Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
33 minuty temu, jahooo napisał:

jeśli traktujesz gospodarstwo jako przedsiębiorstwo, to powinienes, jako osoba kierująca mikroprzedsiębiorstwem, miec wpływ, za jaką cenę sprzedajesz produkty, tymczasem w rolnictwie wszystko jest postawione na głowie

Ludziska sprzedają pszenicę jak szaleni czemu to czynią ? @jahooo .

Opublikowano
Qwazi napisał:

Nie przychodzi mi do głowy inna branża, w której jest takie coś. Jak pojedziesz na giełdę z kartoflami, to żebyś sprzedał kilka ton musisz sprzedać w hurcie, czyli cena niższa. Jak będziesz sprzedawał po worku sklepikarzom, lub na kilogramy na ryneczku to dostaniesz więcej. W mleku taki fenomen, że im więcej sprzedajesz tym wyższa cena

5 minut temu, slawek74 napisał:

nie tylko w mleku..

trochę to skomplikowane by tłumaczyć...🤭 a jeszcze Tobie 😁

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał:

Bo chyba myślą że będzie jak rok temu, że w żniwa najdroższe ...

Albo komornik już puka do drzwi po kasę na ratę kredyciku ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

trochę to skomplikowane by tłumaczyć...🤭 a jeszcze Tobie 😁

Sławek ja wiem dlaczego tak jest, ale żaden ze "sprawców" tego stanu rzeczy nie był w stanie podjąć na ten temat dyskusji na argumenty. Jedyny ich argument brzmiał "mam duże koszty". A kiedy zapytałem "czy ktoś Ci nakazuje mieć duże koszty?" dyskusja się urywała każdorazowo. Paradoksalnie to jest taki trochę przykład wpływu producenta na cenę, chociaż to jest bardzo złudne. Bo ten wpływ jednych ciągnie w dół, innych w górę, a niektóre mleczarnie doprowadza do zadłużeń i bankructw. Spójrz na Polmleku. Firma prywatna i zupełnie inne praktyki. Marek, mając dwa albo nawet trzy razy tyle mleka co ja, ma taką samą cenę, a bywały miesiące, że miał niższą 🤷

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galan99 napisał:

bo nadal nie ma pieniędzy z dopłat do zboża, a z czegos trzeba poorać i posiać, rzepak już czeka w kolejce

poza tym wiele osób się przestraszyło, że znowu cena w zimie może być gorsza niz w żniwa

@galan99 Balon na skraju upadłości

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Nie przychodzi mi do głowy inna branża, w której jest takie coś. Jak pojedziesz na giełdę z kartoflami, to żebyś sprzedał kilka ton musisz sprzedać w hurcie, czyli cena niższa. Jak będziesz sprzedawał po worku sklepikarzom, lub na kilogramy na ryneczku to dostaniesz więcej. W mleku taki fenomen, że im więcej sprzedajesz tym wyższa cena

Z trzoda ta sama sytuacja. Większa ilość wyższa cena. Niby Dunki mięso takie ble a 40groszy drożej szło wziąć za kg. Niż polskiego.

Opublikowano
wojtal24 napisał:

slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

z innego rozdania możesz

co z innego rozdania 🤔 brałeś jakiś prow?

no

to spróbuj drugi raz to samo od 2015 już nie dają chyba żebyś bardzo ale to bardzo gospo powiększył ...

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Z trzoda ta sama sytuacja. Większa ilość wyższa cena. Niby Dunki mięso takie ble a 40groszy drożej szło wziąć za kg. Niż polskiego.

Teraz też? Nie jestem w tym na bieżąco, ale gdzieś słyszałem, że obecnie w modzie tucz nakładczy. No i nie ma chyba już małych ferm tucznika 

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

bo nadal nie ma pieniędzy z dopłat do zboża, a z czegos trzeba poorać i posiać, rzepak już czeka w kolejce

poza tym wiele osób się przestraszyło, że znowu cena w zimie może być gorsza niz w żniwa

@galan99 Balon na skraju upadłości

Jedno pewne,że nikt nie sprzedaje że względu na cenę 

Opublikowano
galan99 napisał:

33 minuty temu, jahooo napisał:

jeśli traktujesz gospodarstwo jako przedsiębiorstwo, to powinienes, jako osoba kierująca mikroprzedsiębiorstwem, miec wpływ, za jaką cenę sprzedajesz produkty, tymczasem w rolnictwie wszystko jest postawione na głowie

chyba u Ciebie

Opublikowano
20 minut temu, Qwazi napisał:

To działa tak samo, jak byś z tym mlekiem pojechał na ryneczek to też dostaniesz więcej niż da mleczarnia. Tylko kto ci teraz kupi mleko na rynku... 

• Like 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

z innego rozdania możesz

co z innego rozdania 🤔 brałeś jakiś prow?

no

to spróbuj drugi raz to samo od 2015 już nie dają chyba żebyś bardzo ale to bardzo gospo powiększył ...

nigdy nie próbowałem takiej samej maszyny ale wiem że niektórzy tak wcześniej robili we wcześniejszych naborach.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Siamdero 

I co tu słychać w tym rozgardiaszu rekordów żniwnych🤔😁

Rekordy to na yt, ok 7t tylko pszenicy

Edytowane przez MonteChristo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v