścić Unię 

A ja w przyszłym roku założę sobie gaz

Zrób to dzisiaj, wyrejestruj gospodarstwo w ARiMR, zrezygnuj z dopłat, zobaczysz jakim wolnym będziesz rolnikiem, nikt nie będzie Ci mówił co siać, gdzie i ile trzymać ogonów.

• Haha 2
Opublikowano

A to ktoś mu nakazuje co ma siać i ile trzymać ogonów 🤔

Ja w zeszłym roku wziąłem podstawowe dopłaty bez żadnych ekogówien. Siałem co chciałem, kiedy chciałem i nikt mi po polu nie łaził. 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Mi 40 nie wyjdzie z całą instalacja czyli podłogowka grzejniki bojler itp :o

Zadzwoniłem pod pierwszy lepszy nr z ogłoszenia z takim piecem i buforem po tym jak naganiacz poszedł 

Z montażem ok 18tys wyjdzie. 

Ale firma przecież musi z czegoś żyć 🤪 

Tak jak liczyłem. 80-90 tys by na mnie przytulili lekko. Bez struktury i fundamentów 😁 

Znajdą się tacy co pomyślą, że tak musi być i podpiszą. 

Moje nastawienie w tej kwestii się nie zmieniło, ale przynajmniej już wiem o co w tym programie chodzi i wszystko mam obmierzone. 

Teraz kwestia czy jak sam zrobie robotę to nie będzie odmowy dotacji. 

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał(a):

A jakby wyglądała odmowa skierowania wojska w takiej sytuacji? Wojna za jedną granicą a za drugą stado imigrantów? Spirala została nakręcona dużo wcześniej. Myślisz że społeczeństwo przyjęłoby argumenty że nie tędy droga? Pierwsze pytanie byłoby takie. "To po ciula nam jesteście potrzebni"? Podejmiesz się wytłumaczyć? Przecież ludzie przejrzeli na oczy dopiero kiedy zginął żołnierz na granicy. 

W życiu odpierdalałem rzeczy których dzisiaj bym nie zrobił. Ciągnąłem za sobą swoich ludzi i pewnie tylko resztka "żołnierskiego szczęścia" spowodowała że nie skończyło się jak z Nangar Khel. Dostawałem pochwały, nagrody ale pewnego dnia się skończyło.  Reszta to zawartość TAP w archiwum.

To pytania niepotrzebne. Żołnierz od policjanta różni się tym, że działa w sytuacji konfliktu zbrojnego, a policjant również w czasie pokoju. Druga różnica polega na tym, że żołnierz likwiduje przeciwnika, policjant obezwładnia ( dlatego w policji nie ma i nie może być snajperów ). Jeśli gdzieś na poziomie władzy politycznej zdecydowano o skierowaniu wojska na granicę bez odpowiedniego, nazwijmy to, gruntu prawnego ( czyli nie wprowadzając chociażby stanu wojennego ), to Szef Sztabu Generalnego powinien to załatwić w tzw zaciszu gabinetów. Nie zrobił tego i wysłał swoich ludzi do działań, w których nie mogli wykonywać swoich uprawnień. Nie powinno go interesować tłumaczenie się społeczeństwu tylko możliwość skutecznego działania jego podwładnych. Jeżeli dowódca nie dba o podwładnych, to co to za dowódca. Dlatego kiepsko, wygląda w moich, oczach nasza armia. To tak samo, jakby  jakiś polityk sobie zażyczył, żeby przy okazji jego np imienin, armia zbombardowała Kock, by Zbyszek @12Pafnucy nie miał gdzie pojechać na zapiekankę, a najwyższy dowódca wojskowy strzelił z obcasów i ochoczo wydał odpowiednie dyspozycje. 

Dlatego dowódca jest dowódcą, żeby podwładni mogli wykonywać jego polecenia skupiając się na tym, żeby je wykonać jak najlepiej i jak najsprawniej, a nie zastanawiać się czy mogą czy nie mogą.

Wojsku sprzęt do rozpraszania tłumu jest niepotrzebny, bo ono nie ma się z przeciwnikiem bawić w ganianego, tylko ma go skutecznie zlikwidować, zatem używa broni, a nie środków przymusu bezpośredniego, a te służą do tego, żeby obywatela obezwładnić, a nie zlikwidować przeciwnika...

Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Zadzwoniłem pod pierwszy lepszy nr z ogłoszenia z takim piecem i buforem po tym jak naganiacz poszedł 

Tak jak liczyłem. 80-90 tys by na mnie przytulili lekko. Bez struktury i fundamentów 😁 

Moje nastawienie w tej kwestii się nie zmieniło, ale przynajmniej już wiem o co w tym programie chodzi i wszystko mam obmierzone. 

Kocioł z montażem 18 tys ? Co to za kocioł ? U mnie kocioł 23, bufory 6, pompki rury zawory kolanka filtry mieszacze zbiorniki przeponowe zegary 9 tys(tutaj na częściach zarobił pewnie co najmniej 2 tys, ale jak kupuje hurtowo to pewnie więcej) , robocizna 5 i wkład w komin 5. Jak samemu będziesz robił to mówią że kontrola z funduszu na miejscu gwarantowana. Ale jak wszystko zgodnie z audytem zrobione to nie ma się chyba co bać. 

Opublikowano

Skończyć w końcu z tym socjalem

Przecież to grosze by normalnie kosztowało 

Ale nie, trzeba wspomóc biedotę 

A biedota pójdzie i złoży wniosek

Tak się robi z biednych ludzi elitarnych baranów

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

To pytania niepotrzebne. Żołnierz od policjanta różni się tym, że działa w sytuacji konfliktu zbrojnego, a policjant również w czasie pokoju. Druga różnica polega na tym, że żołnierz likwiduje przeciwnika, policjant obezwładnia ( dlatego w policji nie ma i nie może być snajperów ). Jeśli gdzieś na poziomie władzy politycznej zdecydowano o skierowaniu wojska na granicę bez odpowiedniego, nazwijmy to, gruntu prawnego ( czyli nie wprowadzając chociażby stanu wojennego ), to Szef Sztabu Generalnego powinien to załatwić w tzw zaciszu gabinetów. Nie zrobił tego i wysłał swoich ludzi do działań, w których nie mogli wykonywać swoich uprawnień. Nie powinno go interesować tłumaczenie się społeczeństwu tylko możliwość skutecznego działania jego podwładnych. Jeżeli dowódca nie dba o podwładnych, to co to za dowódca.

Z jednej strony to co piszesz ma sens, ale z drugiej armia która kwestionuje decyzje polityczne to też mi się nie uśmiecha. Zresztą wojsko bardzo często działa w czasie pokoju, i nie tylko u nas. Wysyłani byli do pomocy przy likwidowaniu jakiś szkód po powodziach czy wichurach , do usuwania niewybuchów, czy do jakiś akcjach poszukiwawczych. W innych krajach też do zwalczania terrorystów, czy zabezpieczania terenu po takich atakach. Wtedy też im karabiny nie są potrzebne. Nie czytałem tych ustaw itd. ale zawsze wojsko było wykorzystywane do  czegoś więcej niż tylko likwidacji przeciwnika. 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Zapodam klasyka

Bo ludzie to debile...😁 Chciwe  debile 

Edytowane przez marulekk
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał(a):

żeby przy okazji jego np imienin, armia zbombardowała Kock, by Zbyszek @12Pafnucy nie miał gdzie pojechać na zapiekankę, a najwyższy dowódca wojskowy strzelił z obcasów i ochoczo wydał odpowiednie dyspozycje. 

...w kwestii formalnej...

Te zapiekanki...to Lubartów.....

20 kilometrów dalej...🤷

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

A myślisz dlaczego te kotły czy ocieplenia tak wywaliły w górę ... Taki dziad jak Richard się cieszy, bo mu zrobią, a zwykły człowiek albo musi robić za swoje albo dostanie 30% zwrotu bo "za bogaty" ...

• Like 5
Opublikowano
44 minuty temu, marulekk napisał(a):

Zapodam klasyka

Bo ludzie to debile...😁 Chciwe  debile 

I dlatego mi ich nie szkoda

Weź teraz ochronę środowiska 

Składają na opryskiwacz i zbiornik na wodę

Bo punkty

Pamiętasz co było z silosami

A cenę zboża znasz

26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A myślisz dlaczego te kotły czy ocieplenia tak wywaliły w górę ... Taki dziad jak Richard się cieszy, bo mu zrobią, a zwykły człowiek albo musi robić za swoje albo dostanie 30% zwrotu bo "za bogaty" ...

Nie musi 

Kto cię zmusi?

Ale jak się cieszą że dostali kasę to niech się cieszą

Teraz kaflowe piece znowu modne, to samo kuchnie

Czas zatankować 

Czeszka znowu wybije ciąg liczb

20241114_071251.jpg

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nie musi 

Kto cię zmusi?

Ale jak się cieszą że dostali kasę to niech się cieszą

Choćby stary dziurawy kocioł może mnie zmusic do wymiany na nowy ... Ocieplenie też warto zrobić, pamiętam ile szło opału jak nie była chałupa ocieplona a potem ile szło jak się ociepliło.

• Like 3
Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakie by działanie nie było ,jeśli tylko ma się zacząć ,to z automatu cena w górę. Ja to mogę jeszcze jakoś przetrawić ,gdy jakieś złotówki z tego zyskuję . No ale jeśli ja na to nie załapię się ,to dlaczego mam nadpłacać ,za coś, za co mi złotówek nie zwróci nikt . Tylko trzeba pamiętać że te hip hip hura złotówki które być może wpadną ,obwarowane jest dziesiątkami pozwoleń ,opinii ,certyfikatów ,czy ktoś musi ci to wypełnić ,boś sam jesteś niewładny w tym kierunku. Tak jest to skonstruowane ,i za to wszystko płacisz złotówki ,szukasz fachowców ,robisz setki kilometrów ,i zakim cokolwiek ruszy dziesiąt procent kasy idzie z tej inwestycji . I cały czas zaglądaj bo coś .

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Choćby stary dziurawy kocioł może mnie zmusic do wymiany na nowy ... Ocieplenie też warto zrobić, pamiętam ile szło opału jak nie była chałupa ocieplona a potem ile szło jak się ociepliło.

A jak z jakiegoś powodu brakuje miejsca na kociół  z podajnikiem ,i emeryt co na to ?

• Like 3
Opublikowano

Pompy ciepła nie mają certyfikatów 

Znaczy nie wszystkie mają 

No i jak wiadomo jest problem

A eurokołchoz do nich dopłacił 

Demokratyczny chińczyk to wie jak komunistyczną europe wyupcyć za jej pieniądze 

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał(a):

No u mnie babka mówiła że nie muszę mieć firmy, do montażu, aby zgodnie ze sztuką zrobione. 

Tyle że co mi po tym jak naebali w geodezji, musiałbym to brać na rodziców, bo ja się nie złapie. 

Wioske obok 100% kosztów im pokryje. Wymiana pieca, grzejniki i ocieplenie. 

No ale tam chłopaka co jeszcze 10 lat w więzieniu będzie siedział do dochodu liczyli 🤷 a oficjalnego dochodu można powiedzieć jest brak 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To pal w dziurawym a nie stękasz , popierałeś lewasow to masz teraz robić co Ci każą 🤷‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał(a):

Z jednej strony to co piszesz ma sens, ale z drugiej armia która kwestionuje decyzje polityczne to też mi się nie uśmiecha. Zresztą wojsko bardzo często działa w czasie pokoju, i nie tylko u nas. Wysyłani byli do pomocy przy likwidowaniu jakiś szkód po powodziach czy wichurach , do usuwania niewybuchów, czy do jakiś akcjach poszukiwawczych. W innych krajach też do zwalczania terrorystów, czy zabezpieczania terenu po takich atakach. Wtedy też im karabiny nie są potrzebne. Nie czytałem tych ustaw itd. ale zawsze wojsko było wykorzystywane do  czegoś więcej niż tylko likwidacji przeciwnika. 

Napisałem to w taki sposób, żeby było jak najbardziej prosto i zrozumiale. Generalnie dowództwo ma pilnować, aby decyzje polityczne były możliwe do wykonania, a nie ślepo wykonywać te, których nie bardzo można wykonać. Kwestionowanie to ostateczność. Najpierw są narady, odprawy, spotkania. Tam trzeba zgłaszać uwagi, a nie strzelać obcasami.

Nie wchodząc w szczegóły katastrofy naturalne to odrębny temat i tam się wykorzystuje nie tylko wojsko. Wytłuściłem słowo klucz, ale już w to nie wchodźmy, bo się temat rozmyje. Najlepiej zrozumieć rzeczy przedstawiane prosto

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...w kwestii formalnej...

Te zapiekanki...to Lubartów.....

20 kilometrów dalej...🤷

Dzięki za sprostowanie. To był tylko przykład dla zobrazowania...

Dzień dobry. 3°, bez udziwnień...

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał(a):

Jakie by działanie nie było ,jeśli tylko ma się zacząć ,to z automatu cena w górę. Ja to mogę jeszcze jakoś przetrawić ,gdy jakieś złotówki z tego zyskuję . No ale jeśli ja na to nie załapię się ,to dlaczego mam nadpłacać ,za coś, za co mi złotówek nie zwróci nikt . Tylko trzeba pamiętać że te hip hip hura złotówki które być może wpadną ,obwarowane jest dziesiątkami pozwoleń ,opinii ,certyfikatów ,czy ktoś musi ci to wypełnić ,boś sam jesteś niewładny w tym kierunku. Tak jest to skonstruowane ,i za to wszystko płacisz złotówki ,szukasz fachowców ,robisz setki kilometrów ,i zakim cokolwiek ruszy dziesiąt procent kasy idzie z tej inwestycji . I cały czas zaglądaj bo coś .

A jak z jakiegoś powodu brakuje miejsca na kociół  z podajnikiem ,i emeryt co na to ?

Rozejrzyj się, teraz jest duży wybór małych kompaktowych źródeł energi. 

Opublikowano

Acha ,zamontujesz to i za dwa lata wywal bo standarty się zmieniły ,a chałupa jeszcze nie odebrana

4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Rozejrzyj się, teraz jest duży wybór małych kompaktowych źródeł energi. 

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To pal w dziurawym a nie stękasz , popierałeś lewasow to masz teraz robić co Ci każą 🤷‍♂️

Ale to PiSiorstwo wymyśliło to całe czyste powietrze ... Zapomniało się już ??

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał(a):

Cześć wszystkim 🤝 

Jeśli chodzi o ogrzewanie 

Pięć gazowy Viessmann bufor Viessmann, butla wszystkie papiery pozwolenia materiały i montaż ponad 40 tyś 

Tylko jak srali w zeszłym roku że węgiel stop ,pelet stop ,gaz stop ,pompa coiepła to twoje największe szczęście ,no i widząc kur..  że palić nie można będzie nic ,komina nie postawiłeś ?

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ale to PiSiorstwo wymyśliło to całe czyste powietrze ... Zapomniało się już ??

Jakie pisiorstwo? Jak już to chyba wszyscy prócz Konfederacji głosowali za tym ramię w ramię, nawet na salonach UE, zapomniałeś już 🧐

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v