Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Marcin133 napisał(a):

A ile godz poświęcasz rocznie na ten hektar pszenżyta???

A ile potrzeba włożyć pieniędzy by zacząć tą pracę? Ciągnik maszyny. Nawet stare trupy używane i wychodzi 200tys. A jeszcze musisz ulokować pieniędzy by je odzyskacA taki malarz kupi pędzel i 2 dni pracy i dochód jak z hektara pszenicy

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, DanRol95 napisał(a):

Nic ino zakładać firmę😅 najbardziej podobają mi się tacy ekonomiści 😅

Dokładnie. Chciałbym zobaczyć te ich niskie stawki jak już by założyli działalność i legalnie próbowali ją prowadzić. 😆

Albo na etat tego miodu po 40zł/h spróbować 😉

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@pedro2

Nie wiem czy to do mnie, ale prowadzę inne interesy i nie wyobrażam sobie żyć z małego/średniego gospodarstwa w tych realiach, więc nietrafiony argument. Przy tej inflacji to w sumie inwestycja w cokolwiek daje większy zysk i to często pasywny, więc zapewniam cię, ze żaden "przedsiębiorca" tak to nazwijmy nie babrał by się w gównie za takie pieniądze i obracając taka kasa.

Kończe temat, bo to ceny bydła, a tu niektórym syndrom sztokholmski się załączył. Muszą nas okradać, bo by nie zarobili biedni pośrednicy, a my musimy robić za pół darmo, bo tak już jest.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Człowieku odczep się ode mnie 😁 nie jesteś pępkiem świata, nawet nie czytam Twoich postów bo za długie te opowiadania.

Jak coś będę miał do Ciebie to zacytuję 🙋

• Haha 1
Opublikowano

Cała stara unia drukowała piniendze bez opamietania, nasze przygłupy, chyba nawet z wyróżnieniem. 

By tempe społeczeństwo starej UE czuło powiew dobrobytu, potrzeba taniej paszy i mnóstwo drobnych dupereli, temu można kupować żywność z poza ue i chiński i koreański szmelc. 

A w międzyczasie jest łupienie w prądzie, paliwie i podatkach. 

Wszystko w imię socjalu, aby społeczeństwo siedziało cicho i się nie obrucili przeciwko nim. 

Także wszystkie chwyty dozwolone. A w branży opasowej niestety mamy problem, bo to nie kurak że oskubiesz wrzucasz w reklamówkę i dzwonisz po klijenta. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dają to trzeba brać a jak biją to uciekać. Tracy tu przodownicy i ekonomiści. Demokracja a wszystkim tylko komuna w głowie i zapomogi ale PiS PO złe. Wszyscy by na państwowym a później przez kogo masło drogie...

Opublikowano

Drodzy Rolnicy Koleżanki i Koledzy

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam Wam najserdeczniejsze życzenia!
Niech ten wyjątkowy czas przyniesie Wam spokój, radość i zasłużony odpoczynek po trudach codziennej pracy.

Życze Wam:
🌾 Wysokich cen skupu, które wynagrodzą Wasz trud,
🐂 Byków ważących po tonie i zdrowych cieląt w oborze,
🌱 Tanich pasz i urodzajnych plonów,
🌟 Wiele satysfakcji z Waszej pracy oraz pomyślności w gospodarstwach.

Niech Nowy Rok przyniesie Wam jeszcze więcej sukcesów, dobrej pogody i wsparcia, zarówno od bliskich, jak i instytucji.

Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!

Screenshot_20241223-204829~2.png

• Thanks 10
Opublikowano
49 minut temu, asus921 napisał(a):

To ty sie do mnie przyiebales dwa razy. Raz o okradanie na wbc, drugi o stawki usług, to na co liczysz?

Nie wiem czy ty nawalony czy zanik masz, ale z tego co widzę to nie cytowałem ciebie...  więc czep się swojej baby i wesołych świąt życzę 🙋

Opublikowano

No tak to było jest i będzie. Gdzieś ostatnio przewinęło mi się otwarcie obory na byki 100% ruszta kojce po części oddzielane betonowym murem no towaru to poszło tam opór myślę że z 500 szt zmieści a z drugiej ktoś likwiduje bo się nie opłaca😜 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Albo na etat tego miodu po 40zł/h spróbować 😉

skąd te stawki wziąłeś ? mam 2/3 tego

@michalcium ciekawe kto likwiduje jeśli chodzi o skalę , poziom mechanizacji i sposób utrzymania ?

Opublikowano
W dniu 22.12.2024 o 23:44, tomeklodzkie napisał(a):

Czesc, musze Wam chlopaki uswiadomic ze sa juz handlarza ktorzy maja instalowane zbiorniki na gaz ktory po tarowaniu auta przyciskiem uwalnia zawor i ze nie ma zapachu jest nie do wykrycia sam jeden handlarz mi to wyjasnial ze 400kg gazu 1200zl a 400kg wagi bykow 5tys zl to na plus idzie Prawda??? kradna i krasc beda pamietajcie lepij miec wage swoja ja odkad mialem to bydlo mi tak przyciezalo ze glowa mala nawet jeden mi powiedzial handlarz ze 15kg zaniza moja waga na duzym byku ale zgadzamy sie i nie bedzie marudzil a w grudniu uslyszalem jak sie z oka pomylilem na krowie 100 kg wedle wczesniejszych wag bydla to handlarz sie usmiechnal i mowi w grudniu zawsze sa ciezsze :):) wage trzeba miec i tyle opowiedzialbym ze 6 historii autentycznych ile czasem probuja zaimac handlarze az szok, a ile na wagach zbozowych w skupach kradna to pała mala

Kiedyś byłem ze zbożem na dwóch skupach oddalonych o 15km różnica 20kg na zestawie 25t 

Opublikowano (edytowane)

Oraz, że to jakas słaba jałówka O klasowa była, za normalnego byka bez szaleństw wyszłoby pewnie 5-6tys, czyli 5-6x najniższą krajowa.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/908-stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2011

Dopłaty podstawowe praktycznie tyle co pensja minimalna. Płatność do krowy 627 PLN xd

Kiedyś znalazłem faktury z lat 90 za świnie i cos mi się kojarzy nawet 4-4.50zl. Ostatnio sąsiad sprzedawał chyba po 5.20. Po 20 latach...

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, michalcium napisał(a):

No tak to było jest i będzie. Gdzieś ostatnio przewinęło mi się otwarcie obory na byki 100% ruszta kojce po części oddzielane betonowym murem no towaru to poszło tam opór myślę że z 500 szt zmieści a z drugiej ktoś likwiduje bo się nie opłaca😜 

Pewnie na tt. Mieczkowski 700sztuk 😛 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
8 godzin temu, livebird napisał(a):

Godzić a kłócić sie bedzieta po nowym roku 🤣😅🙃😆🐮

Ale już myślą co po nowym roku...  już rozsiewacze podpięte, BB w górze wisi , tylko ciach nożem gdy usłyszą komende "czas-start",

Opublikowano
11 godzin temu, konteno napisał(a):

skąd te stawki wziąłeś ? mam 2/3 tego

@michalcium ciekawe kto likwiduje jeśli chodzi o skalę , poziom mechanizacji i sposób utrzymania ?

Każdy orze jak może 

Słabo się cenisz kontene 😉 stać Cię na więcej 

Opublikowano
12 godzin temu, michalcium napisał(a):

kto likwiduje? z bykami nie ma roboty 

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał(a):

Oraz, że to jakas słaba jałówka O klasowa była, za normalnego byka bez szaleństw wyszłoby pewnie 5-6tys, czyli 5-6x najniższą krajowa.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/908-stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2011

Dopłaty podstawowe praktycznie tyle co pensja minimalna. Płatność do krowy 627 PLN xd

Kiedyś znalazłem faktury z lat 90 za świnie i cos mi się kojarzy nawet 4-4.50zl. Ostatnio sąsiad sprzedawał chyba po 5.20. Po 20 latach...

Normalna jalowka 500 kg. 

Tucznika z podwórka średnio po 5 zł zabierali, czasem spadało na 4 

Pszenżyto po 600.

Także trochę inaczej się to kręciło. 

Ale tu duża część forum to w tych czasach nawet się nie schylała, aby pod stołem przebiec 🤣

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał(a):

Ale tu duża część forum to w tych czasach nawet się nie schylała, aby pod stołem przebiec 🤣

Bodajże dwa lata później wstawiłem pierwsze sztuki, pamiętam w grudniu kupione małe cielaki, a w czerwcu sprzedane odpojone. Ale to wtedy był zarobek 

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał(a):

Około 6 zł świnie były na początku 2000 lat bo rodziców Fv kiedyś przeglądałem, tona saletry pewnie z 600 zł ... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v