Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

W zeszłym roku susza u nas była okropna. Kukurydzę u mnie miały 1,5m i plon ciężko było dobić do 10t mokrej. W tym zapowiada się dużo dużo lepiej.

zależy gdzie 😛

Opublikowano

pogoda barowa-jak nie bedzie wialo to wapno trzeba rozsiac . troche popadalo ale bez przesady.

3p licznik przekrecilem -ile remontow silnika zrobilem  ? od razu po zakupie-z firmy mial ponad 2 tys mtg  w garazu remont,potem 2 nastepne w zakladzie   .uszczelka czesciej nawet miedziana nie pomagala.w koncu poszla skrzynia biegow i sprzedalem z silnikiem do remontu.

chyba silnik sie do remontu nie nadawal bo pozniej handlarz mial tarpana do sprzedazy bez silnika 🤣😂

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Teraz to może sobie w końcu kupię 10 kur i 2 wieprzki 🤔

Aby tylko będzie w ten czas mleko z biedronki.

W czwartek brojlery... Chlewek trza sprzątać... 

Chyba zima wczas będzie... Jaskółki już wczoraj zlot robiły... Może we wrześniu jeszcze posiałby wszystko.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Ale pięknie pada, już jest 20l i nie zanosi się żeby miało przestawać 

jadę właśnie koło Sochaczewa i jestem w szoku jak leję i ile wody na polach stoi u mnie tylko mrzylo lekko

Opublikowano

zaczyna wiac -chyba nici z wapna.. nie bede ciagnika myl..

21 minut temu, 6465 napisał:

Wolę smród 🐷 niż kury 

swoje nigdy nie smierdzi.

w tamtym roku za miedza gnoj spod brojlerow rozrzucali -jak to cuchnelo,na wymioty mnie bralo.20 lat wozilem i nigdy tak nie cuchnelo 😂😂

17 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...ech te bajki.

O smoku coś napisz...jaki on jest...

on takim samym leniem jest jak ty-nawet ogniem mu sie nie chce zionac.

768px_Wawel_2010_6.JPG

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Hvjowa P0goda na akcję prędkość

P0licjanty zmokną nie zarobią na suszowe. 

Uważaj żeby Tusk czymś tych pieniędzy na suszowe nie namoczyl bo jeszcze łapki Ci poparzy xD

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

W zeszłym roku susza u nas była okropna. Kukurydzę u mnie miały 1,5m i plon ciężko było dobić do 10t mokrej. W tym zapowiada się dużo dużo lepiej.

10 mokrej to nie jest jakiś zły plon .... jak przysuszy to 5 niema

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

tamtym roku za miedza gnoj spod brojlerow rozrzucali -jak to cuchnelo,na wymioty mnie bralo.20 lat wozilem i nigdy tak nie cuchnelo 

Tylko dajesz 10t na ha i masz 15t kukurydzy, kukurydza pięknie na tym rośnie, chyba lepszego guana pod kukurydze nie ma.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Tylko w zeszłym roku zebrałem tyle suchej kukurydzy co pszenżyta, a ile w pszenżycie mniejsze koszty ... Żadnego suszenia itp.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko dajesz 10t na ha i masz 15t kukurydzy, kukurydza pięknie na tym rośnie, chyba lepszego guana pod kukurydze nie ma.

A jak pięknie ziemię odkaża. 😁

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

Tylko w zeszłym roku zebrałem tyle suchej kukurydzy co pszenżyta, a ile w pszenżycie mniejsze koszty ... Żadnego suszenia itp.

i 🤔

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Kurła długo nad tym moturem debatowali

Prawie do 23

Jak byłem to jeszcze bialskiej nie było ani P0licji

A tu 3 samochody P0licji cześć dojechało🙆‍♂️

Screenshot_20240805_085027_com.opera.browser.jpg

niedziela, godziny lecą....

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Uważaj żeby Tusk czymś tych pieniędzy na suszowe nie namoczyl bo jeszcze łapki Ci poparzy xD

Już się tak nie martw

I tak kartą płacę

Nawet ich dotykać nie będę

A nawet i widzieć

Wszystko mobilnie pójdzie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A nawet i widzieć

No widzieć to na pewno nie będziesz, bo Tfusk suszowego nie da xD

5 minut temu, slawek74 napisał:

i 🤔

10 mokrej z ha to porażka, lepiej zebrać 7 pszenżyta ... Finalnie na skupie dostaniesz to samo, ale w pszenżycie ile mniejsze koszty.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

10 mokrej z ha to porażka, lepiej zebrać 7 pszenżyta ... Finalnie na skupie dostaniesz to samo, ale w pszenżycie ile mniejsze koszty.

Da chce być prezydentem to P0liże dvpy

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A nawet i widzieć

5 minut temu, slawek74 napisał:

i 🤔

dobre hleby masz...7 ton pszenżyta też kosztuje...

i opadów widać więcej...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Da chce być prezydentem to P0liże dvpy

Ale po co tobie dawać jak ty PiSda xD susza tylko na wschodzie, tam wyborców Tfuska nie ma xD a na takich jak ty szkoda pieniędzy bo i tak się głosu nie kupi ;)

4 minuty temu, slawek74 napisał:

dobre hleby masz...7 ton pszenżyta też kosztuje...

Mniej niż 10 mokrej kukurydzy, nawozy tyle samo wyjda, ale nasiona pszenżyta + zaprawa to 200zl a nasiona kukurydzy 1000zl. Do pszenżyta doliczyć jeszcze trzeba z 200 na jakąś grzybowe, odżywki i tu i tu ten sam koszt.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v