Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nic

Uprawiam i tyle

Dopłaty i P0datek właściciela

No to u was jest pole do popisu. U nas jak nie zostawisz właścicielowi dopłat + 1000zł do 1ha. To nie marz że coś weźmiesz .

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale zanim on będzie to zadusi jęczmień

W tym tygodniu będziesz miał

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jakie pole do popisu xD Tam ziemie że się 3t/ha jęczmienia ozimego kosi ...

Nadrabia się sprzedając po 950 😅

Opublikowano
38 minut temu, wojtal24 napisał:

no rozpisują się na tych internetach ale to chyba narazie tylko jeden pas w każdą stronę

"tylko" 

Człowiecze na ten tylko jeden pas 20lat miasto czeka 😉 

Nie trzeba inżynieria żeby zauważyć w jakim stanie jest stary most, nowy też po doopie już dostał. 

Slalomem trzeba omijać guły asfaltu wyciśnięte 

34 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

P0zasiewane P0la

Wszystko ozimym

Zostało 10 a na ziemniaki. 

Ale mnie gryka w P0plonie wkurła

To gorsze jak chwast

P0talerzowane jak nie miała jeszcze nasion

Wylazła przed orką

Zaorane

2 tyg i zaczęła wyłazić z orki

Przekultywatorowane P0 gnojowicy

Za 2 dni P0siane

Kurła jęczmień wschód i a gryki jeszcze więcej. 

Ot plaga

Nigdy więcej. 

A co Ci ona przeszkadza? 

Ledwie usłyszy o przymrozku i już ją szlak trafia.

U mnie na raz zaorana, po siewie coś tam wyłazi, ale dla mnie żaden problem. 

Somsiad zaczął orkę pod ozime.

Gryka i gorczyca w pełni nasiona wydały, wszystko się w pługu garnie.

Wystarczy w czas likwidować. Ja orałem to się łodygi zielone łamały. Teraz drewno

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

A co Ci ona przeszkadza? 

Wystarczy w czas likwidować. Ja orałem to się łodygi zielone łamały. Teraz drewno

Nigdy nie miałem problemów z resztkami poplonów. Co ewentualnie zostało to wiosną Huzar/Chwastox/Chisel ubił. Z tą likwidacją w porę też coś jest, bobik zakwitnął i z Orkanem C-330 szła elegancko a bobik był po pas. W mieszance z facelią szło już ciężej. 

Opublikowano
7 minut temu, damian303 napisał:

Jaką odmianę sadzisz?

Mucurines

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nigdy nie miałem problemów z resztkami poplonów. Co ewentualnie zostało to wiosną Huzar/Chwastox/Chisel ubił. Z tą likwidacją w porę też coś jest, bobik zakwitnął i z Orkanem C-330 szła elegancko a bobik był po pas. W mieszance z facelią szło już ciężej. 

Bo facelia jest gorsza do cięcia a bobik to kijem byś potłukł 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja nigdy nie miałem bo późno sieję żeby nasion nie wydały. No owiesek wyrzuca wiechę teraz. Gorczyca zaczyna kwitnąć powoli

I też nie muszę niszczyć przed orką.

Na zielono groch, słonecznik, łubin gryka skiba 50cm gdzie nie gdzie wystaje, ale to pryszcz. Gorczycy nie chce pod ozime bo jak wyrośnie to nawet byle jaka talerzówka nie pomoże. Pług garnie. Już tak raz miałem.

Somsiad oddał słomę za gnój. 

150 bel za 20 skorup

Słoma zabrana ze żniw, a na gnój już przestał czekać bo siać trzeba.

5 razy mu przywiózł i puerdoli wymyśla, że bele nie tęgie.

A ostrzegałem... przy pniu pokuta.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Ja nigdy nie miałem bo późno sieję żeby nasion nie wydały. No owiesek wyrzuca wiechę teraz. Gorczyca zaczyna kwitnąć powoli

I też nie muszę niszczyć przed orką.

Na zielono groch, słonecznik, łubin gryka skiba 50cm gdzie nie gdzie wystaje, ale to pryszcz. Gorczycy nie chce pod ozime bo jak wyrośnie to nawet byle jaka talerzówka nie pomoże. Pług garnie. Już tak raz miałem.

Ja raz byłem głupi i nająłem talerzówkę żeby poplon zniszczyć... Nigdy więcej. Potem tylko bijakowa, chyba, że był lichy to kultywator samym wałkiem a teraz Orkanem wszystko.

Opublikowano
26 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Gryka to jednak głupia roślina jeśli chodzi o nasiona. Siałem i ja to, to jak zakwitnie to już pierwsze nasiona zawiązane. Na poplon dla bydła kiedyś mieliśmy. Po ścięciu i zbiorze rosła znowu po talerzówce. 

Opublikowano

Kompaktowa ciężka zrobi robotę i z takim zdrewniałym. Moja nie radzi. Cześć potnie, cześć przeleci tyle co wymiesza.

Po tym to jest dopiero jazda z orką 😁kurwica level hard 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Gryka to jednak głupia roślina jeśli chodzi o nasiona. Siałem i ja to, to jak zakwitnie to już pierwsze nasiona zawiązane. Na poplon dla bydła kiedyś mieliśmy. Po ścięciu i zbiorze rosła znowu po talerzówce. 

Znaczy że nie głupia tylko walczy o przetrwanie ;)

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

To chyba nie taka głupia 😏 

5 minut temu, Leszy napisał:

To chyba nie taka głupia 😏 

Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał:

Kompaktowa ciężka zrobi robotę i z takim zdrewniałym. Moja nie radzi. Cześć potnie, cześć przeleci tyle co wymiesza.

Po tym to jest dopiero jazda z orką 😁kurwica level hard 

Na szczęście takich maszyn nie mam i miał nie będę. Koszenie najlepiej u mnie wypada.

Opublikowano
pedro2 napisał:

38 minut temu, wojtal24 napisał:

no rozpisują się na tych internetach ale to chyba narazie tylko jeden pas w każdą stronę

"tylko" 

Człowiecze na ten tylko jeden pas 20lat miasto czeka 😉 

Nie trzeba inżynieria żeby zauważyć w jakim stanie jest stary most, nowy też po doopie już dostał. 

Slalomem trzeba omijać guły asfaltu wyciśnięte 

34 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

P0zasiewane P0la

Wszystko ozimym

Zostało 10 a na ziemniaki. 

Ale mnie gryka w P0plonie wkurła

To gorsze jak chwast

P0talerzowane jak nie miała jeszcze nasion

Wylazła przed orką

Zaorane

2 tyg i zaczęła wyłazić z orki

Przekultywatorowane P0 gnojowicy

Za 2 dni P0siane

Kurła jęczmień wschód i a gryki jeszcze więcej. 

Ot plaga

Nigdy więcej. 

A co Ci ona przeszkadza? 

wiem coś na ten temat bo jeżdżę przez Łomży co 2-3miesiace

Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Agregat masz jak Kołodziejczakowe koleżki do uprawy pod badyla. Wg mnie złotoziemy zbyt rozpyla taki sprzęt

Unia sporo lepiej kopiuje teren

Ma zawieszenie centralne na każdym polu

Tu tylko skrzydła od zewnętrznej mogą pójść do góry 

Wygrała cena 

Ten kosztował 14400 brutto unia 18 netto

Gdybym był tak bogaty jak Radek to pewnie bym miał unie 

A tak to jest co jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v