Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Poszukaj "normalnej" firmy a nie naganiaczy z banderowską bandą a pewnie będzie dużo taniej ... Bo tak to nie dość że cena wywalona, przywiozą dziadostwo nie materiał to na koniec jeszcze będzie aż się w Tobie gotować jak będziesz widział co odpierdalają te szoszony ...

Toż ja wczoraj się nie urodził żeby nie wiedzieć jak u takich to wygląda.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No co się denerwujesz.

Dla ciebie ważne aby tanio...

Po co będziesz swoje robił jak taniej przywiozą .  Takie smakowitości...😆

Ja ma m własne a większość ludzi oczekuje taniej żywności bo ich nie stać .

widziałeś co jest z pomidorami w Polsce .

Tani pomidor dociera do Polski w cenie 6 zł .

Zaś Polski pomidor szklarniowy 12 zł . co myślisz o tym ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
17 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Mówisz o konsekfencji to Ty już z dopłat zrezygnowałeś ? Daj pierwszy przykład zobaczysz jaka solidarność jest w koło Ciebie, ilu znajdziesz bliskich co tak zrobią...

A niby czemu mam rezygnować, ja nie jestem za wyjściem z EU. Nie twierdzę, że unia jest zbawieniem polskiego rolnictwa, ale gdyby nie unia polska wieś niewiele by odstawała od tej ukraińskiej albo rosyjskiej

Cała rzesza obłudników, tylko ogłoszą jakiś program a już w kolejce do doradców i ARiMR stoją, ale łuny so za wyjściem z ty podłej uni.

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał(a):

Ja ma m własne a większość ludzi oczekuje taniej żywności bo ich nie stać .

widziałeś co jest z pomidorami w Polsce .

Tani pomidor dociera do Polski w cenie 6 zł .

Zaś Polski pomidor szklarniowy 12 zł . co myślisz o tym ?.

Ile chcesz polskiego szklarniowego pomidora po bodaj 5zł?

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

@slawek74 ja nie mówię że jedno czy drugie jest lepsze, ja mam w orce, inni w bezorce, i z tego co patrzę to większy wpływ na to jak wyglądaja rośliny na polu ma gospodarz, a nie sposób uprawy, tak samo jak w orce jak i w bezorce są ładne zboża i takie które ja już bym kasował ... U mnie z ciągnikiem 100KM nie da się zrobić bezorki, a kupować teraz większy sprzęt na te moje ha to się nie opłaca, kupic teraz jakieś 150-180KM, do tego bezorkowiec, jakiś agregat z siewnikiem talerzowym, no sorry, na 20ha zboża i 10ha kukurydzy które mam to się nigdy nie zwróci, a bobu czy truskawki w bezorce sobie nie wyobrażam, bo tam nie ma takich mocnych herbicydów jak w zbożach/kukurydzy.

chyba truskawek nie orzesz co roku 😄😄😄😄

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem tez tego zdania ze unnia zła i bez unni byli byśmy bogatsi.

Oni pieniędzy za darmo nie dają,też są składki, i poto nas wpuścili aby do nas pchać wszystko.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A wiesz po ile były świnie przed wejściem do unii? , ile kosztował nowy Zetor przed wejściem i po jak zaczęli dopłacać do maszyn , były cenniki na FB porównywane ? Skoro mowa o mleku 😉 u mnie rodzice chcieli kupić nową dojarke akurat było to w tym okresie gdy Polska miała wchodząc do unii , przed kosztowała 3 tys z konwiami a za rok zapłacili 6 tys i to bez konwi . Takie tam pieprzenie jak to skorzystaliśmy...

30 kwietnia 1989 ojciec przyprowadził 3p za 1 900 000, w maju kupił kabinę za 500 000, w październiku sprzedał starą siuntkę z 9 000 000, także inflacja w PL była długo przed wejściem do uni,

Wiem jak wyglądały obejścia pod koniec lat 80 i w latach 90, a jak wyglądają teraz.

Jeśli ktoś myśli , że cokolwiek dostanie za darmo, to jest najzwyklejszym durniem, nikt nic nikomu nie da za darmo, wszystko prędzej czy później trzeba spłacić

• Thanks 5
Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

@slawek74 ja nie mówię że jedno czy drugie jest lepsze, ja mam w orce, inni w bezorce, i z tego co patrzę to większy wpływ na to jak wyglądaja rośliny na polu ma gospodarz, a nie sposób uprawy, tak samo jak w orce jak i w bezorce są ładne zboża i takie które ja już bym kasował ... U mnie z ciągnikiem 100KM nie da się zrobić bezorki, a kupować teraz większy sprzęt na te moje ha to się nie opłaca, kupic teraz jakieś 150-180KM, do tego bezorkowiec, jakiś agregat z siewnikiem talerzowym, no sorry, na 20ha zboża i 10ha kukurydzy które mam to się nigdy nie zwróci, a bobu czy truskawki w bezorce sobie nie wyobrażam, bo tam nie ma takich mocnych herbicydów jak w zbożach/kukurydzy.

można się bawić w bez orkę też takim traktorem ja też mam 105kM 

tylko na kilka razy 

glebosz 3 łapy, gruber, talerowka z siewnikiem nieźle wychodzi w tym roku qq na bez orce 2T na plus w porównaniu z tą po orce ale może stanowisko lepsze w bezorce było.

każdy myśli talerzowka =bez orka ale tak długo nie ujedzie bez gleboszowania co drugi rok 

Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ja jestem tez tego zdania ze unnia zła i bez unni byli byśmy bogatsi.

Oni pieniędzy za darmo nie dają,też są składki, i poto nas wpuścili aby do nas pchać wszystko.

Gdyby nie export, to nasze rolnictwo by leżało na łopatkach, pchają ale nie w każdej gałęzi przemysłu.

Tylko w NFZ pacjenci za darmo dają pieniądze🤭

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

można się bawić w bez orkę też takim traktorem ja też mam 105kM 

tylko na kilka razy 

glebosz 3 łapy, gruber, talerowka z siewnikiem nieźle wychodzi w tym roku qq na bez orce 2T na plus w porównaniu z tą po orce ale może stanowisko lepsze w bezorce było.

każdy myśli talerzowka =bez orka ale tak długo nie ujedzie bez gleboszowania co drugi rok 

i wtedy cała du.... z oszczędności paliwa

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

E który tam wyślę mój numer do baksa. 

Ciemno w chałupie jakoś było  w końcu okna odsłoniłem🫢. Będzie więcej światła wpadać to na prądzie zaoszczędzę. 

IMG_20241113_120701.jpg

w skansenie pod Lowiczem dorabiasz 🤭

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jacor73 napisał(a):

Wiem jak wyglądały obejścia pod koniec lat 80 i w latach 90, a jak wyglądają teraz.

Przede wszystkim były pełne zwierząt, a teraz też, ale szczurów. W razie wojny 2 dni i sklepy puste i nie mamy co jeść.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Przede wszystkim były pełne zwierząt, a teraz też, ale szczurów. W razie wojny 2 dni i sklepy puste i nie mamy co jeść.

Tez tak uważam każdy za prl nawet jak miał 5 swinek 1 krowe murowane domy pobudował obory i stodoły a 300lat wcześniej tylko dwory murowane i kościoły ile czasu musiało minąć zanim na wsi stać było na pustaki czy blachę cze eternit a wcześniej tylko drzewo i strzecha.

A te ludzie co pomurowali budynki to takie głupie w dzisiejszych czasach nic by nie zrobili.

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

w skansenie pod Lowiczem dorabiasz 🤭

Panie toż to mój dom. Muszę sprzątnąć w ogródku bo będą termomodernizację robić 🫢

Opublikowano
24 minuty temu, jacor73 napisał(a):

A niby czemu mam rezygnować, ja nie jestem za wyjściem z EU. Nie twierdzę, że unia jest zbawieniem polskiego rolnictwa, ale gdyby nie unia polska wieś niewiele by odstawała od tej ukraińskiej albo rosyjskiej

Cała rzesza obłudników, tylko ogłoszą jakiś program a już w kolejce do doradców i ARiMR stoją, ale łuny so za wyjściem z ty podłej uni.

Nie wiesz, jak wyglądałaby polska wieś bez unii. Nie pamiętasz, dlaczego za komuny wszystkiego brakowało. Co z tego, że za byka czy mleko była kasa, jak nic za nią nie można było kupić. Nie było stali, cementu, części do ciągników, akumulatorów. Bo wszystko szło za granicę, za dewizy.

Jestem zdania, że bez UE byli byśmy na tym samy etapie rozwoju, co teraz, tyle, że większą ilością własnego przemysłu i o wiele wyższym PKB. Rolnictwo też by stało lepiej.

A czemu mają nie stać - niewielu znam takich, co jak dają, to nie wezmą.

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

I tak samo nie ma sensu pruć bezorkowo kompleksu sosnowo-jałowcowego na 30cm ...Tam wystarczy gruber/ agregat talerzowy na 15cm ...

To jak jeden u nas na wsi, orze się na te 20-25cm, raczej nie głębiej bo wychodzi martwica, on kupił głębosz żeby zerwać podeszwę bo są kawałki z cięższą ziemią i tam się tworzy właśnie podeszwa, tylko mało co to dało, jak zapuścił na 0,5m i zrobił to gdy gleba była mocno wilgotna ...

To na lżejszych ziemiach i gleboszem nie warto robić? 🤔

U mnie ziemię mozaiki, od 3 do 5kl .

Tomek mam ciągnik 105KM i bezorkę da sie robić, nie jest to może profeska ale przyjedz zobaczysz jak towygląda. W tym sezonie mam 100% uproszczonej po gruberze unia kos. Są plusy i minusy tej formy uprawy, tak jak i orki . 

Tak ciągnik przydał by sie trochę mocniejszy tak ze 130-140KM 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

W razie wojny 2 dni i sklepy puste i nie mamy co jeść.

U mnie w gminie kurnik taki, że przez cały rok cała gmina mogła by jeść 1 kurczaka na osobę dziennie , zamiast po 2 krówki na gospodarstwie to jest jeden na wsi co ma 40 ... Świń jedynie nie ma, ale to brak opłacalności i ASF zniszczył, jeszcze 10 lat temu ze wsi wyjeżdżało 800-1000 tuczników rocznie, z 2 gospodarstw ...

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

Właśnie oto im chodziło że jak nie będzie to trzeba będzie zapłacić każde pieniądze żeby było co do garnka włożyć i wykarmić rodzinę.

Skutecznie wyeliminowali hodowle świń w Polsce a jeszcze skuteczniej zrobili to że nie możesz sobie uchodować i przerobić dla siebie bez ich wiedzy.

Gorzej jak za nazistowskiej okupacji 

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Tomek mam ciągnik 105KM i bezorkę da sie robić, nie jest to może profeska ale przyjedz zobaczysz jak towygląda. W tym sezonie mam 100% uproszczonej po gruberze unia kos. Są plusy i minusy tej formy uprawy, tak jak i orki . 

Jak mam paprać bezorkę KOS-em czy agregatem talerzowym to wolę zostać przy pługu ... 

• Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v