Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale cenę to chyba w rublach albo innych kopiejkach podał bo chyba nie sądzi że kłos mu tyle da za bajzona???

Dnia 28.07.2024 o 10:15, Krzysztof81 napisał:

Ja korzystałem. Robił mi jeden maszyną Elho czy jak tam. Bardzo dużo zależy od operatora. U jednego robił inny to chwalił. U mnie przyjechał jakiś dzieciuch, pojeździł, pojeździł a i tak musiałem zbierać ręcznie. Zbiera to ogólnie po wierzchu, może z 5cm w ziemie. Jak chcesz żeby zebrać mniejsze to trzeba wstawić inne sita do podbieraka. Ogólnie to ziemie należy przed zbieraniem porządnie wybronować lub wykultyqatorować oczywiście bez wałków i wszystko powyciągać na wierzch.

Jeżeli uprawa typu ziemniaki warzywa to musi być maszyna typu kopaczka ewentualnie taka turecka co ogłaszają na OLX.

A jaki koszt? Liczą z hektara? Tony? Kamienie zabierają? Czy wysypują gdzieś na kupkę? 

Opublikowano

Widzieli?

https://m.olx.pl/d/oferta/kombajn-bizon-super-z056-zo56-pierwszy-wlasciciel-780mtg-CID757-ID10psJ0.html?fbclid=IwY2xjawEVX49leHRuA2FlbQIxMQABHYhQEiJGeSYCZlUPkvjMxNpmORlUO8N2LZxCN0aO-r5LAUr18lvlk7aXdw_aem_BORu3bMXjW7PN2j1MxtKuQ

20 godzin temu, ZetorMisio napisał:

Czyli nie warto?

Jak @Krzysztof81 pisze, że za godzinę brał 350zl i robił hektar, zbierając raczej po wierzchu, to nie wiem czy nie wolałbym wziąć kilku osób do roboty (o ile idzie kogoś znaleźć do takiej roboty) i co kilka lat przebierać ręcznie. 350zl, to masz 8-10 osób do zbierania. Gdyby to głęboko zbierało, to może co innego, ale.jak po wierzchu głównie, to i tak co roku coś będzie wyłazić. Widzę u siebie jak teraz dwa lata pod rząd zbierałem po całym polu kamienie, to rok po pierwszym zbieraniu miejscami jakby ktoś mi przyniósł i rozrzucił tw kamienie od nowa 

Opublikowano
31 minut temu, daron64 napisał:

Widzę u siebie jak teraz dwa lata pod rząd zbierałem po całym polu kamienie, to rok po pierwszym zbieraniu miejscami jakby ktoś mi przyniósł i rozrzucił tw kamienie od nowa

Często kamienie pojawiają się wraz ze wzrostem mocy koni pociągowych - po prostu: za głęboko orzesz😉

Opublikowano
37 minut temu, daron64 napisał:

Widzieli?

https://m.olx.pl/d/oferta/kombajn-bizon-super-z056-zo56-pierwszy-wlasciciel-780mtg-CID757-ID10psJ0.html?fbclid=IwY2xjawEVX49leHRuA2FlbQIxMQABHYhQEiJGeSYCZlUPkvjMxNpmORlUO8N2LZxCN0aO-r5LAUr18lvlk7aXdw_aem_BORu3bMXjW7PN2j1MxtKuQ

Jak @Krzysztof81 pisze, że za godzinę brał 350zl i robił hektar, zbierając raczej po wierzchu, to nie wiem czy nie wolałbym wziąć kilku osób do roboty (o ile idzie kogoś znaleźć do takiej roboty) i co kilka lat przebierać ręcznie. 350zl, to masz 8-10 osób do zbierania. Gdyby to głęboko zbierało, to może co innego, ale.jak po wierzchu głównie, to i tak co roku coś będzie wyłazić. Widzę u siebie jak teraz dwa lata pod rząd zbierałem po całym polu kamienie, to rok po pierwszym zbieraniu miejscami jakby ktoś mi przyniósł i rozrzucił tw kamienie od nowa 

Widzieli , cały srajbuk od kilku dni aż huczy 😛

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ze sobą rozmawiasz 🤔🙆‍♂️🤣

Z Tobą napewno normalnie nie można.

1 minutę temu, wlamaj1 napisał:

Często kamienie pojawiają się wraz ze wzrostem mocy koni pociągowych

Ok kilku lat raczej tak samo. W sumie to kilka takich placków mam, że choćbym co roku zbierał, to co roku jest wysyp 

27 minut temu, krilan06 napisał:

Trzeba Wacolo napisać że kombajn jest

No chciałbym porozmawiać z osobą, która za supra da 90k

Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

cały srajbuk

Ja tak dużo na nim nie siedzę i dopiero dziś mi podrzucilo

Opublikowano

Moim zdaniem nie ma co tego bizona komentować. To że ktoś go wystawił za tą cenę to jego sprawa - nikt tyle nie zapłaci. Ja takie ogłoszenia traktuję jako ciekawostkę...

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

ze sobą rozmawiasz 🤔🙆‍♂️🤣

Z Tobą napewno normalnie nie można.

1 minutę temu, wlamaj1 napisał:

Często kamienie pojawiają się wraz ze wzrostem mocy koni pociągowych

Ok kilku lat raczej tak samo. W sumie to kilka takich placków mam, że choćbym co roku zbierał, to co roku jest wysyp 

27 minut temu, krilan06 napisał:

Trzeba Wacolo napisać że kombajn jest

No chciałbym porozmawiać z osobą, która za supra da 90k

Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

cały srajbuk

Ja tak dużo na nim nie siedzę i dopiero dziś mi podrzucilo

z czym masz problem? coś nie tak napisałem ? a w poście co zsctowałem sam się cytujesz jak byś ze sobą rozmawiał 🤭

Nieustraszony1044 napisał:

90 tys nie robi dziś takiego wrażenia , nie jest to wiele warte 

bogacz 🤭🤦

Opublikowano
wlamaj1 napisał:

Moim zdaniem nie ma co tego bizona komentować. To że ktoś go wystawił za tą cenę to jego sprawa - nikt tyle nie zapłaci. Ja takie ogłoszenia traktuję jako ciekawostkę...

mam podobnie... patrzę na to z przymrużeniem oka 😉

Opublikowano
12 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

90 tys nie robi dziś takiego wrażenia , nie jest to wiele warte 

Dla mnie akurat robi wrażenie. I jako kwota pieniędzy i tym bardziej jako kwota pieniędzy za bizona

8 minut temu, wlamaj1 napisał:

Ja takie ogłoszenia traktuję jako ciekawostkę...

Ale sprzedający chyba musi sobie zdawać sprawę, że nie ma szans żeby ktoś dał choć zbliżone pieniądze. Chyba, że robi to tylko po to, żeby jak najwięcej osób jego ogłoszenie zobaczylo. Ale nie wiem czy np ktoś, kto chce dać 50k za bizona będzie dzwonił do ogłoszenia z cena 90 🤷

4 minuty temu, slawek74 napisał:

z czym masz problem? coś nie tak napisałem ? a w poście co zsctowałem sam się cytujesz jak byś ze sobą rozmawiał 🤭

Więc Ty tak na poważnie?  🤦

Myślałem, że jest oczywiste, że odnoszę się do Twojego postu, skoro napisałem zaraz pod nim. Przyczepiles się znajdowania osób, więc Ci zacytowałem siebie, że też o tym wspomniałem. Nie wiem, czego tu nie rozumieć.

Opublikowano
10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Szwagier sprzedał za 70 , tylko na podwoziu Reksia z kabiną i sieczkarnią 

Ale ten z ogłoszenia nie pójdzie 

Kurcze, jako były posiadacz bizona - nie wyobrażam sobie dawać takich pieniędzy za te kombajny. Ok - mój to był najgorszy zakup w historii wszystkich moich zakupów na gospodarkę, ale mam wśród bliskich znajomych/rodziny co najmniej kilka naprawdę zadbanych sztuk i nie uja nie dałbym takich pieniędzy.

Opublikowano

wyobraź sobie że cyyowanie siebie to tak trochę nie poważnie czasem wygląda... a ogólnie ciężko znaleźć człowieka do roboty a co mówić do zbierania kamieni 🤦 ten co to wymyślił chyba w polsce ,,x,, żyje...

Opublikowano

Najgorsze jest to, że ci którzy osiągnęli w rolnictwie trochę więcej niż inni traktują dożynki jako możliwość "pokazania się" i w dodatku są "przydupasami władzy" - oni z dożynek nie zrezygnują,,,

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

a ogólnie ciężko znaleźć człowieka do roboty a co mówić do zbierania kamieni 🤦 ten co to wymyślił chyba w polsce ,,x,, żyje...

Pewnie, że ciężko do czegokolwiek znaleźć - sam często to tu pisałem. Ale tak jak u nas widziałem - u obszarników zbierali ręcznie rok temu - niby po 20zl/h płacili i jacyś chętni byli, ale z tego co widziałem, to głównie kobiety. U siebie zbierałem sam.

6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Rolnicy robią ubaw dla urzędników i gawiedzi

Tak to wygląda - władza ma się gdzie pokazać, że robi imprezę,  do tego grupa "przydupasow" i tak jak napisałeś "gawiedź". 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v