Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

w końcu hodowcy odetchbą. tak naprawdę to prawdziwymi rolnikami są tylko hodowcy. produkcja surowca takiego jak zboża kukurydza to nic trudnego i nudy 

Mleko w dół, świnie w dół, wołowina z Mercosur, hodowcy odetchną ...

• Like 1
Opublikowano

Przy tych cenach paszy jak by mleko nie staniało to by te krowy do wiosny wyzdychały do nogi od tego dojenia . Z wołowiną podobnie tanie ziarno to żywienie na sucho i byk 3 - 5 kg. na dobe przyrostu i potem lament bo mercosur . Nie inaczej ze świniami  , hodowcy odetchną ale w grobie 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

w końcu hodowcy odetchbą. tak naprawdę to prawdziwymi rolnikami są tylko hodowcy. produkcja surowca takiego jak zboża kukurydza to nic trudnego i nudy 

Jak to odetchną, niby czemu? 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

Tylko ile kosztuje wybudowanie obory?

Dla mnie prawdziwym rolnikiem jest ten co jeszcze z mleka czy z mięsa robi wyroby.

• Haha 1
Opublikowano

A dla mnie prawdziwy rolnik powinien być samowystarczalny, zje co wychoduje, zesra się pod krzak i to jedyne nawożenie. Zakazać chemii w uprawach. I paliwo dawać przydział 50l na 1ha

A jak braknie to kosa widły i 🔥

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

A dla mnie prawdziwy rolnik powinien być samowystarczalny, zje co wychoduje, zesra się pod krzak i to jedyne nawożenie. Zakazać chemii w uprawach. I paliwo dawać przydział 50l na 1ha

@Chłoporobotnik

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał(a):

Czy Ty może.... przemęczony?🤔

Opublikowano
robert1226 napisał:

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież areał jest taki sam jak rok i dwa lata temu przeproś 

I tu się grubo mylisz jest dużo więcej , a są u nas takie takie asy co dostali ziemię po rodzicach i przez lata Ziemia im śmierdziała , oddali w dzierżawę a teraz poodbierali kukurydzę sieją bo taki biznes na niej i dla takich po 200 powinna być .

a komu mieli zapisać ? Tobie ? Kto ma decydować o swojej własności jak nie właściciel ? Chciał to odebrał. Będzie chciał to będzie ugorował a nikomu nie odda. Jest właścicielem i ma do tego prawo.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maniekc360 napisał(a):

Tylko ile kosztuje wybudowanie obory?

Dla mnie prawdziwym rolnikiem jest ten co jeszcze z mleka czy z mięsa robi wyroby.

To prawdziwym rolnikiem jest emeryt ktory na Rodos trzyma króliki i pasztet z nich robi. Od ziemi do stołu 😂

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Haha 1
Opublikowano
Kukurydza na kiszonkę siana po gorzowskieĵ ma jeszcze miekie ziarno i byla za zielona do zbioru. Ale ostatnie kilka nocy byl przymrozek i przemarzła i zaczyna schnąć. Ciąć czy jeszcze czekać?
Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

a komu mieli zapisać ? Tobie ? Kto ma decydować o swojej własności jak nie właściciel ? Chciał to odebrał. Będzie chciał to będzie ugorował a nikomu nie odda. Jest właścicielem i ma do tego prawo.

Naprawdę jaki ty mundry, i co ty nie powiesz , jak byś czytał ze zrozumieniem byś tych mundrosci nie pisał jest tam słowo klucz .

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Ja jeszcze za pszenżyto nie mam, koledzy też. Jeden za rzepak 150tys. czeka, drugi ok. 50 tys. Wypłacalni w huuuy.

Jak w ubiegłym roku napisałem tu w temacie, że nie płacą w terminie to mi pisali, że sieję popeline. 

A dla zafascynowach Jakuszami przypomnę jeszcze jak 10 października 2023 wstrzymali odbiór kukurydzy a ciężarówek czekało z 20 na ulicy. 

Opublikowano
3 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Ja jeszcze za pszenżyto nie mam, koledzy też. Jeden za rzepak 150tys. czeka, drugi ok. 50 tys. Wypłacalni w huuuy.

A kiedy sprzedawane?

No ja 3 razy po kolei sprzedawalem im qq pieniadze byly szybko, w poprzednim roku jakies 10 dni obsuwy.

8 minut temu, bobcat2250 napisał(a):

Jak w ubiegłym roku napisałem tu w temacie, że nie płacą w terminie to mi pisali, że sieję popeline. 

A dla zafascynowach Jakuszami przypomnę jeszcze jak 10 października 2023 wstrzymali odbiór kukurydzy a ciężarówek czekało z 20 na ulicy. 

Tez moj transport stal 24 h, wyslalem ciezarowke z ponad 40 tonami kolo 11 rano, wrocil po 10 nastepnego dnia. Wtedy ciagniki przepuszczali przed ciezarowkami, sam stalem prawie 5 h z 15 toanmi.

Ale jak nawet spod radomia przywozili qq, to co sie dziwisz. Zasypani byli wtedy pod korek, czesc sie smiala, ze w ogole nie beda wiecej przyjmowac, bo qq wszedzie opor, ale kupili.

Nie to ze ich bronie, tylko obukac nie bylo problemow

Opublikowano

Centrum kraju 420 netto. Ale raczej będą obniżać. I teraz o poradę proszę mam kuku na ziarno z racji nadwyżki kiszonki z kuku i 14 ha zostało na ziarno 280 fao więc szybko nie doschnie. Cześć zrobię na CCM ale niewiem co z resztą czy opłaca się suszyć i zostawić sobie w magazynie w zapasie na inne lata 130zl/t za suszenie 30% mi powiedzieli. Czy lepiej sprzedać i dać sobie spokój. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał(a):

A kiedy sprzedawane?

Początek sierpnia.

1 godzinę temu, bobcat2250 napisał(a):

Wstrzymali bo pewnie ukraińska wjechała taniej. Jak stałem z rana w kolejce to podjechał zaraz za mną miejscowy to mówił że brali w opór.

Opublikowano
11 minut temu, Piotrass napisał(a):

Centrum kraju 420 netto. Ale raczej będą obniżać. I teraz o poradę proszę mam kuku na ziarno z racji nadwyżki kiszonki z kuku i 14 ha zostało na ziarno 280 fao więc szybko nie doschnie. Cześć zrobię na CCM ale niewiem co z resztą czy opłaca się suszyć i zostawić sobie w magazynie w zapasie na inne lata 130zl/t za suszenie 30% mi powiedzieli. Czy lepiej sprzedać i dać sobie spokój. 

A po ile sucha?