Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Bardzo dobrze to po tych emotkach widać... 

Ostali się ale sporo przestało chować ze względu na ceny... Daj za prosię 500, masarz prawie drugie tyle a coś żreć musi ta świnia...

Mi aby ktoś zabił i pomógł rozebrać. Mąż wędzarnie rozpalał i pomagał kiełbasy robić a tak to umiem sama wszystko jak to baba na wsi. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Mi aby ktoś zabił i pomógł rozebrać. Mąż wędzarnie rozpalał i pomagał kiełbasy robić a tak to umiem sama wszystko jak to baba na wsi. 

Uchować bym miał na czym - ale tego nie zjem. Może od biedy by coś upchnął ale to już wolę siedzieć i skubać kuraki.

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Nie używaj słowa "baba" bo zaraz forumowy białorycerz przyleci. Chociaż jak baba mówi o sobie baba to chyba można🤔

• Haha 1
Opublikowano

To pokolenie, co umie zabić świniaka, sprawić i podzielić na porcje, to ma już 50 na karku i za parę lat zacznie wymierać. Tak samo, jak tokarze, co coś jeszcze umieją, szlifierze czy frerzy.

W szkołach już tego nie uczą, a na wsi świni nie uśiwadczysz, chyba, że delegacja z gminy przyjedzie czy ze starostwa

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Uchować bym miał na czym - ale tego nie zjem. Może od biedy by coś upchnął ale to już wolę siedzieć i skubać kuraki.

Zastanów się nad wietnamskimi - mniejsze, łatwiej ogarnąć. Mam kolegę , co takie trzyma, dorastają do 40-50kg, mięso smaczne

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Przecież tusk miał obniżyć składki zdrowotne, zus,  przedsiębiorcom żeby mieli lepiej. Obniżył czy coś umkneło mojej uwadze?

Tfusk, to rządzi dopiero rok, a jakoś Jarek i spółka, pomimo 8 lat przy sterach, też nie spełnili obietnic

obraz.png

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Zastanów się nad wietnamskimi - mniejsze, łatwiej ogarnąć. Mam kolegę , co takie trzyma, dorastają do 40-50kg, mięso smaczne

Ale tłuste. Dla mnie to od biedy samo mięso. Zero tłuszczu. Rosołu z tego nie ugotuję a tłuszcz to tylko do rosołu uznaję.

Opublikowano

Ale tłuste. Dla mnie to od biedy samo mięso. Zero tłuszczu. Rosołu z tego nie ugotuję a tłuszcz to tylko do rosołu uznaję.

to zależy , czym karmisz i ile mają ruchu

Opublikowano

Ale ten mój pług lux orze.

Nawet bym się nie spodziewałem że aż tak ładnie będzie się nim orało.

Tata powiedział że na drugi rok to chyba kupi i sobie.

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

to zależy , czym karmisz i ile mają ruchu

To u mnie to nie zda egzaminu bo tego nie wypuszczę. Zamiast świni to wolę 5 indyków co roku. Kiełbasę zrobię, filet na obiad i do szynkowaru, nogi i skrzydła do ugotowania i ziemniaki do tego, korpus obgotowany, obrany, mięso do pierogów. W przyszłym tygodniu ze dwa zaszlachtuję może. Jutro opryski, środa gabaryty Seniorowi dwukołówką pod drogę wywieźć, czwartek resztki trawy skosić, piątek i sobota orki, mycie sprzętów i wieczorem picie z somsiadami na zakończenie sezonu.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zaczniesz psy hodować. Tłuszcz zjedzą.

Albo ogłosisz sało i boczek, to w cenie schabu sprzedasz

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Tfusk, to rządzi dopiero rok, a jakoś Jarek i spółka, pomimo 8 lat przy sterach, też nie spełnili obietnic

obraz.png

Jak to mawia Pioter mam to w d... Nie głosuje na Jarka czy Tuska, już pusałem że tłumaczenie złodziejstwa jednych złodziejstwem poprzedników słabe jest. Podobnie nie spełnianie obietnic czy podobnych. Dla mnie to tak jakbym coś ukradł i sie tłumaczył że sąsiad też złodziej to mi wolno.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Zaczniesz psy hodować. Tłuszcz zjedzą.

Albo ogłosisz sało i boczek, to w cenie schabu sprzedasz

Ja psy to bym od razu ubił u siebie... Za to szczekanie i darcie mordy... Kiełbasa to samo mięso, o to mi pasuje a najlepiej uszaty. Pasztetowa - niet, kaszanka niezbyt. 

Opublikowano
8 godzin temu, Michal2399 napisał(a):

@Kowalsky30U mnie najlepiej się sprawdzają hf i dżersej .  Te dżerseje są jeszcze lepsze od hf więcej mleka dają. A simów jak i montków  już nie mam ani jednej i nie żałuje. 

Luki😯 Dżersejów nie chce bo oddaje mleko na litry a nie parametry, i kto by mi kupił cielęta po nich🤪

Pafnucy ci powiem, że niektórzy to mają kobity. Dzisiaj taka jedna ładowała gnój u mnie. Paznokcie niepomalowane, a jak zaiwaniała fiu fiu.. niejednego chłopa by zawstydziła. Szkoda, że była ze swoim bo bym jej pomógł

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

To pokolenie, co umie zabić świniaka, sprawić i podzielić na porcje, to ma już 50 na karku i za parę lat zacznie wymierać. Tak samo, jak tokarze, co coś jeszcze umieją, szlifierze czy frerzy.

,, Najtrudniejszy pierwszy raz ''  Trzeba dać się młodzieży wykazać jak by musieli to 60 % młodzieży dało by rade zabić zwierzę . 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jaki ten pług @Kowalsky30 kupiłeś ?? xD 

Ja kupiłem akpila.

Agromasz był troszeczkę tańszy. 

Ale tu kolegów zapytałem co wybrać, doradzili akpil.

Ciekawe jak mały john deere by sobie z nim radził.

Edytowane przez Elon
Opublikowano

Ja psy to bym od razu ubił u siebie... Za to szczekanie i darcie mordy... Kiełbasa to samo mięso, o to mi pasuje a najlepiej uszaty. Pasztetowa - niet, kaszanka niezbyt. 

Świersze już wszystkie wytłukłeś? Toć wieczorem napieprzają że myśli zebrać nie można.😁

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Świersze już wszystkie wytłukłeś? Toć wieczorem napieprzają że myśli zebrać nie można.😁

One mnie nie denerwują. Tylko psy i koty. Ale koty giną u mnie śmiercią naturalną pod kołami, psy w sumie też często...

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

,, Najtrudniejszy pierwszy raz ''  Trzeba dać się młodzieży wykazać jak by musieli to 60 % młodzieży dało by rade zabić zwierzę . 

niejest sztuką zabić zwierzę, sztuka zrobić to tak, żeby niepotrzebnie nie cierpiało, a mięso nadawało się do spożycia i było smaczne

wbrew pozorom, nie jest to takie łatwe, o biciu na przykład świń w rui nie wspomnę

a przy obróbce po ubiciu też ważna jest kolejność i sztuczki z oprawianiem, na przykłąd ściąganie kopyt

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Luki😯 Dżersejów nie chce bo oddaje mleko na litry a nie parametry, i kto by mi kupił cielęta po nich🤪

Pafnucy ci powiem, że niektórzy to mają kobity. Dzisiaj taka jedna ładowała gnój u mnie. Paznokcie niepomalowane, a jak zaiwaniała fiu fiu.. niejednego chłopa by zawstydziła. Szkoda, że była ze swoim bo bym jej pomógł

A ta Twoja babka to będzie dobra dla dziadka?

Idzie zima i przydały by mu się ręce do pomocy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v