Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Było gęściej posiać.

Widzisz Piotrze uczy się człowiek całe życie , nasłuchałem się uczonych tych ulotek jak to siać a że kupiłem dużo C1 to posiałem według wytycznych 🤦 no i masz Babo placek . Ostrogę posiałem swoim i odpowiednio gęsto dla moich ziem to i na działkach jest nie tak źle 

inbound505319842851759883.jpg

inbound4188656130249292394.jpg

• Haha 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

39 minut temu, wojtal24 napisał:

warto podjechać obejrzeć bo teściu głowę suszy

Zawsze warto. Podeślij mi swój numer na PV

nie zawsze. to już zależy od teścia.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Widzisz Piotrze uczy się człowiek całe życie , nasłuchałem się uczonych tych ulotek jak to siać a że kupiłem dużo C1 to posiałem według wytycznych 🤦 no i masz Babo placek . Ostrogę posiałem swoim i odpowiednio gęsto dla moich ziem to i na działkach jest nie tak źle 

inbound505319842851759883.jpg

inbound4188656130249292394.jpg

Dlatego ja nigdy nie słucham co oni zalecają. Wiem ile się sprawdza u mnie i tak sieję.

• Like 2
Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

9 minut temu, Bananek napisał:

I u mnie borowik.

Brawo

Ja chyba będe rezygnował z uprawy pszenżyta , jednak pszenica lepiej znosi zbitą gliniastą i mokrą w zimie glebe

kurwa dalej nie chcesz czytać co chłopaki piszą widać blade ,bez azotu i dalej się uzalasz

Pszenżyto siane w rozstawie 15cm

IMG_20240413_193142947.jpg

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Hit tego sezonu to jesteś Ty, zaniedbałeś a teraz się użalasz, tam gdzie mi wymiękło wygląda lepiej niż twoje, może dlatego że dostało azot na czas 🤔 

Po części się zgodzę , za późno azot ,ale co miałem zrobić jak było błoto w polach 🤷 , we wcześniejszych latach zaraz po zimie siałem 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

poniemieckie gleby do naszych kopalnianych 

Przedewszystkim twoje są niezbadane, nie wiesz co tak na prawdę masz w glebie, czego może być za dużo a czego brakuje ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Jacus mówił, przesiewać, jednak chiba ze 3 tony może rokować, to I zostanie ten jęczmień 

20240414_162321.jpg

Edytowane przez HF86
Opublikowano
HF86 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

ja to w kamienną twarz bym pograł 😉

Dziwnie się bawicie tam na plebanii 🤭

w granicach normy. słabiej niż w Dąbrowie górniczej

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

I hit tego sezonu pszenżyto liborius,aż się boje żeby nie wyłożyło 😅

inbound1269207539942900081.jpg

No tutaj to azotu brak. Ewidentnie. Drugą dawkę siałem po świętach wielkanocnych, tam gdzie mi brakło na poprzeczniaku wczoraj dosiewałem ręcznie bo właśnie takie zboże się zrobiło.

Opublikowano
11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Po części się zgodzę , za późno azot ,ale co miałem zrobić jak było błoto w polach 🤷 , we wcześniejszych latach zaraz po zimie siałem 

Jak wszyscy siali azot to ty rozkminiałeś ile azotu ograniczyći mniej kupic na rzecz kupna jakichś tak hektarów. A teraz się Dziwisz że zboże blade,głodne i rzadkie.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

To jest ozimy 🤔

Pochwal się ile kg N na te twoje oziminy poszło. Bo ja więcej niż 90-100kg tam nie widzę. To z czego ma być plon.

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

To jest ozimy 🤔

Tak. Bardzo późno siany i słaba obsada. 

Ale wolę słaby jęczmień, jak dobry owies 

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Jak wszyscy siali azot to ty rozkminiałeś ile azotu ograniczyći mniej kupic na rzecz kupna jakichś tak hektarów. A teraz się Dziwisz że zboże blade,głodne i rzadkie.

Może jare mi sezon uratują , dla bydła żeby starczyło 😉 , w żniwa będzie takie tanie że nie warto wozić na skup 

Opublikowano
4 minuty temu, Popier96 napisał:

Pochwal się ile kg N na te twoje oziminy poszło. Bo ja więcej niż 90-100kg tam nie widzę. To z czego ma być plon.

W piątek pryskałem sąsiadowi pszenicę sianą po pszenicy, bez NPK, wiosną rozsiał 120kg/ha saletry i tyle a dużo ładniejsza.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Popier96 napisał:

Dałem około 200 kg saletry , teraz w tym  tygodniu poszła druga dawka około 150 kg 

Wszystko tanie nie ma sensu inwestować 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v