Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, mikcom20 napisał(a):

Jaka likwidacja ? Na ten moment to nie jest choroba zwalczana z urzędu więc o jakimś wybijaniu całych stad nie ma mowy.

Wykrycie jest równoznaczne z likwidacją hodowli w gospodarstwie . Poczytaj o tym dokładnie . Jesteś związany i nie możesz nic sprzedać bez pozwolenia

4 minuty temu, artek27 napisał(a):

Slyszalem ze w jednej wiosce chlopy sie zebrali i pognali weterynarie i ta firme co miala zabijać kury w ich wiosce.

Prawidłowo , tak powinni wszyscy zrobić !

Opublikowano
11 minut temu, artek27 napisał(a):

Slyszalem ze w jednej wiosce chlopy sie zebrali i pognali weterynarie i ta firme co miala zabijać kury w ich wiosce.

Można se większej bidy naklepac,

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

ostatnio coś szwagier mówił że skupujący bydło musi dzień wczesniej zrobić liste punktów z których odbiera bydło i wysłać do wet powiatowego , pow Węgrowski nie ma tu strefy niebieskiego języka .

Kto odbiera 🤔 człowiek z pobratym 🤪

Opublikowano
10 godzin temu, tomaszmab napisał(a):

Wykrycie jest równoznaczne z likwidacją hodowli w gospodarstwie . Poczytaj o tym dokładnie . Jesteś związany i nie możesz nic sprzedać bez pozwolenia

Podaj paragraf na tą likwidację stada .

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
11 godzin temu, tomaszmab napisał(a):

pijany?

Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

pijany?

Zależy kto likwidacja bezpośrednio nie ale reszta co napisał to wszystko prawda ograniczenia są

Już jest odpowiednie rozporządzenie

Opublikowano

Stada nie zlikwidują tylko zablokują na niewiadomo ile. Nie możesz sprzedać możesz tylko karmić aż wyzdrowieją nie wiadomo kiedy może rok a oni będą przyjeżdżać i pobierać krew co miesiąc 😂

Opublikowano
14 godzin temu, artek27 napisał(a):

Niedaleko mnie podobnie było z asf. Chłopak miał 3 chlewnie i w jednej stwierdzili a w 2 nie i chcieli wszystkie wybić. Ludzie się zebrali i nie przepuścili weterynarii.

Był nawet w tedy pokrzyczeć obecny wiceminister🤣

Z dnia 25 listopada są wytyczne GLW z których wynika że powinno się podjąć leczenie chorych zwierząt, jeżeli sztuka jest słaba "cierpi" uśmiercać. 

"W przypadku zakażenia BTV nie ma podstaw prawnych do wydania nakazu zabicia lub poddania ubojowi wszystkich zwierząt wrażliwych w zakładzie będącym ogniskiem choroby"

Znając naszych nadgorliwych urzędników to różnie mogą to interpretować.

Opublikowano
W dniu 24.12.2024 o 06:49, tomek9111 napisał(a):

Kiedyś byłem ze zbożem na dwóch skupach oddalonych o 15km różnica 20kg na zestawie 25t 

To się ciesz u nas przyjezdnego na 6t pszenicy próbowali zrobić na 900kg skubnac, widocznie krótko żyjesz na tym świecie żeby to ogarniać, na patelni 7t mokrej kukurydzy ginelo auto wyjeżdżało jechało 250m dalej do rolników uczciwych się przeważyć i cyk magia patelka przytyła 7ton😜 cyrki są były i będą przyszedł właściciel i mówi że musiał się jakiś czujnik zaciac,, przeważone musi być gdybyś pojechał 50-100km to kto wie ile by ci się różniły wagi, 

Opublikowano

Jak myślicie jak będzie wygodniej do pracy (głównie chodzi o ścielenie i usuwanie obornika):

1. Zrobić kojce 4m x 4m plus okólnik 4m x 3m i na czas ścielenia czy usuwania obornika zamykać bydlaki na okólniku, 

czy

2. Zrobić kojce 4m x 7m i na czas ścielenia czy wyrzucania obornika podzielić kojec na pół i zamykać bydlaki na jednej stronie,

Czy jeden grom bo robota taka sama? 😉

Opublikowano
52 minuty temu, tomeklodzkie napisał(a):

To się ciesz u nas przyjezdnego na 6t pszenicy próbowali zrobić na 900kg skubnac, widocznie krótko żyjesz na tym świecie żeby to ogarniać, na patelni 7t mokrej kukurydzy ginelo auto wyjeżdżało jechało 250m dalej do rolników uczciwych się przeważyć i cyk magia patelka przytyła 7ton😜 cyrki są były i będą przyszedł właściciel i mówi że musiał się jakiś czujnik zaciac,, przeważone musi być gdybyś pojechał 50-100km to kto wie ile by ci się różniły wagi, 

Przecież 20kg to na takich wagach jest w papierach, że jest tyle tolerancji. 

Opublikowano

Zrobiłem przemieszczenie papierowo w arimr i mam w podpunkcie zwierzęta że nie żyjące, a jak kilkam na to zwierzę to wyświetla mi się ta cała lista i pisze "historia zwierzęcia niespójna" czy to znaczy że druga strona jeszcze nie zgłosiła ? Bo już 2tygodnie tak mam 

Wcześniej zawsze po zgłoszeniu zwierzę znikało z listy a to nadal widnieje tylko że nie żyjące 

Opublikowano
1 godzinę temu, czaro napisał(a):

Jak myślicie jak będzie wygodniej do pracy (głównie chodzi o ścielenie i usuwanie obornika):

1. Zrobić kojce 4m x 4m plus okólnik 4m x 3m i na czas ścielenia czy usuwania obornika zamykać bydlaki na okólniku, 

czy

2. Zrobić kojce 4m x 7m i na czas ścielenia czy wyrzucania obornika podzielić kojec na pół i zamykać bydlaki na jednej stronie,

Jak masz miejsce to druga opcja. Zrobisz sobie płytką ściółkę a zwierzaki cały czas pod dachem i nie masz problemu zimą przy wyganianiu. Snela na YT ostatnio dodał podsumowanie roku to chyba u niego postawiona nawa hala łukowa z takim systemem. 

Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał(a):

Chyba ktoś z okolic Wyszkowa WWY

Ja jestem okolice Kałuszyn/mrozy a auta mam i wwy i esi. Tylko jedno co ojciec brał nówkę z salonu jest WM. Teraz numery nie mówią skąd jesteś bo nie trzeba auta przerejestrować 

Opublikowano
55 minut temu, karol091193 napisał(a):

Jak masz miejsce to druga opcja. Zrobisz sobie płytką ściółkę a zwierzaki cały czas pod dachem i nie masz problemu zimą przy wyganianiu. Snela na YT ostatnio dodał podsumowanie roku to chyba u niego postawiona nawa hala łukowa z takim systemem. 

No ale w takim przypadku musi mieć wjazd do tych dwóch kojców z dwóch różnych stron

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marulekk napisał(a):

Z okólnikiem na zew mi się wydaje że będzie lepiej bo jeszcze nawet w dobrostan by to weszło

Tylko myślałem żeby ten okólnik zadaszyć a gdzieś na grupach było pisane że to nie przechodzi.

57 minut temu, karol091193 napisał(a):

Miejsca tyle samo by to zajmowało. Tyle że wjazd do budynku jest z jednej strony. 

Edytowane przez czaro
Opublikowano
Teraz, czaro napisał(a):

Tylko myślałem żeby ten okólnik zadaszyć a gdzieś na grupach było pisane że to nie przechodzi.

Miejsca tyle samo by to zajmowało

Pierwsze słyszę, mi babka z odru mówiła aby wybieg kilka metrów miał i że to przechodzi a jak będzie pod dachem to według mnie jeszcze lepiej bo latem w upał słońce nie będzie tak parzyć

Opublikowano
3 godziny temu, czaro napisał(a):

czy

Tylko i wyłącznie druga opcja sam mam okólnik nic szczególnego czasem nie chcą wychodzić potem wejść (szczególnie przy pierwszym razie) a tak połowa kojca ciach potem druga i po robocie a tak pada czy wieje mniejsze sztuki nie bardzo wypędzić zimą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v