Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

Kto handlarz? Gdzie? 🤔

Jaka ta jednorzędówka 

Wydaje mi się że jak ktoś gospodarzy tylko dla tego że są dopłaty i gdyby ich nie było to nie miał by płynności to to nie jest ok

Czerwona 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Moje dopłaty to koło 30 tys zł 

To mi nawet nie starcza na nawóz do 1 pokosu traw

Teraz dodaj ilu urzędników muszę utrzymać żeby móc wziąć te dopłaty 

Dołóż inflację która przez nie skoczyła

I powiedz ile realni mi z nich zostaje

Racją jest że gospodarstwa upadną i gospodarką też to zatrzęsie 

Ale to wszystko będą efekty 20 letniej socjalistycznej patologi

Trzeba na JKM głosować. 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

A ja Ci gwarantuje że jestem w stanie tanio produkować tylko jak pisałem wielokrotnie wcześniej że wystarczy znieść te ograniczenia narzucone przez UE. 

Co ty możesz gwarantować jak ty nawet nie rozumiesz, ze korzystasz z drogiej pracy innych. Sam se nawozy wyprodukujesz opryski i maszyny?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Niestety większość tu zżyje w utopii. 

Pewnie, ze ci pracownik nie potrzebny. Bo ty nie rozumiesz, że kupując różne rzeczy środki usługi do produkcji korzystasz np z drogiej pracy innych. Jesteś po prostu odklejony.

A ten dalej żyje w alternatywnej rzeczywistości. 🤦‍♂️

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

https://youtu.be/n_MtlQ1ZfJY?si=5XbYjdwt2hXifs5m mowisz stara panna 🤔 to kombinij...🤭🙋‍♂️

Grześ chcesz pakiet 3 szt 🤔🤭🙋‍♂️

Kurła to jedna by do auta musiała być przyspawana bo ja tylko 2 ciągniki mam  🙆‍♂️

no do tego nowego 🤭🤪

czytam tak piąte przez dziesiąte to w czasie deszczy chłopy się nudzą 🤪🤭

Opublikowano

Te koszty nie biorą się z powietrza - popatrz, ilu urzędników na USA, a ile UE. Ile przepisow, inspeksji, kontroli, papierków.

Zacznijmy od tego, że w wielu krajach nie wymaga się rejestracji ciągników i maszyn, nie płaci się za nie wyodrębnionego OC, nie trzeba robić przeglądów

Nie zgłaszasz do urzędu każdego pierdnięcia w gospodarstwie, nawet załatwiając przez internet - to strata czasu i pieniędzy

Ponosimy koszty związane z niepotrzebnymi ograniczeniami, rozdawnictwem socjalnym, wysokimi podatkami

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

A UK? Wyszła z uni i nie słychać żeby bankrutowała🤔

Tam już nie jeden policzył straty sięgają milionów. A pamiętać trzeba, że UK to nie PL>

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Ty , ekonomista...

A oblicz za co żyjesz?

Może takich odciąć od socjali?

Może przez to ta produkcja u nas droga?

Jeden musi wyrobic na kilku...

Może tu oszczędności poszukać?

Ja żyję głównie z pracy na etacie. Na którą to pensje zarabiam pracując w firmie do której zysku realnie się przyczyniam.

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Te koszty nie biorą się z powietrza - popatrz, ilu urzędników na USA, a ile UE. Ile przepisow, inspeksji, kontroli, papierków.

Zacznijmy od tego, że w wielu krajach nie wymaga się rejestracji ciągników i maszyn, nie płaci się za nie wyodrębnionego OC, nie trzeba robić przeglądów

Nie zgłaszasz do urzędu każdego pierdnięcia w gospodarstwie, nawet załatwiając przez internet - to strata czasu i pieniędzy

Ponosimy koszty związane z niepotrzebnymi ograniczeniami, rozdawnictwem socjalnym, wysokimi podatkami

Nie rejestrujesz ciągnika tylko w Holandii to jest pikuś. W dobie Internetu załatwianie innych rzeczy i formalności to też znikomy koszt. Ale np koszt nawozów w Rosji a Europie które idą setkami kg na ha to już nie pikuś.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

żyję głównie z pracy na etacie. Na którą to pensje zarabiam pracując w firmie

Z ciekawości...

Czemu nie mając nic wspólnego z rolnictwem siedzisz na rolniczym forum?

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Trzeba na JKM głosować. 

Co ty możesz gwarantować jak ty nawet nie rozumiesz, ze korzystasz z drogiej pracy innych. Sam se nawozy wyprodukujesz opryski i maszyny?

On nigdy się tam nie dostanie 

A lepszy od obecnych by nie był 

Droga praca innych jest spowodowa przez socjalizm

Po jaki uj było podnosić minimalną 

I co się dzieje przez to

• Like 2
Opublikowano

Tam już nie jeden policzył straty sięgają milionów. A pamiętać trzeba, że UK to nie PL>

Ja żyję głównie z pracy na etacie. Na którą to pensje zarabiam pracując w firmie do której zysku realnie się przyczyniam.

Ale jakoś chyba dają radę? U nas też aktualnie są spore straty. 

A to czemu tak bardzo się udzielasz w sprawach w których bezpośrednio nie bierzesz udziału? 

Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

A ja Ci gwarantuje że jestem w stanie tanio produkować tylko jak pisałem wielokrotnie wcześniej że wystarczy znieść te ograniczenia narzucone przez UE. 

Jakie do tej pory miałeś te straszne ograniczenia 🤔

One się dopiero zaczną, i gwarantuję, że te 4 % wkrótce okaże się najmniejszym problemem 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Z ciekawości...

Czemu nie mając nic wspólnego z rolnictwem siedzisz na rolniczym forum?

może to jego praca - siedzieć na forum i mącić

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jeszcze Ameryka Południowa tam też koszty są niższe.

Olbrzymie obszary, pola po horyzont, tysiące ha które obrabia kilka osób, często wydajność jak w niektórych stanach USA czy Australi to 1 do 2 ton, w Montanie uprawia się co drugi rok z powodu małych opadów, ale i tak koszt wytworzenia i transportu do Europy jest niższy niż koszt produkcji europejskiej.

• Like 1
Opublikowano
hubertuss napisał:

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Na Ukrainie niech sobie ugorowanie wprowadzą, tam mają pole do popisu. 

Jak kiedyś wejdą do unii to będą mieli.

taaa weź przestań...

Opublikowano

Nie rejestrujesz ciągnika tylko w Holandii to jest pikuś. W dobie Internetu załatwianie innych rzeczy i formalności to też znikomy koszt. Ale np koszt nawozów w Rosji a Europie które idą setkami kg na ha to już nie pikuś.

A ile z tych pieniędzy co jest kosztem produkcji nawozów to koszt dyrektyw wymyślonych tylko po to żeby wyciągnąć pieniądze 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v