Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, HF86 napisał:

Pierwsze rżnięcie 

20240504_195903.jpg

Moje gratulacje. Niewielu stać na wyjawienie prawdy👍😁😁😁

Armagedon dziś . Jak te k**wy majowe napieprzają...nic nie będzie, nic nie będzie...

Ech, dobrze że już truskawek nie mam bo tylko producenta sznurka by wsparł. Co nie mròz to te zołzy by zniszczyły.

Że też nie ma plagi na tą plagę. Mogły by se znaleźć swojego tuska

Opublikowano

Nooo, rójka obsadzona. Jest siła- w kartonie kilka godzin przebywały, a już wosk od góry się pojawił. Fajnie. Miałem jechać owies pryskać, ale grille wokoło i po co sobie wrogów robić. Może w poniedziałek będzie ku temu okazja. Jutro iść odbębnić robotaju i kolejny tydzień przed nami. Nie słyszał ktoś o jakiejś małej prasie- sprawnej po piniondzach? Typu welger ap 12/41?

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

Popiół z wierzchu 🙆 

Ale ziarko w mokrym.

Siewnik baja. Tylko jeszcze navi by się przydała 

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

IMG_20240504_170553_6.jpg

Ech, te Podlasiaki to majo klawe życie. Nawet aura im sprzyjo 🤣

2 godziny temu, Leszy napisał:

Fajne te pszenżyto, i bez fungicydów żadnych i herbicydów.  Ciekawe ile by uleciało jakby do żniw zostawił :D 

IMG_20240502_152855_450.jpg

A weź no sprawdź. Właśnie t2 w psiemżycie zrobiłem, ale prawdę mówiąc to można było odpuścić

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Moje gratulacje. Niewielu stać na wyjawienie prawdy👍😁😁😁

Armagedon dziś . Jak te k**wy majowe napieprzają...nic nie będzie, nic nie będzie...

Ech, dobrze że już truskawek nie mam bo tylko producenta sznurka by wsparł. Co nie mròz to te zołzy by zniszczyły.

Że też nie ma plagi na tą plagę. Mogły by se znaleźć swojego tuska

Sławek ty narzekasz na te plagi i na mrozy a po sezonie będziesz kolejne hektary kupował albo mieszkania. Już mam tym narzekaniem oczu nie mydlij 😁

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ech, te Podlasiaki to majo klawe życie. Nawet aura im sprzyjo 🤣

A weź no sprawdź. Właśnie t2 w psiemżycie zrobiłem, ale prawdę mówiąc to można było odpuścić

Jak u Ciebie owies? k**wa, ja nie wiem. Nie umiem w owies. Nierówny jak skurwsysyn. Totalnie nierówny, ciekawe czym to spowodowane.

Opublikowano

41 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Tak byś trafił...

IMG_20240414_155419.jpg

Ryśkowe? Nie z dużo  cegły?

Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

bardzo wcześnie...

A i dlatego ja się wyrobić nie mogę 

2 minuty temu, Strongman napisał:

300 dawałem to trochę za mało w późniejszej fazie nie jest juz taka ciemna.

A wodę ma na bieżąco?

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Sławek ty narzekasz na te plagi i na mrozy a po sezonie będziesz kolejne hektary kupował albo mieszkania. Już mam tym narzekaniem oczu nie mydlij 😁

Nie wiesz że to elementarz sadownika? W każdym  podręczniku tego uczą 🤭🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Żaby kumkają,majówce zaczynają buczeć, stado nietoperow już na polowaniu. 

Zapach kwiatów się niesie, jednym słowem Piknie 😎

20240504_203613.jpg

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Popier96 napisał:

Nooo, rójka obsadzona. Jest siła- w kartonie kilka godzin przebywały, a już wosk od góry się pojawił. Fajnie. Miałem jechać owies pryskać, ale grille wokoło i po co sobie wrogów robić. Może w poniedziałek będzie ku temu okazja. Jutro iść odbębnić robotaju i kolejny tydzień przed nami. Nie słyszał ktoś o jakiejś małej prasie- sprawnej po piniondzach? Typu welger ap 12/41?

Gdy masz wrogów wszędzie kolejny nie sprawi problemu... Dziś mi byli sąsiedzi zza płotu chcieli dzieciaka wcisnąć pod opiekę, może w żartach może nie, ale już mnie to wnerwiło... 

U nas takich g*wienek już nie ma, kto coś prasuje to zetki pokupił. 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

A i dlatego ja się wyrobić nie mogę 

A wodę ma na bieżąco?

Wiadomo ze nie,ale ja na ziarno na kiszonkę bym nie żałował bo tu chłopcy krzyczą ze mało pola mają to gdzie na nawóz żałować na paszę.

To jest browar.

17148482125218980266159299973394.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

traftorki ponaprawiał?

Połatane trochę. Od poniedziałku jeden do grabiarki, drugi w belarke, kolejny kosiarka i ostatni tur i owijarka. 

Chociaż w tym roku mało traw zostało, bawię się w ziarkowca i powiem żem strasznie urobiony,aż musiałem sobie fuch nabrać 😁

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Wiadomo ze nie,ale ja na ziarno na kiszonkę bym nie żałował bo tu chłopcy krzyczą ze mało pola mają to gdzie na nawóz żałować na paszę.

U mnie zawsze szło koło 300-350 kg rsm

Przy obsadzie 75-80 tys było ok, ale jak rok temu posiałem 110 to widać było braki.

w tym roku na niecałe 2.5ha wysialem 1.5 tony canvilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v