Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

No właśnie, tu nie chodzi że kierunkowskaz przestał działać czy siedzenie pod pokrowcem było porwane.

A wiesz jak się jeszcze wkopać potrafią?

Wpisują mniej na fakturze, czy umowie niż zapłacili.

Weź później chciej żeby oddał kasę za traktor....🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano
jahooo napisał:

13 minut temu, kizak napisał:

Jest formułka ,,kupujący zapoznał się ze stanem technicznym'' ,[czytaj ] ,podpisując taką umowę ,,pocałuj pstrą kozę w łysą piz.. ''

Poczytaj najpierw o rękojmi - taką formułką możesz sobie d.... podetrzec w przypadku istotnych wad ukrytych

1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

A kto daje gwarancję na 20 letnia maszynę?

nie gwarancję, tylko rękojmię

dam sobie reke obciąć że większość handlarzy nie wie o wadach ukrytych, kupuja co jest na zachodzie a że nie kręcą setki godzin na placu to wychodzi dopiero u rolnika, nie powiem warto się klucic o swoje ale często poprostu sie nie chce albo nie warto

Opublikowano

Przecież to nic przyjemnego zostać przez kogoś oszukany, czy zaliczyć wtopę i wydać swoje ciężko zarobione pieniądze. Ale trzeba chociaż spróbować.

Co do tego rzeczoznawcy jak by miał opinie sprzed sprzedaży i chce zrobić po to nie ma problemu a po fakcie to trochę jakby po nocy poślubnej chcieć mieć dziewicę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Wszystko dzięki skarbówce

Handlarz z miłą chęcią odda tyle co na umowie/fakturze i jeszcze będzie zarobiony 😄😁

A bidny chłop bez traktora i z kasą w plecy 💩

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
52 minuty temu, robi57362 napisał:

dam sobie reke obciąć że większość handlarzy nie wie o wadach ukrytych, kupuja co jest na zachodzie a że nie kręcą setki godzin na placu to wychodzi dopiero u rolnika, nie powiem warto się klucic o swoje ale często poprostu sie nie chce albo nie warto

Jak ktoś prowadzi działalność profesjonalna w zakresie handlu maszynami, to stawia się z gruntu na straconej pozycji jak coś wyjdzie w praniu.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Poczytaj najpierw o rękojmi - taką formułką możesz sobie d.... podetrzec w przypadku istotnych wad ukrytych

Handlarz siedzi w tym lata ,i dzień w dzień i też jak my by nie zrobić się w uja .  A my z przypadku .No szanse może i są ,ale jakie ,i on dobrze wie że jak raz klęknie to 150 razy się uda ,czy nie można ryzykowac  ? Na Twoje argumenty  ma gotowych sto ,,formułek'' . Pisząc że zapoznałeś się ze stanem technicznym oświadczasz że jesteś fachowcem ,lub jesteś swiadomy że może  toto mieć wady ukryte ,no bo jak handlarz ma wiedzieć o ,,kombinacji'' w bebechach . . Ale to może ja starej daty ., a teraz inaczej .

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

No i odda jak już, ale tyle ile jest na umowie, co tu się dziwić temu jak ludzie nie widzą sprzętu za grube pieniądze a jakieś zaliczki wpłacają.  

13 minut temu, kizak napisał:

Pisząc że zapoznałeś się ze stanem technicznym oświadczasz że jesteś fachowcem ,lub jesteś swiadomy że może  toto mieć wady ukryte ,no bo jak handlarz ma wiedzieć o ,,kombinacji'' w bebechach . . Ale to może ja starej daty ., a teraz inaczej .

Nie do końca, wady ukryte i celowo zatajone to co innego, jak Cię zapewni że wszystko jest ok, a po porządnym rozgrzaniu zapali się kontrolka od smarowania, to chyba nie powiesz że on o tym nie wiedział i nie chodzi typowo o handlarzy, zwykli sprzedający jeszcze gorsi pod tym względem, byle tylko znaleźć jelenia.

• Like 3
Opublikowano

Kolego jahooo właśnie miałem to napisać to profesjonalnego sprzedawcy wystarczy tylko napisać i poinformować o  stwierdzonej wadzie usterce, zażądać tego co można z paragrafu o rękojmi, gdy nie ma odpowiedzi w ciągu 14 dni i ustosunkowania się do wysłanego pisma, sąd i sprawa wygrana.

nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale większość by to znalazła gdyby było na FB, ale udać się dalsze otchłanie Internetu: znaleźć, przeczytać i zrozumieć....

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Tak jest -każdego ,kto sprzedał z wadą ukrytą pociągnę do odpowiedzialność . Kupowałem od rolnika w Niemczech to 20 punktów wpisał co było robione i co jest do zrobienia bo sią bał ,że oddam a w Polsce ciemny lud kupuje i nie zna swoich praw.

Kolega sprzedał fadromę i po miesiącu wał się zatarł , gość przyjechał i zaproponował sprzedajacemu ,że albo naprawia ,albo zwraca kasę i zabiera złoma 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Większość to może i słyszała, ale wychodzi z założenia, a po co, a nie warto, a przegram, a zrobię sam, choć wiem że mnie wykiwali.

Każdy kiedyś był, jest, będzie sprzedającym i to też przestroga czy się mówi prawdę czy kłamie w żywe oczy, a jak się kłamie ile wlezie, a trafi się na kumatego kupującego, to może to wyjść czkawką, najlepiej za dużo nie ukrywać, to i to ma do poprawki, cena taka i taka, inaczej nie sprzedam i chcesz to bierz a jak nie to wypier*alaj mi z podwórka.

7 minut temu, mzk napisał:

Tak jest -każdego ,kto sprzedał z wadą ukrytą pociągnę do odpowiedzialność . Kupowałem od rolnika w Niemczech to 20 punktów wpisał co było robione i co jest do zrobienia bo sią bał ,że oddam a w Polsce ciemny lud kupuje i nie zna swoich praw.

Kolega sprzedał fadromę i po miesiącu wał się zatarł , gość przyjechał i zaproponował sprzedajacemu ,że albo naprawia ,albo zwraca kasę i zabiera złoma 

Jak mówisz, nawet jak się sprzedaje, lepiej wpisać to w umowę co ma do naprawy, a jak się kupuje, gościowi dać do zrozumienia że jeżeli coś ukrywa a to wyjdzie, oddam i zwróci kasę z innymi kosztami. Niejeden się przestraszy, inny pewnie wyrzuci za drzwi, ale lepiej niech wyrzuci niż się wkopać.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Desperado cała prawda. lepiej być wyrzuconym, to już wiesz z kim masz do czynienia. NIESTETY większość się godzi na niekorzystne wpisy na fakturach Vat marża i co ma robić gdy ma problem. Kto ma miękkie serce ten ma twardą d*p...

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, MARAKAM napisał:

Poczytaj trochę co piszą w wyrokach sądowych na ten temat to zobaczysz. Jak masz taką sytuację, to musisz ocenić ile kosztują, części, czy sam ogarniesz jak niewiele to nie warto ale gdy sam tego nie zrobisz i cena idzie w tysiące lub dziesiątki tysięcy to czemu nie spróbować. Kto nie ryzykuje.....

Wiek maszyny nie ma znaczenia, jeśli normalnie użytkowałeś i zrobiłeś niedużo mtg to trzeba próbować. Najważniejsze trzeba zastosować kolejność taką jak była stosowana w sprawach które ktoś już wygrał, nie ma co wymyślać nic nowego, należy zrobić to samo nawet bez adwokata, a to dużo na początek nie kosztuje i walczyć o swoje.

Dotyczy to także przypadków gdy rolnik kupuje od rolnika.

Dlaczego wciskają ludziom złomy, bo nikt tego prawa nie wykorzystuje, a przynajmniej niewielu. W samochodach już jest znacznie lepiej parę słynnych wyroków trochę ucywilizowało sytuację.

Ale cena na dokumencie i kwota przelewu musi być identyczna. 

Nikomu nie życzę takiej sytuacji, ale lepiej być przygotowany na najgorsze. 

Rękojmia dotyczy konsumentów, a rolnik dokonujący czynności prawnej związanej bezpośrednio z prowadzoną przez niego działalnością nie zostaje uznany jako konsument.

Jak kupisz jako rolnik samochód osobowy, to możesz dochodzić roszczeń na podstawie rękojmi, jeśli kupujesz ciągnik, jesteś traktowany jako przedsiębiorca i rękojmia  już nie działa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Rękojmia dotyczy konsumentów, a rolnik dokonujący czynności prawnej związanej bezpośrednio z prowadzoną przez niego działalnością nie zostaje uznany jako konsument.

Jak kupisz jako rolnik samochód osobowy, to możesz dochodzić roszczeń na podstawie rękojmi, jeśli kupujesz ciągnik, jesteś traktowany jako przedsiębiorca i rękojmia  już nie działa.

rękojmia dotyczy tez rolników  z podziałem na rolników konsumentów i rolników przedsiębiorców, wystarczy się dokształcic w temacie

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00310

warto poczytać

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

rękojmia dotyczy tez rolników  z podziałem na rolników konsumentów i rolników przedsiębiorców, wystarczy się dokształcic w temacie

Przecież napisałem, kupujesz samochód osobowy jesteś rolnikiem konsumentem, kupujesz ciągnik jesteś rolnikiem przedsiębiorcą.

Opublikowano
8 godzin temu, robi57362 napisał:

Wie jak kupuje na zachodzie to ma informacje a zataja ją w Polsce

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał:

Przecież napisałem, kupujesz samochód osobowy jesteś rolnikiem konsumentem, kupujesz ciągnik jesteś rolnikiem przedsiębiorcą.

Kupując ciągnik jako osoba fizyczna (nia na fakturę VAT) jesteś tak samo traktowany jako konsument. Co do zasady rękojmia nie dotyczy wyłącznie umów między firmami, w domyśle zakup przez spółkę lub płatnika VAT na fakturę do wykorzystania w działalności

Rolnictwo prowadzone jako działalność osobista niejest wyłaczone z rękojmi - są ograniczenia, ale jednak jest

1 minutę temu, mzk napisał:

Wie jak kupuje na zachodzie to ma informacje a zataja ją w Polsce

kupując na zachodzie albo kupuje złom, w domyśle niesprawny na części, albo dobrze wie, co dolega, bo tam podają

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Kupując ciągnik jako osoba fizyczna (nia na fakturę VAT) jesteś tak samo traktowany jako konsument. Co do zasady rękojmia nie dotyczy wyłącznie umów między firmami, w domyśle zakup przez spółkę lub płatnika VAT na fakturę do wykorzystania w działalności

Rolnictwo prowadzone jako działalność osobista niejest wyłaczone z rękojmi - są ograniczenia, ale jednak jest

A jak kupisz cokolwiek od przedsiębiorcy jak nie na fakturę VAT i nie ważne czy pełną czy marża?

Cytuję:

• Czy rolnik, który chce skorzystać z prawa rękojmi dla zakupionego ciągnika rolniczego jest konsumentem?
  • Czy rolnik, który zakupi środki ochrony roślin i wykorzysta je na uprawy, które nie będą przeznaczone na sprzedaż, jest przedsiębiorcą?
  • Czy rolnik, który zawiera umowę z dystrybutorem energii w taryfie C jest konsumentem?

Otóż we wszystkich przypadkach odpowiedź brzmi: NIE.

Dlaczego?

Gdyż pojęcie działalności gospodarczej ma dwie płaszczyzny: publicznoprawną i prywatnoprawną (m.in. w zakresie prawa cywilnego- zawieranych umów sprzedaży).

W sensie publicznoprawnym pomocny będzie art. 6 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców: Przepisów ustawy nie stosuje się do: działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego;

Powyższe potwierdzają orzeczenia sądów, m.in. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 lutego 2021 r. (sygn.. I NSNc 152/20), wskazał, iż: W świetle przepisów prawa publicznego, rolnik prowadzi działalność gospodarczą. Natomiast na gruncie przepisów cywilnoprawnych rolnik powinien być traktowany jako przedsiębiorca, chyba że wyjątkowo prowadzi gospodarstwo rolne wyłącznie w celu samozaopatrzenia, tj. na własne potrzeby.

Co to oznacza w praktyce?

• Rolnik, który kupił ciągnik rolniczy i wykorzystuje go w gospodarstwie, z którego ma stały dochód będzie traktowany jako przedsiębiorca, gdy powoła się na uprawnienia z rękojmi.
  • Rolnik, który dokona zakupu środków ochrony roślin na odległość, na własne potrzeby, tj. na uprawy, które zużyje w gospodarstwie domowym, jest traktowany jako konsument i przysługuje mu, np. uprawnienie do odstąpienia od umowy.
  • Rolnik, który ma wysoki pobór energii elektrycznej w prowadzonym gospodarstwie będzie na potrzeby zawartej umowy traktowany jako przedsiębiorca (taryfa C).
  • Rolnik, który zawiera umowę pożyczki bankowej dla finansowania gospodarstwa, jest traktowany jako przedsiębiorca, nie przysługuje mu taka ochrona przypisana konsumentom, nie może w związku z tym powołać się na klauzule niedozwolone. Ma również mniejszą ochronę przed roszczeniami dochodzonymi na podstawie weksli.
Edytowane przez jacor73
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem w Niemczech Hondę od Pani , stała w serwisie 3lata (już w "krzakach" ,przeznaczona na złom .Pani mówi ,że pompa wysokiego cisnienia nie działa , nie wierzę ,ale ładna ,zadbana honda za grosze to na części się zwróci . Wymieniam pompę w Polsce i auto ożywa -to jest ten zakłamany zachód według bratobójcy . 

W Polsce wystarczy skopiować ogłoszenie w którym jest napisana stan idealny nie wymaga wkładu finansowego i sprzedający się pogrąża .

Edytowane przez mzk
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacor73 napisał:

Co to oznacza w praktyce?

• Rolnik, który kupił ciągnik rolniczy i wykorzystuje go w gospodarstwie, z którego ma stały dochód będzie traktowany jako przedsiębiorca, gdy powoła się na uprawnienia z rękojmi.
  • Rolnik, który dokona zakupu środków ochrony roślin na odległość, na własne potrzeby, tj. na uprawy, które zużyje w gospodarstwie domowym, jest traktowany jako konsument i przysługuje mu, np. uprawnienie do odstąpienia od umowy.
  • Rolnik, który ma wysoki pobór energii elektrycznej w prowadzonym gospodarstwie będzie na potrzeby zawartej umowy traktowany jako przedsiębiorca (taryfa C).
  • Rolnik, który zawiera umowę pożyczki bankowej dla finansowania gospodarstwa, jest traktowany jako przedsiębiorca, nie przysługuje mu taka ochrona przypisana konsumentom, nie może w związku z tym powołać się na klauzule niedozwolone. Ma również mniejszą ochronę przed roszczeniami dochodzonymi na podstawie weksli.

zacytowałeś bardzo stare brzmienie przepisów, po nowelizacji w 2017 i 2020 roku te postanowienia brzmią już inaczej, zwłaszcza jeśli dotyczy to klauzul niedozwolonych oraz pewnej ograniczonej , ale jednak rękojmi.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

zacytowałeś bardzo stare brzmienie przepisów, po nowelizacji w 2017 i 2020 roku te postanowienia brzmią już inaczej

art. 6 ustawy z dnia 6 marca 2018 r.

orzeczenia sądów, m.in. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 lutego 2021 r. (sygn.. I NSNc 152/20)

Hmm, czyż aż takie stare?🤔

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

tak, ponieważ nowelizacja weszła z dniem 1 stycznia 2023 roku

https://www.rp.pl/konsumenci/art37979891-zmiana-przepisow-w-zakresie-rekojmi

I tak nie wiele ona wnosi.

W każdym razie jeżeli kogoś stać wydać 150 albo więcej tyś PLN za ciągnik , odstawić go i nie używać przez minimum 3 lata, i do tego ponosić  koszty wszelkich ekspertyz rzeczoznawców i całego postępowania sądowego, to może próbować. W przypadku starszych maszyn cała ta walka jest skazana na porażkę.

O dochodzeniach z tytułu rękojmi przy zakupie samochodu, czasami  media trąbią, o ciągnikach jeszcze nie słyszałem, nie czytałem- dlaczego?

"Rękojmia konsumencka będzie miała zastosowanie również do osób fizycznych zawierających umowy bezpośrednio związane z ich działalnością gospodarczą, gdy z treści tych umów wynika, że nie posiadają one dla nich charakteru zawodowego"

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, jacor73 napisał:

"Rękojmia konsumencka będzie miała zastosowanie również do osób fizycznych zawierających umowy bezpośrednio związane z ich działalnością gospodarczą, gdy z treści tych umów wynika, że nie posiadają one dla nich charakteru zawodowego"

tak jest w przypadku większości rolników ryczałtowych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v