Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dobrze mieć ziemię  łatwą w uprawie. Pług kupiony chyba w 2018r km80 i oryginał. Około 30- 35ha rocznie. 

Opublikowano
30 minut temu, GABBER85 napisał(a):

PS niewiem jak niektórzy mogą wydać grube $ na komplet dłut , które szybko lecą na kamieniach...

Normalnie. Idzie się do sklepu, albo w internety, wybiera się dłuta jakie są potrzebne, płaci się 20-40zl/szt + dwie śruby, wraca się do domu, albo czeka na kuriera/jedzie się do paczkomatu, wraca się do domu/odbiera się paczkę, idzie się do pluga, odkręca się stare dłuta, zakłada się nowe dłuta. Koniec. Mniej więcej tak wygląda algorytm wydawania grubych dolców na komplet dłut. 

Oczywiście można też kupować na złomie resory (swoją drogą mam dwa komplety jakbyś chciał 😁), wycinać, wiercić, spawać i pytać na forum czemu mi pęka. Co kto woli.

A teraz żeby nie było. Napisałem to tylko dlatego, że drażni mnie, jak ktoś tak się wypowiada jakby on jeden robił super i mial monopol na rację, a inni to idioci.

Masz czas, chce Ci się bawić - super, masz dłuta za grosze. Ja nie mam czasu na zabawę, to place i tyle 🤷

A swoją drogą kvernelanda mam chyba 7 lat, ornego mam mało - 15ha i przez ten czas jedno dłuto mi pękło i jedno urwało. 

• Like 1
Opublikowano

dej pan spokój.  Stać mnie na dłuta nowe ale mnie nie przekonasz, Ale rolnicy sami nakręcają troche ceny z tymi maszynami - bo unia daje i  później byle agregat 20k, mały ciągnik 200k... Naspawać resora to taki troche już wstyd , obciach...

Opublikowano

Można spawać resory zamiast dłut jak nie ma się kamieni - u mnie się trafiają dość często, spaw nie puścił nigdy ale resor odpadał wraz z czubkiem lemiesza. Teraz mam pług z zabezpieczeniami non-stop i to jest dopiero robota - lemiesze się nie krzywią i nie pękają, chociaż dłuta ostatnio mi popękały i to Waryńskiego ale być może dlatego że nie były zupełnie płaskie i dokręcane kluczem udarowym...

Opublikowano

No jak teraz poczytałem temat nowych cen ciągników to wymiękłem.

Mam możliwość zakupu gospodarstwa zakupu za cenę ciągnika 180KM. I to porównanie zdecydowanie na zakup ziemi wskazuje, ale jak pomyśleć ile hektar kosztuje... 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Można spawać resory zamiast dłut jak nie ma się kamieni

U mnie są rędziny kamienie nie bardzo duże ale dużo , połacie kamieni na 15-20cm, pług skacze i jeszcze nigdy mi naspawane dłuto nie odpadło, ze 2 razy lemiesz sie wywinął nieobrabiany

6 minut temu, Agrest napisał(a):

Mam możliwość zakupu gospodarstwa zakupu za cenę ciągnika 180KM.

... co bedzie za 10 lat więcej warte, ten ciągnik 180KM czy gospoda...

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

Mam możliwość zakupu gospodarstwa zakupu za cenę ciągnika 180KM. I to porównanie zdecydowanie na zakup ziemi wskazuje, ale jak pomyśleć ile hektar kosztuje... 🤦‍♂️

Są gospodarstwa 3 ha a są też i 10 ;) także nic nam to nie mówi. No ale obstawiam że cena za nowy ciągnik 180 km to 600 tys ? 

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Wiesz ile to może kosztować 🤔🙆‍♂️

Papiery się zgadzają a stan faktyczny🤷. Jest ryzyko, jest zabawa. Choć w większości jeździ się z ładunkami wagowo ja styk papierów 

Opublikowano
2 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

U mnie są rędziny kamienie nie bardzo duże ale dużo , połacie kamieni na 15-20cm, pług skacze i jeszcze nigdy mi naspawane dłuto nie odpadło, ze 2 razy lemiesz sie wywinął nieobrabiany

... co bedzie za 10 lat więcej warte, ten ciągnik 180KM czy gospoda...

Tyle jestem w stanie ocenić. I ten ciągnik jest niczym.

Więc lepiej zainwestować z ziemię i 20sto letni ciągnik tej mocy niż w nówkę

2 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

Są gospodarstwa 3 ha a są też i 10 ;) także nic nam to nie mówi. No ale obstawiam że cena za nowy ciągnik 180 km to 600 tys ? 

Podziel różnicę w tych widełkach na pół. A cenę ciągnika mooooocno niedoszacowałeś🤭

Opublikowano
34 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

dej pan spokój.  Stać mnie na dłuta nowe ale mnie nie przekonasz...

Naspawać resora to taki troche już wstyd , obciach...

Ale ja Cię nie chce przekonywać. Tak jak pisałem, po prostu drażni mnie jak ktoś pisze w taki sposób. Nic więcej. Masz czas i chęci, to dobrze dla Ciebie, zawsze to parę złotych zaoszczędzone. Parę tu, parę tam i coś tam się uzbiera. 

Wstyd to kraść.

24 minuty temu, Agrest napisał(a):

🤦‍♂️

Mi po głowie swego czasu chodziło czy trochę nie zacisnąć pasa i się podeprzeć kredytem i kupić nowy. Ale jak tak dla mnie to fajnie jakby miał te chociaż 100koni, to jak zobaczyłem ceny, to ja nie wiem co ja bym na tych swoich 15ha onego bym musiał siać, żeby te 250 czy tak 300k odłożyć.  Przeorać całe tuzy, to też jak widzę ceny płodów, to chyba wolę z tych traw bez żadnej pracy ciągnąć dopłaty i rolnosrodowiskowe, a sąsiad ma gdzie bydło puścić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

Teraz ciągami przyczepkę 1.5x2.7m i ładunki po 600-700 kg samochodem który w dowodzie ma 400...

To ta skodzina ma jeździć na tej przyczepce?🤔 Bo chyba nie chcesz podpiąć tej przyczepki do praktika?😵‍💫

Opublikowano
Godzinę temu, GABBER85 napisał(a):

a mnie drażni jak mi ktoś mówi że go drażnie

Wolny kraj. Póki co, każdy może pisać co chce i kazdego może wszystko drażnić.

Poza tym nie powiedziałem, że Ty mnie draznisz, tylko sposób w jaki napisałeś tamten post. 

A i jak coś to z dwoma resorami na sprzedaż mówiłem poważnie 😁

Opublikowano

k**wa, ale 800tys za 180KM??🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Używanego JD 250km  rocznego 1600h za  ponad mln widziałem

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Tyle jestem w stanie ocenić. I ten ciągnik jest niczym.

Więc lepiej zainwestować z ziemię i 20sto letni ciągnik tej mocy niż w nówkę

Podziel różnicę w tych widełkach na pół. A cenę ciągnika mooooocno niedoszacowałeś🤭

Jak bym mial 50 na własność to taka nówka by dawno stsła 😁 a ziemię też bym wzią 😛

Opublikowano

Ot tak 1,6mln z roślinnej wyjąłbyś przy własnych 50ha?

Banki i grabarze lubią to.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Ale z budynkami czy sama ziemia?

Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał(a):

Teraz ciągami przyczepkę 1.5x2.7m i ładunki po 600-700 kg samochodem który w dowodzie ma 400...

Obyś się na własnej skórze nie przekonał, że to był największy błąd w Twoim życiu, a spotkanie z policjantem może być najmniejszym problemem. Różne są sytuacje na drodze, a samochody coraz droższe.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

Ot tak 1,6mln z roślinnej wyjąłbyś przy własnych 50ha?

Banki i grabarze lubią to.

Czy ja mówię o zwykłej roślinnej 🤔 i czy yo bylo by teraz 🤔 piszę że już dawno 😛

3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Obyś się na własnej skórze nie przekonał, że to był największy błąd w Twoim życiu, a spotkanie z policjantem może być najmniejszym problemem. Różne są sytuacje na drodze, a samochody coraz droższe.

Życie ludzkie drozsze od samochodów ...

Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale z budynkami czy sama ziemia?

To bez xnaczenia dla ceny zakupu. Ale z budynkami

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v